Slovensky FAQ Results

List of all responses

1-FYZ-232/15 Pokročilé programovanie:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prednášajúci)

#1184303: okrem prednášok a cvičení sú súčasťou štúdia aj konzultácie, tým covid uškodil asi najviac. ale mohli ste napísať, možno by sme sa aspoň na niektorých algoritmoch dohodli.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-AIN-172/00 Programovanie (4):
Mgr. Matej Fandl

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-116/14 Funkcionálne programovanie - RNDr. Peter Borovanský, PhD.:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie aj za komentár, a pokúsim sa v ďalšom roku, aby jedna polovica bola väčšia ako druhá :D

Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas a vyplnili hodnotenie k tomuto predmetu.

Rád by som sa vyjadril k duplicitnosti učiva. Tento predmet je doplnkovým cvičením, teda z môjho pohľadu má plniť funkciu precvičenia učiva a tým dopĺňať cvičenie k predmetu. Z toho vyplýva, že má priniesť možnosť precvičiť si úlohy toho istého typu ako cvičenie, len vo väčšom množstve. Preto je istá duplicitnosť nutná. Čo ma trochu mrzí, bol fakt, že najmä zo začiatku semestra bolo doplňujúce cvičenie trochu popredu oproti cvičeniu k predmetu a teda mnohí študenti na cvičení k predmetu počuli učivo už druhý raz. Bohužiaľ, nevedel som to za začiatku semestra nastaviť lepšie, nakoľko doplňujúce cvičenie prebiehalo skôr.

Ohľadom náročnosti predmetu by som, tak ako v zimnom semestri, poznamenal, že v priebehu semestra bolo možné získať 6 bodov (čo zodpovedá napr. rozdielu medzi známkou A a D, resp. 30% bodového základu) mimo písomiek, pričom mnohí zo študentov túto možnosť vôbec nevyužili. Písomky tiež ponúkali možnosť získať viac bodov, než bol základ, hoci musím uznať, že druhá písomka priniesla výsledky pod mojimi očakávaniami, teda pravdepodobne bola náročnejšia. Napriek tomu mediánový študent na písomkách získal približne 60% zo základu a záležalo len od jeho aktivity (dobrovoľné domáce úlohy a akákoľvek aktivita na cvičeniach), akú známku si potom odnesie.

Napriek tomu dúfam, že pre každého študenta bolo cvičenie prínosom.

2-AIN-246/15 Multiagentové systémy:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Oceňujem, že viacerí študenti dali tú námahu rozbehať všetky potrebné softvéry u seba, pri dištančnom vyučovaní je to v prípade tohto predmetu namáhavá práca naviac, hoci taká skúsenosť nezaškodí. Uvidíme ako ďalej s predmetom v dobe end-to-end riešení, nie je až taký dôležitý, avšak myslím, že sa stále ešte zíde. Pokúsim sa ho prípadne z Java dostať do Pythonu.

2-AIN-116/14 Funkcionálne programovanie:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie aj za komentáre. Najväčšia výzva tohoto predmetu je utrafiť úroveň a prístup tak, aby vyhovoval obom programom. V tomto behu kurzu sa zišla mimoriadne silná partia z oboch programov. Prémie sú vlastne nezávislá a často aj alternatívna línia predmetu. Nie je evidentné utrafiť koľko a akých vypustiť, aj kedy. Keďže nie sú obmedzené limitom, ľahko sa stane, a stalo sa to, že si študent vyskladá veľkú časť bodov výsledného hodnotenia z bodov z prémií. Side-effect je, že väčšina potom dostala automaticky známku, a body sú už len akýmsi prestížnym parametrom k písmenku A hodnotenia. A tak je to dobre, podľa mňa... Veľmi príjemná spolupráca s cvičiacimi urobila to, že na každý týždeň sme sa tešili.

Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do ankety.

Hodnotenie ma teší.

Osobne som k svojej práci kritickejší a na slabších stránkach budem v budúcnosti určite pracovať.

Celkovo sa mi tento rok napriek situácii cvičilo dobre. Chcel by som na študentov apelovať, aby svoje predmety a cvičenia chápali ako prvú možnosť stretnutia s človekom i témou, ktorá môže tvoriť základ ich bakalárky, diplomovky, článku etc.

Osobne mi nevadí, keď sú študenti aj trochu drzejší a neboja sa opýtať. Najhoršie čo sa môže stať je, že poviem "neviem". Väčšinou to ale nehovorím rád a drtivá väčšina otázok sa ukazuje ako veľmi trefných.

2-IKVa-138/18 Introduction to Robotics:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

It is really not handy to learn robotics in a distance form.
Yet another problem is that we assume knowledge of Python and NumPy, which is not common for all students. Then some students are boring, some are not understanding. It is necessary to advise students that participation in this course is a good idea only when they get the best ranking in the Python course. Anyway, thank you very much to everybody who put effort to learn robotics! A big sorry to students with Mac, I have never touched such a machine (that is too expensive for us). No chance to prepare the course for all platforms.

1-MMN-361/15 Nelineárna a stochastická optimalizácia (2):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Áno, tento druhý semester je vedome plánovaný ako mozaika rôznych problémov a informácií. Inšpirovala ma okrem iného učebnica vysokoškolskej geológie, kde vedľa hneď trojčlenky vystupuje krivkový integrál a autor považuje oboje za rovnako dôležité. Nikdy neviete, aký nástroj budete potrebovať na riešenie nasledujúceho problému, ktorý sa náhodne vynorí. Nadhľad budete potrebovať vždy.

Ďakujem za spätnú väzbu. Viac píšem v komentári ku tomuto predmetu.

Ďakujeme za vyplnenie ankety a za hodnotenia.

Ďakujeme za vyplnenie ankety a za hodnotenia.

Ďakujem za ohlas. I. Kupka

2-FTF-128/00 Úvod do teórie strún:
doc. RNDr. Vladimír Balek, CSc. (prednášajúci)

V minulosti som predmet hodnotil tak, že študenti na konci semestra vypracovali riešenia vybraných príkladov a pri diskusii o nich som si overil, že zvládli základy teórie. Tento rok som chcel vyskúšať iný spôsob, keď študenti vypracovávali riešenia príkladov priebežne To ale trochu "drhlo", takže vyriešených príkladov nakoniec nebolo toľko, aby pokryli celú látku, a ústna skúška musela ísť viac do hĺbky. V budúcnosti sa chcem vrátiť k predchádzajúcemu spôsobu skúšania.

2-FMK-112/00 Fyzika hraničnej vrstvy atmosféry:
RNDr. Ingrid Damborská, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-170/13 Programovanie (2):
RNDr. Andrej Blaho, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu. Som rada, že ste predmet vnímali ako užitočný a že vám zvolená forma behu počas dištančnej formy vyhovovala :)

1-DAV-105/20 Vizualizácia dát - RNDr. Martina Bátorová, PhD.:
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu. Som rada, že ste predmet vnímali ako užitočný. Mojou snahou bolo poskytnúť počas mojich prednášok aj "mäkšie" témy, ktoré neboli iba hard science, ale poskytovali aj nejaký prehľad a presah do ďalších súvisiacich disciplín.
Čo sa týka prejavu, snažila som sa formu zjednodušiť, mrzí ma, ak som niekoho intelektuálne urážala jednoduchosťou svojho prejavu - cieľom boli prváci na vysokej nie základnej škole.
So stratifikáciou študentov si dovolím nesúhlasiť, sympatie sú jedna vec, druhou je bodovanie, ktoré sa zakladalo na objektívnych kritériách.
Čo sa týka prezentácií, ich cieľom bolo poskytnúť os hodiny pre mňa, nie vytvoriť materiály pre študentov. Bolo možné až žiaduce z vašej strany robiť si vlastné poznámky počas hodiny - to, čo je pre vás nové a zaujímavé a potrebné naozaj neviem predpovedať.
Ďakujem za čas, ktorý ste ankete a komentárom venovali, želám všetko najlepšie v ďalšom štúdiu.

2-MPG-205/00 Seminár z počítačovej grafiky a geometrie:
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (prednasajuci)

Dakujem za hodnotenie, spolocnu pamet seminara by obohatilo tak ako v minulosti, keby viaceri studujuci reprezentovali seba, katedru ci fakultu na SVK alebo CESCG, co sa tento rok nestalo.

Musim kvitovat skvele volby tem a nasledne vynikajuce prezentacie, na zaklade ktorych vznikli aj diskusie, kde sme prestavali vnimat nasu distancnost.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-KXX-017/20 Základy matematiky (2):
RNDr. Martina Bátorová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu. Stojí za zváženie zahrnúť ďalšie úlohy v rámci cvičení.

Ďakujem za spätnú väzbu. Využitie tableta na zdieľanie obrazovky pre tieto cvičenia takisto považujem za veľmi dobrú pomôcku, priam nevyhnutnú pri dištančnom vyučovaní. Nevýhodou pri cvičení bolo pre mňa nevidieť tváre študentov, ale veľmi oceňujem ochotu pri odpovedaní na moje otázky pri riešení konkrétnych úloh.

1-AIN-186/20 Princípy počítačov – systémové programovanie:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Ďakujem všetkým študentom za dobrú prácu na tomto predmete. Áno, je to pre mňa nový predmet, do ktorého som (nad rámec cvičení s Arduinom, na ktoré tu nevidím žiadne ponosy) neočakávane vstúpil po niekoľkých týždňoch semestra, ale keďže assembler a princípy počítačov sú mi blízka téma, nebol to až taký problém, ale priznávam, že mi trvalo nejaký čas sa zorientovať v tom, čo všetko treba odučiť a koľko času nám ostane, keďže som vychádzal len z materiálov a priebehu minulého roku, ktorý bol poznačený nástupom pandémie o to sa to celé skomplikovalo. Napriek tomu sme nadviazali pomerne plynule, prebrali všetko, čo bolo treba a aj doplnkové témy navyše, ktoré sa už na skúške ani rozvičkách nevyžadovali.

Hodnotenie bolo nastavené Dr. Tomcsányim a nemenil som ho, pretože si nemyslím, že by to bolo korektné (a asi ani v súlade s pravdlami) meniť hodnotenie uprostred rozbehnutého semestra. Preto som sa s tomuto spôsobu hodnotenia musel prispôsobiť, čo znamenalo - áno, že bolo potrebné dať ťažšie rozcvičky - zvlášť keď dve z nich sa Vám celkom odpúšťali, pretože inak by pri tomto hodnotení bol výsledok ten, že študenti by prešli cez predmet bez toho, aby napísali jedinú ucelenú a fungujúcu funkciu v assembleri, čo z mojej strany nebolo akceptovateľné. Chápem, že preto niekto môže mať potrebu vyplakať sa v ankete, ale pristupoval som k Vám maximálne korektne - snažil som sa odpovedať čo najskôr na akékoľvek otázky, ponúkal som extra termíny na odovzdávanie zadaní, aj som pridával termíny skúšok. Každý, kto mal záujem a pracoval svedomito a usilovne mohol tento predmet úspešne ukončiť, urobil som preto všetko, čo som vládal. Avšak z kritérií som nezlavil. Celková bilancia: 5xA, 9xB, 7xC, 13xD, 23xE, 14xFx (z tých, čo mali aspoň 0.5 boda za nejaký svoj výstup). Ti, čo majú Fx ho majú preto, že to (zrejme z iných dôvodov) vzdali a nepokračovali v predmete. Termíny skúšok sa nejak zásadne nelíšili - všetky mali tri príklady jeden na spracovanie lineárneho poľa, jeden na 2D semigrafiku, ktorý vyžadoval vnorený cyklus a jeden na 64-bitovú aritmetiku. Na poslednom termíne som naopak zľavil a nebola 64-bitová aritmetika ale náhodný generátor.

Z tých vyše 70 študentov tu teda vidím 15 hlasov a 6 vyjadrení, väčšinou osobné reflexie, tu sú moje jednotlivé reakcie:

#1163916: "Keď som si konečne ustálil jednu tému, akurát sme prešli na niečo úplne iné." - tak to na vysokej škole chodí, treba si na to zvyknúť, nemôžeme preberať stále to isté dookola, semester je krátky, výčba trvá spolu v oboch semestroch len asi 26 týždňov, čo je polovica roka. Tá polovica roka je intenzívna, treba vtedy chodiť do školy a učiť sa a nie do práce. Brigádovať treba potom, keď si porobíte skúšky.

#1165915: Koho zaujíma informatika, toho zaujíma aj ako počítač funguje. Bez toho, aby sme rozumeli ako fungujú jeho základné procesy, nemôžeme rozumieť ani tomu, ako fungujú vyššie vrstvy. Ak Vás to naozaj nezaujíma, bude lepšie sa netrápiť. V krajine chýba veľa remeselníkov, opatrovateľov, robotníkov a pracovníkov v poľnohospodárstve. Aj tam sa dá dobre zarobiť, často aj lepšie.

#1179404: Kritériá boli nemenné a zverejnené od začiatku, na každú otázku ohľadne hodnotenia som odpovedal. Na každú otázku k učivu, som odpovedal. Podrobne sme všetko prebrali, viaceré veci aj opakovane.

#1182244: Vďaka. Presne o to, ako píšete, som sa snažil. Preto bola aj nultá rozcvička nebodovaná a na rozcvičke neboli témy z prednášky z daného týždňa, ale vždy aspoň o týždeň staršej prednášky - toto som konzistentne dodržiaval, aby medzitým bolo aspoň jedno cvičenie, alebo čas si to odskúšať.

#1182768: Rád by som Vám pomohol, alebo niečo zlepšil, ale keďže ste nenapísali aký problém, tak to bohužiaľ zostane len v rovine Vášho problému.

#1179710: Som rád, že sa Vám arduinové cvičenia zdali OK. Ocenil by som ešte trochu viac aktivity zo strany študentov, ale aj môj dojem bol pozitívny, s Arduinom je vždy dobrá zábava a učenie má byť zábava. Váš zvyšný komentár (snažím sa hodnotiť objektívne ako len môžem) je chaotický, myslím, že ste ho nezvládli a neviete, čo ste chceli napísať. Samozrejme, že som vedel, čo ideme preberať, nie vždy som ale vedel, koľko stihneme, čo ešte patrí do danej prednášky, keďže aj minulý rok boli prednášky rôzne delené, opakované a podobne. Ak bola akákoľvek téma, ktorú ste nepochopili, vždy bolo možné sa opýtať, ale samotné slajdy boli pomerne dobre spracované. Jasné, prednášky boli z veľkej časti orientované pre praktické zručnosti z assembleru, lebo o ten nám predsa išlo, sami ste videli koľko toho stihneme za 2h cvičenie spraviť, tak je to predsa na všetkých programátorských predmetoch. Keď som sa s kolegom Dr. Blahom rozprával po semestri o predmete, tak mi poradil, že ešte viac praktických úloh treba robiť na prednáške. S týmto určite nesúhlasím: "takže akákoľvek snaha potom vysvetliť danú tému už bola viac-menej zbytočná..." Jednak som zásadne dával rozvičky nie z čerstvej prednášky, ale ešte z predchádzajúcej a jednak je oveľa lepšie, keď študent najskôr skúsi vyriešiť niečo vlastnými silami a nenechá si vedomosti "naliať" do hlavy. To je pri tom nastavení aké sme tu cez pandémiu mali možné iba tak, že to, čo rieši bude hodnotené (=rozcvička), inak bude polovica bezmyšlienkovite opisovať a nenaučí sa nič. Naopak, ak sa najskôr potrápi a potom sa mu v tom urobí poriadok, pamäťová stopa ostane výraznejšia. Preto sme všetky rozcvičky aj systematicky pomaličky na cvičení vyriešili. Bodovanie bolo nastavené tak benevoletne, že sa stačilo trochu snažiť a bola z toho dobrá známka. Rozdávate tu svoje rozumy ako sväté pravdy, ale nie je to také jednoduché. Povinné úlohy sú jednoznačne moja preferovaná cesta, ale ako som uviedol, nie je korektné meniť hodnotenie uprostred rozbehnutého semestra, zvlášť pokiaľ v tom okamihu nemáme dobrý celkový prehľad. Takže vítam, že sa vyjadrujete, ale anketa nie je na tvorbu fiction literatúry...

Nasledujúci odstavec Vám však už celkom ušiel. Vytrhávate nejaké výroky, ktoré zrejme ani nesúvisia s týmto predmetom a naviac sú celkom adekvátne. To sem naozaj nepatrí. A áno, to Vám tu zopakujem aj 20x: Ak vyučujúci na jednej hodine povie, že si máte preštudovať materiály a na druhej hodine sa dozvie, že si ich prakticky nikto nepozrel, tak porucha nie je vo vysielači.
Pokiaľ si spomínam, toto sa konkrétne týkalo materiálov k cvičeniam z C-čka, ale platí to univerzálne.

V nadväzujúcom odstavci Vám to opäť ušlo celkom mimo. Po prvé, koprocesor je x87 a nie x86. Po druhé, x86 sa vyskytlo na skúške, lebo to je to, čo sme celý semester preberali - to je ten Váš "32 bitovým procesor". Avšak klamete, že sa čokoľvek, kde bolo treba použiť koprocesor (x87) vyskytlo na skúške. Nie, nevyskytlo. Boli tam len 64-bitové aritmetické operácie, o ktorých sme hovorili a kvôli ktorým (nie nadarmo) máte v základných materiáloch inštrukciu ADC a inštrukcie rotácie a posunu a nastavovania príznakov, atď. všetko len v tom jedinom A4 základe, ktorý sme celý čas cvičili. Takže nie, nemáte pravdu.
Ad. "vyťažený prístup pána Petroviča voči ženám" - volá sa to pozitívna diskriminácia. Áno, na cvičeniach som dával prednosť nežnejšiemu pohlaviu pri riešení príkladov z jednoduchého dôvodu - pre daného študenta je to bonus, ak je vyvolaný, lebo sa toho naučí v interakcii s vyučujúcim viac - musí zabrať. Predpokladám, že ste jedna z nich a že zrejme pocit, že nebudete vedieť odpovedať/riešiť úlohu a strápnite sa tým pred ostatnými Vám bol nepríjemný. Je to o tom vedieť to prekonať VO VLASTNOM ZÁUJME. Napriek tomu vždy keď niekto nechcel, tak nemusel riešiť. A keď riešil a nevedel, tak sme si všetko pekne pomaly vysvetlili a spolu to vyriešili, ak chcete tvrdiť opak, tak hrubo klamete. Mohol som dávať mínusové body, alebo absenciu každému, kto odmietol riešiť, ale je pandémia a správal som sa k Vám ako v rukavičkách. Váš komentár je ale celkom za hranicou únosnosti. Majte sa.

Veľmi pekne ďakujem za pozitívne hodnotenie! Dúfam, že si ho udržím aj do budúcna :)

1-MMN-370/00 Poistná matematika:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za všetky hodnotenia a komentáre. Tempo počas prvej polovice semestra bolo pomalšie kvôli dištančnému formátu výučby. Chýbala mi spätná väzba od študentov ohľadom toho, v ktorých častiach môžeme postupovať rýchlejšie (resp. či preberané časti učiva sú už dostatočne podrobne vysvetlené). V budúcom roku tento problém vyriešim, aby zostalo viac času aj na záverečné kapitoly.

mMPG počítačová grafika a geometria:
doc. RNDr. Andrej Ferko, PhD. (exekutivny garant)

Dakujem za hodnotenie nasho studijneho programu, ktory patri k dlhodobo uspesnym i v zamestnanosti nasich absolventov i v ich vynikajucich vykonoch v globalne uspesnych firmach ako Capturing Reality ci Photoneo.
Kvalita komunikacie v seminaroch nutne utrpela, no prave v tomto rocniku sme dosiahli zriedkavy uspech, Scopusovsky clanok uz pocas magisterskeho studia. Skoda poskodenia motivacie studujucich pre vynimocne formy uspesnosti ako SVK alebo CESCG.
Vseobecne narocne teoreticke vzdelanie sa v niektorych karierach osvedci az po dlhsom case, ako v pripade Capturing Reality, no suhrn pripomienok radi zohladnime v bliziacej sa novej akreditacii.
Nasim studujucim gratulujeme k uspesnemu zavrseniu studia a vsetkym zelame vsetko naj v osobnom i profesionalnom zivote.

Ďakujem veľmi pekne za vyplnenie ankety a motivujúce komentáre, veľmi ma potešili.

Celý rok sa s Vami pracovalo výborne a dúfam, že Vám dobrá atmosféra v krúžku, bystrosť, snaživosť a hlavne nebátie sa pýtať sa otázky vydrží počas celého štúdia (a kľudne aj dlhšie).

Čo sa jediného výrazne negatívneho hodnotenia týka, predpokladám (keďže anketa je anonymná), že pochádza od jediného študenta, ktorý celý semester vytrvalo používal nekalé techniky (napriek snahe z mojej strany o vysvetlenie a pomoc s učivom). Viac to asi komentovať netreba.

1-MMN-370/00 Poistná matematika - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za všetky hodnotenia a komentáre. V budúcnosti sa budem viac snažiť, aby som zostal vo vecnej rovine a nenaťahoval čas nadbytočnými príkladmi, poznámkami a komentármi. :)

1-EFM-525/00 Cvičenie z algebry a geometrie (2):
Mgr. Petra Macková, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem veľmi pekne za vyplnenie ankety a aj motivujúce komentáre.

Celý rok sa s Vami pracovalo výborne a dúfam, že Vám dobrá atmosféra, bystrosť, snaživosť a hlavne nebátie sa pýtať sa otázky vydrží počas celého štúdia (a kľudne aj dlhšie).

Čo sa komentára 1170816 týka:
"Trošku by som zvýšil náročnosť príkladov na cvičeniach, keďže oproti hlavnému predmetu to bolo strašne jednoduché. Dá sa uvažovať aj nad inou možnosťou: znížiť náročnosť skúškových a semestrálnych písomiek na hlavnom predmete. Lenže druhá možnosť vôbec neprospeje fakulte a v konečnom dôsledku ani študentom."
-> Vďaka za pripomienku ohľadom náročnosti príkladov, tu je vysvetlenie, prečo sa to môže stať: vzhľadom na kvantitu, náročnosť a nadväznosť učiva je dôležité, aby študentom neušli základy, takže je občas ťažké stihnúť prejsť dostatok náročných príkladov. Každopádne sa to snažíme a aj budeme snažiť optimalizovať.
-> Čo sa spomínaných iných možností týka, ešte je v skutočnosti aj tretia možnosť: neznižovať náročnosť písomiek ale množstvo preberaného učiva. Tieto možnosti majú určite svoje pre a proti, ale hlavne sa týkajú hlavného predmetu, na ktorý doplnkové cvičenia nadväzujú.

1-PMA-710/15 Právo a účtovníctvo poisťovní:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za všetky hodnotenia a komentáre. Budem sa snažiť, aby predmet Právo a účtovníctvo poisťovní bol z roku na rok aktualizovaný a aby jeho obsah bol trochu zaujímavejší.

Ďakujem za všetky komentáre a pozitívne hodnotenia. Vaša spätná väzba ma veľmi potešila.

2-EFM-109/00 Optimálne riadenie (2):
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-556/15 DEA modely:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-406/15 Kognitívne vedy: jazyk a kognícia:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

PMA poistná matematika:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (tútor)

Ďakujeme za všetky komentáre a hodnotenia, veľmi si ceníme Vaše poznámky a návrhy. Študijný plán bakalárskeho programu Poistná matematika sme už viackrát upravovali a vylepšovali, a to hlavne na základe spätnej väzby zo strany študentov. Tie odborné predmety, ktoré bolo možné presunúť do skorších semestrov, sme presunuli (napríklad spomínanú Demografickú štatistiku či Modely v zdravotnom poistení). V niektorých prípadoch ale nadväznosť predmetov znemožňuje vykonávať takéto zmeny. Napríklad k absolvovaniu predmetov Poistná matematika (1) či Všeobecná teória poistenia je potrebné ovládať základy matematickej analýzy, teórie pravdepodobnosti, finančnej matematiky a demografickej štatistiky. Kvôli tejto skutočnosti predmety Poistná matematika (1) a Všeobecná teória poistenia nemôžu prebiehať skôr ako v semestri 3/Z.
Väčšie množstvo (všeobecnej) matematiky pramení z postavenia našej fakulty a koncepcie študijného programu Poistná matematika. V systéme študijných odborov totiž existujú podobné študijné programy, ako napríklad Poisťovníctvo, Aktuárstvo, Financie, bankovníctvo a investovanie, ktoré sa viac zameriavajú na právnu, účtovnícku či manažérsku stránku poisťovníctva, a preto majú menší priestor na matematické predmety. Náš študijný program sa práve širšou škálou matematických disciplín odlišuje od vyššie spomínaných programov, ktoré sú v ponuke iných slovenských univerzít.
Dlhodobo nízke počty študentov nás žiaľ donútili, aby sme spravili aj nepopulárne "manažérske" rozhodnutia ("pripojenie" študentov PMA k iným odborom alebo spojenie predmetov, napr. Podnikových financií s Finančnou matematikou (1)). Ešte prednedávnom v jednotlivých ročníkoch PMA študovalo 15 či 20 študentov, kým v súčasnosti sa počty študentov pohybujú medzi 3 až 8. Samostatné vyučovanie predmetov typu Finančná matematika (1), Finančná matematika (2) či Programovanie v jazyku R sa ukázalo ako neudržateľné, a to najmä v tom prípade, keď na iných študijných programoch prebiehajú veľmi podobné kurzy (napr. spomínané Podnikové financie). Z mojej pozície spravím všetko preto, aby študenti Poistnej matematiky dostávali plnohodnotnú náhradu (čo sa týka obsahu spojených predmetov) a aby sa necítili, ako keby boli len "strčení" k študentom MAT, EFM či DAV.

Ďakujem za hodnotenie.

1-EFM-951/15 Matematický základ:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-961/15 Matematické metódy:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-166/11 Programovanie (2) v Jave:
RNDr. Peter Kostolányi, PhD.

Ďakujeme za spätnú väzbu.

Odpoviem aj sem na týchto pár komentárov:

#1158307: nie, nie je to sexizmus. Je to pozitívna diskriminácia, robil som to pre Vás, aby ste sa naučili, keďže chalani majú často bližšie k technike. Presne preto existujú organizácie ako Aj Ty v IT (s ktorou mimochodom dlhé roky úspešne spolupracujem), niektoré univerzity dokonca vytvárajú predmety iba pre dievčatá, laboratóriá iba pre dievčatá a podobne, aby vykompenzovali prípadný handikep, ktorý si dievčatá prinesú kvôli nerovnomernému nastaveniu v spoločnosti. Aj preto som sa snažil vyvolávať dievčatá, aby som im pomáhal, určite nie preto, aby som im ubližoval, pretože ten študent, ktorý úlohu rieši pre ostatných, sa naučí vždy najviac. Ak toto neviete stráviť a pochopiť, tak ste na univerzite na nesprávnej adrese. Cvičenie nie je exhibícia v krasokorčulovaní ani súťaž krásy, ale priestor na to, aby som sa čo najviac naučil na vlastných chybách a každý to tak berie. Vďaka za spoluprácu.
Ohľadne midtermov - boli opravované postupne niektoré až po tých 2 týždňoch - teším sa, že tu dievčatá neprotestujú, že som najskôr opravil ich písomky - bolo komunikované, že na skúškovú písomku môžete ísť v každom prípade, pretože na poradí získania jednotlivých častí hodnotenia nezáleží, zbytočne zadrapujete, z mojej strany bola 200% ústretovosť.

#1159238: to nie je pravda, tých dievčat zasa nie je toľko, takže v priemere to bolo približne 50%. Naviac v druhej časti už dievčatá prakticky odmietali riešiť - čo som v pohode mohol riešiť sankciami, keby som chcel.

#1161497: žiadne konflikty neevidujem, neboli mi nahlásené, akúkoľvek situáciu, ktorá kedykoľvek vznikla, som riešil v prospech študenta. Ak predpokladáte, že body rozdávam zadarmo, tak ste na nesprávnej adrese. Píšete, že "nebudem osočovať" ale presne to ste urobili. O tých cvičeniach z C tárate, pretože tam boli body iba za to, čo sme spoločne vyriešili na hodine. Domáce úlohy boli na tú tému, čo sa prebralo na cvičení. Vy zrejme za "kvalitu výučby" považujete bezpracnosť pre študenta. Na toto máme (našťastie) rôzny názor. Každý, kto sa snažil, pýtal sa, ten sa naučil, dostal odpovede.
Ohľadne Vášho komentára: rád sa o tom s Vami porozprávam niekde pri kofole osobne, kto a čo je v tejto spoločnosti spiatočnícke. A áno, presne pre takých ľudí ako Vy, sú na mojom profile niektoré veci verejne. :)

Určenie bodovania nie je Vaša starosť, ale moja. Náročná úloha môže byť nielen za 1 bod, môže byť aj povinná za 0 bodov. Znamená to vtedy, že ju musíte vyriešiť, lebo je dôležitá.

Áno, niektoré úlohy v tretej sade Arduina boli náročné, ale na druhej strane bolo viacero aj menej náročných úloh prémiových, takže sa dalo ísť aj na A-čko bez toho, aby ste ich vyriešili. Tak to má byť, že úlohy sú v rozličnej obtiažnosti, nie sú všetci študenti rovnakí.

To, že ste nepochopili ako bola koncipovaná výučba v časti predmetu o assembleri neznamená, že to nebol optimálny spôsob ako Vás naučiť čo najviac a pritom aj spravodlivo ohodnotiť Vaše výstupy.
Samozrejme, prezentácie som videl tento semester prvý raz, ale nie prvý raz na prednáške, to by som k tomu nevedel, čo mám povedať, všetko sme si podrobne vysvetlili. Zapamätajte si, že základom je, že kedykoľvek keď niečomu nerozumiete, je potrebné sa opýtať. Nie je to nikdy hanba a naopak, vyučujúci sa vždy poteší, že niekto má záujem. Ak bola akákoľvek otázka, vždy sme ju zodpovedali. Bohužiaľ dnešní študenti sa pýtajú málo. Ukážte, že ste lepší a pýtajte sa čo najviac. Z assembleru sme si nevysvetlovali všetky inštrukcie, ale iba tých zopár vybraných, ktorých syntax ste mali dôkladne podrobne zdokumentovanú a na mnohých príkladoch ukázanú. Inak keď už sme pri tom, o 32-bitovom assembleri x86 sú toho na Internete tony, len treba vedieť čítať a neočakávať, že na každú Vašu otázku odpovie stackoverflow za 3 sekundy. Na cvičeniach sme si vysvetľovali nie zadanie, ale riešenie rozcvičky a podrobne riešili - nie ja, ale niekto z Vás. Preto to trvalo x-krát toľko ako by bolo treba na vyriešenie pre pripraveného študenta, lebo sme si všetko komentovali a vysvetľovali. Začali sme nultou, nehodnotenou rozcvičkou, dve rozcvičky ste mohli celkom zahodiť. Už miernejšie pravidlá si ani neviem predstaviť. Neočakávajte, že pri takýchto pravidlách bude všetko jednoduché. Kto sa chytil, tak od tretej rozcvičky už to bolo zhruba o tom istom - použitie cyklov, registrov, dôkladne sme si to opakovane vysvetlili. Výhovorky neobstoja.

Na skúške mali všetci dostatok času, v rátane tých, ktorí majú potvrdenie o tom, že majú právo na predĺžený čas. S týmto určite žiaden problém nebol. Vedeli ste, že na skúšku môžete ísť nezávisle od toho, či máte dosť bodov z midtermu alebo nie.

Dievčatá som vyvolával len preto, aby som im pomohol, v niektorých skupinách ich bolo viac a bolo z čoho vyberať, v niektorých nie - ak som to takto pomenoval a niekoho som tým urazil, prepáčte, ale nebuďte precitlivelí, s takými ľuďmi sa ťažko spolupracuje. Väčšinou som sa však najskôr opýtal, či chce úlohu riešiť nejaký dobrovoľník, takže sa nesťažujte, že sa predbiehali a buďte trochu gentleman.

#1165919: "že niečo si tam on sám mrmlal na prednáške" - nuž to je povaha prednášky, že prednášajúci vysvetľuje poslucháčom. Ak ste kedykoľvek čomukoľvek nerozumeli, stačilo sa ozvať - vrátane akýchkoľvek odborných termínov. Neviem ako som mohol skákať od jednej témy k druhej, keď sme pekne išli podľa pripravených slajdov. Na dvoch cvičeniach sme riešili veľmi jednoduché príklady. To, že sa Vaša predstava, že to tak zostane do konca semestra, nenaplnila, nie je môj problém. Všetky rozcvičky sme si dôkladne vysvetlili tak, že ich podrobne vyriešil niekto z Vás, takže žiadne také, že nedostatočne vysvetlil neberiem. Nulová ochota a sebareflexia? Kde som kedy nebol ochotný? V tomto predmete som odpovedal na tisíce podnetov a bol ochotný na 200%, nikto iný by tu nebol ochotnejší ako ja, to si uvedomte. Klamete a prekrúcate. Po prvé, nie je pravda, že som vyvolával len dievčatá. Po druhé, keď niekto, kto bol vyvolaný (a bol to prípad nielen dievčat) povedal, že "ale ja to neviem", tak som na to odpovedal, že "to je v poriadku, keď to bude riešiť niekto, kto to nevie hneď vyriešiť, tak to potom pochopia naozaj všetci a určite Vám pomôžem, aby ste k riešeniu dospeli." Ad. Pekný hlas - 1x za celý semester som na niekoho, kto riešil úlohu a koho som ani nevidel a ani neviem kto to je, povedal, že "máte pekný hlas". A nech sa páči, teraz ma tu za to ukameňujte. Avšak to asi sme v Saudskej Arábii, že? Toto, čo tu predvádzate, je HRUBÉ OHOVÁRANIE hodné trestného oznámenia, hanbite sa.
Váš posledný odstavec je celkom irelevantný. Pokyny ako riešite skúšku, sa zverejňujú na začiatku skúšky, to je celkom v poriadku. Uvedomte si, že skúška, ktorá by normálne prebiehala v miestnosti, kde by ste boli celý čas pod dohľadom, musela byť takto online a my nemáme veľa spôsobov ako zabezpečiť, že nepodvádzate. Nikto nemal problém s tým, že by nemal dostatok času. Váš komentár je ako celok nehorázny.

#1174769: Váš komentár je nekonzistetný. "samotné prednášky pôsobili ako ďalšie cvičenia, priznám sa, bolo ťažké sa z nich niečo vôbec naučiť" - to predsa vôbec nesedí. Na cvičeniach sa toho predsa naučíte často viac ako to, čo len vidíte na prednáške. Prednášky boli prelínané s praktickými ukážkami v prostredí, aby sme si tam priamo ukázali, ako sa správa to, o čom sme hovorili v teoretickej rovine. Namiesto toho, aby ste to pochválili, tu splietate nezmysly. A to by som určite len tak bez prípravy nezaimprovizoval, z čoho tiež vidno, ako zavádzate, že som videl prvý raz prednášky - to ste si Vy tak zjavne medzi sebou tu začali hovoriť a vypisujete to tu ako...(doplňte si).
Rozcvičku sme riešili spolu pomaly, lebo ju riešil niekto z Vás a všetko sme si podrobne vysvetlovali a zdržovali sa pritom, preto trvala niekedy aj tak dlho, ako ste mali Vy čas na samostatné vyriešenie. Rozvičky museli byť náročné, inak by ste odišli všetci so známkou bez toho, aby ste naprogramovali jediný súvislý kód v assembleri, hodnotenie predmetu som uprostred semestra nemohol/nechcel meniť.
"Poskytol nejasné a nedostatočné odpovede" - neuviedli ste žiaden príklad, len kecáte.

#1176050: Psychológa Vám určite odporúčam, lebo to, čo ste sem napísali, je na psychológa určite zrelé. Nech sa páči, v rámci UK ho máte k dispozícii bezplatne. Čiže Vy mne vyčítate, že niekto nebol počas ca. 6 cvičení, čo sme mali, vyvolaný, lebo v skupine bolo vyše 20 ľudí (a kto bol vyvolaný, tak často riešil príklad zvyšok hodiny), ale Vy ste boli vyvolaná viackrát, lebo som Vám chcel pomôcť, pretože, ten, čo je vyvolaný, sa najviac naučí. Prosím Vás pekne, ak chcete pokračovať s takouto filozofiou, tak radšej túto školu čím skôr opustite. Tu študujú ľudia, ktorí sa chcú učiť a nemajú mindráky z toho, že majú "ísť k tabuli". Bude nám potom všetkým ľahšie.
Dr. Tomcsányi minulý rok kvôli pandémií niekoľko prednášok vynechal a zvyšné opakoval aj viackrát. To nebol náš prípad a preto ostal priestor aj na ďalšie zaujímavé veci.

#1179763: takže vysvetlovanie toho, čo je na slajdoch sa Vám nepáči, ale ani oživenie zaujímavosťami sa Vám nepáči, nuž... :) Bol nejaký rozvičkový príklad, ktorý sme nevyriešili? Aj ja si musím niektoré inštrukcie pozrieť a niekedy ladiť, je to proces a je dobre, keď si ho aj spoločne ukážeme, aj Vy máte materiály k dispozícii pri všetkých úlohách. Z Vášho príspevku som sa nedozvedel NIČ, čo by mohlo zlepšiť tento predmet, načo to sem píšete? Tak bolo dosť času na tej skúške, alebo nebolo? Čo som Vám mal povedať 10 minút a potom o 10 minút zasa ešte 10 minút? Času bolo dosť. Čo tu zadrapujete so zbytočnými prkotinami? Milí študenti, ak chcete, aby túto anketu ešte niekto vôbec čítal, tak si uvedomte, čo sem píšete, lebo toto nemá úroveň.

#1180583: Modelovanie krabičky na Arduinko bola prémia k cvičeniam z Arduina - a dopadla pekne, tí, čo to aj urobili, mali pekný výsledok, vytlačil som im to a poslal. Vám to síce môže byť jedno a netýka sa Vás to, ale ja som do tohto predmetu vrazil stovky svojich vlastných Eur a ďaleko viac času, ako by to urobil hocikto iný, takže by som tu od Vás očakával aspoň trochu úcty a slušnosti a nie takéto trapošiny, čo ste sem viacerí popísali. Poďakoval tu niekto z Vás v ankete za to, že sadu s Arduinom sme Vám venovali, ak je Vám na niečo užitočná? Ale hovadín tu napíšete kilometre...
"A jeho ponuky na to, že im preberanú látku dovysvetlí u seba doma." - neklamte, tu sa už pohybujeme v ríši fantázie, to sme to dopracovali.

#1182245: vďaka, aj nabudúce.

Takže aby som to zhrnul:

Vítam každú spätnú väzbu, čítam ju a oceňujem, že sa vyjadrujete. Ešte viac oceňujem, keď si situáciu môžeme vysvetliť priebežne, nikoho, kto sa ozve s nejakými otázkami, alebo pripomienkami nijak nediskriminujem.

1. Vytýkate, že rozcvičky boli náročné, ale to nie je bug, ale feature. Čiže bolo to zámerné, pretože to bol jediný spôsob, ako Vás donútiť dostať sa na potrebnú úroveň a pripravovať sa na cvičenia vzhľadom na to, že hodnotenie bolo nastavené veľmi benevolentne. Stačilo sa dostať na tú základnú úroveň od 3. rozcvičky bola potom náročnosť prakticky rovnaká, takže kto sa postupne dotiahol, mohol stále získať takmer maximum bodov, keďže dve rozcvičky ste mohli zahodit "do koša". Takže táto kritika je neadekvátna, nastavenie náročnosti hodnotenia je moja starosť, nie Vaša a každý, kto sa snažil, predmet bez problémov skončil. Kto aj prejavil trochu záujmu, skončil aj s dobrou známkou a veľa sa naučil. Zbytočne tu čeríte hladinu pre nič za nič.

2. obsah prednášok - vychádzal som bohužiaľ z takých podkladov z akých som vychádzal, keďže prednášajúci minulý rok 4 prednášky robil celý semester. Robil som, čo som vedel, je tam priestor na zlepšenie, viem o tom, budem sa snažiť. Na druhej strane, opäť, študenti, ktorí sa snažili, nemali žiadny problém.

3. vyvolávanie dievčat na cvičení - vysvetlil som to tu už asi 5x, moje úmysly boli čisté a božské a keď niekto nechcel, tak nemusel riešiť, naopak, kto chcel, mohol. Dokonca som toleroval keď nejaká psychicky nestabilná primadona odišla (bezdôvodne) z cvičenia. Naozaj nerozumiem, prečo je tu takýto nezmyselný klub útočníkov/útočníčok na moju česť, ktorá nikdy nebola poškvrnená. Skoro to vyzerá na nejakú cielenú očierňovaciu kampaň a aj tuším odkiaľ pochádza. Zabudnite na to. Ja s Vami chcem vychádzať veľmi dobre, Vy nie?

3-FJF-035/15 Pokročilá fyzika vysokých energií:
prof. RNDr. Stanislav Tokár, DrSc. (prednášajúci)

Hodnotenie je vynikajúce, avšak vyjadril sa len jeden zo 6 študentov, takže vieme len ťažko povedať nakoľko predmet bol pre študentov prínosný, nakoľko ich posunul ďalej v chápaní a čo by bolo treba vylešiť a pod.

Ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre, veľmi si vážim akúkoľvek spätnú väzbu a čas, ktorý ste venovali vyplneniu ankety.

2-UMA-105/15 Didaktika matematiky (1):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre, veľmi si vážim akúkoľvek spätnú väzbu a čas, ktorý ste venovali vyplneniu ankety.

1-UMA-214/19 Doplnkové cvičenia k matematickej analýze (2):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre, veľmi si vážim akúkoľvek spätnú väzbu a čas, ktorý ste venovali vyplneniu ankety.

1-MMN-150/15 Matematická analýza (2):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim. Želám veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

Ďakujem za spätnú väzbu, cením si ju.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem pekne za spätnú väzbu všetkým, ktorí si na ňu našli čas a želám veľa úspechov v ďalšom štúdiu :-)

1-UXX-341/15 Digitálne technológie (5):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UMA-283/15 Kapitoly z vyučovania matematiky (1):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UMA-126/19 Proseminár z matematickej analýzy:
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-231/15 Úvod do kvantovej fyziky:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prenášajúci)

Ďakujem za komentáre aj za hodnotenie

PM

2-IKVa-113/18 Cognitive Psychology:
Mgr. Martin Marko, PhD. (Lecturer)

Thank you for your positive feedback and comments!

Ďakujem za hodnotenie; spolu s kolegynami v Centre podpory sa snazime, aby nase aktivity boli naozaj (no nielen) podporne a sme radi, ak prispeju k uspesnosti studia a pobytu na UK.

1-FYZ-135/17 Matematika (2):
prof. RNDr. Ján Filo, CSc. (kritizovaný prednášajúci)

Es ist noch kein Mann geboren, der zu allen Menschen passen würde.

1-EFM-360/14 Numerické metódy - Mgr. Radoslav Hurtiš, PhD.:
Mgr. Radoslav Hurtiš, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu a k niektorým veciam by som sa rád vyjadril.

Je pravda, že technické problémy na mojej strane dosť negatívne ovplyvnili kvalitu online prenosu na prvých troch cvičeniach (najmä zvuku). Tento problém som však v tom čase nevedel adekvátne vyriešiť (k lepšiemu zariadeniu som sa zo zdravotných dôvodov mohol dostať až neskôr), za čo sa ešte raz ospravedlňujem. Počas ďalších týždňov semestra už bola kvalita online prenosu štandardná a po technickej stránke všetko bežalo dobre. Uznávam, že na začiatku to mohlo byť takto menej zrozumiteľné. Tento stav som sa snažil aspoň čiastočne vykompenzovať tým, že ku každej úlohe, ktorej sme sa na cvičeniach venovali, bolo následne uverejnené vzorové riešenie. Prípadné nejasnosti bolo možné komunikovať napr. prostredníctvom mailu. Okrem toho som potom ponúkol možnosť vrátiť sa k menej zrozumiteľným alebo nejasným častiam z prvých cvičení. Záujem o to ale nikto neprejavil.

Uvedomujem si, že zverejnené zadania úloh k cvičeniam boli vhodné skôr pre prezenčné vyučovanie, keďže vo väčšine prípadov bolo treba implementovať numerické metódy v matematickom softvéri. Aj z toho dôvodu sa mi nie vždy podarilo pútavo prechádzať cez jednotlivé časti kódov. V snahe motivovať študentov, aby sa tiež aktívne zapájali do riešenia úloh na cvičení, som dal možnosť vypracovať si zadanie úlohy vopred pred cvičením a následne po kontrole odprezentovať svoje riešenie za bodový zisk. Túto možnosť však celkovo využilo iba zopár študentov.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-142/19 Redukcia dimenzie dát:
Mgr. Samuel Rosa, PhD.

Ďakujem za pozitívne hodnotenia a komentáre.

1-AIN-172/00 Programovanie (4):
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za komentáre a pripomienky, spolu aj s podnetmi z mini-ankety sa budeme snažiť ich zapracovať do ďalšieho ročníka (a pravda je, že po mini-ankete sme už jeden brainstorming j-teamu mali). Skúška z mojich predmetov nie je povinná, ak máte body na známku. Mnohí sa to trochu neveriacky pýtali, zrejme som to viackrát spomenul, ale aj tak to asi nebolo jasne komunikované. JavaFX je jemne kontroverzná téma, ale ja chcem, aby predmet končil študentským mini-projektom, na ktorý je radosť pozrieť. Budeme uvažovať o alternatíve. V tomto kontexte som rozmýšľal nad komentárom #1183998, a privítal by som, keby mi študent prezradil, čo konkrétne myslel. Tak trochu je asi odpoveď naznačená o riadok nižšie, že vystreliť OpenGL bez základov lineárnej algebry by nemuselo skončiť ako všeobecný happy-end. Ale rád sa o alternatívach pobavím, a vylepšíme kurz. Uznávam, že polnočný deadline na odovzdanie cvičenia je neľudský, ak študent má náhodou školu do 18:10 a chce vypnúť, miesto toho musí prepnúť na cviko z Javy, brrr... Vec, ktorá sa nám bezpochyby darí brutálne najmenej, sú cvičenia online. To fakt nevieme :( Koketoval som s ROOMsami, ktoré sa zjavili v Teamsoch chvíľku pred LS. Asi som sa toho sám trochu bál, ale viem, že stredoškoláci úspešne vedia robiť v roomoch aj celú hodinu. Veľké prekvapenie pre mňa bolo, že v ROOMoch začnete komunikovať, aspoň medzi sebou (aj keď sa poznáte len minimálne) a nejako spoločne lepiť riešenie. Potenciál roomov som nedocenil, nenechal som im dosť času ani priestoru. Na druhej strane, pevne verím, že o rok už nebudú roomy ani online. Ale ak, tak cvičenia treba skúsiť inak, to je jasné... Záverom asi najpríjemnejšia správa, o ktorej ste netušili: obaja študenti z j-teamu zostávajú ako doktorandi na fakulte, takže je veľká šanca, že sa s Lukášom a Jožom stretnete či už na mojom, alebo inom predmete :D

1-MXX-232/10 Anglický jazyk (4):
PhDr. Alena Zemanová (vedúca KJP)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a zúčastnili sa na ankete. Teší nás pozitívny feedback.
Viacero pripomienok sa týkalo záverečnej skúšky. Štandardne je tento predmet hodnotený testom a ústnou skúškou. V dištančnej forme sme ústnu skúšku nahradili seminárnou prácou. Museli sme, samozrejme, aj zmeniť formu testu a vyhnúť sa zadaniam, ktoré sa dajú vyriešiť kliknutím na online slovník. Časový interval sme tiež prispôsobili okolnostiam, aby sme nevytvárali priestor na spoluprácu a vyhľadávanie odpovedí, a stanovili sme ho aj na základe skúseností z minulého roka. Vyše 90% študentov test vypracovalo v časovom limite, cca 20 % ho odovzdalo dokonca predčasne.

1-MXX-232/10 Anglický jazyk (4) - PhDr. Alena Zemanová:
PhDr. Alena Zemanová (vyučujúca)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a napísali mi svoj názor.

1-MAT-825/00 Základy fyziky (2):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem študentom za to, že si našli čas a vyplnili anketu. Tiež im ďakujem za prácu počas semestra, túto skupinu sa mi učilo veľmi dobre a som rád, že to bol pre nás všetkých príjemný zážitok.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Chcel by som sa poďakovať študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Vaše odpovede sú pre mňa veľmi dôležité.

1-MAT-825/00 Základy fyziky (2) - Mgr. Juraj Tekel, PhD.:
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za milé slová, som rád, že s predmetom bola všobecná spokojnosť.

Chcel by som sa poďakovať študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Vaše odpovede sú pre mňa veľmi dôležité.

1-FYZ-413/15 Metódy riešenia fyzikálnych úloh (1):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Cvičiaci)

V prvom rade by som sa chcel poďakovať študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Vaše odpovede sú pre mňa veľmi dôležité.

Po viacerých odmenách som sa rozhodol na tomto predmete zvoliť systém, ktorý je spomínaný v odpovediach - samostatné riešenie príkladov jeden týždeň a prezentácie študentami druhý. Mám pocit, že to najlepšie rieši moje hlavné dva ciele pri tomto predmete - samostatnú prácu nad príkladmi a možnosť zvoliť si koľko času a energie budú študenti tomuto predmetu venovať. Okrem toho prináša dôležitý priestor pre živé prezentovanie výsledkov pred ľuďmi.

Rozumiem, že sú študenti a študentky, ktorým by vyhovoval viac štandardný prístup. A súhlasím, že aj ten má svoje výhody. Ale to, čo chcem aby predmet robil, sa najlepšie dosahuje takto. Som rád, že sa to v ankete objavilo, v budúcnosti majú záujemcovia a záujemkyne šancu dozvedieť sa to skôr a v prípade, že to je pre nich veľký problém, si predmet nezapísať.

Ešte raz ďakujem za odpovede v ankete. A chcel by som sa všetkým poďakovať za prácu počas semestra. Celá skupina bola výborná a predmet sa mi učil veľmi dobre.

Ďakujem za pozitívne komentáre a za to, že ste si našli čas vyplniť anketu.

2-INF-262/15 Bezpečnosť IT infraštruktúry - doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.:
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie a komentár.

2-INF-922/00 Diplomový seminár (3):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.

Ďakujem za hodnotenie a komentáre.

2-INF-420/18 Kombinatorická analýza (1):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie.

2-INF-235/15 Kryptológia (2):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie.

1-INF-616/14 Matematická propedeutika (2):
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD.

Dakujem za hodnotenie.

1-EFM-240/15 Podnikové financie:
doc. RNDr. Zuzana Chladná, Dr. (prednasajuci + cviciaci)

Mili studenti,
dakujem za Vase pripomienky. Velmi ma mrzi, ze komentovane prednasky niektorym z Vas nevyhovovali. Skoda, ze ste sa o tom nezmienili pocas semestra, mohli sme sa vratit k online prednaskam, tretina prednasok prebehla online formou. Napriek nie uplne najpohodlnejsej zvolenej forme sa domievam, ze z poskytnutych materialov k prednaskam a cviceniam, ktore obsahovali nielen power pointove prezentacie, ale aj viacere doplnujuce materialy na doplnenie ci objasnenie (pdf subory, vypracovane ulohy v Matabe ci Exceli) a z nasich pravidelnych online cviceni sa obsah predmetu dal bezproblemov zvladnut - presvedcili ma o tom bezproblemove ustne odpovede viacerych z Vas na individualnom online pohovore pocas skusky.
Pravidla hodnotenia projektu boli zverejnene v dostatocnom predstihu v pisomnej forme. Ak boli nejake nejasnosti, stacilo sa opytat, ci uz pisomne alebo pocas cvicenia. Pravidelne sme s viacerymi individualne konzultovali nielen technicke zalezitosti ohladom projektu, ale aj obsahove v snahe sprostredkovat Vam nielen teoreticke poznatky, ale priblizit aj problematiku na realnych problemoch.

Dakujem za navrh pridat do projektu aj percentualny prispevok jednotlivych clenov, doteraz s tym nebol problem, ale do buducna v tom nevidim problem. Dufala som, ze vypracovanie projektu v pocas distacnej formy prispeje k vacsej vzajomnej komunikacii a aspon ciastocnemu nahradeniu online sveta.

V kazdom pripade verim, ze v buducom roku prebehne vyucba uz prezencne.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-IKVa-192/19 Science, Technology and Humanity: Opportunities and Risks:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednášajúci / lecturer)

Thank you for your positive feedback!

1-UXX-231/18 Pedagogická komunikácia:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednášajúci / lecturer)

Ďakujem pekne za spätnú väzbu. K malému množstvu námahy - zastávam názor, že pokiaľ je predmet dobre nastavený, študenti sa na ňom naučia veľa bez toho, aby to vnímali ako namáhavé - u zážitkových predmetov, ako je tento, to platí dvakrát - škola hrou. :)

3-IVI-032/19 Pedagogická komunikácia:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednášajúci / lecturer)

Ďakujem pekne za spätnú väzbu. K malému množstvu námahy - zastávam názor, že pokiaľ je predmet dobre nastavený, študenti sa na ňom naučia veľa bez toho, aby to vnímali ako namáhavé - u zážitkových predmetov, ako je tento, to platí dvakrát - škola hrou. :)

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UXX-121/18 Pedagogická diagnostika:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu a aj vašu spoluprácu a aktivitu na hodinách. Som rada, že sa vám predmet páčil :)
Súhlasím s tým, že niektorým témam sme sa venovali krátko, možno aj na úkor iných tém. Do ďalších rokov sa to pokúsim zoptimalizovať, aby sa na predmete stihlo prejsť poriadne všetko potrebné.

1-UXX-331/18 Školský manažment - Mgr. Lucia Budinská, PhD.:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem za spätnú väzbu :)

Ďakujem za spätnú väzbu. Som rada, že vám cvičenia a/alebo poznámky k cvičeniam pomohli pochopiť preberané učivo. :)

Ďakujem za spätnú väzbu. :)

2-UXX-121/18 Pedagogická diagnostika - Mgr. Lucia Budinská, PhD.:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za milú spätnú väzbu :)

Dakujeme za spatnu vazbu, bolo to nudzove riesenie, ale doktorandi ho zvladli v ramci moznosti dobre.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UFY-351/15 Experimentálne metódy fyziky:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičiaci)

Vďaka za odpovede, áno, uvedomujeme si všetci výzvy a obmedzenia online výuky. Peter Horváth

1-UFY-132/15 Školská fyzika (1):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Vďaka za odpovede, áno, uvedomujeme si všetci výzvy a obmedzenia online výuky. Peter Horváth

2-PMS-116/19 Analýza zhlukov a klasifikácia dát:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-126/00 Seminár z matematickej štatistiky (2):
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mPMS pravdepodobnosť a matematická štatistika:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (kogarant)

Ďakujeme veľmi pekne za spätnú väzbu. Odpoviem na komentáre.

"Bolo by vhodnejšie keby sa niektorý z povinných predmetov v poslednom semestri presunul napr. do zimného semestra, v ktorom bolo naopak málo predmetov."
- Súhlasíme. Už pracujeme na zmenách ohľadom toho, ktoré predmety by sa mohli presunúť do iných semestrov, aby sa zaťaženie lepšie vyvážilo.

"Zaujímavým predmetom by mohla byť výučba aj iného štatistického softvéru ako je R."
- Ponúkame tiež predmet "Programovanie v softvéri SAS", viď https://sluzby.fmph.uniba.sk/infolist/sk/2-PMS-222_15.html

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD. (grant )

Sedí zajko na pníku a niečo píše. Ide okolo líška a pýta sa ho:
- Zajac, čo to píšeš?
- Diplomovú prácu na tému Ako zajace líšky kynožia.
- Ale zajac, veď to je úplne naopak.
- Nie je! Neveríš, poď sa pozrieť a zavedie ju do svojej nory. Von sa však už vráti bez nej.
Na druhý deň ide okolo vlk.
- Zajac, čo to píšeš?
- Diplomovú prácu na tému Ako zajace vlkov kynožia.
- Ale zajac, veď to je úplne naopak.
- Nie je! Neveríš, poď sa pozrieť a zavedie ho do svojej nory. Von sa však už vráti bez neho.
Na tretí deň ide okolo medveď.
- Zajac, čo to píšeš?
- Diplomovú prácu na tému Ako zajace medvede kynožia.
- Ale zajac, veď to je úplne naopak.
- Nie je! Neveríš, poď sa pozrieť a zavedie ho do svojej nory. Tam napravo kopa roztrhaných líšok, naľavo kopa roztrhaných vlkov, vzadu zopár roztrhaných medveďov, uprostred veľký lev a zajac prehovorí:
- Vidíš, vidíš medveď, nezáleží na tom, akú diplomovú prácu píšeš, ale akého máš konzultanta...

1-INF-171/15 Operačné systémy:
Ing. Dušan Bernát, PhD. (Prednášajúci)

Ďakujem všetkým za vyjadrenie k Operačným systémom ktoré som prednášal po prvý raz. Vzhľadom na dištančnú formu výučby som bol hodnotením príjemne prekvapený. Pripomienky sa budem snažiť zapracovať v ďalšom roku.

Ďakujem za všetky komentáre k cvičeniam. Určite zvážime prispôsobenie úvodu cvičení používanému prostrediu, ako aj ostatné pripomienky.

2-MAT-223/09 Algebraická topológia:
doc. Mgr. Tibor Macko, PhD. (prednášajúci)

Vdaka za myslienku, ktora ma svoje vyhody ale aj nevyhody. Konkretnejsie simplicialne homologie su lahsie predstavitelnejsie, ale maju slabsie matematicke vlastnosti a preto sa prechadza k singularnym homologiam, ktore maju silnejsie vlastnosti, ale su menej konkretne. V pripade prezencneho vyucovania si myslim, ze by sme lahsie nasli optimalne miesto, kedy prejst od konkretneho k vseobecnejsiemu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-211/10 Úvod do teoretickej informatiky:
RNDr. Michal Winczer, PhD. (prednášajúci)

Vdaka všetkým, ktorí ste napísali do ankety komentár, škoda, ze vás bolo tak málo.
Predmet prebiehal počas distančnej výučby, čo ho iste ovplyvnilo (veľmi pravdepodobne negatívne). Mnoho z vás ocenilo, že si mohli nahranú prednášku prezrieť hocikedy keď im to časovo vyhovovalo. Na druhej strane prezenčná a dištančná prednáška sú dve rôzne veci a úprimne priznám, že s dištančnou formou som nemal doteraz praktické skúsenosti. Takže z mojej strany to bola čistá improvizácia, aj technická, aj čo sa týka odprezentovania. Nie všetci ste sa na to sťažovali, ale podľa niektorých komentárov som v tom veľmi neuspel. Priznám, že v dištančnej forme prednášok mi v maximálnej miere chýbal kontakt so študentami, na prednáške mi stačí 2-3 sekundový pohľad na poslucháčov a "vidím", či je všetko jasné, alebo veci treba zopakovať, povedať inak... Skrátka sa (aspoň mne) dá prezenčne reagovať oveľa lepšie. V dištančnej forme, sa v najlepšom prípade niekto opýta, alebo napíše. Ale ak nemáte k dispozícii pohodlné technické vybavenie (čo väčšinou nemáme) si napríklad písomné otázky nestihnete všimúť, lebo ich nevidíte (malá obrazovka, na ktorú sa všetko nezmestí)... Ale nechcem sa vyhovárať, že keby som mal k dispozícii lepšiu techniku, bolo by to o 100% lepšie :-)

Objavil sa aj komentár, že učivo z predmetu UTI je v praxi nevyužiteľné (v inzerátoch na profesii sa KA ani TS neobjavujú... )
To je podľa mňa veľmi krátkozraký pohľad, Napr. limitom čo dokážu regulárne výrazy asi bez KA a ADŠ neporozumiete a reg. výrazy vás v praxi prekvapiť môžu... :-) Oveľa vážnejšie je ale ignorovať základy na ktorých stoji (aj praktická) informatika a zameriavať sa len na veci, ktoré majú okamžitý úžitok (lebo ich trh práve potrebuje). Veľmi si tak sťažíte, chcel by som možno až povedať, že až znemožníte, v budúcnosti porozumieť hlbším súvislostiam, a tým aj limitom, resp. možnostiam, ktoré jednotlivé riešenia poskytujú. A to nehovorím asi o najdôležitešej zbrani informatika, ktorou je abstrakcia, pomocou ktorej viete dovidieť ďalej ako len riešením jedného konkrétneho prípadu problému. Na KA sme si ukazovali, okrem toho, že je to asi najjednoduchší model počítača, ako formálne dokázať, že váš program ozaj robí to, čo má robiť podľa zadania. A ďalej to, tento model má svoje limity, čo sa týka riešiteľnosti problémov - existujú problémy, ktoré sa na KA nedajú vyriešiť a ako to dokázať. A aj nejaké ďalšie veci :-)
Takže želám aby sa vám často nestávalo, že sa bude meniť programovací jazyk, prostredie, technológia... (čo je asi číra utópia).

2-MAT-920/15 Diplomový seminár:
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu. Vaše postrehy sa pokúsim využiť v koncepcii predmetu v budúcom školskom roku.

1-BMF-150/15 Základy matematiky (2):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-500/00 Linux pre používateľov:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za komentáre a spätnú väzbu.

Webové prostredie čítanky ďalej vylepšujem a budem sa snažiť zohľadniť pripomienky. Rovnako vylepšujem aj jej modul Command Line Assistant (₊claAgent) zameraný na interaktívnu prácu v termináli.

Ďakujem
Marek Nagy.

1-AIN-244/15 Webové aplikácie (2):
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za komentáre a pripomienky.

Skúsim úvodné oboznamovanie sa s JavaScriptom trochu "prevzdušniť" a "natiahnuť".

Ďakujem
Marek Nagy.

2-AIN-133/15 Extrémne programovanie:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Som rád, že študenti zdieľajú moje presvedčenie, že princípy písania čistého kódu sú pre prax dôležité a sú ochotní si to na tomto predmete vyskúšať.

Osobne považujem tieto princípy a ich techniky, ako testy, refaktorizáciu, prístupy k zdedenému kódu, za extrémne dôležité a budem sa snažiť toto presvedčenie odovzdávať aj naďalej.

Kto tomu neuverí, popáli sa sám. :-)

P.S. Veľmi ma teší, že študenti jednoznačne ocenili pozvanie dvoch seniornych programátorov, ich starších bývalých kolegov a prijali ich skúsenosti z "ozajstnej" praxe. Rád im to dám vedieť. Snáď prídu aj na budúci rok.



2-AIN-133/15 Extrémne programovanie - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

1-AIN-675/00 Filozofia internetu:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne prijatie tohto predmetu, ktorý sa vymyká z predstáv, že každý predmet musí byť iba prísne odborný.

Filozofia internetu pritom nie je našim študentom vzdialená, čo dokazujú aj ich príspevky v tejto ankete. Akurát sa v ňom neučia písať internetové stránky, ale dostávajú príležitosť sa sami zamyslieť, čo internet s nami všetkými robí.

Našťastie toto študenti pochopili, bavilo ich to a aj viedlo k samostatnému premýšľaniu, čoho dôkazom sú aj ich odovzdané práce počas semestra.

1-AIN-675/00 Filozofia internetu - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

Veľmi oceňujem pozitívne reakcie najmä pri predmete, ktorý sa trochu vymyká a mohol by byť práve preto pre niekoho aj nesplnením očakávaní.

1-AIN-611/00 Tvorivé písanie:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

Som rád, že nielen čistý kód, ale aj čistý text nachádza u študentov pozitívnu odozvu.

A tvorivosť nie je na prekážku.

1-AIN-611/00 Tvorivé písanie - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Úprimne ďakujem.

Aj keď toto je predmet Tvorivé písanie, už ma nič viac nenapadá dodať. :-)

1-MMN-380/00 Analýza časových radov:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie. Áno, uvedomujem si, že ARMA modely som dosť preletel, nabudúce si dám na to pozor (cez ten dlhý lockdown mi čas plynul tak divne a dosť neskoro mi došlo, že ak to mám stihnúť všetko podstatné, tak musím zvýšiť obrátky).

1-MMN-380/00 Analýza časových radov - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie.
Čo sa času na písomku týka, tak uznávam, že to bolo/mohlo byť stresujúce a tiež mi to nebolo úplne po vôli. Na druhej strane ak by bolo príliš veľa času, tak by bolo zároveň aj príliš veľa priestoru na podvádzanie, čomu som sa chcel vyhnúť a tak som sa snažil nájsť nejaký časový kompromis. Snáď nás budúci rok/semester už nebude korona toľko obmedzovať a bude sa dať skúšať normálne.

1-MAT-240/00 Numerická matematika (1) - Mgr. Jela Babušíková, PhD.:
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre, za oneskorené výsledky sa ospravedlňujem, robila som, čo som mohla, ale dištančná forma písomiek je omnoho časovo náročnejšia ako prezenčná.

1-MAT-240/00 Numerická matematika (1):
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre, keby ste sa ozvali počas semestra o technickej nedokonalosti moodlu, mohla som zmeniť platformu už vtedy.

1-MMN-230/00 Numerické metódy (1):
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre.

1-MMN-230/00 Numerické metódy (1) - Mgr. Jela Babušíková, PhD.:
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre.

2-MMN-102/18 Numerické metódy (2) - Mgr. Jela Babušíková, PhD.:
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre, pri vytváraní prednášok som rátala s tým, že máte možnosť si to zastaviť, prípadne sa vrátiť vo videách späť a tak si spraviť poznámky. Uvedomujem si, že to bolo hutnejšie ako na prezenčnej výuke, na druhej strane som išla do väčších podrobností aby to bolo ľahšie pochopiteľné a skončila som s výukou skôr, aby ste v posledné 2 týždne mali možnosť konzultácii.

2-MMN-102/18 Numerické metódy (2):
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre.

2-EFM-101/15 Numerické modelovanie:
Mgr. Jela Babušíková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentár. Nemyslím si, že je potrebné odcvičiť všetky metódy, stačilo rôzne typy, čo si myslím, že bolo spravené. Predsa miesto jedného vzorca použiť iný už nie je problém. A čo sa týka skúškovbej písomky - išlo o to, aby som videla, že keď dostanete príklad, či viete pri zadanej metóde, čo sa s tým má robiť, ako postupovať.

Škoda, že sa k predmetu nevyjadrilo viac študentov.

1-INF-310/00 Tvorba efektívnych algoritmov:
Mgr. Michal Anderle, PhD. (prednášajúci)

V prvom rade som veľmi rád, že predmet hodnotíte najmä pozitívne. Dištančné vyučovanie nebolo vôbec jednoduché (ani pre mňa a už vôbec nie pre vás), preto som rád, že sme to zvládli a že píšete, že ste si z prednášok odniesli nové vedomosti. Ďakujem za spoluprácu :)

Najväčšia výčitka, ktorá od vás zaznela, sa týkala obtiažnosti domácich úloh a písomky. Osobne som zástancom toho, že na študentov majú byť kladené vysoké nároky a následne sa im snažiť všetkými prostriedkami pomôcť, aby ich mohli naplniť. V tomto prípade však obtiažnosť predsa len bola o kúsok vyššie, ako by som ju chcel mať. Vaše pripomienky a takisto moje pozorovania beriem vážne a do budúcich rokov sa ich budem snažiť zapracovať (čo neznamená, že predmet bude ľahký).

Nakoniec sa chcem zvlášť vyjadriť k forme skúškového, konkrétne k tomu, že termín na písomku bol iba jeden. Takýto formát som zvolil preto, že vytvoriť a opraviť písomku bolo pomerne časovo náročné, zároveň som však aspoň jedno kolo takéhoto formátu pokladal za prínosné. Každý (či už sa písomky zúčastniť nemohol, alebo ju pokazil) však mal stále veľa príležitostí ísť na ústnu skúšku a získať ľubovoľnú známku na základe jeho vedomostí. Myslím si, že takýto postup je legitímny, jediné pochybenie mohlo nastať, ak som ho nedostatočne jasne komunikoval. Snažil som sa, aby to bolo jasné, do ďalších rokov si dám na to ešte väčší pozor.

Ďakujem, aj vy ste boli zlatí :)

2-AIN-132/15 Neurónové siete:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (prednášajúci)

Vďaka za komentáre, škoda že ich nebolo viac, vzorka by bola reprezentatívnejšia a hodnotenie predmetu možno lepšie :-) Ale chápem, že tento môj predmet napriek mojej snahe za posledné roky nedostáva veľmi dobré hodnotenia (t.j. nad 4). Vyjadrím sa stručne k jednotlivým bodom, čo tu zazneli. (1) Obsah bol za posledné roky trochu vynovený, ako reakcia na komentáre v ankete. Myslím že všetko sa stihnúť nedá, a opakujem, ide o úvodný kurz do NS, a stále si myslím, že dôležité sú aj staršie veci po pochopenie základných konceptov, z ktorých niektoré sa opakujú aj v novom kontexte (veď aj na matike sa učia veci aj zo 17. storočia a nikomu to nevadí). Máme tu kurz moderné techniky v strojovom učení, kde sa zmestia transforméry. (2) Zmeny časov niektorých prednášok - snažil som sa nájsť vhodnú náhradu, a je škoda, že ani tak ste niektorí nemohli. Takéto povinnosti sa niekedy profesorom pritrafia (napr. účasť vo vedeckej rade inej fakulty), nie vždy to ide vyriešiť ku spokojnosti všetkých. (3) Prednášky su hodnotené, ale zámerne len max. 3 bodmi z 50, aby toto nebolo kľúčové pri celkvom hodnotení, slúži to len na malé motivovanie k účasti a ako možný jazýček na váhach pri hodnotení. (4) Hodnotenie ústnej záverečnej skúšky: kvôli korone som prešiel na spôsob, že študent dostane otázky a bez prípravy (písania) odpovedá. Zodpovedne môžem prehlásiť, že takého hodnotenie nie je pocitové, pretože vďaka dlhoročným skúsenostiam viem pomerne rýchlo zistiť, ako študent/ka do problematiky vidí. Hodnotenie projektov: bolo myslím celkom detailné a jasné. (5) Nejasnosti okolo prednášanej látky: online prednášky nie sú rovnako dobrou alternatívou ku klasickým prednáškam, pretože sa stráca spätná väzba, aj neverbálna. Ak sa však študent/ka na prednáškach nepýta (z obavy že bude blbo vyzerať pred osttnými alebo že mu to učiteľ spočíta pri skúške? neviem), čo iné ostáva prednášajúcemu ako pokračovať? Záverom: online mód to skomplikovala obom stranám, ale to určite nie je jediný problém (veď niektorí učitelia dostali výborné hodnotenie aj v takomto prípade), ale samozrejme budem sa naďalej snažiť vylepšiť image tohto predmetu.

2-AIN-132/15 Neurónové siete - prof. Ing. Igor Farkaš, Dr.:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia, no nebudem sa k nim vyjadrovať, nakoľko sú bez slovného komentára a vzhľadom na malý počet ich nepovažujem ich reprezentatívne.

mIKV kognitívna veda:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (tutor)

What a pity we did not get more feedback.

EFM ekonomická a finančná matematika:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (garant)

Ďakujem za vaše hodnotenie študijného programu a cenné pripomienky. Tieto pripomienky zohľadníme vo výuke v ďalších rokoch, prípadne pri novej akreditácii, kedy bude možne meniť štruktúru a obsah programu.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-495/00 Úvod do kódovania:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-DAV-104/20 Lineárna algebra:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MMN-160/00 Lineárna algebra a geometria (2):
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-412/13 Cvičenie z algebry (2):
Mgr. Tomáš Rusin, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za hodnotenie.

1-MMN-365/00 Matematická štatistika:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentáre.

Čo sa týka cvičení - osobne si ich neviem úplne dobre predstaviť v online forme - mne napadajú dve možnosti:
1. riešiť pred vami príklady,
2. zadať vám príklad, nechať vás ho samostatne riešiť a v prípade potreby s jednotlivcami konzultovať konkrétne problémy.
Bod 1 som robil na hodinách, bod 2 bol v podstate domáce úlohy.
Ale teda ďakujem za feedback, v budúcnosti toho budem robiť viac.

Čo sa ťažkej písomky týka, tak mám dojem, že hlavný problém bol v očakávaniach - ani čo by vás zaskočilo, že som tam dal aj niečo iné ako príklady z úloh (pričom ako som písal v MS teams, väčšina "teoretických" otázok bolo dosadenie do vzorca, čo by pri open book teste fakt nemal byť problém).

Čo sa týka "len 60 minútovej" písomky. Na DÚ ale boli aj výrazne zložitejšie (časovo) úlohy. Tie "výpočtové" úlohy na písomke sa dali teoreticky spraviť za 5 minút. Samozrejme, že prakticky to trvá dlhšie, ale zase nemôžem dať nekonečne veľa času. Ale áno, možno sa dalo dať celkovo viac času, neviem. Kebyže to je prezenčne a vidím, že pracujete, tak samozrejme čas pridám - takto online to jednoducho nešlo.

Trochu ma teda ešte prekvapil "čas strávený na prednáškach, cvičeniach, domácich úlohách a prípravu na zápočty a skúšky" - 7 ľudí síce nie je veľká vzorka, ale vzhľadom na to, že už len prednášky zaberajú 3 hodiny týždenne, tak tie dve hodiny sa mi zdá naozaj málo.

1-MMN-365/00 Matematická štatistika - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenie a komentáre.

Ako hodnotíš činnosť Študentskej komory akademického senátu (ŠKAS)?:
Mgr. Boris Bobáľ (Predseda ŠKAS (od 24. mája 2021))

Vážené študentky, vážení študenti, kolegyne a kolegovia,

chcel by som vám v prvom rade poďakovať za udelené hodnotenie, ktoré dosiahlo nové maximá. Oproti najvyššie udelenej hodnote (ZS 20/21) Študentská komora zaznamenala nárast hodnotenia o +0,10. Čo je primárna príčina udelenia slušného hodnotenia, nemožno jednoznačne odpovedať.

Tento semester (a aj ako akademický rok) bol opätovne poznačený dištančnou výučbou. Môžeme sa domnievať a dúfať, že to bolo poslednýkrát. Žiaľ, to uvidíme až začiatkom zimného semestra 2021/2022. Z toho dôvodu tiež nebolo možné organizovať žiadne prezenčné eventy.

Čo sa týka hodnotenia, myslím, že tu sa začal objavovať pozitívny trend nárastu komentárov typu „niečo robia“ a komentárov typu „ďakujem za to, čo robíte“ prevažujúcich nad komentármi typu „neviem, čo robíte“ a „Čo je to ŠKAS?“. Avšak, seba propagácia je stále Achillovou pätou Študentskej komory.

Pôvodná idea bola vytvorenie na podstránke ŠKAS - https://zona.fmph.uniba.sk/skas/ - personalizované „mini BIO“ každého študentského senátora, ktoré sa neuchytilo. Súčasne bola vytvorená fakultná FB skupina „Fakulta matematiky, fyziky a informatiky – FMFI UK BA“ a instagramový účet „@matfyz_skas“ majúci za cieľ zviditeľniť aktivitu Študentskej komory aj prostredníctvom moderných sociálnych sietí. Na spomenutej stránke Študentskej komory je tiež možné nájsť pozvánky na zasadnutie (s priloženým linkom na TEAMS miestnosť) a zápisnice zo zasadnutí. Je pravdou, že posledné boli dokončené až v letných mesiacoch, keďže som stratil „pojem o čase“. A za to sa Študentskej časti AOF ospravedlňujem.

Sumár aktivít za celý akademický rok je / bude možné nájsť vo Výročnej správe Akademického senátu za AR 2020/2021, konkrétne časť „Činnosť Študentskej komory Akademického senátu“, na nasledujúcom linku: https://fmph.uniba.sk/o-fakulte/akademicky-senat/ (v spodnej polovici stránky). Príde mi zbytočné to tu uvádzať v dvoch ohľadoch. Prvý je, že ako dokument to lepšie vynikne než ako textové pole. Druhým dôvodom je obrázok (vývoj hodnotenia ŠKAS), ktorý sa sem nedá jednoducho vložiť (len prostredníctvom linku).

V nasledujúcich semestroch by ŠKAS chcel, popri bazálnom chode a činnostiach spred dištančného semestra, zrekultivovať priestor bývalého bufetu pod schodiskom v Pavilóne fyziky. Či sa táto myšlienka podarí zrealizovať, to sám neviem. Nechám tu voľný koniec a všetci sa v priebehu semestra/semestrov prekvapíme.

Na záver by som si dovolil v mene Študentskej komory poďakovať všetkým, ktorí pomáhali udržať tento „kolos“ v chode, najmä podpredsedovi AS FMFI UK, tajomníkovi AS FMFI UK, Oddeleniu prevádzky, Dekanátu FMFI UK a ďalším, ktorí sa pričinili o prosperitu ŠKASu.

Ďakujem a prajem každému všetko najlepšie v štúdiách, pracovnom a osobnom živote.

S pozdravom
Boris.
Za ŠKAS.

V Bratislave dňa 16. augusta 2021.

P.S: v prípade akýchkoľvek otázok (aj s „blbosťou“), napíšte nám na mail skas.fmph@uniba.sk. Potešíme sa :).

2-PMS-131/17 Analýza prežívania:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-136/20 Bioštatistika:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-PMA-751/13 Programovanie v jazyku R:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MMN-250/17 Matematická analýza (4):
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-IKVa-137/18 Modern Methods in Brain Research:
RNDr. Barbora Cimrová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za výborné hodnotenie, veľmi sa teším :)

2-EFM-117/12 Konvexná optimalizácia:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-561/14 Metódy voľnej optimalizácie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-920/15 Bakalársky seminár (2):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-265/00 Ročníkový projekt (2):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

ďakujem za kritiku a aj pozitívne ohodnotenie môjho progresu v letom semestri. Na základe pripomjenok budem v nasledujúcom semestri pracovať na zlepšení.

2-UIN-109/15 Didaktika programovania (2):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie. Čo sa týka hotových metodík, som rada, že máte preštudované všetky, ktoré sú aktuálne dostupné, t.j. učebnica pre 2. stupeň v ČR (cca 780 strán), učebnica pre 2. stupeň, ktorá vznikla v rámci IT akadémie (cca 500 strán + 50 projektov) a preklad anglickej učebnice (cca 200 strán + projekty). Čo sa týka vlastných metodík, kvôli náročnosti takéhoto zadania (ako vidieť aj z minulých ankiet) sme sa rozhodli, že namiesto 6 metodík budú študenti vytvárať iba jednu ucelenú metodiku. Každý týždeň však bola možnosť vytvoriť a vyriešiť jedno vlastné zadanie. Ale vo viacerých prípadoch aj toto zadanie študenti prevzali z metodík namiesto toho, aby navrhli vlastnú originálnu úlohu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-360/14 Numerické metódy:
doc. RNDr. Peter Guba, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-DAV-105/20 Vizualizácia dát:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca)

Ďakujeme vám všetkým za komentáre.

Niektorí ste spomínali nejasné zadania alebo subjektívne hodnotenie. Snažíme sa nejasnosti v zadaniach minimalizovať, ale vo vizualizácii dát sa určitá subjektívnosť nedá úplne odstrániť. Tiež sme vám na projekte chceli dať voľnosť, aby ste vyskúšali vlastné nápady, čo myslím viacerí ocenili, ale samozrejme sťažuje to jednotné hodnotenie veľmi rôznorodých projektov.

Čo sa týka jazyka R, stretnete ho ešte na ďalších predmetoch vo vyšších ročníkoch, prípadne viacerí ste ho absovovali na výberovom predmete.

Programovanie priamo na prednáške neplánujeme, cieľom prednášok je podať prehľad o niektorých možnostiach použitých knižníc a vysvetliť zložitejšie koncepty v nich používané, ale počítame s tým, že podľa potreby si pri vlastnom programovaní budú študenti jednotlivé časti pozerať v poznámkach z prednášok prípadne z iných zdrojov. Môžeme skúsiť kód v poznámkach rozšíriť o ďalšie komentáre, aby sa v ňom študentom lepšie orientovalo.

1-BIN-105/15 Výzvy súčasnej bioinformatiky:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD.

Ďakujeme za komentáre a dúfame, že predmet poskytol užitočný pohľad na využitie bioinformatiky.

1-DAV-202/20 Manažment dát:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca)

Ďakujeme za komentáre. Uvedenie slovenských termínov v poznámkach je dobrý nápad, hoci v tejto oblasti často ani slovenká terminológia nie je veľmi ustálená.

2-INF-269/15 Genomika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Cvičiaca, prednášajúca)

Ďakujeme za komentár. Uvedomujeme si, že pre informatikov sú niektoré časti prednášok primárne určených pre magistrov biologických odborov náročné, ale práve jedným z cieľov predmetu je naučiť sa aj z takejto prednášky skúsiť pochopiť o čom asi je. Takátu zručnosť sa veľmi hodí pri akejkoľvek interdisciplinárnej spolupráci.

BIN bioinformatika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Garantka)

Študijný program bioinformatika nemá za cieľ sa podobať na rýchloškolenia bioinformatiky, kde sa za pár týždňov naučíte základné postupy, ktoré sa v súčasnosti často používajú. O pár rokov budú technológie inde a budete v zamestananí používať iné jazyky a pracovať s inými typmi dát. Preto sa snažíme vám dať širší základ z informatiky aj biológie relevantný pre bioinformatiku, na ktorý budete celý život nadväzovať ďalším vzdelávaním sa. Kým v prvom ročníku prevažujú predmety z úplných základov, spojitosť ktorých s bioinformatikou možno nie je vždy zrejmá, neskôr pribúdajú aj ďalšie bioinformatické predmety a možnosť výberu ďalších predmetov podľa vášho záujmu. Snažili sme sa do programu ako povinné dať také predmety, ktoré považujeme za relevantné a neskôr uvidíte, že mnohé sa aj využijú. Napríklad matematická analýza je dôležitá pri pravdepodobnosti ale aj pri analýze algoritmov. Laboratórne cvičenia máte jednak preto, že niektorí sa možno rozhodnú pokračovať v magisterskom štúdiu prírodovedným smerom ale aj preto, aby ste mali predstavu, akými procesmi vznikajú dáta, s ktorými neskôr budete pracovať. Jazyky Python a R sú na predmete Manažment dát v druhom ročníku, kde je tiež možnosť vyskúšať si prvé bioinformatické analýzy.

Vieme, že študijný program nie je ľahký, ale snažíme sa ho spraviť zvládnuteľný. Dúfame, že čoskoro bude možné prejsť na normálnu prezenčnú výučbu, čo uľahčí interakciu medzi študentami navzájom aj študentom s vyučujúcimi.

Ďakujem za kritiku. Vnímam to ako podnet k zlepšeniu. Práza s touto skupinou bola veľmi náročná.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-102/15 Matematika pre učiteľov informatiky (2):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-DAV-105/20 Vizualizácia dát:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant programu)

Rád by som sa vyjadril ku časovej náročnosti predmetu. Podľa ECTS kritérií, jeden kredit by mal zodpovedať 25-30 hodinám práce študenta (vrátane chodenia na prednášky, riešenie domácich úloh, projektov a podobne). Väčšina z vás písala, že v priemere s predmetom trávila 4-8 hodín týždenne, keď to rozrátame na 14 týždňov (čo teda zahrnie aj prípravu na skúšku), dostávame sa ku číslu 100 hodín, kým podľa ECTS by vám predmet mal zabrať 125-150 hodín. Na základe z toho by som skôr usúdil, že ostatné predmety sú kreditovo nadhodnotené.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-412/15 Matematika (4) - Logika pre informatikov - Mgr. Ján Kľuka, PhD.:
Mgr. Ján Kľuka, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Pozitívne komentáre ma tešia, na nenaťahovaní prednášok zapracujem. Škoda, že komentáre zrejme nenapísali všetci, ktorí mi dali menej hviezdičiek, lepšie by som im rozumel a mohol možno zlepšiť to, čo sa im nepáčilo.

1-AIN-412/15 Matematika (4) - Logika pre informatikov:
Mgr. Ján Kľuka, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujeme za spätnú väzbu, je pre nás veľmi dôležitá. Teší nás, že je prevažne pozitívna a že náš predmet stráca povesť strašiaka, lebo študenti chápu, že si síce vyžaduje dosť veľa systematickej práce, ale obsahovo nie je nepochopiteľný. Pokúsime sa zapracovať niektoré podnety z komentárov (napr. časový manažment prednášok, cvičenia v menších skupinách, súhrn definícií), zlepšiť hodnotenie praktických úloh a formuláciu a komunikáciu pravidiel, aby nepôsobili stresujúco. Nemáme zlé úmysly a nie je v našom záujme naladiť študentov bojovo, „dusiť“ ich, či dokazovať im, že niečo nevedia. Záleží nám na tom, aby bolo jasné, že síce máme isté nároky a nízku toleranciu voči nedbanlivosti, ale zároveň je, špeciálne na cvičeniach, úplne v poriadku robiť chyby, veď pri učení sa im nikto nevyhne. Mrzí nás, že sme u niektorých študentov vytvorili opačný dojem (sčasti zrejme kvôli obmedzeniam online komunikácie). Veríme, že pri budúcej výučbe (či už prezenčnej alebo online) sa dokážeme nepríjemnostiam a nedorozumeniam vyhnúť. Potrebujeme na to však aj ochotu budúcich študentov včas s nami komunikovať o svojom vnímaní situácie.

Ďakujem za všetky komentáre a pripomienky. Je pre mňa veľmi dôležité, aby sa študenti na mojich hodinách cítili príjemne. Verím, že spomínaná situácia s “uchechtnutím", bola nedorozumením, no dám si do budúcna záležať, aby nebola ani príležitosť na nedorozumenie takéhoto typu.

mMMN manažérska matematika:
prof. RNDr. Michal Fečkan, DrSc. (garant)

Ďakujem Vám za hodnotné komentáre.