English FAQ Výsledky

« Späť na výsledky

Nahlásiť nevhodný komentár

Komentár #799912:

Čo k tomuto predmetu povedať - absulútna klasika na teoretickej fyzike. Vedieť to treba, či všetko z toho, to je diskutabilné, ale mne sa aj tie trochu bočné veci páčili.

Mierna výčitka voči tomuto predmetu je taká, že je to predmet počítací, aj čo sa týka teórie. Problém je v tomto trochu taký, že štýlom "najprv definícia a potom počítame ako to dopadne" človek nezíska až taký dobrý nadhľad ako to býva zvykom v typických matematických predmetoch, kde sa argumentácia zakladá viac na logike ako výpočte.

Tiež by neuškodilo viac motivácie na zavádzanie pojmov - a to ako matematickej, tak aj fyzikálnej (hlavne). Hoci nemám žiaden problém s tým, ako sa to robilo, ja ako fyzik vždy chcem vedieť, načo mi daný pojem je a ako riešiť nejakú fyziku pomocou neho - napríklad takej krivosti neviem moc dobre priradiť fyzikálny význam. Ale to je len taká minoritná vec - určite je faktom, že časová dotácia je obmedzená a nedá sa tam proste dať všetko.

Za najväčší nedostatok považujem to, že sa veľakrát nedopočítali veci na prednáške a len sa povedalo, ako to dopadne. Človek si povie, že to nič nie je, ale keď sa vám takých vecí nabalí dvadsať, tak cez skúškové strávite 4 dni len odvodzovaním tých vecí (pokiaľ to teda beriete poctivo "neverím, kým neuvidím!").

No, ono to vyzerá, že samá kritika, ale to je len klam - keď je zlý predmet, človek ani nevie vymenovať, kde boli chyby, lebo to bolo proste celé zle. Tuto sa menujú ľahko - bolo ich málo a keby neboli, predmet je dokonalý.

Zvlášť sa mi páčilo:
- Kohomológie
- Účinok pre pole v bezsúradnicovom tvare
- Kapitola o exteriórnej derivácii
- Cartanove štruktúrne rovnice a Bianchiho a Ricciho identita