Slovensky FAQ Results

List of all responses

Ďakujem za všetky hodnotenia a komentáre. Veľmi si vážim, že ste si dali námahu a vyplnili Anketu FMFI UK.

1-PMA-710/15 Právo a účtovníctvo poisťovní:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za všetky hodnotenia, komentáre a pripomienky. Pozitívne hodnotenie predmetu ma veľmi potešilo.
V súvislosti s dištančnou výučbou si dovolím doplniť, že ma mrzí, že k posledným kapitolám sa mi už nepodarilo vytvoriť video-prednášky. Stalo sa to z objektívnych dôvodov, a to najmä kvôli dištančnému vyučovaniu na iných predmetoch a finalizácii troch diplomových výskumov.

1-AIN-172/00 Programovanie (4) - RNDr. Peter Borovanský, PhD.:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za každý feedback, takéto vyjadrenia by som nečakal, ale potešili: "velmi sprijemnil tazky semester + koronu", "viac než len predmet o jave", "sa aj zaujíma o to, či študenti rozumejú". Korona nám (jteamu) síce dala zabrať, ale štandard by sa nemal obliekať do kabáta nadštandardu... A k "rad bysom si ho zopakoval" len toľko, že tak poď o rok do tímu, najlepší môžu aj dvakrát !:D

Ďakujem za naozaj pekné a povzbudivé hodnotenie. Verím, že aj v budúcich rokoch dám svojou prácou dôvod na podobné hodnotenia. Touto cestou chcem zároveň poďakovať študentom FoJa 2 v tomto semestri za zvládnutie náročnej situácie pri dištančnej výučbe. Dobre sa mi s vami pracovalo napriek problémom!

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-116/14 Funkcionálne programovanie:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za každý feedback, uvidíme, čo prinesie ďalší rok. Tento predmet úmyselne nemá prerekvizity, aj preto sa na ňom pravidelne stretnú rôzne skupiny študentov, s rôznym vedomostným základom. Niekomu to môže pripadať veľmi náročné, inému ľahké, a zároveň je výzva ako to vysvetliť. Dištančné cviká vlastne neboli cvičenia, skôr detailnejšia ilustrácia na spustiteľnom kóde, asi lebo sa mi nedarilo vyprovokovať od vás spätnú odozvu. A tá mi trochu chýbala aj pri tom, či sa, a ako sa púšťať do teoreticky náročnejších vecí, aby sme kurzom optimálne prešli. Online skúšanie (midterm, skúška) formou take-home mi prišla fajn, každý máte svoj rytmus a čas, kedy vám to páli najlepšie. Z tohoto pohľadu, aj pri spätnom pohľade, mi midterm neprišiel nijako ustrelený náročnosťou, priemer mal 68%. Aj tak, vďaka všetkým, čo prežili dištančnú formu a vydržali do konca :D

Ďakujem za feedback, presne o tom je doktorandské štúdium, o inšpirácii k bádaniu, nie o transmisívnom vyučovaní.

3-FVF-013/10 Technika školského experimentu (1):
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (prednášajúci)

K otázke, čom sme sa vlastne venovali, predsa každý téme svojej dizertačnej práce (v širších súvislostiach), o tom je doktorandské štúdium.

Ďakujem za feedback,
časový odhad zaťaženosti týmto predmetom vnímam tak, že ste sa plne venovali práci na svojich bakalárskych prácach a prezentácii čiastkových výsledkov, žiadnu inú prípravu na seminár k bakalárskej práci nevyžadujem.

1-UXX-231/18 Pedagogická komunikácia:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednasajuci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie a spätnú väzbu.

1-MAT-775/00 Cvičenie z matematickej analýzy (4):
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenia a komentáre.
Keďže môj predmet bol výberový a mali ste povinné cvičenie priamo s prednášajúcimi, tak snažila som sa dodať hlavne základné príklady (menej náročné), aby ste mali precvičený základ, na ktorý mohol prednášajúci stavať na povinných cvikách.
Ale budem sa snažiť v budúcnosti dávať aj náročnejšie príklady.

muMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant (UFY))

Ďakujem za feedback.
Trošku detailejšie rozpíšem reakciu na slová jedného zo študentov. Študent/študentka porovnáva mag. program s mag programami pripravujúcimi budúcich učiteľov na PrifUK. Túto prípravu veľmi detailne poznám a iste spravím, čo je v mojich možnostiach, aby sme sa týmto smerom neposúvali - skôr vnímam, ako sa kolegovia z učiteľstva Bio, Ch a Geo posúvajú smerom k našej koncepcii. V našej koncepcii sú budúci učitelia fyziky pripravovaní na povolanie učiteľ fyziky na SŠ aj na ZŠ od prvého týždňa prvého semestra bak. štúdia (napr. Mechanika) po posledný týždeň posledného semestra druhého ročníka mag. štúdia (napr. Meteorológia). Naša koncepcia je založená nie na akvizičnom, ale na participatívnom prístupe. Neviem si predstaviť, ako by som, ako začínajúci učiteľ, pracoval podľa cudzích príprav na hodiny a snažím sa každého zo študentov povzbudiť, aby si robil porfólio aktivít, ktoré sám realizoval počas 5 ročného štúdia. Takéto portfólio je najlepším (nielen podľa môjho názoru) základom pre výučbu orientovanú na žiaka (ZŠ alebo SŠ), nie orientovanú na učiteľa (detailné zrealizovanie hodiny podľa cudzej prípravy, pokojne aj bez žiakov). So štátnicovou komisiou zvážime, ako by sme mohli takéto portfólio od študentov v závere mag. štúdia vyžadovať.
Samozrejme, poznáte môj názor na niektoré predmety, ale to je záležitosť jednotlivých predmetov, nie koncepcie študijného programu.

1-AIN-172/00 Programovanie (4):
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu, v mnohých komentároch zaznelo podľa mňa najpodstatnejšie, že je to zásluha celého zabehnutého jteamu. Vzhľadom na rozsah výuky to inak nejde. A pracovalo sa s nimi skvelo! Som rád, že vačšina oceňuje code review, ktoré robia najlepší magisterskí študenti. Bez toho tento predmet nebude. V tomto roku sme experimentálne zmenili formu cvičení z povinnej na bodovanú, a to sme netušili, že by sme to museli aj tak kvôli korone. Z prezenčnej formy sme akurát prešli na "odovzdaj do polnoci". Takže náročnosť cvičení mohla byť občas jemne ustrelená, ale nie tak, aby sa to do polnoci nedalo dotiahnúť:D Deadline musia byť, lebo študenti sú prevažne deadline-driven, ale možno je priestor aj pre problémové dlhodobé zadania. Okrem toho, zverejnenie pekných študentských riešení potrebuje nejaký deadline. Korona nás naučila robiť audio záznam z prednášky k slajdom, plánujem to robiť aj v prípade prezenčnej formy. Čo nefungovalo dobre (z môjho pohľadu) je interakcia cez online, na tom asi treba zamakať... Zato na Teams-chate ste sa rozbehli oveľa lepšie ako cez maily. V online semestri ma najviac prekvapilo pomerne dobré výsledky študentov, minimálny počet "odpadlíkov", čo si vysveľujem "korona väzením", keď už aj povinný predmet bola celkom fajn mentálna aktivita medzi 4 stenami. ...a jasné, že Java je lepšia ako Python, a to ešte uvidíš, keď príde Kotlin :D

upMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant UFY)

Ďakujem za feedback.
Študentka, ktorá nevidí zmysel niektorého z predmetov všeobecného pedagogického základu, je u mňa kedykoľvek vítaná, stačí sa vopred ohlásiť; prípadne konzultovať emailom.

2-FBF-120/00 Molekulárna biofyzika:
prof. RNDr. Tibor Hianik, DrSc. (Prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

upFYIN učiteľstvo predmetov fyzika a informatika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant UFY)

Ďakujem za feedback,
koncepcia UFY je založená výučbe jednotlivých predmetov a na participatívnom prístupe. Vopred sa teším, ako rozsiahly komentár prispeje ku skvalitnenia štúdia vo vyšších ročníkoch. Ak sa niektoré z požiadaviek na vstupné vedomosti niektorých predmetov javia ako neprimerané, odporúčam to konzultovať s vyučujúcimi i s garantmi v prvých týždňoch semestra.

#1098383: škola nie je kino. Ak vyučujúci na jednej hodine povie, že si máte preštudovať materiály a na druhej hodine sa dozvie, že si ich prakticky nikto nepozrel, tak porucha nie je vo vysielači. Veľa zdaru naďalej.

1-AIN-426/11 Aplikovaný robotický seminár:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Seminár prebieha nepravidelnou formou. Pred krízou sa stihla hlavná časť výučby. Kto si potom prišiel zobrať súčiastky, tak mohol pokračovať i ďalej.

2-AIN-131/14 Pokročilé programovanie v JAVE (JavaEE):
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Ďakujem. Tu priznávam, že tento predmet utrpel. Bohužiaľ letný semester mám za normálnych okolností takmer na doraz, ale v kríze trvalo všetko dlhšie, okrem toho pribudol ešte jeden môj osobný problém, ktorý mi zabral asi 30% času a staral som sa ešte o jeden predmet navyše, ktorý bežne neriešim. Najviac si to odniesla JavaEE, ele pokúsil som sa to ku koncu aspoň trochu dohnať, aby sme všetko podstatné stihli. Vďaka za Váš pozitívny prístup!

1-AIN-920/00 Bakalársky seminár:
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (vedúci seminára)

Veľmi pekne ďakujem za Vaše komentáre. Bakalársky seminár je špecifický predmet, ktorý je externou kontrolou práce na bakalárke, ale aj prípravou na jej písanie a prezentovanie. Má to študentom pomôcť lepšie zvládnuť túto časť štúdia. Ak sa nám to vo väčšine prípadov podarilo aj napriek obmedzeniam, tak je to náš spoločný výsledok.

1-AIN-920/00 Bakalársky seminár - doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc.:
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (vedúci seminára)

Ďakujem veľmi pekne za Vaše komentáre. Som veľmi rád, že sme to spolu zvládli, aj napriek obmedzeniam. Ďakujem Vám za to.

1-AIN-920/00 Bakalársky seminár - Mgr. Pavel Petrovič, PhD.:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Očividne tu máme jednu frustrovanú študentku alebo študenta. Je mi ľúto týchto zbytočných negatívnych emócií, napriek tomu verím, že všetko jej/jeho úsilie, ktoré do práce na predmete vložil/a, nebolo márne. Nemá sa vôbec na čo sa sťažovať, ani hodnotenie zo seminára nedostal nitkto horšie, ako si zaslúžil.

V mojej skupine seminára boli veľmi kvalitní študenti, týmto im ešte raz ďakujem za výbornú prácu a výsledky!

1-AIN-406/15 Kognitívne vedy: jazyk a kognícia:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-204/10 Rozpoznávanie obrazcov:
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (prednášajúci)

Veľmi pekne ďakujem za Vaše komentáre. Ďakujem aj za Vašu vzornú účasť na dištančných prednáškach, aj za zvládnutie dištančných skúšok.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-525/00 Cvičenie z algebry a geometrie (2):
Mgr. Radoslav Hurtiš, PhD. (cvičiaci)

Vďaka za Vaše hodnotenie a komentáre.

2-MMN-109/00 Parciálne diferenciálne rovnice:
prof. RNDr. Jaroslav Jaroš, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UMA-105/15 Didaktika matematiky (1):
Mgr. Michaela Vargová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

1-MMN-150/15 Matematická analýza (2):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem všetkým, ktorí mi poskytli spätnú väzbu. Veľmi si ju vážim.

1-MMN-520/00 Doplnkové cvičenie z matematickej analýzy (2):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem všetkým, ktorí mi poskytli spätnú väzbu. Veľmi si ju vážim, je pre mňa veľmi dôležitá.

Ďakujem za spätnú väzbu. Veľmi si ju vážim.

Ďakujem za spätnú väzbu. Boli ste výborná skupina.

Ďakujem za Váš čas, ktorý ste venovali hodnoteniu v ankete.

2-AIN-234/15 E-learningové prostredia vo vzdelávaní:
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujeme za spätnú väzbu. Boli ste veľmi dobrá skupina.

Ďakujem za Váš čas a hodnotenie.

1-MAT-170/00 Programovanie (2):
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujeme za spätnú väzbu. Vieme, že dištančná forma a spôsob záverečného hodnotenia možno nebol zvládnutý ideálnym spôsobom, ale chceli sme byť féroví ku všetkým, ktorí pravidelne a pozorne sledovali stránku predmetu.
Čo sa týka konzultácií, reagovali sme promptne na všetky maily od študentov. Ak by bola požiadavka z Vašej strany, boli sme ochotní aj konzultovať cez Teams, ale nikto to nežiadal.
Tento semester bol aj pre nás prvou skúsenosťou. V budúcnosti budeme lepšie pripravení na dištančnú formu. Ospravedlňujeme sa, ak má niekto pocit krivdy.

1-MAT-170/00 Programovanie (2) - doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD.:
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (CVičiaca)

Ďakujem za Váš čas a hodnotenie.

1-AIN-189/15 Webové aplikácie (1):
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (Cvičiaca)

Ďakujeme za cennú spätnú väzbu. Bola to aj pre nás nová skúsenosť. Nabudúce sa budeme snažiť dištančnú formu cvičení zvládnuť lepšie.

1-AIN-189/15 Webové aplikácie (1) - doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD.:
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (Cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie v ankete a Váš čas, ktorý ste tomu venovali.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Prechod na dištančnú výučbu mi sťažilo, že nemáme doma internet. Online cvičenia teda, bohužiaľ, neboli možné, hoci by mi osobne tiež viac vyhovovali. Materiály som zasielal od sestry, pri čom návštevy v danom čase neboli vôbec odporúčané. Neskôr som skúšky riešil použitím mobilných dát a mobilu, ktorý chytá už aj 4G. Vzhľadom na moju situáciu som výučbu zvládol najlepšie, ako som vedel. Určite ale netvrdím, že to bolo ideálne a poučený skúsenosťami by som veľa vecí aj inak riešil.

Niektoré odpovede ma prekvapili, pretože každý mal možnosť konzultovať, no túto možnosť využívalo len pár študentov.

Na zlepšení komunikácie so študentami budem pracovať, vysokoškolákov som učil prvý rok.

2-IKVa-113/18 Cognitive Psychology:
Mgr. Martin Marko, PhD. (prednášajúci)

Thank you for your valuable feedback and comment. I appreciate the patience regarding the adaptation of the course to online lecturing. Distant (online) form of lectures via MS Teams is now settled and readily available for next year, if needed (hopefully not). Thus there is not going to be a unnecessary delay in online lecturing or use of emails for sending study materials/lectures. Thank you for completing the survey allowing us to constantly improve lecturing.

Ďakujem za hodnotenia, komentáre a za to, že ste si našli čas na vyplnenie ankety. Pozitívna spätná väzba, samozrejme, potešila.

1-UFY-351/15 Experimentálne metódy fyziky:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičiaci)

Vďaka za hodnotenie a komentáre

2-UFY-165/15 Praktikum školských pokusov z fyziky (3):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (vyučujúci)

Vďaka za hodnotenie a komentáre

1-UFY-132/15 Školská fyzika (1):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (vyučujúci)

Vďaka za hodnotenie a komentáre

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju cením.

2-FOL-112/15 Žiarenie plazmy:
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za Váš čas venovaný ankete a spätnú väzbu k nášmu predmetu. Vážim si to.

2-IKVa-138/18 Introduction to Robotics:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Nuž učiť robotiku dištančne nie je celkom ono. Takže chápem, že sa viacerí študenti ozvali len výnimočne. Kto sa snažil, niečo si z toho snáď odniesol.

2-AIN-246/15 Multiagentové systémy:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Dištančná výuka bola v tomto prípade pre študentov komplikovaná aj preto, že na inštaláciu prostriedkov pre rôzne cvičenia treba pomaly viac času ako na samotné cvičenie. Viacerí nemali ani os MS Windows k dispozícii. Ak by to takto malo pokračovať, chcelo by to fakultný cloud s virtuálnymi mašinami. Problémom boli aj pri veľmi malom počte študentov veľké rozdiely medzi ich vstupnými vedomosťami: jeden sa nudí, druhý nestíha, čo potom vyriešil dištančný prístup, ale je to na zamyslenie.

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to sem.:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (vyučujúci)

V ankete mi chýba hodnotenie sekretariátov jednotlivých katedier. Styk s nimi tvorí dôležitú súčasť spokojnosti študentov, ale túto zložku spokojnosti nik nemonitoruje.

2-MAT-920/15 Diplomový seminár:
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-370/15 Matematika (6):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-150/15 Základy matematiky (2):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Zúčastneným doktorandom ďakujem za čas, ktorý venovali hodnoteniu tohto semestra.
Nie je celkom pravda, že som sa neozvala. Na mojej webovej stránke som hneď po prerušení štúdia v marci napísala odkaz, v ktorom som vysvetlila situáciu a ponúkla konzultácie.
Obsahom tohto semestra boli prezentácie s jediným cieľom: nadobudnúť skúsenosť v prezentovaní pred publikom v anglickom jazyku. Doktorandi väčšinou nemajú problém prezentáciu pripraviť, ale nie všetci majú skúsenosť s rozprávaním v angličtine pred odborným publikom, čo je situácia vyžadujúca prax.Tento cieľ som vysvetlila na začiatku semestra. Žiaľ, stihli sme len teoretickú prípravu, k plánovanej simulácii konferencie už nedošlo.
V odkaze na mojej stránke som ponúkla aj pomoc s prípravou prezentácie. Využili ju len dvaja doktorandi.

Všetkým študentom, ktorí vyplnili anketu, ďakujem za ohlasy. Konštruktívne pripomienky využijem vo svojej ďalšej práci.

K študentovi, ktorému "nešli prehrávať prednášky": videá prednášok som zverejňoval formou obyčajného odkazu na súbor vo formáte mp4, pričom -- pokiaľ sa nemýlim -- sťahovanie súborov patrí k základnej funkcionalite väčšiny webových prehliadačov. Je teda evidentné, že táto ojedinelá chyba vznikla na Vašej strane. Tú by sme spoločne vyriešili prakticky na počkanie; to by ste nám ovšem museli dať vedieť.

1-MMN-361/15 Nelineárna a stochastická optimalizácia (2):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúci)

Môj komentár ku #1105238:
"Neviem, čo znamená nelineárna, stochastická a ani optimalizácia v rámci tohto predmetu."

Keďže z týchto slov cítim miernu frustráciu, rád by som Vás upokojil: Áno, príprava na techniky konvexnej analýzy chvíľu trvala. Nakoľko ste však predmet absolvovali, riešili ste po čase rôzne úlohy na hľadanie extrémov funkcií a to také, ktoré sa metódami lineárneho programovania riešiť nedajú. Vtedy ste sa venovali nelineárnej optimalizácii :-) ( "Nelineárne" sme optimalizovali aj životnosť kolies auta, počet zachránených zajatcov či metódu tipovania v športke.)
A áno, pár úloh, kde vystupuje pravdepodobnosť - stochastická optimalizácia - je naplánovaných až na úplný záver semestra. Takže na "stochastickosť" si treba vždy počkať. V súťaži o najlepšiu kocku sa však zúčastnil každý, preto ste sa minimálne raz zapojili do procesu stochastickej optimalizácie. No máte pravdu. Tú stochastickosť by som asi z názvu predmetu vynechal aj ja.

1-UMA-207/15 Algebra:
doc. RNDr. Juraj Činčura, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MXX-232/10 Anglický jazyk (4):
PhDr. Alena Zemanová (vedúca KJP)

V mene celej katedry ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a touto formou nám poskytli spätnú väzbu.
Odpoviem na pripomienky, ktoré sa vyskytli opakovane.
Informácie o spôsobe výučby aj ukončenia semestra sme na stránke katedry zverejnili už začiatkom apríla, hneď ako padlo rozhodnutie o ukončení semestra dištančne. Študenti boli detailne informovaní o podmienkach a spôsobe ukončenia predmetu. Nielen študentom, aj nám učiteľom chýbala výučba v triede, keďže učíme predmety ktorých podstatou je verbálna komunikácia. Všetci učitelia ponúkli nejakú formu video konzultácií, ale využilo ich len málo študentov. Väčšina volila konzultácie formou emailu.
To, že informáciu o výsledku testu sme poskytovali až po vyhodnotení seminárnej práce malo dva dôvody: chceli sme , aby študenti venovali seminárnej práci serióznu pozornosť a úsilie, a aby si nenechávali prípravu seminárnej práce na poslednú chvíľu. Predmet malo zapísaný 270 študentov, nestíhali by sme opraviť desiatky seminárnych práv v posledných dňoch. U väčšiny študentov práve tá neistota žiadúcim spôsobom zafungovala. Okrem toho, v informáciách na webovej stránke KJP bolo uvedené, že seminárnu prácu je možné odovzdať aj pred termínom testu. V takom prípade by študent vedel hodnotenie hneď na druhý deň po teste. Túto možnosť však využil len malý počet študentov.

1-AIN-500/00 Linux pre používateľov:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za povzbudivé komentáre. Potešili.

Audio rozšírenie do prostredia Command Line Assistant-a som vytváral "za pochodu" a z toho pramenia isté rušivé momenty. (Napr. časté dotazy, či počuť, počiatočné dlhé časové odozvy, ...) Napríklad by sa mi hodil lepší Voice Activity Detector (VAD), čo by mohlo byť aj témou diplomovej práce. Ak má niekto záujem napíšte.

Pôvodný model interaktívneho cvičenia sa snažím vylepšiť tak, aby nebolo potrebné zakaždým sťahovať aktuálnu úlohu, ale bude stačiť mať claAgenta, kde sa bude dať vybrať úloha...
Na skúške sme si vyskúšali aj riešenie úlohy "pod dohľadom". Ešte to má nejaké muchy, ale vylepší sa.

Ďakujem.
Marek Nagy.

1-AIN-244/15 Webové aplikácie (2):
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za povzbudivé komentáre. Potešili.

Prostredie Command Line Assistant-a sa bude ďalej vylepšovať aj s ohľadom na tento predmet. (Pôvodne bolo myslené hlavne na predmety z Linux-u.) Niečo vymyslím na to zdieľanie editovaného kódu, aby sa dalo pohodlnejšie diskutovať a hľadať chyby. Budem musieť pamätať aj na to, že používate aj ten druhý operačný systém...

Ďakujem.
Marek Nagy.

1-INF-920/15 Bakalársky seminár (2):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (vyučujúca)

Ďakujeme za komentáre. Čo sa týka spoločného opravovania chýb zo študentských textov, niektoré boli z minulých rokov, niektoré z tohto roku. Mala som pocit, že niektorí autori, ktorých text sa na seminári opravoval, boli radi, že videli rôzne spôsoby ako to spraviť lepšie a mohli sa inšpirovať. Zvážime však podobu tohto cvičeenia do budúcnosti.

2-INF-269/15 Genomika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-INF-185/15 Integrácia dátových zdrojov:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (vyučujúca)

Ďakujeme za komentáre. Čo sa týka protokolov, nie sú len pomôcka na opravovanie, ale mali by vám ukázať, aké veci by ste si mali o svojich výpočtových experimentoch ukladať aj pre účely napríklad bakalárskej alebo diplomovej práce. K výberu tém: snažíme sa ukázať väčší počet rôznych technológií, aby ste sa naučili rýchlo sa v novom jazyku zorientovať. To vám v budúcnosti pomôže sa prispôsobiť na nové technológie, ktoré sa na podobné úlohy rozšíria.

1-BIN-922/15 Bakalársky seminár (2):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-166/11 Programovanie (2) v Jave:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (vyučujúca)

Ďakujeme za všetky komentáre a sme radi, že sa viacerým predmet páčil. Je nám ľúto, že viacerým sa ho v dištančnej forme nepodarilo absolvovať. Možno by sme miektorým študentom vedeli pomôcť, keby sa ozvali.

1-BIN-105/15 Výzvy súčasnej bioinformatiky:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (vyučujúca)

Ďakujeme za hodnotenie a ospravedlňujeme sa za neskoršie obodovanie esejí.

BIN bioinformatika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (garantka)

Ďakujeme za komentáre. Sme radi, že viacerá ste so študijným programom spokojní. Je nám ľúto, že dištančné vyučovanie spôsobilo viacerým problémy.

Vďaka za komentáre, pripomienky a nájdenie si času na vyplnenie ankety.

1-INF-171/15 Operačné systémy:
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD. (cvičiaci)

Zladenie termínov domácich úloh s prednáškou vyšlo tohto roku ešte horšie ako zvyčajne, skúsime ich v budúcnosti výrazne posunúť na neskôr.

Čo sa týka automatického testovania, absentuje do značnej miery naschvál. V reálnej práci programátora totiž neexistuje nič ako magické orákulum, ktoré v hocijakej chvíli autorovi kódu prezradí, či už má všetko správne alebo ešte nie. Návrh a písanie vlastných testov sú nutnou súčasťou práce programátora (minimálne v každej menšej firme), a kontext domácej úlohy, na ktorú je niekoľko týždňov, je mimoriadne vhodný na precvičenie schopností tohto druhu.

Je však pravda, že tieto domáce úlohy sú pomerne komplexné, preto by študentom výrazne pomohlo, keby mali k dispozícii aspoň základný testovací framework, do ktorého môžu len jednoducho dopísať vlastné testy podľa potreby, skúsime preto v nejakej podobe zverejniť testovač.

Úlohy sa odovzdávajú v jazyku C jednak preto, že študenti majú pomerne rozsiahlu prípravu v programovaní v C++, jednak preto, aby získali skúsenosť s prácou v relatívne nízkoúrovňovom jazyku (alokovanie pamäte atď.), ktorý je v oblasti operačných systémov a embedded zariadení najpoužívanejší. Okrem iného im to pomôže lepšie si plánovať kariéru, ak zistia, že nikdy viac nič také nechcú ani vidieť. :)

2-PMS-135/00 Dôchodkové poistenie a penzijné fondy:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD. (Prednášajúci)

Ďakujem Vám za Vaše postrehy a komentáre. Predmet som prednášal prvý raz, takže zväčša pozitívne hodnotenia sú pre mňa povzbudením.

Igor Melicherčík

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Vzhľadom na to, že som predmet prednášal prvý raz, je to pre mňa povzbudením.

Igor Melicherčík

Vďaka za komentáre, pripomienky a nájdenie si času na vyplnenie ankety.
Škoda, že pri pocite nedotiahnutého vysvetlenia niektorých príkladov si/ste nedali vedieť už počas semestra (či na online konzultačkách alebo neskôr mailom), na konzultačkách som sa tiež zvykla pýtať, či nie sú otázky aj k starším príkladom. Pri miere vysvetlovania sa spolieham okrem iného aj na aktuálnu spätnú väzbu (teda napr. výrazy tváre), podľa čoho sa ale na online konzultáciách orientovať nedá a tiež vy možno nie vždy vidíte, že žiadne poznámky nemyslím odradzujúco. Ak teda neprídu otázky, človek kvôli množstvu príkladov radšej prejde na ďalší. Určite sú to veci, na ktoré si hlavne pri online výučbe treba dávať pozor, takže ďakujem za pripomienku!

1-EFM-525/00 Cvičenie z algebry a geometrie (2):
Mgr. Petra Macková, PhD. (cvičiaca)

Vďaka za komentáre, pripomienky a nájdenie si času na vyplnenie ankety.

2-FBF-146/00 Lipozómy v biofyzike a medicíne:
prof. RNDr. Melánia Babincová, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-211/16 Praktikum I:
prof. RNDr. Melánia Babincová, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu, cením si ju.
Prajem pekný deň.

2-FBM-109/00 Medicínska biofyzika (2):
Mgr. Zuzana Garaiová, PhD. (prednášajúci)

Milí študenti,
ďakujem veľmi pekne za spätnú odozvu a za aktívny prístup k zadaným úloham počas tohto výnimočne z časti dištančne prebiehajúceho semestra.

2-AIN-133/15 Extrémne programovanie:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým za ochotu venovať svoj čas ankete. Aj keď sa to nezdá, je to v podstate najlepšia (a často jediná) možnosť, ako sa dozvedieť o kvalite aj nedostatkoch predmetov a pokúšať sa ich vylepšiť.
Predmet XP považujem osobne za veľmi dôležitý pre informatickú prax. Snažím sa ho viesť zároveň odborne aj zaujímavo: naše programátorské povolanie nemá byť pre nás nočná mora, ale naopak, má nás nadránom zobudiť s pocitom, že už vieme, kde tá nešťastná chyba je. :-)
Písať čistý kód, testovať, refaktorovať a správať sa v programoch slušne a gramotne, nie je panské huncútstvo, ale dôkaz rodiacej sa profesionality. Podľa reakcií v tejto ankete sa mi zdá, že to aj oceňujete. Ďakujem.

2-AIN-133/15 Extrémne programovanie - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. K tomu už neviem nič dodať, iba to, že si to úprimne vážim.

1-AIN-675/00 Filozofia internetu:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za všetky reakcie. Predmet Filozofia internetu nie je klasický odborný predmet, ako študenti očakávajú. Neučia sa v ňom technické skilly, ale dívať sa s porozumením na súčasný rozdvojený svet, v ktorom žijeme čoraz viac. A ktorý ako informatici aj pomáhame tvoriť.
Domnievam sa, že rozširovať pohľad na naše prežívanie nám pomáha byť rozumnejší a nebyť prekvapení zoči voči závislostiam na internete, explózii alternatívnych právd a slabosti virtuálnych priateľstiev.
Posledné roky sa mi zdá, že to chápu a oceňujú aj študenti.

1-AIN-675/00 Filozofia internetu - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

1-AIN-611/00 Tvorivé písanie:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.
Aj keď sa domnievam, že písomne sa vyjadriť - zrozumiteľne, štylisticky elegantne, zaujímavo a bez zbytočných štylistických chýb - by mal vedieť každý vzdelaný človek, tento predmet sa nehodí pre každého. Povzbudzuje prirodzenú tvorivosť a núti k autorskej skromnosti. Každý, aj ten najlepší autor potrebuje svoje texty po sebe čítať (a preškrtať) a nesmie sa uraziť, keď to za neho urobí editor.
Som rád, že ste to prijali pozitívne. Neurazili ste sa môjmu a vytvorili ste naozaj originálne texty. A navyše veľmi príjemnú atmosféru aj vo virtuálnom prostredí tohto semestra.

1-AIN-611/00 Tvorivé písanie - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

2-UMA-283/15 Kapitoly z vyučovania matematiky (1):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie

1-UXX-341/15 Digitálne technológie (5):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie a podnety. Určite zvážim zapracovanie návrhov.

1-MAT-186/00 Metódy riešenia matematických úloh (2):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie

2-AIN-116/14 Funkcionálne programovanie - RNDr. Peter Borovanský, PhD.:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Vďaka, vážim si.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Dakujem za vyplnenie ankety.

Co sa tyka video/stream cviceni/konzultacii, v mailoch som ich viackrat ponukla, s dopytom sa nikto neozval, ani na opatovnu vyzvu. Z toho som vyrozumela, ze poznamky a komentare k pisomnym materialom su postacujuce v zasielanej forme, preto som na real-time stretnutia netlacila.

Skripta su v stadiu priprav, obrazky a vysvetlujuce komentare sa budu robit nakoniec. Rozumiem tomu, ze prave taketo didakticke casti by najviac napomohli pochopeniu preberanej latky, mrzi ma, ze neboli k dispozicii pocas behu predmetu.

1-MAT-565/15 Reprezentácie geometrických objektov:
RNDr. Martina Bátorová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-565/15 Reprezentácie geometrických objektov:
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (prednasajuca)

Dakujem velmi pekne za povzbudenie a velku trpezlivost pocas tohto nelahkeho semestra + aspon virtualnu pohodu pocas semestra :)

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-160/12 Lineárna algebra a geometria (2):
Mgr. Martin Niepel, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za vyjadrenia k predmetu.

Nejako sme to celé nakoniec zvládli. Dúfam, že ste si z predmetu odniesli to, čo ste mali.

Vyjadrím sa aj k dvom/trom pripomienkam:

- meškajúca oprava semestrálnych písomiek - toto ide všetko na moju hlavu - koncom semestra sa veci nejako nekontrolovateľne zosypali. Písomky (na rozdiel od skúšok, kde mi výrazne pomohli cvičiaci) som opravoval sám a nedocenil som nástrahy on-line opravovania. Opravovanie písomiek je vždy najmenej radostná časť práce súvisiacej s predmetom, ale jeho elektronická verzia sa ukázala byť ešte násobne unavujúcejšia a bezútešnejšia. Na hŕbu písomiek sa dá zasadnúť a za jedno/dve/tri poobedia to dokončiť. Pri preklikávaní okien s pdf-kami sa pozornosť udržiavala ťažšie, všetko šlo pomalšie a ani po pár hodinách toho opraveného veľa nepribudlo.
Pre dištančnú formu výuky bude treba vymyslieť nejaký iný, viac variabilný a automatizovateľný štýl hodnotenia.

- nerovnomerná náročnosť individuálnych písomiek/skúšok - chcel som zrealizovať takú formu skúšania, ktorá by odrádzala od podvádzania a nekontrolovateľnej spolupráce. Nakoniec z každého príkladu existovalo štvoro-pätoro verzií, ktoré záviseli od náhodne vygenerovaného sedemmiestneho čísla. Jednotlivé verzie tak objektívne boli rôzne náročné (na vymyslenie 2x4x5 originálnych a podobne náročných príkladov jednoducho nebol čas, bolo treba zrecyklovať historické písomky, ktorých obtiažnosť kolísala).

Do akej miery sa aj naozaj podarilo zamedziť opisovaniu zostane asi tajomstvom. Dojmy sú nejednoznačné, viaceré študentské riešenia vyzerali povedomo/podobne ...

Podľa všetkého bol tento semester priemer písmeniek (známok) nadpriemerný, dúfam, že to odzrkadľuje aj reálne vykonanú prácu a nadobudnuté znalosti na Vašej strane.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-AIN-470/15 Špecifikácia a verifikácia programov:
Ing. Ján Komara, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-AIN-470/15 Špecifikácia a verifikácia programov - Ing. Ján Komara, PhD.:
Ing. Ján Komara, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

2-EFM-117/12 Konvexná optimalizácia:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem študentom za komentáre. Škoda, že sa nevyjadrili viacerí (hoci od niekorých som dostala spätnú väzbu priamo, po skončení semestra, za čo som tiež veľmi vďačná).

Dištančná forma bola pomocou samoštúdia, kde boli k dispozicii rozsiahle texty (nie len prezentácie), hodnotenie bolo pomocou domacich úloh a projektu.
Vzhľadom na sťažené podmineky (ktoré sa týkali nie len študentov ale aj pedagógov, ako si možno niektorí študenti neuvedomujú), som uprednostnila takúto formu a konzultácie e-mailom, ktoré mnohí študenti využili.

Pokiaľ náplň predmetu nie je pre študentov zaujímavá, nie je dôvod, aby si ho zapisovali. Materiály k štátniciam (kde sa vyskytuje len malá časť) sa dajú získať
aj iným spôsobom.

So študentami, ktorých tento predmet zaujímal, bolo skvelé pracovať. To sa prejavilo najmä na veľmi dobre vypracovaných a kreatívnych projektoch. Ďakujem :)

Súhlasím s komentárom ohľadne hodnotenia "ktoré viac rozlíši individualitu ľudí, ktorí sú pri domácich úlohách i projekte v tímoch". Pokúsim sa premyslieť si to.

2-INF-188/17 Moderné techniky strojového učenia:
Mgr. Vladimír Boža, PhD. (Prednasajuci)

Dakujem za komentare.
Distancne vzdelavanie pri Covide som podcenil, ak sa situacia zopakuje (dufam, ze nie) budem to uz riesit aktivnejsie.

Co sa tyka povinnosti predmetu, tak tento predmet ma byt urcite nadstavbou nad Strojovym ucenim a Neuronovymi sietami a rad by som ho tak ponechal.

1-EFM-561/14 Metódy voľnej optimalizácie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za všetky komentáre, rada sa dozviem Vaše názory (hoci nič nenahradí otvorenú diskusiu). Nižšie reagujem na dva rozsiahlejšie komentáre.


"Nepáči sa mi koncept skúšky z tohto predmetu. Myslím, že by bolo omnoho lepšie ako pre študentov, tak aj pre vyučujúcu vymyslieť projekt na vypracovanie. Na cvičeniach sa o jednotlivých metódach študent nič nedozvie, pretože dostáva veci predprogramované! Bolo by omnoho lepšie na pochopenie, keby väčšiu časť musí urobiť sám a potom z toho na záver vypracovať projekt napríklad s porovnaním viacerých metód. Tiež sa mi nepáči, že sa hodnotí práca na každej hodine cvičení - je to množstvo roboty, neprimerane veľké ku kreditom a tým že sa boduje práca na cvičeniach, tak študent má pocit, že nemá priestor na učenie sa, priestor kedy môže robiť chyby. Hoci je cvičenie benevolentnejšie hodnotené, vytvára to zbytočný tlak na študenta. Veľmi sa mi nepáči forma hodnotenia tohto predmetu a navrhovala by som, aby vyučujúce to skúsili ešte raz premyslieť a upraviť. Ďalšia vec, ktorej mi bolo ľúto, že sa viac do hĺbky nezaujímame metódou vnútorného bodu na konci semestra."

Paradoxne v komentári by študentka vlastne uprednostnila, aby sa zrušili mnohé zmeny, ktoré boli od vzniku tohoto predmetu zavedené a to vzhľadom k požiadavkám študentov a po praktických skúsenostiach s týmto predemtom. Tiež je paradoxné, že na jednej strane sa študentka sťažuje, že niektoré cvičenia boli predprogramované (je to preto, aby menej zruční študenti mohli držať tempo s ostatnými) a uprednostnila by, aby väčšiu časť študent musel urobiť sám, na druhej strane tvrdí, že na cvičeniach je "je množstvo roboty, neprimerane veľké ku kreditom". Čo je primerané ku kreditom, k tomu sa už vyjadrovať nebudem, robila som to v starších komentároch. Ale odporúčam študentom, aby si zistili, ako je definovaný kredit.
Čo sa týka metód vnútorného bodu, vypracovala som samostatnú prednášku (nad rámec sylabu tohoto predmetu). Akýkoľvek záujem navyše zo strany študentov som v priebehu semestra nezachytila, ale vždy som ochotná konzultovať - stačí sa ozvať ;)


"Tento predmet zatiaľ pôsobí ako najzbytočnejší z doterajšieho štúdia. Hlavný prínos je zrejme možnosť si zopakovať matlab a cvičenia sú v poriadku. Ale to prečo predmet má skúšku v takom rozsahu v akom má, je neopodstatnené, hodnotenie projektom by bolo dostatočné, aj by to viac odrážalo reálie prevažne matlabových cvičení. Prekvapuje ma, že študenti v starších ročníkoch ankety hodnotia pozitívne oddelenie tohto predmetu od nelineárneho programovania, myslím, že celý predmet by sa dal rýchlo prebehnúť na dvoch prednáškach, ktoré sú súčasťou nelineárneho programovania, učivo nie je náročné a kto má záujem môže ísť do detailov samostatne. Možno ma nelineárne programovanie presvedčí o potrebe študovania algoritmov, ktorými sa tento predmet zaoberá, ak nie, tak toto učivo bude rýchlo zabudnuté a vystačím si v matlabe s fminsearch."

Myslím, že k tomuto názoru dospel dotyčný štident vďaka zľahčeným podmienkam na skúšku vzhľadom na danú situáciu a tomu, že nebol "donútený" študovať. V opačnom prípade by netvrdil, že "celý predmet by sa dal rýchlo prebehnúť na dvoch prednáškach", keď reálne som pre študentov vytvorila 10 podrobných textových, podľa väčšiny študentov (a mojich skúseností) náročných prednášok. Skôr tu pravdepodobne ide o praktický príklad Dunning-Krugerovho efektu.

2-AIN-109/15 Programovanie paralelných a distribuovaných systémov:
doc. RNDr. Damas Gruska, PhD. (prednášajúci)

Dakujem za vsetky pripomienky. Co sa tyka online prednasok, spociatku vobec nebolo jasne, ako bude prebiehat vyucba, kedze povodne bola skola zavreta len na cca dva tyzdne. Takze nabeh vyuky nastal az neskor.
K prednaske su podrobne materialy, audiokomentar predpoklada este samostudiom, kazdy kto mal nejake otazky, dostal obtratom vysvetlenie (od niekotrych to boli i desiatky otazok). To, ze sa podmienky na ukoncenie semestra proti tym, ktore som oznamil prvy tyzden plynie z postupne sa meniacej situacie.


2-AIN-185/00 Formálne metódy tvorby softvéru:
doc. RNDr. Damas Gruska, PhD. (prednášajúci)

Dakujem za vsetky pripomienky. Co sa tyka online prednasok, spociatku vobec nebolo jasne, ako bude prebiehat vyucba, kedze povodne bola skola zavreta len na cca dva tyzdne. Takze nabeh vyuky nastal az neskor.
K prednaske su podrobne materialy, audiokomentar predpoklada este samostudiom, kazdy kto mal nejake otazky, dostal obtratom vysvetlenie (od niekotrych to boli i desiatky otazok). To, ze sa podmienky na ukoncenie semestra proti tym, ktore som oznamil prvy tyzden plynie z postupne sa meniacej situacie.

AIN aplikovaná informatika:
doc. RNDr. Damas Gruska, PhD. (garant)

Mile studentky a studenti, dakujeme za vase pripomienky, aj ked su casto navzajom rozporne, co je ale asi dobre znamenie. 4. semester je najnarocnejsi, na druhej strane po nom sa uz mate sustredit na bakalarku, no napor uloh sa snazime znizit tym, ze chceme mat postupne spolocne ulohy pre viac predmetov, co sa v case pandemie asi tazsie organizovalo ale isto sa k tomu vratime.

Ďakujem za hodnotenia :).

1-UIN-102/15 Matematika pre učiteľov informatiky (2):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia, aj námet na zmenu.

Ďakujem za hodnotenia :).

1-EFM-520/00 Cvičenie z matematickej analýzy (2):
Mgr. Martin Kollár, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem Vám za všetky komentáre. Aj za chválu, aj za kritiku.

Martin Kollár

1-EFM-130/00 Matematická analýza (2):
Mgr. Martin Kollár, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za všetky komentáre. Aj za chválu, aj za kritiku.

Martin Kollár

Thanks for your feedback. For the next year we are planning a different lectures-seminar division of labour and I'll guarantee there will be lectures (physical or virtual) the whole semester regardless of corona.

1-UFY-141/15 Elektromagnetizmus:
RNDr. Eduard Masár, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UFY-253/15 Teoretická fyzika (3):
RNDr. Eduard Masár, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za Vaše vyjadrenie. Náročnosť dištančnej formy výučby zrejme súvisela aj s tým, že časť doporučenej literatúry bola v angličtine, čo niektorým študentom robilo problémy.

1-EFM-270/15 Úvod do teórie hier:
doc. RNDr. Ján Pekár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu. Aj extrémne názory môžu byť pomocou pri vylepšení výučby predmetu, pokiaľ nie sú založené na polopravdách či hľadaní vinníkov za vlastné zlyhania.
Napísať, že v marci sme sa ocitli v situácii, ktorú sme nečakali a neboli na ňu pripravení, je klišé. Museli sme bez prípravy hľadať riešnia, ako nahradiť kontaktnú výučbu dištančnou. Ja som zvolil prístup, čo najväčšieho kontaktu so študentami - on-line stretnutia každý týždeň v čase, kedy bol predmet nasadený v rozhvrhu. Študenti dostali harmonogram, v ktorom bola naplánovaná téma, stretnutia, rozsah strán z učebných textov, ktoré si majú študenti naštudovať samoštúdiom a domáca úloha, ak bola plánovaná. Výklad potom len komentoval a rozširoval poznatky, ktoré mali mať študenti samoštúdiom naštudované a predvádzal spôsoby riešenia úloh. Nemal nahrádzať klasický výklad tak, ako ho poznáme z kiontaktnej výučby, veď šlo o distančnú formu, kde ťažisko má byť na samoštúdiu. Verím, že ak niekto prišiel na hodinu nepripravený, výklad mohol pôsobiť nepochopiteľne a náročne. Na výklad boli pripravené prezentácie s časťami, ktoré som v téme chcel zvýrazniť a mojimi komentármi k nim. Zvolil som wordovskú prezentáciu, pretože v rámci nej som ukazoval postupy, ako sa riešia jednotlivé typy úloh. Bohužiaľ, s odstupom času musím konštatovať, že toto bola slabá stránka výučby, pretože riešenie príkladov v reálnom čase vo worde s typograficky náročnými vzorcami viedlo k viacerým chybám (preklepom, chybným indexom a podobne), čo mohlo pôsobiť zmätočne. Stále však si myslím, že počítanie v reálnom čase je pre študenta lepšie, než danie vyriešeného príkladu s tým, že študent si má postup riešenia objaviť sám.
Ešte niekoľko poznámok ku konkrétnym pripomienkam:
študent nedostane motiváciu - na prvej prednáške som spomínal 14 situácií z reálneho života, v každej z nich bola identifikovaná jedna zo siedmich typových úloh, ktorými sa teória hier zaoberá tak, že každá úloha bola v svoch situáciách, ktoré sú z diametrálne inej oblasti života, čím som chcel ukázať, že teória hier nie je anekdotická disciplína. Rovnako, každá z typových úloh vychádza z vlastného príbehu, ktorého modelom je daná hra.
nedostatok literatúry - Už viacero rokov slúži študentom ako pomôcka elektronická verzia učebného textu z Columbian University v New Yorku. Zatiaľ som nemal sťažnosti, že by nebola užitočná.
časová náročnosť skúšky - štandardný test za štandardnú dobu ako pri kontaktnej výučbe. Navyše, tri-štyri týždne pred skúškou bol na prednáške pre dobrovolníkov cvičný test, v ktorom študenti mohli vidieť typy otázok v záverečnom teste. Aj keď tento nevyjadroval časovú náročnosť skutočného testu.

1-FYZ-871/15 Chemická fyzika:
prof. Ing. Pavel Mach, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-132/15 Neurónové siete:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (prednášajúci)

Milí študenti, ďakujem za pripomienky, aj keď boli tento rok viac kritické ako v minulosti. Nie je jednoduché urobiť kurz tak, aby sa všetkým páčil, čo sa týka obtiažnosti. Prednášky sa snažím malými krokmi inovovať, zdá sa, že podľa niektorých z vás nedostatočne. Podľa môjho názoru aj "historické koncepty" majú svoje miesto v tomto predmete, ako som sa snažil vysvetliť viackrát. Na fakulte máme aj predmet moderné techniky strojového učenia, kde je to viac o súčasnom stave NS, avšak aj hype okolo hlbokého učenia podľa mňa časom pominie.

mIKV kognitívna veda:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (garant)

Dear students, thank you for your positive feedback. We are constantly trying to improve the programme, e.g. next year we add a course on ethics of artificial intelligence.

2-IKVa-921/18 Diploma Thesis Seminar:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (prednášajúci)

What a pity that only 3 students responded.

2-FTL-115/15 Elektronické súčiastky a obvody - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenie a som rád, že sme zvládli aj dištančnú formu výučby.

3-FVF-020/15 Experimentálna fyzika:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenie. Aj ja si myslím, že "odloženie" časti kontaktnej formy výučby na obdobie po uvoľnení opatrení bolo pre predmet z PhD štúdia dobrým riešením. Potešilo ma, že sa obsah a forma predmetu (kombinácia prednášok a praktických cvičení) páčila.

1-FYZ-413/15 Metódy riešenia fyzikálnych úloh (1):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujem študentovi alebo študentke za vyjadrenie k predmetu a za čas, ktorý venoval/a ankete.

1-FYZ-415/18 Metódy riešenia fyzikálnych úloh (3):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujem študentom a študentkám za vyjadrenie k predmetu a za čas, ktorý venovali ankete.

Ďakujem študentom a študentkám za vyjadrenie k predmetu a za čas, ktorý venovali ankete.

Ďakujem vám za vyplnenie ankety a komentáre. Som si vedomý toho, že pri niektorých úlohách sme strávili veľa času. Budem sa snažiť v budúcnosti lepšie odhadnúť hranicu toho, nakoľko nechať študentov samých prichádzať na riešenia a nakoľko niektoré také časti preskakovať. Taktiež sa to pokúsim doladiť vhodnejšou voľbou úloh.
Čo sa týka chýbajúcich riešení, tak mohlo ísť aj o to, že som často pridával riešenia úloh do materiálov až po cvičení, na čo som vás moc neupozorňoval. Pokiaľ budem cvičiť tento predmet budúci rok, tak sa pokúsim doplniť zvyšné riešenia.

1-AIN-412/15 Matematika (4) - Logika pre informatikov - Mgr. Ján Kľuka, PhD.:
Mgr. Ján Kľuka, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu.
Na (nerovnomernú) hlasitosť prejavu si dám v budúcnosti pozor. :)

2-FBM-106/00 Špeciálne praktikum z biomedicínskej fyziky (2):
RNDr. Marcela Morvová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za pozitívny komentár k špeciálnemu praktiku. Ako aj študenti zhodnotili v rámci vzniknutej situácie sme sa dohodli na najlepšom možnom riešení.

Ďakujem za pozitívny komentár. Praktikum predpokladá a naväzuje na teoretické základy získané z povinných prednášok predchádzajúci semester, preto je aj z hľadiska časového obmedzenia väčšia pozornosť venovaná ich praktickému prevedeniu a predpokladá sa, že teoretické základy má už študent osvojené.

Vážené študentky, vážení, študenti, kolegyne a kolegovia!

Po prečítaní veľkej časti ankety by som sa chcel Vám, študentom, srdečne poďakovať za Vašu trpezlivosť, výdrž a odhodlanie študovať v neľahkých časoch spôsobených momentálne všadeprítomným vírusom COVID-19. Uvedomujem si, že štúdium v domácom (vo väčšine prípadoch nemotivujúcom) prostredí môže skomplikovať výsledné snaženie (aj napriek vysoko nasadenej snahe). Moje poďakovanie smeruje aj tým, ktorí obetovali vyučovaniu viac, ako zvyčajne, pedagógom. Do veľkej miery bola zachovaná “kvalita[1]” výučby, v niektorých prípadoch (predmetoch/vyučujúcich) som od Vás, študentov, nadobudol pocit nastolenia vyššej latky, ako počas mierových časoch.

Na strane druhej, u niektorých predmetoch úroveň predmetov klesla. Vyhodnotením ankety vo forme (už vznikajúceho) reportu bude identifikovať problémy a nastoliť riešenie, ktoré, dúfam, bude akceptované oboma stranami.

K samotnému “nášmu hodnoteniu”. Začnem pozitívne; myslím, že nás všetkých (Škasákov) môže tešiť fakt, že sme od Vás dostali historicky najvyššie “hviezdičkové” ohodnotenie, a to 4,24, i napriek faktu, že naše aktivity ostali výsostne v rovine “home-officu”. Pre ďalšiu statistiku uvediem, že sme v hodnotení zaznamenali druhý najväčší nárast za semester (rozdiel medzi letným a zimným semestrom toho istého akademického roku) a tiež tretím najväčším nárastom medzi ZS v roku X a LS v roku X-1.
(https://drive.google.com/file/d/1uETsuxo8Tl74SJ1x56dCvqMNPK0S4UTJ/view?usp=drivesdk).

Za vašu evaluáciu by som sa Vám chcel v mene ŠKASu veľmi pekne poďakovať. Vaše hodnotenie má dva “pekné” aspekty. Prvým je, že bude pre budúci ŠKAS výzva udržať hodnotenie, ba ho zvýšiť. Druhým, že je to pre nás motivácia robiť veci ešte lepšie ako doteraz.

Teraz k faktickým poznámkam:

Často (už rokmi) vytýkanou vecou je naša “seba-propagácia”. Áno priznávam, toto je naša (ako aj ostatných študentských zoskupení) veľká Achillova päta. Okrem stránky: https://zona.fmph.uniba.sk/skas sa špeciálne neprezentujeme. V nedávnej minulosti som uskutočnil prieskum koľkí ľudia vedia o existencii tejto stránky. Všetci jednomyseľne uviedli, že nevedia, že takéto niečo existuje.

Moje opatrenia, ktoré by som rád nastolil v tomto probléme:


Pri podpisoch mailov Škasákov uvádzať aj link na stránku. Dôvod: stále je to náš hlavný komunikačný kanál. Nachádza sa tam “v kocke” naša činnosť, ktorú pravidelne aktualizujeme: pozvánky na zasadnutie, zápisnice zo zasadnutia, eventy, ktoré sme spolu/organizovali a pod. Zároveň, momentálne v beta verzii, sme zaviedli “minibio” o každom škasákovi (momentálne jedno vyplnené, svoje som si ešte nevyplnil :( - ale keďže končím, asi to nemá cenu). Tiež by môj cieľ bol, aby raz mesačne bol predstavený (napr. formou mailing listu - mailom) jeden Škasák, napr. formou interview.
Týmto sme vybavili polovicu komentárov (konkrétne 51,06% komentárov [2]).

Ďalšie 2 podtypy komentárov patria do skupiny “potešia” a “nezabolia”:


Ku kladným komentárom sa človek nevie vyjadriť inak, ako povedať: ďakujeme za ne! :) (40,43% komentárov)
S komentármi “neviem ohodnotiť” sú trochu späté s komentármi “žiadne info o ŠKASe”. Preto môžem aplikovať prvú odrážku. Posnažíme sa, aby bolo o nás, čo najviac počuť. Aj TY nám v tom môžeš pomôcť. Pomocná ruka sa vždy zíde a v polovici októbra (13-14.10.2020) budú voľby, kde aj TY môžeš skúsiť kandidovať a byť zvolený. (6,38% komentárov)

A najnegatívnejší, čo sa tento rok vyskytol:

#1081136: … Ťažko sa na to niečo píše, ale predsa neodpustím si pár pripomienok (začnem z minulosti do súčasnosti). Urobil som si krátky prierez (za 4 roky) a v ŠKASe bolo vždy zastúpenie toho št. programu, ktorého sa tento komentár týka. Momentálne má ŠKAS zo spomínaného št. programu 2 študentov, ktorých by mali, prioritne, zaujímať potreby svojich spolužiakov. Mne, ako fyzikovi (štúdium, nie povolanie), sa zle nazerá do problematiky veci ako takej. Neprislúcha mi sa pozerať veci “zhora”, keď nepoznám podmienky, situáciu a kontext problému. V tomto akademickom roku (2019/2020) sa vyskytol nešvár na mojom ŠP, tak sme sa stretli a problém sme (do zdarného konca) ošetrili a vyriešili.

U vás je, žiaľ, situácia o čosi komplikovanejšia, no, teda bola. Pevne verím, že Škasákov, ktorých sa to týka, využijú “voľný” koridor na otvorenie otvorenej, priamej, čestnej a konštruktívnej diskusie. Isteže, na oboch stranách.

Pokiaľ bude prezenčný semester, rád by som podnikol aj v tejto oblasti nejaké kroky. Detaily si momentálne ponechávam pre seba, avšak, vzhľadom na koniec môjho funkčného obdobia, ich pravdepodobne preberú moji nasledovníci.

Samozrejme, nemôžeme zabudnúť poďakovať všetkým tým, ktorí pomohli udržiavať “kolos” pokope. Osobitne by som chcel poďakovať predsedovi AS FMFI UK, doc. RNDr. Sebastiánovi ševčíkovi, CSc., RNDr. Róbertovi Kyselovi, PhD., Vedeniu FMFI UK, Oddeleniu prevádzky, CPP, prcovníčkam a pracovníkom na dekanáte, nepedagogickým zamestnancom a ďalším, na ktorých som zabudol.

A ešte posolstvo na záver, tento semester bol pre mnohých z nás emočne, fyzicky a hlavne psychicky náročný. Mohol by som naivne tvrdiť, že taká situácia už nebude, sám by som seba (a Vás) klamal. Bude to vyžadovať od nás všetkých veľkú disciplínu, aby sme na fakulte nezaznamenali žiadnu “pozitívnu” aktivitu COVIDu-19. #nepokazmesito!

Trochu narážam aj na manuál a semafor pre vysoké školy a internátne zariadenia vydaného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.
https://www.minedu.sk/vysoke-skoly-a-skolske-domovy/?fbclid=IwAR3QzVFS0U2mapL-eT4mAbYDpCgOvN2NhUQmwk-ntbRlQew1pV3HFAJ_C_E

Pozdravuje Vás.
Boris,
za ŠKAS.

V Bratislave dňa 24. augusta 2020.

[1]: osobne nerád používam slovo “kvalita”, keďže definícia: “je to najvyššia méta, ktorú chceme dosiahnuť,” nie je pre mňa nejaká relevantná (pravda, najvyššia vzhľadom na čo).
[2]: dovedna na tejto otázke bolo zanechavých 47 komentárov. Tie som roztriedil na: žiadne info o ŠKASe (24 komentárov), kladné (19 komentárov), neviem ohodnotiť (3 komentáre) a záporný (1 komentár).

P.S.: Ešte zaragujem na tých pár komentárov, ktoré sa týkali mojej osoby a bolo by mi ľúto, ak by som nezareagoval. :) Za seba môžem poďakovať, že ste si všimli snahu, ktorú som do toho vkladal - ale to my všetci, Škasáci. Čo da týka mojej kandidatúry, som rozhudnutý na +-3 sigma, že kandidovať nebudem. V ideánom prípade som si na seba uváľal na najbližšie 4 roky celkom veľkú ťarchu (avšak život je o výzvach!) a obávam sa, že by som sa už nevedel v takej Škasu venovať ako teraz + lepšie mať menej fcií a tým sa venovať poriadne ako viacerým a len čiastkovo.

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD. (garant)

Ďakujem za efektívnu spoluprácu pri realizácii online výučby a štátnic všetkým vyučujúcim a študentom. Študenti boli dostatočne a intenzívne informovaní. Podobne všetky potrebné informácie a súčinnosť mali aj predsedovia komisii. Žiaľ treba aj čítať s porozumením mail čo ste zadali do AISu.

Štúdijný program je veľmi zaujímavý keď si nezvolíte len ľahunké predmety a keďže máte veľkú slobodu oproti bakalárskemu štúdiu, kde ste mali všetko nalinkované, je len na Vás aký zaujímavý si program postavíte.

Termín prihlásenia na diplomovú prácu skúsime dočasne posunúť na Váš návrh a uvidíme či viac času naozaj využijete na výber náročných a kvalitných výskumných prác ako sľubujete.

V neposlednom rade verím, že je našou spoločnou snahou razantné odopretie všetkých snáh o znižovanie kvality štúdia, vedy či výskumu progresívnymi návrhmi.

Cenu rektora UK za najlepšiu diplomovú prácu získala práve študentka mAIN Mgr. Dana Škorvánková. Gratulujem!

2-PMS-116/19 Analýza zhlukov a klasifikácia dát:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentáre. Snažil som sa pre Vás pripravovať materiály a konzultovať, ale dištančná výučba mi osobne nevyhovuje. Som totiž skôr typ vyučujúceho, ktorý sa snaží so študentmi počas výučby interagovať a tomu prispôsobovať výklad (samozrejme tak, aby sme stihli aj predpísanú látku). To je oveľa jednoduchšie prezenčne. Verím, že ďalšie vydanie tohto predmetu už bude prebiehať štandardným spôsobom.

mFBM biomedicínska fyzika:
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc. (garant)

Celkové hodnotenie študijného programu mFBM bolo pozitívne. Hodnotenia sa zúčastnilo 5 študentov, všetkým ďakujem za spätnú väzbu, pripomienky a podnety a tiež za aktivitu počas semestra.
Niektorí študenti navrhovali väčšiu voľnosť vo výbere predmetov, čo budeme môcť zohľadniť až podľa požiadaviek budúcej akreditácie, pretože dosiaľ uvedené zastúpenie premetov bolo v súlade s akreditačnými požiadavkami pre medziodborové štúdium. Jeden študent mal zaujímavú požiadavku na “väčší dôraz na prácu študentov, nielen pasívne nasávanie vedomostí z prednášok”, čo osobne veľmi podporujem a zároveň prosím všetkých študentov, aby aktívne pristupovali k rozširovaniu svojho vzdelania. Verím, že všetci študenti mFBM sa budú snažiť plne využiť široké možnosti, ktoré im ponúka fakulta a univerzita a my im vytvoríme vhodné podmienky.
Zavedenie mimoriadnych karanténnych opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 ovplyvnilo najmä študentov posledného ročníka s experimentálnym charakterom diplomovej práce. S vysokým úsilím všetkých zúčastnených (študentov, pedagógov, výskumníkov, ...) sa podarilo v tomto hektickom období úspešne obhájiť 12 DP (gratulujeme!) a len jedna DP z mFBM nebola ukončená z dôvodu karantény a následnej nemožnosti vykonávať plánované experimenty na zahraničnej univerzite.
Študenti mFBM ocenili zväčša kladne dištančné vzdelávanie vedené pedagógmi z FMFI na rozdiel od pedagógov z LF UK. Na LF mali naši študenti 2 predmety - Patologickú anatómiu a Patologickú fyziológiu, pre ktoré dostávali po prerušení prezenčnej výuky (kladne hodnotená) len videá alebo zverejnené prezentácie. Mrzí ma, že sme v spolupráci s garantom za LF nedokázali v tom čase urobiť viac. Verím, že situácia sa nezopakuje. Pozitívom je, že bola prisľúbená náhrada praktických častí výuky na LF (aj FMFI) v nasledovnom akademickom roku.
Je zaujímavé, že popri požiadavkách na zintenzívnenie dištančného vzdelávania v uvedenom karanténnom období niektorí študenti naopak privítali samo-štúdium.

2-FBM-912/15 Diplomová práca (2):
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc. (garant)

Ďakujem študentom za spätnú väzbu, pripomienky a podnety a najmä za aktivitu počas semestra.

2-FBM-921/00 Diplomový seminár (2):
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc. (garant)

Ďakujem študentom za spätnú väzbu, za všetky pripomienky a podnety.

2-FBM-240/15 Seminár k ročníkovému projektu:
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc. (garant)

Ďakujem študentom za spätnú väzbu a najmä za aktivitu počas semestra.

2-AIN-137/15 Umelá inteligencia:
doc. RNDr. Mária Markošová, PhD. (prednasajuci)

Dakujem vsetkym za pripomienky. Tento predmet navstevuju tri rozne skupiny studentov s roznymi znalostami. Upozornujem od zaciatku akreditacie na to, ze ho treba rozdelit, zatial bezuspesne. Preto je nastaveny na stred, pre aplikovanych informatikov. Studenti kognitivnej vedy sa musia hodne doucit a studenti informatiky asi maju pocit, ze je tam vela prekryvov. Co sa prekryvov tyka, v inych studijnych programoch ako Aplikovana informatika na ne vplyv nemam, ani som ich pravdepodobne nevyrobila ja, pretoze patrim k najstarsim na katedre. Co sa tyka nereagovania, studenti boli infromovani, ze som sa pred koronou stahovala a on line vyucovanie ma zastihla v stadiu, ked sa mi este doma nedal zaviest internet, kvoli stavebnym upravam. Navyse mi odisiel aj pocitac v praci. Preto reagoval cviciaci, po telefonickych poradach so mnou. Akonahle som spojazdnila pracovny pocitac, asi v polke semestra, dalo sa konzultovat cez MS teams, pretoze napriek korone som raz, dvakrat do tyzdna chodila do prace. Zial, vyuzili to asi len traja z vas. Co sa tyka prezentacii, su stavane tak, ze vela pisem po tabuli. Ked som do videoprezentacii zacala doplnat medzikroky, pisali mi niektori z vas, ze su privelke a nevedia si ich stiahnut, ani ked prednasku rozdelim na niekolko casti. Nie kazdy ma doma dobry internet. Preto som zvolila kompromis, nieco som doplnila, nieco som posielala ako scany vypoctov na papieri, nieco som nechala na vas. Studovat sa nema len z prezentacii ale aj z literatury. Ak boli v slidoch chyby, stacilo ma mailom, alebo telefonicky upozornit. Prajem pekny zaciatok noveho skolskeho roka.

2-PMS-108/19 Navrhovanie experimentov:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za komentáre a podnety. Na základe skúseností som usúdil, že rozprávať Vám prednášky cez MS Teams by bola horšia voľba ako to čo som (spolu s Dr. Filovou) zvolil.

Verím, že nasledujúci školský rok už bude prebiehať výučba klasickým spôsobom, pretože prezenčná forma výučby viac vyhovuje môjmu relatívne interaktívnemu a spontánnemu spôsobu prednášania.

Reprodukovať výsledky vedeckého článku sa ukázal ako vcelku vydarený experiment :) a v nejakej forme sa budeme snažiť na to nadviazať aj v budúcnosti.

2-PMS-116/10 Viacrozmerné štatistické analýzy (2):
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentáre. Ja som samozrejme tiež nespokojný s tým ako tento predmet prebiehal. Mrzí ma to, ale z rôznych dôvodov som nedokázal počas epidémie zabezpečiť náhradu vyučovania, ktorá by bola rovnako kvalitná ako za normálnych okolností. Verím, že nasledujúci školský rok už bude štandardná, prezenčná, interaktívna výučba, ktorá viac vyhovuje môjmu spôsobu výkladu, ako aj študentom.

Ak by ste mali kedykoľvek aj v budúcnosti otázky týkajúce sa látky tohto predmetu, neváhajte ma osloviť. Rád sa Vám poradím alebo pomôžem.

1-AIN-412/15 Matematika (4) - Logika pre informatikov:
Mgr. Ján Kľuka, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujeme za pomerne pozitívnu (na náš predmet nezvyčajne) spätnú väzbu. Zdá sa, že k nej čiastočne prispeli zmeny v spôsobe výučby aj hodnotenia predmetu spôsobené karanténnymi opatreniami. Časť z nich, napríklad nahrávané prednášky a tutoriály k cvičeniam, pravdepodobne v budúcnosti zaradíme aj do bežného výučbového procesu.
Oceňujeme, že prinajmenšom niektorí z vás si uvedomujú, že učivu sa nedá skutočne porozumieť bez často bolestivej a zdĺhavej samostatnej práce – logika sa v tom podobá programovaniu. Veríme, že najbližší rok sa nám podarí lepšie ukázať aj príjemnejšie a zaujímavejšie súvislosti medzi týmito dvoma disciplínami.
Samostatnú prácu a zrýchlenie hodnotenia chceme ešte viac podporiť používaním online nástrojov, ktoré postupne vyvíjame v spolupráci so študentmi v rámci bakalárskych prác. Budeme radi, ak k vývoju ďalších a zlepšeniu existujúcich nástrojov prispejú aj niektorí z vás.
Ďakujeme aj za kritické ohlasy.
Nami zvolený systém hodnotenia je podobný systému štátnych skúšok. Nepovažujeme ho preto za nespravodlivý a zdá sa nám užitočné, aby ho študenti zažili. Prácu počas semestra považujeme za prípravu na skúšku, podobne ako je absolvovanie predmetov prípravou na štátnicu. Ústnu skúšku hodnotíme bez ohľadu na hodnotenie semestrálnej práce, podobne ako komisia hodnotí odpovede študenta na otázky a bez prihliadania na známky z absolvovaných predmetov. Na rozdiel od štátnic však do celkového hodnotenia započítavame aj hodnotenie semestrálnej práce s 50 % váhou. Nie je preto pravda, že na známku nemá vplyv. Pri posudzovaní hodnotenia semestrálnej práce je navyše dobré si uvedomiť, že je najmä stručným vyjadrením spätnej väzby, nie definitívnou známkou z príslušnej časti učiva.
K formalizácii by sme radi podotkli, že je bežnou súčasťou výučby logiky, hoci rôzni autori a učitelia jej prisudzujú rôznu prioritu – my pomerne vysokú, lebo zápis informácií (dátových modelov, dopytov, programov) vo formálnych jazykoch je podstatnou súčasťou informatickej práce. Z povahy prirodzeného jazyka vyplýva, že výsledok formalizácie nie je vždy jednoznačný. Pri zadávaní a hodnotení príslušných cvičení sme na to prihliadali. Ospravedlňujeme sa za syntaktické chyby v zadaniach v slovenčine, ktoré formalizáciu skomplikovali. Chceli by sme požiadať sťažujúceho sa študenta, aby si nenechával pre seba, v ktorých cvičeniach chyby objavil, a napísal nám o nich konkrétnejšie. Pomôže to viac ako odkaz na referenčnú publikáciu. Radi sa necháme opraviť, aby sme chybami nezaťažovali študentov v ďalších rokoch.

1-MAT-495/00 Úvod do kódovania:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem za pozitivne hodnotenie kurzu.
Keby som mal ja dat hodnotenie, ako velmi ma kurz bavi, tiez by som mu dal 5 hviezdiciek z 5.

2-MAT-225/15 Aplikácie teórie grúp v diskrétnej matematike:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem za pozitivne hodnotenie.
Nemozem si pomoct a neokomentovat (to uz asi viete aj z prednasky ;-): Pomerne vela prace a cas straveny na kurze tyzdenne 2 hodiny. Predpokladam, ze ste na kurze stravili (ovela?) viac casu - len prednaska bola hodinu a pol tyzdenne.
Bez ohladu na pocet pridelenych kreditov: Toto je prednaska, kde sa stretava material takmer z celeho studia algebry. Som rad, ze ho mame a asi by mal byt narocny. S pridelovanim kreditov je to zlozite - v podstate sa musia nejako rozlozit na cele studium.

1-MMN-160/00 Lineárna algebra a geometria (2):
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem za velmi dobre hodnotenie.
To, ze je kurz aspon trocha narocny a vyzaduje aj cas navyse mimo prednasky tiez pokladam za pochvalu. Stale sa ho snazim doladit, aby bol maximalne uzitocny.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prodekan pre doktorandske studium)

S tym zmiesavanim informacii je to asi pravda. Z casti je to aj dosledok toho, ze sa snazim doktorandom zdoraznit, ze predpisy su na to, aby boli veci zadefinovane a vyhodnotitelne v extremnych pripadoch, ale ze cielom nie je dodrziavanie predpisov, ale zmysluplne studium a radost z vedeckej prace. Ja osobne naozaj pokladam za dolezitejsie, aby bola napr. dizertacna praca naozaj dobra, ako, ci ma vsetky nalezitosti a ci bola odovzdana tak, ako mala byt. Kontrolovat technicke detaily nie je podla mna naplnou mojej prace. Mam studentom pomahat, pozbudzovat ich a pripadne odstranovat problemy. To, ze sa napr. odovzdava nejaky dokument predcasne, som si vedomy, ale ked sa to snazim napravit, narazim na to, ze mnou navrhovane riesenie v niektorych pripadoch (casto len v malom percente) vystavuje fakultu riziku. Napr. je absolutne nutne, aby doktorandi vratili majetok fakulty - ked sa tak nestane, niekto ma problem. Ak by stacilo material odovzdat po obhajobe, niekedy by sa stalo, ze niekto by hned po obhajobe odcestoval do zahranicia alebo nieco podobne a aj bez zleho umyslu by nieco neodovzdal a my uz na skonceneho doktoranda nemame dosah. Odovzdavat veci v case obhajoby je zasa tlak na studenta/tku ve nevhodnom case. Ale snazime sa tieto veci upravit - v ramci moznosti.

Na druhej strane je uloha pani referentiek technickejsia - ony su tie, co musia dodrziavat pravidla a vyzadovat to aj od studentov. Ony kontroluju, ci je vsetko splnene. Mozno aj preto niekedy posobia kriticky. Naozaj si myslim, ze sa uprimne snazia pomoct a suhlasim, ze niekedy nemaju najlepsie PR. Postupne na tom pracujeme.

S tou dizertackou, ktora neprisla oponentovi, je to (dufam) vynimka. Mame presny postup, komu a kedy ide ten ktory dokument. Mozno to bolo sposobene tymi zmatkami okolo korony.

1-FYZ-451/15 Úvod do fyziky plazmy a elektrických výbojov - doc. Mgr. Dušan Kováčik, PhD.:
doc. Mgr. Dušan Kováčik, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu týkajúcu sa výuky predmetu "Úvod do fyziky plazmy a el. výbojov". Budem sa i naďalej snažiť, aby tento predmet bol pre študentov zaujímavý, pútavý, a možno ich aj motivoval k štúdiu Fyziky plazmy.

1-FYZ-451/15 Úvod do fyziky plazmy a elektrických výbojov:
doc. Mgr. Dušan Kováčik, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie predmetu. Je to pre nás vyučujúcich o to viac povzbudzujúce, keďže sme výuku zvládli aj napriek neočakávaným obmedzeniam v súvislosti s pandémiou COVID-19, a to formou následnej dištančnej výuky.

1-AIN-222/15 Databázy (2) - Mgr. Matúš Tomko, PhD.:
Mgr. Matúš Tomko, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Aj naďalej sa budem snažiť zdokonaľovať.

mINF informatika:
prof. RNDr. Rastislav Kráľovič, PhD. (garant)

Dakujeme za spatnu vazbu. Velmi rad sa pozozpravam aj osobne/online o konkretnych veciach.

1-EFM-250/00 Matematická analýza (4) - prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vážené kolegyne a kolegovia,

ďakujem za komentáre. Som rád, že sa vám táto forma nahrávania živých prednášok pozdávala.
Daniel Ševčovič

1-EFM-250/00 Matematická analýza (4):
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vážené kolegyne a kolegovia,

ďakujem za komentáre. Som rád, že sa vám táto forma nahrávania živých prednášok pozdávala.

Zachovať úroveň objektivity pri dištančných skúškach je zložité. Ja som si uvedomoval, že tak ako učitelia, tak aj študenti to mali v dištančnej dobe štúdia zložité. To je na vysvetlenie, možno pre niekoho ľahšej formy skúšky.

Daniel Ševčovič

mEMM ekonomicko-finančná matematika a modelovanie:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.

Vážené kolegyne a kolegovia,

ako garant programu mEMM vám ďakujem za komentáre. Som rád, že dištančná metóda výučby, súdiac podľa vašich vyjadrení, sa neodrazila na znížení kvality prednášania.

Ani mne ako dekanovi fakulty nebolo úplne jasné, prečo sa nemohli konať promócie absolventov v Aule UK. Preto som ich zorganizoval aspoň na pôde fakulty v čo možno najdôstojneším spôsobom. Tradície sa musia udržiavať. V Nemecku, si žiaľ už roky diplomy odovzdávajú na sekretariátoch katedier a v kanceláriach. Nerád by som išiel touto cestou.

Daniel Ševčovič

mPMS pravdepodobnosť a matematická štatistika:
prof. RNDr. Marek Fila, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mFFP fyzika plazmy:
prof. Dr. Štefan Matejčík, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

EFM ekonomická a finančná matematika:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Mili studenti,

dakujem za vcelku priaznive hodnotenie studijneho programu. Verim, ze nedostatky z distancneho sposobu vzdelavania v letnom semestri sa nam v teraz prebiehajucom zimnom semestri podari z velkej miery eliminovat. V ankete odzneli aj pripomienky k strukture programu, ktore vsak budu moct byt zohladnene az v nasledujucej akreditacii. Pri vypisovani bakalarskych prac som usmernovala kolegov, aby viacej zohladnovali zameranie nasho programu, verim, ze sa to aspon ciastocne podarilo, i ked aj tak sa tam objavilo par tem z modelovania v biologii. Mozno je tomu tak aj preto, ze matematicky aparat v takychto pripadoch je predsa len trosku jednoduchsi ako ten potrebny na modelovanie v ekonomii a financiach a tento zlozitejsi aparat je obsahom ciastocne letneho semestra tretieho rocnika, ale hlavne magisterskeho studia.

2-EFM-109/00 Optimálne riadenie (2):
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (vyučujúca)

Je pravda, že pravidlá hodnotenia predmetu som v priebehu semestra zmenila. Skutočnosť, že budu zmenené 9aj s naznačením akým smerom) som avizovala hneď po prechode na dištančné vzdelávanie a konkrétne zmeny som oznámila až keď bolo zrejmé, že prezenčne sa skúšať nebude. Prechod na dištančné v tomto predmete som nepokladala za náročný, keďže k predmetu som napísala skriptá, ktoré presne kopírujú moje prednášky. Zadávala som štúdium jednotlivých kapitol spolu s úlohami k jednotlivým kapitolám, ktoré ste mi posielali mailom. Na základe vašich riešení som s vami individuálne komunikovala mailom, upozorňovala na chyby v riešeniach a smerovala na časti učiva, ktoré ste nezvládli a bolo potrebné ich doštudovať a riešenie opraviť. S niektorými z vás som si tak vymenila aj niekoľko mailov, kým ste sa dopracovali ku správnemu výsledku. Rovnako som pristupovala ku Vám pri vyracovávaní projektov, i keď len niektorí z vás využili mailové konzultácie a vypracovali projekt úplne správne.

Ja osobne pri svojom vlastnom vzdelávaní vždy uprednostním pred prednáškou dobre napísaný písomný text, ktorý môžem vnímať a vstrebávať svojim vlastným tempom a prípadne sa k nemu vracať. Dnes je však už iná doba a študenti majú radšej hovorené slovo. Beriem to na vedomie a v priebehu práve prebiehajúceho zimného semestra vyučujem prostredníctvom video prednášok cez teamsy. Privítala by som však, aby študenti okrem počúvania boli aktívnejší a kládli aj nejaké otázky.

OZE obnoviteľné zdroje energie a environmentálna fyzika:
doc. RNDr. Ivan Sýkora, PhD. (garant)

Dakujem vsetkym ktori sa zucastnili ankety a vyjadrili svoj nazor na studijny program. Tento studijny program je zamerany specifikovanejsie a sirsie ako studijny program fyzika, napriek tomu ma vacsinu zakladov fyziky spolocnych s tymto studijnym programom. Mal by teda davat aj uroven fyzikalneho vzdelania na porovnatelnej vyske. To sa skutocne potvrdzuje aj v praxi, kedze niektori absolventi tohto bakalarskeho studijneho programu v magisterskom studiu pokracuju uspesne aj na inych fyzikalnych specializaciach, nielen na priamo nadvazujucom mEOM. Co sa tyka rozsahu zakladov fyziky (privela kvantovej fyziky, jadrovej fyziky...) je to vzdy problematicke. Niekomu to pripada privela, inemu malo. Jadrova energetika, ktora je v pripomienkach spominana, je velmi perspektivnym bezemisnym energetickym zdrojom buducnosti prakticky takmer bez palivovych limitov. Vyvoj pokrocil aj v tejto oblasti, co bolo v minulosti odpadom, stava sa cennou surovinou. Bakalarsky studijny program vytvara zaklady pre dalsie studium, uzsie zameranie si student vytvara vyberom temy bakalarskej prace a vyberovych prednasok. Prajem vsetkym uspesne pokracovanie a dokoncenie studia a vela zdravia.

2-PMS-119/15 Markovovské procesy (2) - doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.:
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc. (prednášajúca)

Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie.

2-PMS-119/15 Markovovské procesy (2):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-282/00 Pravdepodobnosť a štatistika (2):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc. (prednášajúca)

Ďakujem za hodnotenie. Uvedomujem si, že forma výučby nenahrádzala prezenčnú prednášku, nerátali sme s tým, že tak budeme fungovať do koca semestra a museli sme sa s tým postupne vyrovnať. Tomu som sa snažila prispôsobiť aj materiály, ktoré neboli oskenovaná kniha, ale boli prispôsobené tomu, že je to jediný výklad, ktorý bude k dispozícii. Verím, že v tomto semestri to bude lepšie, sme na to už inak pripravení.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-126/00 Seminár z matematickej štatistiky (2):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

PMA poistná matematika:
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc. (garant)

Ďakujeme za hodnotenie programu. Uvedomujeme si, že prvý ročník je ťažký a že predmety súvisiace s poistnými témami prichádzajú až vo vyšších ročníkoch. Urobili sme v tomto roku niektoré zmeny, čím sme presunuli niektoré predmety s poistnou tematikou do nižšieho(druhého) ročníka.

2-MPG-920/00 Diplomový seminár (1):
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (prednasajuci)

Dakujem Vam za nazory a keby sa konkretizovalo, co sa javilo byt zbytocnym, dalo by sa uvazovat o naprave bud v zimnom semestri alebo v buducnosti. Skusime to prediskutovat opatrne, aby sa neporusila anonymita.
Vo vseobecnosti sa domnievam, ze distancna forma najviac poskodzuje obsah seminarov. Jej vyhodu moze byt asynchronnost, cize spristupnenie komunikacie aj aktualne nepritomnym, no dialogicka tvorba spolocnej pameti seminara ma aj urcitu zazitkovu vrstvu, splocne ticha a spolocne smiechy, ktore sa vytracaju.
Experimentovali sme aj s formou brainwritting, no hladanie odpovedi sa imho poskodilo prinaramnou tvorivostou studujucich, z otazok na brainstorming nam prekvitali dasie a dalsie otazky, cize z priestoru asociacii pre dany problem sme sa castejsie dostavali do priestoru preformuluvania. Myslim, ze to bola produktivna skusenost pre vsetkych zucastnenych.
Bonusom v danom semstri boli online konferencie CESCG a Eurographics, ktorych sme sa mohli zucastnit prakticky vsetci, co sa v minulosti nedarilo a kam sme chodievali reprezentovat UK a Slovensko. Skoda zrusenia SVK...

1-INF-240/15 Grafické systémy, vizualizácia, multimédiá:
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (prednasajuci)

Vzhladom k poctu studujucich bola komunikacia vynikajuca :-) a dalo sa dokonca do istej miery adaptovat vyklad.

Nasli sme spolocnu formu komunikacie vo vsetkych VARK ucebnych styloch a podarilo sa obohatit predmetovu stranku o obsah, ktory sa bude hodit aj v buducnosti aj v pripravovanych skriptach.

Dakujem za priaznive hodnotenie a zelam vsetko naj.

1-MAT-180/00 Úvod do počítačovej grafiky:
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (prednasajuci)

Dakujem za siroke spektrum hodnotiacich nazorov.

Asi sa celkom nepodarilo zjednocovat VARK pristup cez webstranku predmetu s tym, ze postupujeme ako po mnoho rokov cez vybrane casti z ucebnice Ruzicky a kol. Po odfiltrovani tohto jednotiaceho pohladu, ktory by sa dal ziskat studiom tejto odporucanej osvedcenej ucebnice, sa moze zdat, ze zapajame primnoho pojmov, ale to sa na pomedzi spracovania vizualnej a symbolickej informacie neda obist.

Chapem, ze matematikom s navykom na postupnost definicia-veta-dokaz a axiomaticku vystavby vykladu sa grafika nehodi, lebo planovanie vypoctov sa odohrava v informatike a cast porozumenia musime ziskat cez syntezu relevantnych fyzikalnych (zariadenia) a psychologickych (farby, interakcia) poznatkov.
Opakovane vyvolava diskrepancie aj skusanie porozumenia pomocou jednoduchych vypoctov, kym na cviceniach sa trenuje autorska tvorba kde na vstupe nie su merana a model, ale vizia vysledneho komunikatu. Vysledne hodnotenie vsak ukazuje, ze tato metoda prevazne funguje.

Velmi ma mrzia oneskorenia, ktore obcas zapricinil aj moj zdravotny stav a komunikacne sumy, ktore v prvej casti prechodu na distancnu formu viedli k zapajaniu uz hotovych komunikatov, ako skvelej prednasky doc. Bozeka o mnohouholnikoch na YouTube. Inymi slovami, prednasalo sa inak ako po ine roky, o com svedcia audiozaznamy i neozvucene videozaznamy na stranke predmetu. V buducnosti pojdeme podla teorie TRIZ, cize budeme doterajsie subsystemy integrovat.

Velkou skodou pre tento semester ostane, ze technologicky zastaral nas bohaty e-learning, povodne od Juraja Stugela, no pre cast uciva sme mali k dispozicii riesenie, zachovavajuce kulturne dedicstvo, sposob vykladu, ktoreho autorom bol doc. Zatko, od Kristiny Vojtovej.

Pozyvam Vas aj na dalsie studium geometrie a grafiky, ak Vam tento smer premyslania vyhovuje.

mMPG počítačová grafika a geometria:
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (exekutivny garant)

Dakujem za vsetky hodnotenia a musim na uvod poznamenat, ze nas mnohorocne uspesny studijny program aj v tejto akreditovanej verzii sa nepredarmo opiera o klasicke ucebnice, aby sa dosiahla primerana hlbka porozumenia a adekvatny teoreticky nadhlad.

Na ziskanie najnovsich poznatkov orientujeme aj cast kapacity v oboch seminaroch v piatom rocniku a na statniciach vitame zapojenie inovacii do odpovedi, ktore sa ale racionalne opieraju o klasicke vedomosti hoci starsieho data.

Nahly prechod na distancnu formu kvalite komunikacie urcite neprospel a isty cas bolo na strane vyucujucich nevyhnutne improvizovat, co sa dialo po predchadzajucich dvoch rokoch, kedy sme vyucovali dvojjazycne, co inspirovalo aj cast hodnoteni v ankete.

Zaujimave je uvidiet v priebehu rokov protichodne hodnotenia, prave na ziadost studujucich sme pri predoslej akreditacii ubrali z hodin pre graficke predmety a programatorskej zataze v prospech funkcionalky, ktorej prinos pre svoj svetonazor i profesionalnu prax ocenujem i ja dodatocne.

Pan profesor Komornik hovorieval, ze v stvrtom rocniku si u nas studujuci "zoderu pamat". Mozno by sme mali akcentovat viac porozumenie principom ako pracnemu narabaniu s detailami, no vacsinou nemame moznost ist do implementacnych nuans, co vsak bude pre vyvojarov i doktorandov mnohorocna kazdodenna prax.
Blizi sa nova akreditacia a studijnemu zatazeniu ci navrhovanemu odlahceniu sa budeme venovat.

Napriek odlisnemu nazoru v hodnoteniach pozyvam aj dalsich citatelov tychto riadkov na nas osvedceny, narocny a neskor nasimi absolventami ako velmi uspesne hodnoteny studijny program.

TEF technická fyzika:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-232/15 Pokročilé programovanie:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

upMAIN učiteľstvo predmetov matematika a informatika:
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (garant bc učiteľskej informatiky)

Ďakujeme za spätnú väzbu.

upFYIN učiteľstvo predmetov fyzika a informatika:
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (garant bc učiteľskej informatiky)

Ďakujeme za spätnú väzbu k informatike. Čo sa týka Imagine, ten ponúka iný pohľad na programovanie na 2. stupni ako Scratch. Do budúcej akreditácie zrejme zvážime iný programovací jazyk.

1-UIN-951/15 Informatika pre učiteľov:
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (garant bc učiteľskej informatiky)

Ďakujeme za spätnú väzbu k štátniciam z informatiky.

1-UIN-325/15 Programátorské etudy (2):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem za spätnú väzbu. Som rada, že aspoň niekto ocenil, že sme programovali vo viacerých jazykoch. Čo sa týka náročnosti skúšky, áno, je dosť náročná.

1-UIN-351/17 Programovanie v JavaScripte:
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem za spätnú väzbu. Tešilo ma, že sa vám všetkým darilo dostať sa do programovania v JS.

1-UIN-343/15 Tvorba pedagogického softvéru (2):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Nie som si vedomá toho, že by sa na inom učiteľskom predmete programoval pomerne rozsiahly softvér.

MMN manažérska matematika:
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (garant)

Prečital som si - po pár mesiacoch už druhý raz - Vaše ohlasy. Ako novopečený garant, účinkujúci iba 2 mesiace, chcem najprv poďakovať všetkým kolegom, ktorí minulý školský rok zabezpečili, že nakoniec prebehli štátnice a (takmer) všetko vyučovanie. Obrovské organizačné bremeno samozrejme niesol môj predchodca.Ďakujem mu aj za to, že mi naďalej pomáha a zaškoľuje ma.
Vaše želania i sťažnosti evidujem. Nechcem začínať funkciu nejakými sľubmi. Ako nováčik vo funkcii sa mám čo učiť a poprosím Vás o trocha trpezlivosti - viac, než mám ja s AISom, keď sa snažím prísť na to, prečo ma vo funkcii garanta oberá o toľko času a nervov :-)

PMA poistná matematika:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (tútor)

Ďakujeme za cenné pripomienky a komentáre. V prvom ročníku študijného programu Poistná matematika je naozaj veľa čisto matematických predmetov, ktoré sú ale nevyhnuté pri budovaní dobrých základov. Vedomosti získané počas prvého roku sa potom využívajú pri odborných predmetoch zo životného, neživotného či zdravotného poistenia, ktoré sa vyučujú v druhom alebo treťom roku štúdia. Keď môžem to tak trochu odľahčene napísať: po úspešnom zvládnutí náročného prvého ročníku študenti poistnej matematiky dostanú ,,odmenu'' vo forme zaujímavých praktických predmetov.

dTVF teória vyučovania fyziky:
prof. RNDr. Andrej Plecenik, DrSc. (garant)

Dakujem za pripomienky.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UDG-106/15 Plochy technickej praxe (2):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MPG-215/10 Modelovanie kriviek a plôch (2):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Počas prednášok je vždy priestor na diskusiu, stačí sa opýtať. To platí pre dištančnú aj pre prezenčnú výučbu. Navyše sa vždy na začiatku aj na konci pýtam, či študenti majú otázky a komentáre.

2-MPG-105/15 Topológia a funkcionálna analýza:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Poznámka o otázkach a komentároch študentov je rovnaká ako v ostatných predmetoch. Stačí sa opýtať kedykoľvek. Navyše na začiatku aj konci prednášky sa explicitne pýtam na nejasnosti alebo doplňujúce otázky.

Predmet Topológia a funkcionálna analýza má dva ciele. Naučiť základné pojmy z topológie, ktoré slúžia ako jazyk pre mnohé geometrické disciplíny. Druhou ambíciou je predstaviť základné pojmy a postupy v Hilbertových priestoroch a Fourierovej analýze, ktoré slúžia v oblastiach spracovania signálu, špeciálne spracovania obrazu. Na zvládnutie treba aktivny prístup študujúceho počas celého semestra.

mMPG počítačová grafika a geometria:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (vyučujúci)

Predmety zamerania PGG sa delia na dve kategórie. 1. Praktické, t.j. naučia určitú oblasť počítačovej grafiky a geometrického modelovania na úrovni okamžitého použitia. 2. Teoretické, t.j. naučia širšie použiteľné princípy a metódy, ktoré ale nedovedú do konkrétnej aplikačnej podoby. Jednak pre nedostatok času a jednak preto, že podôb aplikácie je mnoho.

K vzdelaniu, ktoré získate budete určite potrebovať doformovanie v konkrétnej firme na to, čo sa tam robí. Na stovky možných konkrétnych zamestnaní Vás na žiadnej škole nepripravia. Pripravíme Vás ale tak, že adaptácia v konkrétnej firme bude jednoduchá. Navyše máte možnosť študovať doktorandské štúdium, kde sa vyžaduje poriadna teoretická príprava. V tomto smere odporúčam, aby ste sa skúsili porozprávať s absolventami nášho odboru pôsobiacimi vo firmách. Naša skúsenosť je, že programovanie sa naučia, matematické a špeciálne geometrické myslenie si však musia doniesť zo školy.

Program PGG je na matematike a tu sa oproti informatike dáva nižší dôraz na predmety cizelujúce programovacie schopnosti. Považuje sa za samozrejmé, že to buď viete z bakalárskeho stupňa alebo sa to naučíte s pomocou ďalších kurzov, ktoré si individuálne ušijete na mieru podľa svojej potreby a predstavy.

Na programátorské cvičenie vyššieho stupňa navrhujem vziať si ľubovoľný problém z oblasti výpočtovej geometrie a robustne ho naprogramovať. Ak si neviete vybrať, odporúčam prienik dvoch konvexných mnohostenov v E3.

Vážené kolegyne a kolegovia,

v mene vedenia fakulty vám ďakujem za podnety, kritické pripomienky ako aj za pozitívne komentáre.

Z vašich pripomienok sme identifikovali nasledovné kľučové problémy, ku ktorým sa nižššie vyjadrujem.

Priestory fakulty a ďalších súčastí univerzity
Hlavné problémy:
zastaralé a ošarpané priestory, hlavne posluchárne, a aj inde v interiéri
veľmi časté: tvrdé lavice
časté: zatekanie
časté: toalety
úzky, neergonomincký priestor na písanie, najmä v akváriách
zima v akváriách, na chodách v M
priestory nie sú bezbariérové
časté: internáty v zlom stave, odložená rekonštrukcia
časté: dokončenie coworkingovych priestorov, priestory na trávenie voľna
zastaralé vybavenie:
časté: PC učebne (zastralý HW, monitory, staré klávesnice, chýba LaTeX)
chýbajú licencie Matlabu
vybavenie labákov
chýba stolný futbal
fixky na biele tabule
el. zásuvky pri stoloch v knižnici
tlačiareň mimo otváracích hodín knižnice
širšia ponuka občerstvenia v automatoch
lepšie využiť vonkajší zelený priestor
viac stojanov na bicykle, mimo dosahu fajčiarov
sprchy: je ich málo, sú v zlom stave, a málokto o nich vie (vrátane vrátnikov)
zatvorená matematická vrátnica cez leto

Pozitíva:
je vidieť zmeny, len tak ďalej
zvonku už dobré, nová fasáda je pekná
voľnočasové priestory, húpacie siete, gauče
tešia sa na nový coworkingový priestor

Reakcia:

Medzi najväčšie problémy, ktoré študentov trápia, zrejme patrí zastaralý interiér fakulty, najmä prednáškové miestnosti, tvrdé sedenie, a zatekanie. Dobrá správa je, že tieto problémy postupne vyrieši v súčasnosti už realizovaný projekt ACCORD, keďže práve tieto priestory budú vďaka nemu postupne rekonštruované. Efekt uvidíme postupne v priebehu najbližších rokov.

Veľmi nás teší aj to, že už v októbri bol otvorený a sprístupnený coworkingový a oddychový priestor Lounge v pavilóne F1, ktorý bol vybudovaný v spolupráci s Vacuumlabs. Väčší coworkingový priestor Unispace (bývalý trakt IT-kobka až Cauchyho klubovňa) bude dokončený ešte v zimnom semestri. Veríme, že to výrazne prispeje k tomu, aby sa všetci študenti cítili v priestoroch fakulty príjemne.

Žiaľ, ako je známe, po nástupe nového rektora v roku 2019, tento pozastavil plánovanú rekonštrukciu v internátoch Mlyny UK, ale bolo to z dôvodov nedostatočne dobre pripraveného projektu. V rekonštrukcii sa bude postupne pokračovať a na najbližšie roky (2021 a 2022) je v pláne napr. rekonštrukcia spoločných priestorov a sociálnych zariadení na 6 blokoch AD, kompletné pokrytie AD wifi signálom, výmena zábradlí na balkónoch ŠDĽŠ, a tiež veľká výmena nábytku, podláh a maľovanie.

Ďalšie menšie problémy, na ktoré študenti poukazujú riešime a budeme riešiť priebežne, najmä vybavenie počítačových miestností, laboratórií, atď.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (dekan)

Vážené kolegyne a kolegovia,

v mene vedenia fakulty vám ďakujem za podnety, kritické pripomienky ako aj za pozitívne komentáre.

Z vašich pripomienok sme identifikovali nasledovné kľučové problémy, ku ktorým sa nižššie vyjadrujem.

Hlavné problémy:
opakovane: zlý garant, garant nereaguje na problémy spomínané v ankete
opakovane: garant mAIN, cit “ ... kôli tomuto garantovi neodporúčam ľudom ísť študovať na túto fakultu.”
garant a tútor MAT: neposkytli žiadne informácie o voľbe špecializácie
opakovane: študenti vôbec neregistrujú, že tútor vôbec niečo pre nich robí
Trištvrte roka som musel riešiť uznávanie predmetov a veci okolo toho... inde to majú ľudia za ani nie deň.
opakovane: Neochotný pán Kmetek
covid-19: informácie prišli neskoro a boli protichodné
ŠO:
opakovane: (tento semester) bolo málo informácií ohľadom štúdia
neboli včas informácie týkajúce sa štátnic
veľmi výnimočné sťažnosti na neochotu,
nezastihnutie referentky v prac. dobe
referát DRŠ:
opakovane: neúctivé správanie, hlúpe komentáre
rozporuplné informácie web, prodekan pre DRŠ, a referát DRŠ
oponent nema prácu ani mesiac po odovzdaní
byrokracia spojená s odovzdávaním práce
knižnica:
opakovane: dobré knihy v knižnici sú len pre prezenčné štúdium
opakovane: otváracie hodiny do knižnice sú priúzke
aktuálnejšia literatúra
chýba literatúra pre pedagogické smery
lepší prístup do knižnice - napr. spraviť vchod cez parkovisko pred matikou
nepružný rozvrh
podrobnejsie informacie cez FB skupinu
chýba prax
Pozitíva:
drvivá väčšina komentárov je pochvalných, hlavne na študijné oddelenie, knižnicu, ale aj iné služby

Reakcia:

Veľmi nás teší veľa pozitívnych komentárov, ktoré sme v otázke na služby dostali. Sťažností bolo minimálne, a mnohé problémy boli zrejme spôsobené náhlym prechodom na dištančnú výučbu a rôznymi ďalšími opatreniami súvisiacimi s epidémiou chovid-19, ktorá zasiahla letný semester. Veríme, že celkovo sme túto situáciu zvládli dobre, a túto cennú spätnú väzbu využijeme na to, aby sme v prípade opakovania sa obdobnej situácie v budúcnosti reagovali ešte lepšie.

Sme radi, že študijné oddelenie a knižnica zožali drvivú väčšinu pozitívnych komentárov. Výhrad to bol menší počet, pani vedúce ŠO ako aj knižnice s nimi budú pracovať. Pokiaľ ide o chýbajúcu literatúru v knižnici, knihy do knižnice sú dopĺňané pravidelne každý rok. Ak Vám niečo chýba, môžete to buď povedať príslušnému vyučujúcemu, ktorý predmet učí, alebo sa môžete tiež obrátiť na zástupcu študentov v akvizičnej komisii cez ŠKAS. O chýbajúce zástrčky v študovni v knižnici sa postaráme.

S pracovníčkami referátu DRŠ ako aj s referentom pre Erasmus, na ktorých bolo viac sťažností mali ich riadiaci pracovníci pohovory, pričom boli požiadaní o nápravu.

To, že tútori sa väčšine študentov môžu zdať pasívni je vecou súčasného nastavenia funkcie tútora. Úlohou tútorov je predovšetkým byť nápomocní študentom, poradiť im a pomôcť im, keď to potrebujú. Ak ste teda neprišli do styku s tútorom, možno je to práve tým, že ste sa naňho so žiadnym problémom či žiadosťou o radu neobrátili. Vedenie zároveň bude hľadať možnosti, ako tútorov medzi študentmi zviditeľniť.

Vedenie fakulty sa zaoberalo aj zvýšeným množstvom sťažností študentov na problémy v študijnom programe mAIN a dekan si vyžiadal k tomuto problému aj stanovisko Informatickej sekcie. Keďže v súčasnosti sa už fakulta (ako aj celá univerzita) pripravuje na novú komplexnú akreditáciu, IS bude na tieto problémy prihliadať pri reakreditácii tohto študijného programu.

Ako hodnotíš študentskú anketu?:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (dekan)

Vážené kolegyne a kolegovia,

v mene vedenia fakulty vám ďakujem za podnety, kritické pripomienky ako aj za pozitívne komentáre.

Z vašich pripomienok sme identifikovali nasledovné kľučové problémy, ku ktorým sa nižššie vyjadrujem.

Hlavné problémy:
opakované: Návrhy z ankety to ďaleko zväčša nedotiahnu. Hovorí o tom aj myslím si časté sa opakovanie nedostatkov pre ten istý predmet a vyučujúceho. K náprave dôjde málokedy.
opakované: Garanti často ignorujú z roka na rok opakujúce sa objektívne postrehy/nápady/sťažnosti.
Chýba možnosť vyjadriť sa k priebehu štátnic, resp, bolo by dobré odčleniť štátnicové predmety od ostatných a dať im inú štruktúru otázok
neobjektívna, cenzurovaná
neviem či to niekto kompetentný číta a či sa aj niečo zmení
Otázka na množstvo práce za počet kreditov je zavádzajúca pre profesorov. Nezáleží nám na kreditoch povinných predmetov ale ako moc práce vyžaduje predmet týždenne, a hlavne či sa z nej naučíme alebo len zbytočne narobíme.
mala by byť povinná alebo aspoň polopovinná
Viacej propagácie by sa hodilo, nie len 1-2 mailíky za semester
otázky domixované, hodnotiť v jednej otázke knižnicu so študijným oddelením je nezmyselné
Pozitíva:
Väčšina študentov anketu chváli
Jeden dlhý konštruktívny príspevok s návrhmi na zlepšenie

Upozornit ucitelov a garantov na potrebu reagovat
Poziadat veducich katedier na kontrolu svojich ludi
Tiez garant alebo veduci katedier by sa mal vyjadriť za externistov - hlavne na MMN

Reakcia:

Mnoho študentov vníma anketu pozitívne. Niektoré problémy sa nedarí odstrániť obratom, ale časť postupne áno. Snáď z reakcií vedenia predovšetkým v otázkach venovaným priestorom fakulty a poskytovaným službám je to vidieť.

BMF biomedicínska fyzika:
doc. RNDr. Iveta Waczulíková, PhD. (Garant, )

Ďakujeme spolu s tútorkou BMF všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili diskusného stretnutia k výsledkom ankety LS 2019/2020 a k priebehu výučby v ZS 2020/2021. Prípadné ďalšie komentáre, postrehy a námety nám adresujte na waczulikova1@uniba.sk a morvova2@uniba.sk

Iveta Waczulíková

mFBF biofyzika a chemická fyzika:
prof. RNDr. Tibor Hianik, DrSc. (garant)

Ďakujem za kladné hodnotenie študijného programu.

2-UMA-212/15 Seminár z dejín matematiky (2) - doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc.:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Som veľmi rád, že sa nám spoločne podarilo predmet zvládnuť aj v novej - nie úplne zvyčajnej - podobe.

2-UMA-212/15 Seminár z dejín matematiky (2):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc.

Vďaka za všetky komentáre, dúfam, že sa na ich základe podarí vychytať nejaké nedostatky.

1-UMA-132/15 Repetitórium školskej matematiky (2):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Som rád, že sa nám spoločne podarilo zvládnuť repetitórium aj v týchto zmenených podmienkach; vďaka za účasť v ankete.

Vďaka za hodnotenie, som rád, že Vám predmet - ako sa zdá - vyhovoval :-).

Vďaka za vyjadrenia, počas semestra som sa snažil robiť, čo bolo v mojich silách (a bez pomoci celej rodiny by som to vôbec nezvládal), ale - samozrejme - vždy to môže byť ešte lepšie.

1-AIN-188/17 Matematika (2) - Matematická analýza:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Vďaka za komentáre. V priebehu online vyučovania (ktoré sa nám nepodarilo spustiť hneď a zaraz) sme sa snažili nastaviť pokiaľ možno spravodlivý systém hodnotenia, ktorý by zohľadnil spôsob, ako sa predmet vyučoval online a súčasne sa čo najmenej odlišoval od pôvodne stanoveného hodnotenia. Preto sa definitívnu podobu úprav v hodnotení študenti dozvedeli až začiatkom mája. Je pravda, že vynechanie písomiek počas semestra (dostatočne jasnú predstavu o tom, ako ich zorganizovať, sme mali až koncom mája) neumožnilo študentom získať jasnejšiu predstavu o podobe skúškovej písomky; v súčasnosti (po všetkých skúsenostiach) by sme už takúto chybu - za ktorú sa aspoň dodatočne ospravedlňujem - asi neurobili (napriek tomuto znevýhodneniu sa však - ak sa nemýlim - prevažnej väčšine študentov podarilo predmet úspešne absolvovať, čo ma samozrejme veľmi teší).

1-INF-150/00 Matematická analýza (2):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Vďaka za všetky komentáre. Problémy, na ktoré v nich poukazujete, možno rozdeliť do dvoch skupín:
a) problémy, ktoré nesúvisia s on-line vyučovaním
- rovnaký predmet ako matematici: Analýza pre matematikov a informatikov je skutočne veľmi podobná, matematici majú niektoré témy v porovnaní s informatikmi navyše. Prednášková písomka - ktorá je naozaj spravidla rovnaká pre obidva predmety - je robená ako písomka pre informatikov; veci, ktoré majú matematici navyše, by mali byť obsahom ústnej skúšky (tá bola - vzhľadom na improvizované podmienky, v ktorých sme fungovali - dobrovoľná, preto bolo v tomto prípade rozlíšenie medzi matematikmi a informatikmi skutočne minimálne).
- predbiehanie cvičení: To je problém, ktorého riešenie hľadáme už dlho. Keby mali cvičenia nasledovať až po prebratí látky na prednáške, tak by sa veľmi zväčšilo množstvo práce študentov na konci semestra (jadro predmetu sa preberá na niekoľkých posledných prednáškach). Preto cvičiaci - v snahe odľahčiť študentov - predbiehajú s cvičeniami. Obávam, sa, že keby to nerobili, nastúpili by (z pohľadu študentov oprávnené) ponosy na množstvo práce na konci semestra :-(.
b) problémy súvisiace s online vyučovaním
Chyba, ktorej som sa ja aj časť cvičiacich dopustili, bola, že sme predpokladali, že študenti si budú organizovať svoju prácu sami (a obrátia sa na nás, ak budú potrebovať konkrétnu pomoc) - aj komentáre v ankete svedčia o tom, že študenti očakávali oveľa viacej pokynov typu "toto urob vtedy a vtedy, teraz si prečítaj toto, potom si pozri toto video". Necítim sa povolaný rozhodovať o tom, aká miera direktívnosti z našej strany je ešte namieste - v každom prípade aj pre nás je priebeh online vyučovania skúsenosť, z ktorej sa budeme snažiť poučiť.

1-MMN-150/15 Matematická analýza (2):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Vďaka za účasť v ankete. Spôsob hodnotenia predmetu nebol ani podľa našich názorov ideálny - snažili sme sa však, aby zohľadňoval čo najviacej spôsob, akým prebiehalo dištančné vyučovanie a nič lepšie sa nám nepodarilo vymyslieť (sme veľmi vďační študentom, ktorí vtedy k navrhovanému spôsobu hodnotenia poslali komentáre, na základe ktorých sme urobili ešte niekoľko úprav).

1-MAT-150/00 Matematická analýza (2):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (prednášajúci)

Vďaka za všetky komentáre. Je mi ľúto, že záznamy prednášok pre informatikov boli pre časť študentov nedostatočné (domnieval som sa - zrejme nesprávne - že by to malo stačiť; bez pomoci celej rodiny by som vo vtedajšej situácii nezvládol ani tie dodatky určené zvlášť pre matematikov).
Spôsob hodnotenia predmetu nebol ani podľa našich názorov ideálny - snažili sme sa však, aby zohľadňoval čo najviacej spôsob, akým prebiehalo dištančné vyučovanie a nič lepšie sa nám nepodarilo vymyslieť (sme veľmi vďační študentom, ktorí vtedy k navrhovanému spôsobu hodnotenia poslali komentáre, na základe ktorých sme urobili ešte niekoľko úprav).

upMAIN učiteľstvo predmetov matematika a informatika:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (garant učiteľstva matematiky)

Vďaka za komentáre. Problém, koľko teoretickej matematiky má mať budúci učiteľ matematiky a kedy začať s didaktikou, riešime už dlho a - podľa môjho názoru - neexistuje jediná správna odpoveď. Budeme ho riešiť aj naďalej a dúfam, že sa nám aj niečo podarí :-).

upMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (garant učiteľstva matematiky)

Vďaka za komentáre. Čím som starší, tým viacej zisťujem, že si človek nikdy nemôže byť istý, že niečo, čo sa teraz učí, iste v budúcnosti nevyužije (ale to však v žiadnom prípade neznamená, že my - učitelia - sa nemáme snažiť učiť Vás to čo najlepšie :-)).

pUMA doplňujúce pedagogické štúdium matematiky:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (garant učiteľstva matematiky)

Vďaka za komentáre, bez spätnej väzby by sa to robilo horšie :-).

muMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (garant učiteľstva matematiky)

Vďaka za komentáre. Pomer medzi množstvom didaktickej teórie a praxe je problém, ktorý riešime už dlho. V skutočnosti je toho strašne veľa, čo by sme Vám chceli povedať a hodín je málo. Tak sa snažíme o nejaký výber, je nám však jasné, že sa nepodarí vyhovieť všetkým. A ešte jedna všeobecná skúsenosť: niektoré veci, s ktorými som sa - nielen na škole - stretol, najprv vyzerali ako úplné zbytočnosti a zrazu - často až po rokoch - sa ukázali ako dôležité :-).

muMADG/k učiteľstvo matematiky a deskriptívnej geometrie (konverzný):
doc. RNDr. Zbyněk Kubáček, CSc. (garant učiteľstva matematiky)

Vďaka za komentár, prekryvy sa budeme snažiť odstrániť - je to aj v našom záujme, lebo času je málo a veľa toho, čo by sme Vám chceli povedať :-).

mMMN manažérska matematika:
prof. RNDr. Michal Fečkan, DrSc. (garant)

Ďakujem za spätnú väzbu a aktuálne pripomienky.