English FAQ Výsledky

Zoznam všetkých pridaných komentárov

Ďakujem za všetky komentáre a spätnú väzbu. Môj pohľad na predmet a vyjadrenie ku komentárom sa nachádza pri hodnotení predmetu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-107/15 Regresné modely (1):
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme veľmi pekne za hodnotenie. RH

2-PMS-129/10 Stochastické optimalizačné metódy:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne hodnotenie.

Je pravda, že v letnom semestri 2019/20 som to z pohľadu študentov odflákol, za čo sa ospravedlňujem. Počas prvej vlny pandémie som pomáhal s nejakými výpočtami pre IZP, čo sa odrazilo na čase, ktorý som mohol venovať študentom. V zimnom semestri 2020/21 som sa už toho vzdal (aj tak boli moje námety čo robiť zamietnuté) a opäť som sa naplno venoval študentom.

RH

2-PMS-123/10 Stochastické simulačné metódy:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD.

Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie. Do budúcna sa pokúsim pridať viac aplikácii (možno zásadnejšie prestavám celý predmet). RH

2-AIN-115/15 Softvér pre vzdelávanie:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiacia)

Ďakujeme za hodnotenie. Na naťahovanie prednášok si budem dávať v budúcnosti lepší pozor. Nestíhanie na cvičeniach však nie vždy súviselo s prednáškou, skôr s tým, že pri online práci trvá veľa vecí dlhšie, ako keby sme sedeli v H3. Tam by ste sa nemuseli preklikávať v Meetoch, neboli by prestoje, kým si niekto zazdieľa obrazovku a začne hovoriť a pod. Tieto aspekty online práce som mierne časovo podhodnotila, preto sme niekedy nestíhali.
Čo sa týka skúšky, jej obsah sme oproti minulým rokom menili, preto nebol úplne vyladený čas. Nakoniec ste mali toho času aj o čosi viac, ako bolo pôvodne plánované. Vďaka za feedback, zamyslíme sa, ako to lepšie vyladiť.

2-AIN-115/15 Softvér pre vzdelávanie - Mgr. Lucia Budinská, PhD.:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie :)

1-UIN-230/00 Seminár z matematických štruktúr:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem za spätnú väzbu, a návrhy, čo zlepšiť.
Čo sa týka hodnotenia, uvedomujem si, že som to mohla rozpísať na jednotlivé časti. Snažila som sa ku každej veci na seminári povedať, čo je cieľom a na čo sa máte zamerať, ale skúsim to v budúcnosti lepšie špecifikovať a napísať do pravidiel (a potom číselne aj do spätnej väzby). Okrem čítania ste ku všetkému dostali slovnú spätnú väzbu, ak z nej nebolo jasné, za čo som vás strhla body, stačilo sa ozvať.
Pri termíne na blogposty (záverečnú prácu) súhlasím, že koniec skúškového nie je pre každého úplne šťastný. Skúsim to v ďalšom roku zaradiť priamo do semestra.

1-UXX-132/18 Teoretické základy výchovy:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Som rada, že sa vám predmet páčil a bol pre vás užitočný. Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie a tiež aj za vaše zapojenie do aktivít. :)

1-UXX-132/18 Teoretické základy výchovy - Mgr. Lucia Budinská, PhD.:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie :)

Ďakujem za hodnotenie. Škoda, že ste nenapísali, v čom konkrétne som nebola konštruktívna. Či to bolo v hodnotení úloh, konzultovaní záverečnej práce, alebo počas prednášok. Mrzí ma, ak mal niekto pocit, že som k nemu nebola objektívna. Snažila som sa ku všetkých hodnotiť (pri DÚ) rovnako, ale pri tej rozličnej škále študentov (učitelia + dpškári v rôznych ročníkoch) musí učiteľ čiastočne brať do úvahy aj background toho ktorého študenta.

2-FBF-140/00 Úvod do biomechaniky:
prof. RNDr. Melánia Babincová, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

3-FBF-005/00 Vybrané kapitoly z biomechaniky človeka:
prof. RNDr. Melánia Babincová, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FBF-150/15 Základy všeobecnej biológie:
prof. RNDr. Melánia Babincová, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-310/00 Kvantová mechanika:
prof. RNDr. Peter Babinec, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FBF-108/15 Kvantová teória molekúl:
prof. RNDr. Peter Babinec, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-264/19 OpenCV:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Môj dojem bol dobrý, akurát mohlo viac študentov predmet dokončiť. Ale keď sa nájde v tíme jedna dve hviezdy - a toto bol tento prípad - vždy sa robí dobre. Bolo by dobre keby sa viacerí z hodnotením A venovali počítačovému videniu aj po škole.

1-AIN-303/15 Game Engines:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Účasť postupne slabla a hromadné nedodržiavanie termínov zo strany študentov narušilo spôsob hodnotenia. Ale kto mal záujem, sa naučil. A viacerí študenti vytvorili celkom pekné hry.

1-AIN-132/12 Úvod do bakalárskej práce:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Ďakujem pekne za všetky komentáre, som rád, že ste to úspešne aj v tejto situácii zvládli. Držím palce naďalej.

Ďakujem za hodnotenie.

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu k cvičeniam na stránke predmetu a taktiež aj k mojej osobe. Vyjadrím sa k nim postupne, najprv od tej negatívnejšej.

"Neochotný cvičiaci, ktorý dáva žiakom otvorene najavo...":

S týmto tvrdením úprimne nesúhlasím. Proaktívne som mesiac dopredu informoval (pred konkrétnym cvičením), s presným návodom cez MS Teams - ako je potrebné technicky si zabezpečiť domáci počítač, tak aby bolo možné absolvovať cvičenia k druhej časti predmetu - konkrétne prácu s programom LAMMPS - t.j.
vopred si nainštalovať virtuálny počítač (VirtualBox), Windows Subsystem for Linux (WSL) pre OS Windows, alebo samotný OS Linux.

K tomuto kroku by nedošlo pri prezenčnej výučbe, žiaľ pri dištančnej výučbe nebolo možné inak zabezpečiť plnohodnotnú skúsenosť
s vecami, ktoré sa preberali na cvičení.

Keď prišlo k spomínanému cvičeniu, tak žiadny zo 6 študentov nemal nainštalovanú žiadnu z vyššie spomínaných vecí, bez ktorej sa bohužiaľ pod OS Windows nedá nainštalovať LAMMPS.

Na to som cez MS Teams a videokonferenciu počas najbližšieho cvičenia, nainštaloval každému študentovi Windows Subsystem for Linux a skompiloval LAMMPS, výnimkou bol jeden študent používajúci Linux. Týmto sa celé cvičenie predĺžilo z dvojhodinového na štvorhodinové. Napriek tomu sa vyskytli dvaja alebo traja študenti, pri ktorých sa s inštaláciou vyskytli problémy, kvôli inštalácii samotného WSL, čo som následne proaktívne ďalej riešil. Konkrétne s dvomi študentami som následne po vzájomnej dohode
našiel dodatočný čas, mimo cvičení, kedy sme cez Teamviewer (aplikácia na vzdialené ovládanie počítača) a MS Teams (videokonferencia) tieto problémy riešili ďalej až po kým som
im WSL a LAMMPS nenainštaloval. Pri jednom študentovi riešenie tohoto problému dokonvergovalo do stavu, s ktorým som ani pri úprimnej snahe, už nevedel ďalej pohnúť, keďže bolo dôsledkom konkrétnej verzie Windowsu nainštalovaného na jeho lokálnom počítači. O tento problém som sa ďalej proaktívne zaujímal počas každého nasledujúcich cvičenia, na ktorom sa ale aj zúčastnil
tento študnet - žiaľ nevedel som mu, úprimne poradiť iné riešenie ako skúsiť preinštalovať Windows alebo nainštalovať Linux, keďže žiadne z dostupných riešení na internetových fórach nefungovalo.
S iným študentom sa napokon problém podarilo vyriešiť tak, že si nainštaloval Linux, čo sa tiež nepodarilo na prvýkrát, keďže zvolil príliš malú partíciu. A tiež sme problém niekoľkokrát iterovali.
Pri predposlednom cvičení sa všetci (zúčastnení) vyjadrili, že im Linux/WSL beží.

Je možné, že pri študentovi, pri ktorom problém dokonvergoval do stavu, pri ktorom pre nainštalovanie WSL bolo potrebné preinštalovať Windows alebo nainštalovať Linux, som vyslovil neochotu ďalej riešiť problém a únavu z jeho riešenia, pretože som ani po úprimnej snahe nevedel pomôcť a jediné praktické riešenie, ktoré som videl bolo preinštalovať Windows alebo Linux, ktoré som komunikoval.

Tu by som rád upozornil aj na kontext:

Celkovo som teda strávil aspoň 10 hodín (mimo cvičenia) inštaláciou cez MS Teams, diktovaním príkazov po príkaze študentom ako nainštalovať resp. skompilovať konkrétne softvérové balíky,
alebo cez Teamsviewer, keď som to robil priamo na ich počítačoch.

Nedá mi avšak nespomenúť, že po takto investovaných hodinách, nad rámec cvičení, sa jednému študentovi podarilo si omylom celý WSL vymazať. Takže sa musel celý proces zopakovať. Taktiež by som rád spomenul, že sa stalo, že na dohodnutý resp. navrhnutý čas "konzultácie" za účelom nainštalovania softvérových balíkov jeden zo študentov tesne pred týmto časom reagoval slovami "nemám čas ... idem von s kamarátmi ..."

Čo sa týka odpovedania otázok na hodinách, tak si myslím, že som sa každé cvičenie snažil proaktívne zapájať študentov a v niektorých prípadoch nútiť klásť otázky, k čomu sa typicky odhodlali väčšinou tí istí 2 alebo 3 študenti.

Posledné cvičenie pred Vianocami bolo venované prakticky len odpovedaniu na nejasnosti z predchádzajúcich cvičení.

Úprimne si myslím, že som zodpovedal každú jednu položenú otázku, k niektorým som sa aj spätne vrátil, a rozšíril som ich. Ak mal niektorý zo študentov nejaký problém, tak mi zazdielal svoju obrazovku a hľadal som mu chybu v kóde.

Na začiatku hodín som taktiež čakal typicky 10 min, kým sa všetci pripoja, nech nie sú stratení neskôr. Na prípadné otázky položené emailom alebo na MS Teams som vždy reagoval do 24h.

Každopádne ďakujem veľmi pekne za túto negatívnu spätnú väzbu, v budúcnosti si dám väčší pozor, aby podobné situácie nevyzneli ako neochota riešiť problém. Ak som budil takýto dojem, tak ma to ale mrzí.

"Totálny masaker keďže cvičenia prebiehali v pythone s ktorým sme sa stretli poväčšine prvý krát. A hneď sa v ňom robili zložité veci takže sme sa to nemali ako naučiť jedine samy.":

Študenti mali možnosť programovať v prvej časti semestra v C++ (ak chceli), vzorové riešenia a práca na hodine prebiehali v Pythone. Je pravda, že ten bol pre väčšinu študentov nový,
na druhej strane po každom cvičení boli cez MS Teams dostupné študentom vzorové kódy, k druhej časti semestra všetky vstupné súbory a taktiež dodané pomocné skripty na plotovanie čiastokových
dát alebo automatizáciu analýz resp. spúšťanie simulácii (ako príklady). Na základe tohto materiálu sa dalo množstvo práce potrebnej na absolvovanie projektu výrazne zjednodušiť systémom "Ctrl+C a Ctrl+V", konkrétnych kúskov kódu, ak im študent porozumel.

Keďže som tento predmet absolvoval sám v roku 2016, tak si dovolím tvrdiť, že množstvo takéhoto "podporného materiálu", dodatočných referencií, a pod. bolo určite rádovo vyššie ako vtedy,
za súčasného zníženia potrebnej práce študentov.

"Práca s ním mi prišla zaujímavá ale veľmi zložitá a čas strávených na cvikach v tomto programe mi prišiel nedostatočný."

Súhlasím, že samotnej práci s programom LAMMPS by mohlo byť venované viac času.

"Predmet bol zaujímavý, ale látka bola celkom dosť ťažká. Hlavne cvičenia, kde som nestíhal chápať. Príliš veľa vecí ktoré som nikde nikdy nevidel sme prebrali v priebehu pol hodiny."

Predmet aktívne využíva štatistickú mechaniku, ktorá je nová, keďže sa vyučuje paralelne počas semestra, v ktorom je aj tento predmet.

2-INF-921/00 Diplomový seminár (2):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.

Ďakujem za hodnotenie. Námet k spôsobu hodnotenie predmetu beriem ako podklad pre internú diskusiu a budem ho tlmočiť kolegom.

Ďakujem za hodnotenie.

2-INF-178/15 Kryptológia (1):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.

Ďakujem za hodnotenie.

Informatická stránka kryptológie je nepochybne rovnako dôležitá ako tá matematická stránka. Takže ani jednej sa nedá vyhnúť v prednáške, akú sa snažím študentom ponúknuť.

1-AIN-131/10 Tvorba informačných systémov:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Ďakujem pekne za Vaše veselé komentáre. :)
Pracovalo sa s Vami všetkými veľmi fajn a nemalo to chybu!
Ste perfektní a želám všetko naj aj do budúcna.

Malinké poznámočky:

1. Tú diskusnú tému o výbere členov skúpin na projektoch už v tomto vlákne uzavrime. Vyučujúci určuje rozdelenie skupín, tým je to vybavené, niet o čom diskutovať.

2. Ak si niekto myslí, že tu bolo nejaké bifľovanie, tak mu dodatočne znížim známku :-), lebo zjavne nepochopil o čo ide.

3. Sám mám vždy v zálohe vymyslenú celú hromadu tém, ktoré by som mohol zadať, keby sa externí zadavatelia nenašli, ale tých vždy preferujem, lebo o tom ten predmet z veľkej časti je. Vyriešiť reálny projekt, ktorý niekto niekde potrebuje. takto je to oveľa zaujímavejšie, ako keby som Vám témy navymýšľal ja.
Vaše vlastné témy - jednak sa nikto nepýtal a jednak by to nefungovalo, lebo veľká časť je aj tréning a skúsenosť komunikácie s klientom, čo celkom odpadá, ak robíte na svojej vlastnej veci, navyše s tým bývajú zlé skúsenosti - je to fajn, keď niečo spolu vytvoríte, ale nezapadá to do rámca predmetu. Neváhajte ale, dajte sa dokopy po štúdiu a Váš startup bude úspešný!

4. To on-line skúšanie do noci bolo naozaj dlho, priznávam sa, sorry. Ale bolo to všetko na báze dobrovoľnosti, mohli sme to odložiť na neskôr, aj sme to odložili s tými, ktorí chceli. Keďže tie prednášky boli nahrávky, tak toto bola pre mňa veľmi dôležitá príležitosť sa o tej teórii spolu dôkladnejšie porozprávať s každým z Vás, na to cez semester (pri všetkých ostatných aktivitách) neostalo času, tak teda takto, ale aj to ste nakoniec všetci zvládli výborne!

VEĽKÉ ĎAKUJEM ZA VYNIKAJÚCU ROBOTU, KTORÚ STE UROBILI!

Ďakujem, naozaj si vážim Vašu poctivú spoluprácu za tento semester. Z Vašej strany ste sa prejavili ako dobrí partneri. Bol to pre mňa výborný zážitok, veľa som sa naučil.

#1139740: skúste nabudúce, prosím, niečo konkrétne, takto sa k Vám nemám ako vyjadriť. aj tak vďaka. :)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-223/15 Virtuálna a rozšírená realita:
RNDr. Zuzana Berger Haladová, PhD. (Prednasajuci)

Dakujeme za komentare. Sme radi ze sa vam predmet pacil :)

1-OZE-141/10 Princípy počítačov a aplikačný softvér:
doc. RNDr. Tibor Ženiš, PhD. (Prednášajúci)

Podľa komentárov predmet naplnil očakávania. Zadania boli zámerne nie úplne jednoznačné, aby sa podobali na reálne problémy. Na spresnenie sa stačilo opýtať. Odpovedal som na všetky otázky.

Vďaka za všetky vaše komentáre, ale špeciálne za vašu trpezlivosť počas celého semestra. Predmet sme takto organizovali po prvý krát a veľa vecí sa podarilo vyriešiť až "za behu". Aj vďaka vaším podnetom sa posnažíme do budúcna celú platformu zrobustniť a zásadným spôsobom znížiť čistý čas potrebný na úspešné ukončenie cvičení.

Pevne veríme, že ste sa mali možnosť naučiť čosi, čo možno ešte predsa len stretnete.

Za cvičiacich,
Marek

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-IKVa-111/18 Introduction to Psychology:
Mgr. Martin Marko, PhD. (Prednášajúci)

Thank you for your feedback and suggestions. I am very grateful that students rated the course positively, overall. Yet, from the submitted comments and recommendations, I see there is some space for improvements regarding the topics and presentations (slides), which I will take into further consideration. Thank you for completing the survey.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Všetkým, ktorí vyplnili anketu, ďakujem za ohlasy.

Všetkým študentom, ktorí vyplnili anketu, ďakujem za ohlasy.

Všetkým študentom, ktorí vyplnili anketu, ďakujem za ohlasy.

2-IKVa-111/18 Introduction to Psychology - Mgr. Martin Marko, PhD.:
Mgr. Martin Marko, PhD. (Prednášajúci)

I appreciate your comments. I’ll try my best to improve my presentation skills and reduce repeating contents and/or unnecessary words. Thank you.

1-UFY-181/15 Doplnkové cvičenia z mechaniky:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičiaci učiteľ)

Vďaka za hodnotenie. Peter Horváth

1-UFY-111/15 Mechanika:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (prednášajúci + cvičiaci)

Vďaka za komentáre, súhlasím, že to nie je ľahké a prajem veľa odhodlania pre ďalšie štúdium. Peter Horváth

2-UFY-111/15 Praktikum školských pokusov z fyziky (1):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičiaci učiteľ)

Vďaka za hodnotenie a komentáre, ak bude možnosť, môžeme si prejsť, zopakovať niektoré časti po návrate do školy. Peter Horváth

1-MAT-785/15 Teória miery a integrálu:
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-110/15 Základy matematiky (1):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Vazeni kolegovia, dakujem za komentare. V letnom semestri (ako ste si uz iste vsimli) je tempo prednasok zmiernene, aby Vam to viac vyhovovalo.

2-FAA-152/14 Astrobiológia:
RNDr. Tomáš Paulech, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za vyjadrenia a pozitívne hodnotenia predmetu. Budú motiváciu pre ďalšie zlepšovanie kurzu. Všetko dobré.

Vysokoškolské štúdium má byť (a to najmä, avšak nie len, v dištančnej forme) o samoštúdiu študentov, ktorí sú vedení k správnemu objemu vedomostí za pomoci prednášok a cvičení - nemá byť o babysittingu študenta, ktorý bez spomínaných pedagógov nespraví nič.

Z tohto pohľadu výčitky smerom k nutnosti "prepisovať poznámky" chápem ako bezpredmetné - nikto študentov nenúti poznámky prepisovať; rovnako nikto nenúti študentov posielať domáce úlohy v TeXu a podobné hyperaktívne prejavy z iniciatívy študentov. Preto sťažovať sa na tento aspekt je absurdné.

Na prvom (ešte prezenčnom) cvičení sme si dohodli spôsob dištančnej výučby vo forme spísania poznámok k cvičeniam, ktoré by som v prezenčnej forme klasicky odučil. Samozrejme, s patričnými komentármi sa tieto poznámky rozrástli do väčších rozmerov (štandardne 10+ strán textu drobným písmom každý týždeň). Uznávam, že sa objavili drobné nejasnosti alebo pochybenia v ich príprave - akonáhle študenti chybu našli, dali vedieť, čo sa im nepozdáva, a problematickú pasáž sme si na TEAMS vyjasnili. Väčšie chyby sa rozhodne ale neudiali - akonáhle študent vytýka väčšie chyby, smeruje to k nepochopeniu pointy, ktorá (ešte raz opakujem) je v samoštúdiu a vyjasňovaní si vedomostí v rôznych kontextoch, nie v získavaní "publikovateľných" poznámok z cvičení a prednášok rovno "na tanieri" bez práce študenta.

Výčitka smerom k neobjektívnemu hodnoteniu úloh je rovnako veľmi zavádzajúca. Ak študent namiesto svojho riešenia ponúka riešenie z článku, ktorý ešte aj priloží k riešeniu svojej úlohy (a opravujúci si najskôr musí naštudovať článok, aby pochopil, o čo ide v sprievodnom riešení študenta - naviac riešenie v článku NIE je riešenie úlohy), považujem to za nevhodné. Vo všeobecnosti som nastavený body hľadať a nie strhávať - mrzí ma, že študenti majú pocit opaku. To však hovorí o tom, že nie sú už zvyknutí na tvrdé hodnotenia z Bc. / Mgr. štúdia, a tak akékoľvek nároky na kvalitu odvedenej práce vnímajú ako moju snahu hodnotiť neobjektívne a nebodaj si "hladkať ego".

Pri hodnotení som sa vždy snažil sledovať správnosť hlavnej idey riešenia - ak tá krívala, je to dôvod na zásadnejšie bodové straty - rovnako ako aj na chyby, ktoré študent 4. ročníka jednoducho nesmie robiť (zlý integrál, nulová spätná kontrola výsledku v zmysle, či vôbec také niečo mohlo vyjsť, a pod.) - menšie bodové príspevky. Ak sa teda v týchto intenciách bavíme o mojej neobjektívnosti, efektívne sa naťahujeme o 1/4 bodu z 2 za príklad, čo sa v konečnom hodnotení ani len neprejaví.

Na záver, ak niekto nazýva pedagóga drzého či arogantného, a pritom sám napíše pedagógovi neprimeraný drzý mail, považujem to za vrcholne neslušné.

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem. Na tom tykaní pracujem :-)

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujeme za komentáre. To, že rozsah (a aj množstvo obsahu) je v tomto predmete extrémne veľký, si uvedomujeme a študenti to hlásia už niekoľko rokov. Pri najbližšej akreditácii študijných odborov (už sa v podstate pripravuje) sa pokúsime presvedčiť garanta, aby sa predmet rozdelil na dva semestre. Bude to žiadať nejaké presuny iných predmetov medzi semestrami, ale snáď sa to podarí.

Čo sa týka zvolenej formy dištančného vzdelávania (vopred nahraté prednášky + "naživo" konzultácie a cvičenia), tak je to možnosť, ktorá sa už v minulosti osvedčila a mnohým študentom vyhovuje. Na druhej strane chápem, že pri prednáške sa tým stráca interaktivita, čo zasa nevyhovuje inej časti študentov (a chýba to aj mne).

2-UFY-212/15 Elektronika a komunikácia pre učiteľov:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Predmet sa kvôli odbornej praxi študentov vyučuje iba 6 týždňov, takže treba veľmi citlivo zvoliť obsah. Som rád, že sa kombinácia teoretického úvodu (princípy elektronickej komunikácie + princípy polovodičov a tranzistora na stredoškolskej úrovni) a praktickej elektroniky (využitie Arduina a hotových modulov) páčila. Mal som obavu z dištančných praktických cvičení, keď si študenti mali podľa pokynov zapájať obvody doma zo zaslaných súčiastok, ale nejako sme to zvládli.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FOL-116/15 Základy elektroniky:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenie predmetu. Som rád, že sme nakoniec dištančnú výučbu základov elektroniky vrátane praktickej stavby zariadení nejako zvládli. Mnohé projekty ma veľmi príjemne prekvapili a bolo z nich cítiť, že vás predmet (v rámci možností) bavil.

2-FOL-116/15 Základy elektroniky - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

1-FYZ-212/15 Základy programovania:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Úlohou predmetu je zvládnuť základy funkcionálneho programovania v C, čo je veľmi ľahké pre študentov, ktorí už programovali a zároveň veľmi ťažké pre tých, ktorí sa s reálnym programovaním zatiaľ nestretli. Verím, že sa podarilo nájsť kompromis tak, aby predmet zvládli aj začiatočnící a zároveň bol zaujímavý aj pre ostatných.
Na začiatku semestra sa na istú dobu stratila koordinácia medzi prednáškami a cvičeniami, lebo cvičiaci sa pred prechodom na dištančnú formu snažili čo najviac prebrať :-)
Čo sa týka formy dištančného vzdelávania, predmet bežal dištančne poprvý raz a mali sme obavu najmä z cvičení. Na prezenčných cvičeniach spočíva totiž úloha cvičiacich najmä v pomoci študentom, ktorí to potrebujú, pričom si študenti vedia významne pomôcť radami aj navzájom. Toto sa pri dištančnej forme robí iba ťažko. Napriek tomu sme to v rámci možností nejako zvládli...

1-FYZ-212/15 Základy programovania - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem.

Ďakujem za vyplnenie ankety.

Mrzí ma malý počet študentov, ktorí sa rozhodli zapojiť, rovnako ako jedno dvojhviezdičkové hodnotenie bez slovného komentáru, takže neviem čo môžem nabudúce zlepšiť.

Ďakujem za vyplnenie ankety.

Mrzí ma malý počet študentov, ktorí sa rozhodli zapojiť, rovnako ako jedno dvojhviezdičkové hodnotenie bez slovného komentáru, takže neviem čo môžem nabudúce zlepšiť.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-301/15 Základy počítačovej grafiky a spracovanie obrazu:
doc. RNDr. Martin Madaras, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za komentáre k predmetu. Vyjadril by som sa ku komentáru, kde sa študentovi nepáčilo, že prednášky boli nahraté formou videa a na prednáškach sme potom konzultovali problémy. Rozhodol som sa pre túto formu na základe pozitívnej spätnej väzby od študentov z minulého roku (chválili si, že takto vedia byt flexibilnejší). Pokiaľ to nebolo vyhovujúce aj viacerým študentom, nie je problém túto formu v budúcnosti zmeniť. Vďaka aj za túto spätnú väzbu.

1-UMA-211/15 Matematická analýza (3):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúcí)

Ďakujem za spätnú väzbu. Kupka

1-UMA-211/15 Matematická analýza (3):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúcí)

Ďakujem za spätnú väzbu. Kupka

MMN manažérska matematika:
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (garant)

Ďakujem za spätnú väzbu. Ako vykonávať funkciu garanta ma stále učí docent Toma, preto mu tu ďakujem za pomoc. Volanie po praktickejších predmetoch: keďže tretiakov učím, môžeme sa niekedy o veci pobaviť osobne - a možno Vás sklamem, nič nesľubujem :-)

2-UMA-112/15 Vybrané partie z matematickej analýzy (2):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúcí)

Ďakujem Vám za spätnú väzbu.

1-MMN-316/15 Nelineárna a stochastická optimalizácia (1):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúcí)

Ďakujem za spätnú väzbu. Pri takomto počte študentov samozrejme nemôže vyhovovať všetko všetkým,napríklad pre niekoho ide látka dopredu pomaly, pre niekoho zasa rýchlo. V každom prípade svoj názor a pocit je dobré napísať. Z mnohých rôznorodých ohlasov sa už dá urobiť nejaká štatistika.

1-UXX-237/15 Digitálne technológie (4):
RNDr. Martina Bátorová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UXX-237/15 Digitálne technológie (4) - RNDr. Martina Bátorová, PhD.:
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (prednasajuca)

priatelia,
dakujem vam velmi pekne za pozitivnu spatnu vazbu. mam radost, ze predmet bol pre vas uzitocny a nastavenie vyucby vam aj v distancnom rezime vyhovovalo.
:)

2-UMA-207/15 Elementárna teória kvadratických útvarov:
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (prednasajuca)

priatelia,

dakujem vam velmi pekne za pozitivnu spatnu vazbu. mam radost, ze predmet bol pre vas uzitocny a nastavenie vam vyhovovalo.

co sa tyka hodnotenia a skusania, uvedomujem si, ze predmet som nastavila ako pracnejsi. verim vsak ze taketo nastavenie plni zakladnu funkciu, a to podnietit vas k priebeznej praci (pisomku+du) a na skuske preverit, ze pokryvate rozne aspekty predmetu (vediet pocitat priklady, rozumiet teorii aj v transformovanych ulohach, vediet hovorit o teme formou vykladu). preto hoci je to narocne, pravdepodobne formu hodnotenia menit velmi nebudem, myslim, ze dobre plni ucel, za ktorym som ho vytvorila. dakujem vam za pochopenie a spatnu vazbu.

zelam vsetko naj,

:)

dakujem velmi pekne za mile a povzbudive slova. aj mne sa v tejto skupine pracovalo vyborne, nie vzdy sa to podari. zelam vsetkym vsetko naj :)

2-MPG-101/00 Počítačová grafika (1):
RNDr. Martina Bátorová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-KXX-007/20 Základy matematiky (1):
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (prednasajuca)

dakujem velmi pekne za spatnu vazbu. tesim sa, ze vam nastavenie distancnej vyucby vyhovovalo. :)

1-KXX-007/20 Základy matematiky (1) - RNDr. Martina Bátorová, PhD.:
RNDr. Martina Bátorová, PhD. (prednasajuca)

dakujem velmi pekne za spatnu vazbu :)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za hodnotenia a komentáre, ich pozitívnosť potešila.

2-IKVa-121/18 Introduction to Cognitive Science:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednášajúci / lecturer)

Dear students,
thank you very much for your positive feedback and constructive suggestions. It was a pleasure working with you. :)

1-AIN-510/15 Linux - princípy a prostriedky:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za konštruktívne a povzbudivé komentáre.

Toto bol prvý semester, kde sa naplno využilo interaktívne zdieľanie terminálu pomocou claAgenta. Veľa vecí sa tam podarilo dopracovať, ale ešte je stále čo vylepšiť.

Zvukové rozhranie používané pri prezentáciách je tiež ešte pomerne nové, ale vylepšuje sa.

Ďakujem
Marek Nagy.

1-UIN-345/00 Linux:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci)

Tento kurz sa niesol v príjemnej komornej atmosfére.

Ďakujem
Marek Nagy.

2-AIN-272/15 Spracovanie digitálneho signálu:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za podnety a upozornenia.

Tento predmet realizovať čisto dištančne bola dosť veľká výzva. Hlavne cvičenia. Vzišlo však z toho niekoľko zaujímavých námetov, ktorým smerom sa uberať aj pri synchrónnom dištančnom cvičení. Aby ich však bolo možné realizovať vzniklo a vylepšuje sa prostredie CLA. Veľa vecí zo spracovania signálu-zvuku sa v ňom aj priamo využíva.

Ďakujem
Marek Nagy.

Vďaka za hodnotenia a komentáre. Sme radi, že s predmetom aj s jeho dištančnou verziou ste boli zväčša spokojní (aj keď v komentároch ste asi občas mysleli povinný predmet PaŠ, a nie tieto doplnkové cvičenia), špeciálne potešil "fun fact" z komentáru #1115511.

Reakcie ku konkrétnym výtkam (ktoré sa zväčša týkali detailov dištančnej výučby):
- zverejnenie DÚ až v deň odovzdania. Takto to bolo naschvál, aby to imitovalo klasické hodnotenie, ktoré pozostávalo z rozcvičiek na začiatkoch cvičení. Snažili sme sa teda dať kvôli dištančnej výučbe viac času (nie 15 minút), ale zase nie príliš veľa, aby sa hodnotenie príliš nezjemnilo.
- chcelo by to viac priestoru na aktivitu. Je pravda, že ho bolo menej, a že bonusové body na písomkách ho kompenzovali iba čiastočne. Ak výnimočný stav pretrvá, tak budúci rok zvážime menej spájať krúžky.
- skôr zverejňovať zadania cvičení. V tom sa posnažíme zlepšiť. Dlhodobý ideál je, aby cvičenia boli zverejnené aspoň jeden víkend vopred, čo sa ale, žiaľ, nie vždy podarilo.

Ďakujem za komentáre a hodnotenia. Veľmi ma teší, že sú v princípe pozitívne, keďže počas semestra sa vzhľadom na zväčša jednosmernú komunikáciu len ťažko odhadovalo, či a ako cvičenia vyhovujú (už len pohľad na nespokojné/rezignované tváre na živých cvičeniach je častokrát postačujúca spätná väzba, s tým sa ale teraz ťažko dalo niečo robiť).

Porozmýšľam nad rozšírením teoretických okienok; problém je, že to naráža na časové limity cvičení.

1-AIN-301/15 Základy počítačovej grafiky a spracovanie obrazu:
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu. Máte pravdu, že sa do tohto predmetu sojili dva samostatné predmety, čo obmedzilo rozsah látky, ktorú je možné za kždej oblasti študentom poskytnúť. V budúcnosti to plánujeme opäť rozdeliť. Čo sa týka náročnosti, volená je tak, aby sa študento dozvedel čo najviac úvodných informácií, ktoré mu umožnia zvážiť pokračovanie na magisterskom štúdiu práve v bloku venovanom počítačovej grafike a počítačovému videniu.

Ďakujem za hodnotenia a komentáre. Súhlasím, že obsahový prienik s Lineárnou algebrou a geometriou z prvého ročníka ešte stále môže byť menší (napriek výraznému zníženiu tohto prieniku v tomto roku, aspoň z môjho pohľadu), určite ho budem budúci rok ďalej znižovať.

2-AIN-268/19 Neurónové siete pre počítačové videnie:
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujeme veľmi pekne za prevažne pozitívne komentáre. Predmet funguje druhý rok a snažíme sa ho každoročne vylepšovať. Čo sa týka nahrávania prednášok, diskutujeme o tom a budeme to riešiť v budúcom školskom roku. Myšlienku o úvodnom kurze do neurónových sietí a potom špeciaiizovaných pokračovaniach považujeme za podnetnú a budeme o nej diskutovať na najbližšom zasadnutí Katedry aplikovanej informatiky.

2-IKVa-232/19 Cognitive Semantics and Cognitive Theory of Representation:
doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. (prednášajúci / lecturer)

Dear students, thank you all for your feedback and comments. To positive comments: I am happy that the course and my methods made sense to you.

Now to the negative comment:
Thanks for your feedback too. I accept that the evaluation criteria for this course are complex, but they were definitely defined explicitly and in detail from the very start of the semester, as anyone can check on the course webpage. The weekly duties were graded rather liberally, so anyone who submitted all assignments on time could reach the B grade. Excellence points are means to recognize that some students are better than just fulfilling their duties and reached outstanding performance. In our grading system, C = good, B = very good, A = excellent, so I believe it is justified to require excellence for the A grade.

Re: "The lecturer was giving away 'excellence points' to some students even though their weekly questions were posted on the lecture's excel sheet after the deadline, which is clearly stated on the course's website as 8 pm.": The deadline was set to 8pm indeed, but the late submission penalization policy (stated on the course webpage) says that the linear decrease of points start at midnight (and I applied it to all late senders consistently). Excellence was awarded for originality of the questions, so is orthogonal to the criterion of timeliness.

Teamwork was the required part of this course, because I believe it is important that the students also acquire skills, not just information.
As soon as the student let me know about the communication problems in their group, I initiated a group meeting and offered my facilitation and I expressed that everybody's voice is important and it's just as important to try to resolve the conflict by communicating about it. The student wanted to withdraw from the activity, but I didn't want to unilaterally penalize her without having a first person experience of the group dynamics and reactions of its members. I genuinely believed, that the problem could be on the side of other group members. After facilitating the group, everything seemed to be ok, but after some time the remaining members of the group let me know that the student stopped communicating and despite their efforts was not responding and they didn't know what to do. I also asked them for a detailed report of all the ongoing communication with the student. On the day of the presentation student did not show up and did not let anybody know, so besides boycotting the cooperation also kept the whole group as a hostage. After the lecture she sent me a doctor's certificate along with slides and a message that she doesn't want me to show the slides to her classmates.
At this point I had a clear enough picture to be able to see that the problem was with this student and I awarded the points for cooperation to the members of the group accordingly. Despite her non-cooperation, she still got 33% for this activity.

The student says that she was forced to work with a group of students "who clearly had communication problems". She also admitted that she has been having problems with team work during many other courses in her cogSci studies as well, but always because THE OTHERS have communication problems. I don't agree with that and to me this is a lack of self-reflection on the side of this student.

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu všetkým, ktorí si na ňu našli čas.
Tento semester sa mi vyučovalo veľmi dobre, študenti boli super, len tak ďalej.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-OZE-241/10 Všeobecná chémia:
prof. Ing. Pavel Mach, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-472/20 Vývoj mobilných aplikácií:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za príjemné čítanie, aj za námet, ako možno zmeniť formu cvičení. Jedna vec asi je, ako reagujú na interakciu študenti, a druhá, čo si trúfne/dokáže s nimi vyučujúci. Je to asi najmä o asertívnosti vs. dobrovoľnosti. Som rád, že sa vám jazyk Kotlin páčil, po Jave to asi nie je veľké prekvapenie. Mimoriadne ma potešilo, že 3 komentáre vyzvihuju cvičiacich, Danku, Joža a Lukáša. Robili nezanedbateľný backend tomu predmetu, a robia ho fakt dobre! Uvidíme, čo o rok... Keška je 'must-have', aj keď sme váhali... Možno ma trochu prekvapilo, že nikto nespomenul Game-of-Codes, čo vás malo trochu mimobežne vytrhnúť z covid myšlienok a semestrálnych zadaní. Chystali to vaši trochu starší kolegovia, najmä pre vás. Áno, 16GB RAM bude asi prerekvizita predmetu :)

Ďakujem pekne za to, že ste vyplnili anketu a že ste napísali svoj názor na moje cvičenia. Ďakujem za kladné hodnotenie. Mohla by som sľúbiť, že sa budem snažiť písať krajšie, ale človek by nemal sľubovať niečo, čo vie, že nebude schopná dodržať (nie, že by nebola ochota) .

Ďakujem pekne za to, že ste vyplnili anketu a že ste napísali svoj názor na moje cvičenia. Ďakujem aj za kladné hodnotenia a aj za poznámky na zlepšenie.
Je pravda, že ak opravujem písomky na papieri, tak chybu podčiarknem a napíšem tam niečo. Takto ste dostali iba body. Ale viackrát sa stalo, že ste mi písali mail, kde sa pýtate, kde bola chyba a ja zakaždým som to napísala. Takže dalo sa to riešiť aj takýmto dodatočným mailom. Ale budem sa snažiť niečo vymyslieť, aby aj v prípade dištančnej výučby ste mohli k písomkám dostať aj nejaký komentár.

1-MAT-310/00 Obyčajné diferenciálne rovnice (1):
prof. RNDr. Milan Medveď, DrSc. (prednášajúci)

Pán profesor je veľmi milý a veľmi ochotný a veľmi nerada to píšem, ale bohužiaľ nevie príliš dobre prednášať. Poviem asi za väčšinu, ak nie za všetkých, veľmi sme sa strácali a potom sme prestali chodiť aj na prednášky, keďže sme nerozumeli.

Odporúčala by som vysvetľovať každý netriviálny krok v dôkaze, ukazovať kde presne sa čo použije, aký predpoklad.. sem tam sa zastaviť a zopakovať čo sme zatiaľ dokázali, možno na konci dlhšieho dôkazu urobiť rekapituláciu. Nám sa tie dôkazy vôbec nezdajú triviálne, väčšina z nich je (pre nás) pomerne dosť komplikovaná, čo by až tak nevadilo, my matici sme na to zvyknutí, ale veľmi by pomohlo podrobnejšie vysvetľovať každý krok, sem tam sa vrátiť kúsok späť, rekapitulovať, uisťovať sa, že sa študenti nestratili, každú chvíľu sa pýtať, či je všetko jasné, vyzývať študentov k otázkam aj počas dôkazu, atď. :)

Za slajdy však veľmi pekne ďakujem, keď som sa na to pozerala dlhšie a viac krát, tak sa to z nich dalo pochopiť aj naučiť.

Milá študentka,

ďakujem Vám za dosť drsnú kritiku. Samozrejme, že reagujem. Mám aj povinnosť reagovať. Je mi ľúto, že som nesplnil Vaše predstavy o prednáškach. Moje poznámky ku Vašej kritike sú nasledovné:
1. Píšete aj v mene spolužiakov, no ich hodnotenie mojej prednášky
je úplne opačné ako Vaše.
2. Zaráža ma, že ste prestala sledovať prednášky. Tak ako môžete tvrdiť, že boli tak zlé. Po každej prednáške som Vám posielal Pdf-ká textu, ktorý som prednášal. Text bol napísaný v LATEXU, takže bol iste zrozumiteľnejší ako keby som ho písal na tabulu. V ňom bolo písomne všetko, čoho ste sa dožadovali. Na začiatku prednášky som vždy zopakoval podstatné časti tej predchádzajúcej a študenti mali vždy možnosť sa pýtať. Žiadal som od ich aj reakciu na zrozumiteľnosť textu. Mali by ste takú možnosť aj Vy keby ste mali záujem.
3. Nemyslím si, že to bolo až tak zlé. Na skúške som bol s odpoveďami všetkých študentov (aj fyzikov), a zrejme aj s Vašou, spokojný. Nemohli ste mať horšie hodnotenie ako B. Takže neviem o čo Vám ide. Ak máte vážne výhrady, bolo by dobré obrátiť sa na vedúceho katedry, prípadne na garanta predmetu, alebo na pána dekana. Môžem im poskytnúť celý text prednášky, ktorý by podľa mňa mohol byť publikovaný aj vo forme skrípt. Keďže poslúžil aj Vám, nemohol byť až tak zlý.
4. Želám Vám hlavne dobré zdravie, životný optimizmus a vôľu sledovať aj také, podľa Vás zlé prednášky, aké som mal ja. Treba vedieť aj ako sa to nemá robiť, aby ste raz vedeli dobre prednášať, ak budete pracovať v akademickej sfére.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-560/00 Webovská grafika - Mgr. Marcel Makovník, PhD.:
Mgr. Marcel Makovník, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas na poskytnutie spätnej väzby.

Spôsob výučby nemusel byť pre každého úplne vyhovujúci a taktiež to bola výzva aj pre mňa, aby som dokázal čo najlepšie "napodobniť" cvičenia tak, ako by boli v prezenčnej forme. Preto som nechcel cvičenia zredukovať len na materiály bez pravidelnej komunikácie naživo.

Rozvrstvenie jednotlivých tém naprieč semestrom sa snažím odlaďovať z roka na rok tak, aby bol priestor aj na zaujímavejšie témy pre študentov s pokročilejšími znalosťami, rovnako aj pre začiatočníkov. Dôvodom je, že predmet je určený pre tri študijné programy, v ktorých študenti majú rôzne vedomosti v rôznych oblastiach. Ďakujem teda aj za podnet, ktorá časť sa vám zdala zdĺhavejšia a ktorej sme sa venovali menej. Aj na základe toho skladbu tém každý rok upravujem a posúvam vpred. :)

1-MAT-560/00 Webovská grafika:
Mgr. Marcel Makovník, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu. Tu sa vyjadrím najmä k spôsobu (dištančnej) výučby. Na niektoré ďalšie postrehy reagujem v osobnom hodnotení.

Projekt na cvičeniach sa dal robiť v dvoch režimoch -- zrýchlenom, kedy ho v skrátenom termíne odovzdáte naraz, a štandardnom, kedy sa venujete postupne jednotlivým fázam. Niekoľkokrát počas semestra som spomínal, že štandardný režim má so zrýchleným takmer 90% prienik. Určite ste teda mali možnosť pozrieť sa, čo vás v projekte čaká a premyslieť si to dopredu :)

Taktiež, ja považujem cvičenia za praktický kurz ku prednáškam. Preto zastávam názor, že je v poriadku venovať sa "filozofickým" aspektom (web)dizajnu ako takého na prednáškach a praktickým zručnostiam na cvičeniach. Ja osobne sa snažím niektoré myšlienky zakomponovať aj do cvičení, aby ste boli podnietení snažiť sa aplikovať tieto myšlienky do praxe. Taktiež, prednášky majú podľa môjho názoru relatívne veľký záber, čiže všetko si prakticky vyskúšať na cvičeniach je časovo nereálne. Každý rok sa snažím jednotlivé témy na cvičeniach upravovať tak, aby sme prebrali dostatok "zaujímavého" pre všetkých študentov :)

Priatelia, veľmi pekne ďakujem za takéto povzbudivé hodnotenie. Tá dištančná výučba bola pre mňa náročná na zvládnutie a osobný kontakt mi veľmi chýbal. Obzvlášť ma mrzí, že práve váš ročník som nemohol viac spoznať aj osobne.

2-PMS-213/00 Bayesovská štatistika:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenia, som rád, že predmet sa viac-menej páčil.

Čo sa jasnejšieho značenia týka - súhlasím, skúsim na tom popracovať.

K "stochastickému prideľovaniu bodov za úlohy" - nie je mi úplne jasné, čoho sa to týka, napadajú mi dve veci:
1. Niekomu som mohol dať za úlohu počet bodov, ktorý sa mu zdal čudný/neférový/náhodný. Nie som si vedomý, že by som niečo také spravil, ale mohlo sa stať, že došlo k nejakému omylu (zle som zapísal body do AiSu alebo podobne) - ak niečo také naozaj bolo, tak ma to mrzí, avšak bolo to treba riešiť počas semestra, určite by som chybu napravil (alebo jasne zdôvodnil, prečo som udelil daný počet bodov).
2. Je to poznámka na margo môjho "počet bodov, ktorý sa za x-tú úlohu bude dať získať, je stochastický so strednou hodnotou v 25" (alebo niečo také) - tipoval by som, že komentár sa týka tohto.
Súhlasím, že to zďaleka nie je najidálnejšie, avšak
a) myslím, že som jasne zdôvodnil pohnútky - v čase tohto oznamu ešte nebolo úplne jasné, či bude možná normálna skúška (ktorú považujem za najobjektívnejší spôsob hodnotenia) za 70 bodov, alebo iba "online skúška", na ktorú sa mi zase 70 bodov nezdá byť vhodných, čo ovplyvňuje počet bodov, ktorý môžem dať za úlohu/úlohy,
b) neistota bola iba v počte bodov za prvú úlohu - druhú som síce tiež zadal takýmto spôsobom, ale v čase odovzdávania už som hodnotenie jasne definoval,
c) už kde inde spraviť toto, ak nie na Bayesovskej štatistike :-)

2-PMS-213/00 Bayesovská štatistika - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za pozitívne hodnotenia a komentáre.

Na margo počtu vytiahnutých otázok - najobjektívnejšia by bola dvojhodinová skúška zo všetkých otázok :-) Ale áno, niečo na tom je a v budúcnosti nad tým porozmýšľam. Na druhej strane nemám pocit, že by to niekomu ublížilo (všetci prešli na prvýkrát a známky boli dosť slušné) + ak som uznal za vhodné, tak niekedy som pri podotázkach zašiel aj do iných tém. A ak už mal niekto šťastie - nuž čo, ja mu doprajem :-)

2-PMS-101/00 Náhodné procesy (1):
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenie a konštruktívny komentár - pokúsim sa na to v budúcnosti nezabúdať.

2-PMS-101/00 Náhodné procesy (1) - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Milí študenti.

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenia a komentáre, som rád, že sa páčilo.

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenie a komentár.

2-PMS-222/15 Programovanie v softvéri SAS:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentáre, som rád, že sa predmet páčil.

2-PMS-222/15 Programovanie v softvéri SAS - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenia a komentáre.

1-MAT-815/00 Základy fyziky (1):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Chcel by som sa poďakovať všetkým študentom a študentkám za ich účasť v ankete a za všetky komentáre k tomuto predmetu. Ich názor je pre mňa dôležitý. Tiež by som sa im chcel poďakovať za prácu počas semestra, boli veľmi dobrou a aktívnou skupinou, s ktorou sa mi výborne pracovalo.

Chápem, že nástup predmetu je dosť ostrý. Bohužiaľ toho za ten semester chcem prebrať celkom veľa a v iných rokoch, keď som postupoval pozvoľnejšie, sa to jednoducho nestíhalo. Skúsim sa zamyslieť nad tým, ako úvod predmetu študentom zjednodušiť bez toho, aby to spomalilo preberaný materiál.

1-MAT-815/00 Základy fyziky (1) - Mgr. Juraj Tekel, PhD.:
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Ešte raz veľmi pekne ďakujem za to, že si študenti a študentky našli čas vyplniť anketu a som rád, že sa im predmet páčil

1-FYZ-315/15 Štatistická fyzika a termodynamika:
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci)

V prvom rade ďakujem veľmi pekne všetkým študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Ich názor je pre mňa dôležitý a neberiem ho na ľahkú váhu, ani v prípadoch, keď sa s ich výhradami nestotožním. Je to veľmi dôležitý pohľad na moju prácu z iného uhla.

V tejto časti by som sa chcel vyjadriť k trom veciam:

- “Pán profesor mal mierne necitatelne písmo ...”. Áno. S čitateľnosťou svojho rukopisu bojujem od prvého ročníka základnej školy. Pri písaní počas prednášky som s úprimne snažil, každopádne sa to počas tých 90tich minút zhoršovalo. Ešte sa k tomu vrátim v odpovedi na komentáre v ďalšej časti.

- “Vyučujúci skúsil inú postupnosť v učení predmetu, tj. naprv sa prebrala štatistická časť a potom termodynamika. Zo začiatku to znelo rozumne, no neskôr som zmenil názor, ...”. Aj ja som zmenil názor. Top-to-bottom prístup sa mi na základe rôznych zdrojov, z ktorých som čerpal, zdal vhodnejší. Avšak počas semestra sa skutočne ukázalo, že usporiadať materiál skôr smerom nahor je asi vhodnejšie. Nabudúce určite vyskúšam zoradiť látku takto, uvidíme či to zo sebou prinesie nejaké nečakané úskalia ako v tomto prípade.

- “... skriptá. Tie sa na začiatku písali, no po prejdení na dištančnú formu to akosi prestalo, čo je škoda.” V spisovaní poznámok som chcel pokračovať. Ale ukázalo sa, že by v ich bolo aj tak iba to isté, čo už študenti majú k dispozícií vo forme scanov z prednášok. Chápem, že by to riešilo problém môjho rukopisu, avšak dúfal som, že trpezlivosťou, záznamom z prednášky a prípadnou konzultáciou sa tento problém bude dať vyriešiť. Rozhodol som sa preto tento čas venovať veciam s výraznejšou pridanou hodnotou. V budúcnosti ale budem myslieť na to, že natexované poznámky sú pre študentov dôležitejšie, ako som si myslel, a budú pre mňa prioritou.

1-AIN-407/15 Kognitívne vedy: mozog a myseľ - RNDr. Barbora Cimrová, PhD.:
RNDr. Barbora Cimrová, PhD. (spolu-prednášajúca)

Ďakujem za výborné hodnotenie :) Veľmi si to vážim!

1-AIN-407/15 Kognitívne vedy: mozog a myseľ:
RNDr. Barbora Cimrová, PhD. (spolu-prednášajúca)

Vážim si pozitívne hodnotenie predmetu, aj zvládnutia dištančnej výučby. Zdá sa, že množstvo vyžadovanje práce by sa do budúcna mohlo navýšiť :) Ďakujem za spätnú väzbu. Najviac ma teší, že predmet a preberané témy viacerých z vás vyslovene nadchli!

Ešte raz veľká vďaka všetkým, ktorí sa zúčastnili ankety. Chcem ich ubezpečiť, že nič z toho čo napísali neberiem na ľahkú váhu a nad všetkým som sa zamyslel a niečo si z toho odniesol.

Samotné hodnotenie 3.57 je pre mňa jedným z tých horších. Nechcem hádzať vinu na formu vyučovania alebo čokoľvek iné. Mojim cieľom je vyššia spokojnosť študentov s mojim učením za akýchkoľvek okolností a budem sa sústrediť na jej zlepšenie.

Moje vyjadrenia k dôležitým momentom z komentárov študentov:

-“Na prvých hodinách mal pripravený dataprojektor a využíval applety, prípadne iné pomôcky, čo sa v dištančnom štúdiu už nedialo. Neviem či to už ďalej nemal v pláne tak či tak, alebo sa to dištančne proste už nedalo robiť.” Paradoxne sa mi kombinovalo písanie poznámok a využívanie počítača pri dištančnej výuke oveľa horšie ako v posluchárni a rýchlo som to vzdal. Prepínanie medzi oknami zdržiavalo, okrem toho MS Teams call spolu s inými programami bol často trochu nad sily počítača, ktorý som mal.

-Študenti a študentky komentovali hodnotenie ako prísne a náročné. K dispozícii bola vzorová písomka a s trochou snahy asi nebol problém dostať sa k písomkám z minulých rokov, keď som pre zdravotné problémy Vlada Černého predmet skúšal. Ich obsah sa veľmi významne nemenil. Na webe boli explicitne uvedené otázky, ktoré som skúšal. Príklady, ktoré boli súčasťou ústnej skúšky boli buď priamo zo zbierok, s ktorými sa počas semestra pracovalo, alebo boli veľmi podobné. Na rozmyslenie som dával toľko času, koľko študent alebo študentka potrebovali. Ak niekto nebol spokojní/á so známkou, ktorá im vyšla, dával som šancu odpovedať ďalej a ukázať, že to je v skutočnosti lepšie. K hodnoteniu: nedával som body zadarmo a za neisté habkanie na základnú otázku, ktorá visela na webe dlho pred skúškou, ich tiež veľa nebolo. To je všetko. Naviac na prejdenie stačilo 45 bodov zo 100, na C 65 bodov.

-“Pri vysvetľovaní sa pán Tekel opakovane mýlil a nespočetne veľa krát prepisoval svoje už aj tak veľmi nepekne napísané poznámky.” Súhlasím, že prepisovanie chýb je na tabuli oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie ako perom na papier. O mojom trápení s rukopisom píšem inde. Snažím sa a budem na tom pracovať. A poznámky z prednášok natexujem.

-“Tieto poznámky nám následne poskytol ako jediný materiál z prednášok.” Nie som si istý, aký ďalší “materiál z prednášok” by si študent alebo študentka predstavoval/a. K predmetu boli na webe k dispozícií linky na veľmi veľa ďalšieho materiálu, na ktorý som počas prednášok upozorňoval a viac krát som povedal, kde konkrétne sa o danej problematike študenti a študentky môžu dočítať viac. Na začiatku semestra som odporučil hľadať ďalšie materiály, ktoré na problematiku pozerajú inak, pretože vidieť veľa rôznych pohľadov je najjednoduchšia cesta ako nájsť ten, ktorý mi vyhovuje. Okrem toho je samotná prednáška materiálom a jednou z vecí, ktoré by si z nej mali študenti odniesť, sú svoje vlastné poznámky.

-“napriek tomu necítil potrebu nám poznámky poskytnúť v prehľadnejšej forme.” Ako píšem inde, mal som pocit, že to zlepšenie prehľadnosti, ktoré by som dosiahol inou formou by ani trochu nekorešpondovalo námahe, ktorú by ma to stálo. Ďalšieho materiálu k predmetu som poskytol veľmi veľa. Cvičiaci mal pravidelné konzultácie, ja som rýchlo odpovedal na každú žiadosť o vysvetlenie alebo doplnenie. Pred každou skúškou bola naplánovaná konzultácia. Naviac všetky prednášky boli nahrávané.

-“Počas výkladu sa pán Tekel niekoľkokrát zasekol a pôsobil dojmom, že si sám musí ujasniť ako daná problematika vlastne funguje, čo spôsobovalo pri dešifrovaní toho čo sa nás snaží naučiť ešte väčšie problémy.” Áno, pri výklade som sa viackrát zastavil a ujasňoval som si, čo a ako chcem presne povedať. Nemám pocit, že iní ľudia to nerobia. Naopak, podľa mňa je fajn keď sa človek radšej zastaví ako keby mal hovoriť hlúposti hlava nehlava. Okrem toho pauzy dávajú šancu študentom tiež porozmýšľať nad tým, čo sa práve na prednáške deje.

-“Navyše mám pocit, že komunikácia medzi ním a vyučujúcim na cvičeniach nebola dostatočná, pretože vo viacerých prípadoch používali odlišné označenia a výrazy pre niektoré veličiny a miestami to pôsobilo, že cvičenia a prednášky sú dva rozdielne predmety.” S cvičiacim sme každý týždeň komunikovali a ubezpečovali sa, že cvičenie nezaostáva za prednáškou, alebo naopak nie je čo cvičiť. Viackrát sme upravovali materiál tak, aby bolo cvičenie čo najlepšou podporou pre prednášku. Na to, že rôzni ľudia používajú pre niektoré veličiny rôzne označenie, si musia študenti zvyknúť, v literatúre je to bežné. Aj keď to nebol náš úmysel, mám pocit, že kontrolované prostredie prednášok a cvičení, kde je príležitosť nejasnosti priamo na mieste konzultovať s vyučujúcim, je na to vhodné miesto.

-“ Najmä na ústnej skúške sa pán Tekel tváril, akoby bol neochotný vôbec niekomu udeliť nejaké body.” Ako som písal vyššie, body som nedával zadarmo. Viacero ľudí si však napriek tomu zo skúšky významné body odniesli. Stojím si za tým, že každý študent a študentka si odniesli po ústnej skúške takú známku, aká zodpovedala jeho alebo jej vedomostiam. Tiež za tým, že som kritériá nemal prehnane vysoko. Každý, kto mal pocit, že si zaslúži bodov viac, dostal príležitosť ma o tom presvedčiť.

-“ponúkal študentom možnosť na [ústnu skúšku] neísť a dobrovoľne sa tak pripraviť o 15 % celkového hodnotenia.” Toto je vec, na ktorú sa študenti sami často pýtali, preto som ju nakoniec uviedol explicitne. Ľuďom, ktorí na skúšku prišli som venoval toľko času, koľko bolo potrebné.

Ak majú autori alebo autorky spomínaných výhrad nejakú reakciu na to, čo som napísal, veľmi rád si ju vypočujem. Neviem, či anketa ponúka túto možnosť, mám pocit, že skôr nie. Tak či tak budem rád ak mi napíšete email alebo ma kontaktujete nejak podobne. Verím, že ak vám záleží na tom zostať v anonymite, vymyslíte nejaký spôsob ako to spravit. Ďakujem.

1-AIN-171/10 Programovanie (3) - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie.

Svoje predmety sa snažím robiť čo najľudskejším spôsobom. Niektorí študenti by možno uprednostnili formálnejší spôsob výuky, ale v tomto sa už asi nezmením. To sľúbiť neviem. :-)

1-AIN-171/10 Programovanie (3):
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za väčšinovo pozitívne hodnotenie.
Vyjadrím sa k dvom výhradám:

1) Súhlasím s výhradou, že midterm bol náročnejší, ako by bolo najvhodnejšie. To je vždy trochu alchýmia, ako presne naladiť zložitosť a pri tomto midterme sme vychádzali z predpokladu, že študenti budú vedieť využiť vlastný kód z predchádzajúcich cvičení, čo viacerí nevyužili. Pokúsim sa vziať si z toho ponaučenie.

2) Druhá výhrada sa týka jedného študenta s očividne väčšími znalosťami, ako býva zvykom. Tento študent vyčíta predmetu takmer všetko. V prvom rade mu vadí, že sme pre prácu na cvičeniach doporučili jedno vývojové prostredie Clion a nezaoberali sa detailne inými, ako ani písaním makefilov. Podobne mu vadí pevná štruktúra cvičení. S týmito výhradami nesúhlasím, pretože nezodpovedajú mojej predstave, ako základy jazyka C++ učiť.
Sústreďujem sa na tri princípy:
1) Preberať základy pre študentov celkom nového a po Pythone odlišného jazyka písaním pomerne veľa kódu. Áno, programuje sa v tomto predmete veľa, ale úlohy sa riešia postupne, s jasne formulovanými krokmi, takže študenti vždy vedia, ako ďaleko pri riešení sú. Navyše iba časť riešenia má pevný deadline.
2) Používam pri riešení cvičení metódu Test Driven Development, pri ktorej študenti priamo vidia, ako sú formulované jednotkové testy a vedia pri nich aj zistiť, čo presne daná metóda má robiť a nerobí to. Zároveň táto metodológia umožňuje samostatnú prácu na riešeniach, čo je najmä v súčasných podmienkach určite prínosom.
3) Veľký dôraz kladieme na písanie čistého kódu. Na každom cvičení ukazujeme na príkladoch z odovzdaných riešení, akých chýb sa študenti dopúšťajú a ako by to malo byť správne.
Cieľom predmetu ale nie je rozoberanie rôznych kompilátorov a vývojových prostredí, pretože to prekračuje hranice základného kurzu C++ a navyše záujemcov o prácu v C++ ešte čaká veľa nových verzií jazyka, ako aj operačných systémov a vývojových prostredí. Náš limitovaný čas sa pokúšame využiť pre väčšinu študentov efektívnejšie.
Zároveň musím pripustiť, že výhradám študenta rozumiem. Môže byť frustrujúce zúčastniť sa predmetu, ktorého obsah už on ovláda a rád by sa zoznámil s ďalšími vlastnosťami. Tie sú ale predmetom ďalšieho, hlbšieho štúdia.

Pripomienky študentov beriem na vedomie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-310/00 Obyčajné diferenciálne rovnice (1):
prof. RNDr. Milan Medveď, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-430/15 Programovacie paradigmy:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Paradigmy sú nie len o rôznych štýloch programovania a uvažovania, ale núkajú možnosť sa nad malými problémami či kódmi aj zamýšľať, a to z iných ako tradičných uhlov pohľadu. Rekurzia je základ, ale to je avizované na prvej prednáške. S názorom, že dvoj-kombinácia s Mobilnými je slušný záber, sám nemôžem nesúhlasiť...

Ďakujem za spätnú väzbu. Tak, ako sa kvôli súčasnej epidemiologickej situácii štúdium pre Vás, študentov, sťažilo, skomplikovalo sa to aj na strane vyučujúcich. Aj práve preto tieto cvičenia fungovali tak, že sa zadávali úlohy (s veľmi podrobným vysvetlením teórie) a následne ste sa mohli pýtať, čo mnohí z Vás aj plne využívali. Potom to už fungovalo formou individuálnych konzultácií. Ak ste mali pocit, že niečomu nerozumiete, mohli ste sa pýtať viac a ochotne by som sa s Vami o danej téme porozprával.

Pri písaní spätných väzieb pri úlohách som sa snažil informovať Vás, ako sa niečo dalo urobiť lepšie či efektívnejšie. No dať k dispozícii ukážkové riešenie je dobrý nápad a zvážim to ako možnosť do budúceho roka.

2-UMA-104/15 Úvod do didaktiky matematiky:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu, som rada, že sa náplň a forma páčili a najmä, že ste sa dozvedeli aj z vášho pohľadu užitočné veci.

2-UMA-104/15 Úvod do didaktiky matematiky - doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD.:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za hodnotenie a pochvalu :)

2-IKVa-102/20 Mathematics for Cognitive Science:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (lecturer)

Thank you for your feedback in this survey, during the semester, and in the examination period. I really appreciate it. I'll definitely ask to split the lecture/seminars into two separate days next year. It was challenging for me as well.

Thank you for your feedback!

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-667/15 Počítačové simulácie vo fyzike:
prof. Ing. Roman Martoňák, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-530/00 Multimédiá:
Ľubomír Lúčan (prednášajúci)

Vďaka za pripomienky a aj zopár dobrých slov.
Tento predmet stráca veľa pri distančnej výuke
a ani Teams online by tomu moc nepomohol.

1-OZE-211/15 Praktikum I:
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu a všetky Vaše vyjadrenia. Súhlasím s názorom, že predmet Praktikum I nie je vhodný na dištančnú výuku, no boli sme v danej chvíli postavení pred situáciu, ktorú sme sa snažili vyriešiť čo najlepšie. Odcvičili sme 4 úlohy prezenčne a ďalšie 4 bolo treba vypracovať pomocou inštruktážnych videí zo zadaných dát. Určite to nebola plnohodnotná náhrada za experiment realizovaný osobne a s komentárom vyučujúceho, mali ste sťažené podmienky. Nám rovnako ako Vám chýbal osobný kontakt, osobné vysvetlenie chýb a komentárov k referátom, bola však možnosť komunikovať cez MSTeams.
V Praktiku I prebieha v súčasnosti inovácia, úlohy sú postupne dopĺňané a nahrádzané novými zostavami, no vzhľadom na okolnosti nebolo ešte možné zaradiť všetky nové úlohy priamo do výuky. Vaše pripomienky nás budú motivovať pri príprave nových učebných textov.

Ďakujem za podporu. Ak ešte budem učiť tento predmet -
veľmi by som si prial aby to bolo prezenčne. Určite by sme
boli spokojnejší.

1-OZE-211/15 Praktikum I - doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD.:
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (cvičiaca)

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu.

2-FFP-234/15 Plazmochemické metódy povrchových úprav:
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme veľmi pekne za spätnú väzbu.

2-FFP-231/10 Diplomový seminár (1):
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (vedenie seminára)

Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie.

2-FFP-915/15 Diplomová práca (2) - doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD.:
doc. RNDr. Anna Zahoranová, PhD. (vedúca DP)

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika - prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc.:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prenášajúci)

Ďakujem za komentáre, aj tie kritické.

Ku kritike 1129052: škoda, že ste ma na žiadnu chybu v skriptách/prednáškach neupozornili. Stačilo poslať e-mail.

Každá prednáška má komentovaný timing - keď kliknete na "More",
nájdete aj opravu viacerých prekecov. Vo videu sa opravujú ťažko, keby prednáška prebiehala s vami, vydiskutovali by sme ich priamo na mieste.

Mrzí ma, ak niektoré otázky na skúške považujete za zákerné (zadania skúšok sú na webe); asi máte na mysli doplňujúce otázky, ktoré som občas kládol študentom, keď im chýbali 2-3 body k lepšej známke. Ja som ich označil za "zlomyselné", lebo testovali porozumenie veci. Myslím, že kontextu rozumiete, píšem to sem len preto, aby sa budúce generácie nevyľakali.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-315/15 Štatistická fyzika a termodynamika:
Mgr. Dušan Kavický, PhD. (cvičiaci)

Je mi ľúto, že niekde nastala chyba a študenti sa ku mne ako cvičiacemu nemohli v ankete vyjadriť. (Minimálne ja tú možnosť nevidím...) Chcem sa však poďakovať za vyplnenie ankety aspoň k samotnému predmetu a budem reagovať na to, čo sa aspoň trochu týka cvičení.

Poskytnuté materiály: Rovnako ako prednášajúci, som poskytol študentom materiály, z ktorých som čerpal príklady na cvičenie, a taktiež boli medzi nimi skriptá, ktoré dopĺňali prednášku/dávali iný pohľad na prebranú látku. Okrem toho cvičenia boli nahrávané a všetko čo som písal na cvičení bolo uložené a poskytnuté študentom.

Náročnosť predmetu/hodnotenie skúšok: Študenti mohli získať počas semestra 50% z výsledného hodnotenia predmetu, konkrétne 20% za domáce úlohy a 30% za dve písomky počas semestra. Myslím, že s domácimi úlohami nebol problém, keďže sa mi študenti mohli kedykoľvek ozvať a dohodli sme si konzultácie. Tam sme prešli nejasné časti z cvičenia alebo akékoľvek nejasnosti z domácich úloh. Keďže sa tento semester vyučovalo online, tak semestrálne písomky boli open book/notes a to sa odzrkadlilo aj na ich náročnosti. Priznávam, že s prvou som to trochu prehnal, najmä s časovou náročnosťou, za čo sa ospravedlňujem. No s prednášajúcim sme sa dohodli, že dáme možnosť študentom napísať si opravnú písomku na začiatku skúškového obdobia. Počas skúšok som pomáhal prednášajúcemu s opravovaním písomnej časti skúšky. Príklady na skúške boli štandardné a podobné tým, s ktorými sa študenti mohli stretnúť na cvičeniach/semestrálnych písomkách. Ak si ich študenti v rámci prípravy na skúšku prešli, skúška im nemala robiť problémy.

Komunikácia medzi prednášajúcim a cvičiacim: S prednášajúcim sme komunikovali na pravdidelnej báze a cvičenie sa vždy prispôsobilo prednáške tak, aby sa prepočítavné príklady týkali priami prednášky alebo ju dopĺňali. Súhlasím, že som v niektorých momentoch používal iné označenia veličín ako na prednáške. Ak sa tak stalo, snažil som sa na to upozorniť, prípadne som uviedol viacero označení, ktoré sa vyskytujú v literatúre. Pokiaľ teda boli študenti prítomní na cvičení alebo si pozreli záznam, a nie si iba prečítali poznámky z cvičenia, nemal by to byť pre nich žiaden problém. Minimálne priamo na cvičení sme si to vydiskutovali.

Každopádne, ešte raz ďakujem za pripomienky. Do ďalšieho roka cvičenia zlepším ako najlepšie viem. A študenti ak máte nejaké ďalšie výhrady, prípadne chcete reagovať na to, čo som uviedol, prosím ozvite sa mi. Veľmi rád to s vami prediskutujem.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-OZE-211/15 Praktikum I - doc. RNDr. Veronika Medvecká, PhD.:
doc. RNDr. Veronika Medvecká, PhD. (Prednášajúci)

Hodnotenie tohto predmetu je pre mňa vždy dosť ťažké. Vzhľadom na to, že sa snažím byť čo najobjektívnejšia, hodnotím až keď obdržím protokoly od viacerích študentov, čo pri prezenčnej výučbe zodpovedalo odovzdaniu protokolov na hodine, o čom študenti boli informovaní.
Hodnotenie bolo posielané najskôr slovne, mailom s popisom chýb a komentármi aj v dokumente, ktorý mi zasielali. Opravené protokoly obdržali až na výnimky vždy ešte pred tým, ako mali písať ďalší protokol, tak ako to je aj pri prezenčnej výučbe. Na MS Teams bola vytvorená skupina, kde boli vedené konzultácie v prípade nejasností a kde mohli kedykoľvek o konzultáciu požiadať, či obrátiť sa na mňa s akoukoľvek otázkou, k čomu som ich v danej skupine a aj v mailoch opakovane vyzývala.
Bodovanie jednotlivých protokolov bolo taktiež založené na hodnotení viacerých faktorov. Po minulé roky veľkú časť hodnotenia tvorila praktická práca, čo bohužiaľ pri dištančnej výučbe nebolo možné. Na začiatku aj v priebehu semestra s ohľadom na niektoré opakujúce sa chyby, som študentom preposielala mail s inštrukciami, ako má protokol vyzerať a na čo si dávať pozor, čím som sa snažila o transparentnosť hodnotenia. Celkové hodnotenie bolo taktiež výsledkom nie len bodového hodnotenia, ale aj úrovne posledných protokolov. Rovnako som sa snažila oceniť študenta, ktorý od začiatku písal kvalitné práce, ale aj študenta, ktorý výrazne zlepšil odborný písomný prejav, aj keď to na začiatku išlo ťažšie.

2-PMS-107/15 Regresné modely (1):
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-167/15 Výpočtová zložitosť a vypočítateľnosť:
doc. RNDr. Dana Pardubská, CSc. (vyučujúca)

V prvom rade ďakujem za všetky komentáre, ktoré sú vecné a o žiadnom z nich nemožno povedať, že je „mimo“. Dokonca som sa aj pochvaly občas dočkala, čo ma naozaj potešilo.

K niektorým poznámkam konkrétnejšie:

• Ako som povedala na začiatku - predmet som prebrala po kolegovi a keďže to bolo prvýkrát, držala som sa jeho obsahu aj pravidiel.

• Keďže som robila slidy, nestíhala som písať viac textov. Navyše, kolegove skriptá a dodatok sú podľa mňa dobre napísané. Keď som hovorila niečo inak, text som (skoro isto) pridala. K spojeniu do súvislého textu sa, verím, budúci rok dostanem.

• Čo sa hodnotenia DÚ týka – pravidlá mal kolega nastavené tak, že to vlastne bolo ako ktosi navrhoval – v podstate len áno/nie povinnosť, kde čas venovaný vypracovaniu domácej úlohy mal „len“ taký vplyv na skúšku, že kto to robil poriadne, tak vedel:-) No a ak by niekto opisoval (len teoretická rovina!) tak by mu získané body nepomohli. To nie je zlé. Keď mám byť úprimná, s nutnosťou bodovania domácich úloh preto, aby sme študentov prinútili ich robiť, mám tak trochu problém. Riešenie úloh má najmä pomôcť chápať a študent by mal mať záujem tie úlohy riešiť kvôli sebe. Idealistka, že:-)

• FoJa2 – tento problém vnímam aj ja, niečo s tým spravíme.

2-FMK-113/00 Fyzika oblakov a zrážok:
RNDr. Ingrid Damborská, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-OZE-341/10 Úvod do fyziky atmosféry:
RNDr. Ingrid Damborská, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-304/15 Úvod do umelej inteligencie - prof. RNDr. Ľubica Beňušková, PhD.:
prof. RNDr. Ľubica Beňušková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si dali tú námahu a vyplnili aj hodnotenie vyučujúceho. Som rada, že hodnotenie bolo nadpriemerné (priemer 4,17). Škoda, že vo svojom komentári „Prednášky boli prednášané vcelku zaujímavo, hoci niektoré pasáže boli na zaspanie a témou to nebolo“, nebol študent #1110120 viac konkrétny. Mohla by som sa potom na tieto pasáže v budúcom prezentovaní viac zamerať. Ale ďakujem aj za toto upozornenie.

1-AIN-304/15 Úvod do umelej inteligencie:
prof. RNDr. Ľubica Beňušková, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si dali tú námahu a vyplnili hodnotenie predmetu. Vaša spätná väzba je pre nás dôležitá. Celkové hodnotenie kvality predmetu 3,6 je len o niečo lepšie ako priemer, čo je pre nás upozornenie, že je čo zlepšovať. Pripomienky boli na adresu prednášok aj cvičení. Myslím, že pokles hodnotenia ide čiastočne aj na vrub dištančnej formy, lebo minulý šk. rok pri prezenčnej výučbe a takom istom obsahu predmetu bolo celkové hodnotenie 4,5. Vyjadrím sa ku komentárom, ktoré sa týkajú mojej druhej časti. #1114855: “prvá polka fajn, druhá, ktora bola o neuronových sietiach trocha o ničom, taktiež sa nedalo dopatrať k nejakej stranke predmetu“. Škoda, že vo svojom komentári študent nebol viac konkrétny, prečo bola časť o neurónových sieťach o ničom. Pomohlo by to. Čo sa týka stránky predmetu, vidí sa mi čudné, že študent informatiky sa nevie k nej dopátrať. Dá sa tak cez predmety na stránke KAI alebo cez vyhladávač po zadaní napr. „introduction to artificial intelligence fmfi“. #1133000 „V pohode, zaujímavé preberané látky. Ale prečo na skúške neboli skoro vôbec algoritmické otázky a úlohy? Bol tam trochu len A* a CSP. Namiesto toho tam boli nejaké veľmi divné otázky ohľadom definície umelej inteligencie a nejakej čínskej izby. Omnoho užitočnejšie mi príde sa pýtať na odprednášané algoritmy.“ Za prvé by som chcela upozorniť, že pochopenie a programovanie odprednášaných algoritmov bolo predmetom cvičení a projektu, a v rámci týchto bolo aj hodnotené. A ešte bolo „trochu“ aj na skúške. Čiže hodnoteniu zvládnutia algoritmov bola venovaná väčšina celkového hodnotenia vedomostí. Čo sa týka „divných otázok ohľadom definície umelej inteligencie a nejakej čínskej izby“, tak si myslím, že absolvent tohto predmetu by mal vedieť o čom je umelá inteligencia a aké sú jej filozofické problémy, aby vedel/a interpretovať vyvíjané algoritmy. Myslia si to aj Russell a Norwig, autori našej učebnice, ktorí týmto témam venujú celú kapitolu v knihe a spomínajú ich aj pri jednotlivých ďalších individuálnych témach.

1-MMN-255/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za komentáre k predmetu aj tie ktitické.
Príjemne ma prekvapilo, že si mnohí MMN študenti vybrali prácu na projekte a zvládli ste to naozaj veľmi dobre. Verím, že ste sa týmto spôsobom naučili niečo nové, nie len priamo z oblasti LP.

K niektorým komentárom reagujem nižšie.

"Prednasky boli nahrate a spristupnene ako video. Preferoval by som online meeting kde by prednasala."

Pri dištančnom vzdelávaní nemá každý vyhovujúce podmienky na tento typ výučby. Nie som si istá, v čom vidí dotyčný študent výhodu prednášania cez meeting. Ak je to len kvôli možnosti spýtať sa na prednáške otázku k danej téme, to sa dalo urobiť dodatočne napr. na konzultáciách. Možnosť koznultácií vrámci tohoto predmetu využilo málo študentov.

"Nevyhovovalo mi ani hodnotenie predmetu, nakolko pocas skuskoveho obdobia som musel riešiť okrem skusky este aj projekt a recenziu, takze som nevedel ako som na tom bodovo a vela prace, ktora sa mohla spravit za semester sme museli robit cez skuskove. "

Riešenie projektu počas skúškového obdobia bola voľba študentov, keďže som na žiadosť samotných študentov posúvala deadliny.
Zadania projektov boli k dispozícii asi mesiac pred koncom výučbovej časti semestra.
Navyše odbor MMN NEMUSEL povinne robiť na projekte, ponúkla som za to náhradu (recenzovanie projektov), kde sa dali získať body s menšou námahou.

"Ako MMN sme boli trošku znevýhodnení pretože sme museli robiť projekt v matlabe ktorý sme nemali povinný ..."

Opakujem, odbor MMN nebol znevýhodnený. Mal možnosť získať body alternatívnym, dokonca ľahším spôsobom.Neiktorí študenti to využili, iní zvolili prácu na projekte. Všetky informácie boli k dispozícií v google triede a tiež som o tom hovorila na jednej prezenčnej prednáške.

"Hlavne počas príprav a riešenia projektov bola komunikácia vyučujúcej so študentami neuveriteľná. (napr. odpoveď na mail večer 26.12., skoro som odpadla, skvelé)! Taktiež veľmi ľudský prístup."

Rada som pomohla, ale prosím neberte to ako štandard :) Bolo to skôr preto, lebo Vianoce tento rok prebiehali neštandardne a bolo dosť času aj na riešenie takýchto problémov.

1-EFM-220/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za povzbudivé komentáre.

Čo sa týka obmedzenej dostupnosti prednášok, asi ste pochopili, že cieľom bolo Vás "dotlačiť" k tomu, aby ste ich pozerali pravidelne.
Keďže boli dostupné dosť dlho, považovala som to za fér a veľkorysé oproti prezenčnej prednáške. Netušila som, že prednášky sa stali pre niektorých hlavným výučbovým materiálom :)


Bolo fajn s Vami pracovať, projekty ste zvládli vynikajúco, napriek tomu, že ste ešte len v druhom ročníku.

Viem, že v niektorých zadaniach boli chyby, nie úmyselné. Bolo to aj preto, že som väčšinu projektov pripravovala tento semester , v nie najlepších podmienkach a projektov bolo naozaj dosť. Mrzí ma, ak na to niektorá skupina trocha doplatila, pozitívum je, že aj na tom sa dá mnohé naučiť.

1-MAT-466/10 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za hodnotenie a komentár. Máte pravdu, pre odbor MAT a navyše tretí ročník sú prednášky príliš jednoduché. Zodpovedá to zloženiu (tento rok) 60 študentov EFM+MMN, traja študenti MAT.
Skúsim porozmýšľať nad alternátivou. Určite by sa dali modifikovať cvičenia - zaujímavejšie a ťažšie príklady pre MAT (a záujemcov).
Uvítam aj konkrétne návrhy od samotných študentov.

1-EFM-320/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za hodnotenie a komentáre. Myslím, že ste zvládli predmet celkovo veľmi dobre, projekty vynikajúco. Bolo fajn s Vami pracovať.

Podľa komentárov vidím, že Vás najviac trápilo hodnotenie skúšky. Hodnotenie bolo nastavené tak ako bolo z niekoľkých dôvodov.
1) Skúška bola formou "open book", či je prirodzené pri dištančnej forme. Pri tomto type skúšky sa nedajú dokonale hodnotiť vedomosti študenta, skôr to, ako s vedomosťami vie pracovať a ako ich má utriedené.
2) Nebolo možné dokonale zabezpečiť transparentnosť a dozrieť, že študenti spolu nekomunikujú. Otázky vyžadovali sústredenosť a pozornosť, na čo prirodzene mohli doplatiť študenti, ktorí sa nejako rozptyľovali.
3) Príklady oproti minulým rokom neboli ťažké, skúste sa spýtať starších študentov, či by ste s nimi menili :)

Možno niektorí študenti na svoju nepozornosť doplatili, avšak aj preto som umožnila študentom získať bonusové body rôznymi spôsobmi. Nie všetci to využili.

Ďalšia vec, ktorá niekoho trápila boli práve bonusové body za projekty. Reagujem na konkrétny fomulár.

"Projekt bol za 20 bodov a ďalších 10 bonusových dostať za zrozumiteľnosť a peknú prezentáciu a subjektívne zhodnotenú náročnosť nie je na mieste."

Treba uviesť na pravú mieru, že max. 5 bodov sa dalo získať za zrozumiteľnosť výkladu a spôsob prezentácie. A to len v tedy, ak projekt vynikal nad všetky ostatné v týchto kategóriách. Myslím, že aj tieto dva aspekty si zaslúžia hodnotenie. AVŠAK zvyšok bonusových bodov bolo práve za nadstavbu a na množstvo práce na projekte vzhľadom k ostatným projektom. Najlepšie projekty získali približne rovnaký celkový počet bonusových bodov, ale určite nie 10.

Tieto body navyše mali byť skôr povzbudením a motiváciou pre budúcnosť, netušila som, že vzbudia nevôľu u študentov, ktorí ich nezískali.

2-MPG-108/15 Diferenciálna geometria:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívnu odozvu.

2-MPG-115/10 Modelovanie kriviek a plôch (1):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za odozvu. Pôvodne bol tento predmet na magisterskom štúdiu postavený matematicky rigorózne, na bakalárskom štúdiu len kuchynským spôsobom. Ale postupom času sa čoraz vǎčšia časť dostáva do bak. štúdia. Oficiálne zmena sa bude dať vykonať zrejme pri najbližšej akreditácii.

2-MPG-216/10 Modelovanie kriviek a plôch (3):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za odozvu.

2-MPG-203/00 Výpočtová geometria:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Tento predmet mi robí radosť už veľa rokov. Som rád, že sa to prejavuje aj na jeho zrozumiteľnosti. Ďakujem za priaznivú odozvu.

Ďakujem za všetky komentáre a spätnú väzbu. Pridám aj ja môj, pomerne obšírny, pohľad na priebeh predmetu.

Ako začínajúci vyučujúci som sa snažil byť študentom čo najviac dostupný a ochotný im pomôcť v čomkoľvek, čo sa týka lineárnej algebry. Teší ma, že mnohí z nich túto možnosť využili a tiež, hoci len osobne, ocenili.

V priebehu celého semestra som študentov vyzýval k tomu, aby sa pýtali na cvičení, odpovedali na moje otázky a zapájali sa do cvičenia. Týmto spôsobom tiež bolo možné získať časť bodov, čo som viackrát prízvukoval. Rozumiem, že to pre niektorých nemusí byť pohodlné, no verím, že som ponúkol dostatok možností, ako sa niečo naučiť a zároveň na predmete uspieť.

Študenti mali v priebehu semestra možnosť anonymnej spätnej väzby. Mrzí ma, že túto možnosť mnohí z nich nevyužili a preto som nebol schopný vyladiť všetko, čo bolo potrebné, aby predmet naplnil očakávania každého z nich.

K jednotlivým bodom z ankety sa vyjadrím nižšie.

Priebeh online výučby: Výučba prebiehala formou live cvičení na tabuľu, ktoré boli tiež nahrávané do systému MS Teams. Študenti boli na každom cvičení dotazovaní, či je všetko čitateľné. Okrem toho dostali študenti prepis všetkých cvičení v pdf forme a približne každý druhý týždeň aj niekoľko strán ďalších riešených úloh ku každej téme. Študentov som na každom cvičení vyzýval k tomu, aby mi v prípade otázok napísali e-mailom, čo mnohí z nich využili, niektorí aj pravidelne. Pred každou z písomiek prebehlo opakovanie, na ktorom som pre študentov bol k dispozícii dokým to bolo potrebné aj po skončení cvičenia.

Náročnosť písomiek: Uznávam, že odhadnúť náročnosť písomiek bolo pre mňa pri prvej takejto príležitosti trochu náročnejšou úlohou. Dúfal som, že možnosťou výberu medzi rôzne náročnými úlohami sa aj menej pripraveným študentom podarí dosiahnuť aspoň istý počet bodov. Podľa výsledkov boli písomky o niečo náročnejšie ako by mali, no vzhľadom k tomu, že priemer aj medián sa hýbal okolo 50%, by som ich extrémnymi nenazval. Na slabší výsledok z písomiek som sa snažil reagovať pridaním možností, ako získať ďalšie body. Náročnosť písomiek sa pokúsim pre ďalšie semestre upraviť smerom nadol.

Náročnosť dobrovoľných domácich úloh: Vzhľadom k tomu, že išlo o dobrovoľné domáce úlohy, ktoré boli väčšinou k dispozícii niekoľko týždňov, si myslím, že ich úroveň bola primeraná. Cieľom týchto úloh bolo najmä podnietiť k rozmýšľaniu, nakoľko na precvičenie zvyčajných postupov bolo mnou dodaných mnoho ďalších úloh. Verím tomu, že študentov rozvíjajú viac úlohy, v ktorých nie je postačujúce využiť mechanicky naučený postup, ak majú k dispozícii potrebné vedomosti a dostatok času. Rozumiem, že to nemusí vyhovovať každému, no k dispozícii bolo dosť veľa úloh rôzneho typu.

Náročnosť úloh na cvičení: Tu vzniká tradičná dilema. Je náročné precvičiť všetko učivo a, ako bolo podotknuté, trpezlivo a do detailov ho vysvetliť a zároveň vypočítať aj náročnejšie úlohy. Rozhodol som sa preto na cvičení ponúknuť najmä detailné vysvetlenie všetkého podstatného a náročnejšie úlohy vysvetliť v mnou vytvorených materiáloch, ktoré študenti mali k dispozícii. Doplňujúce cvičenie vnímam ako priestor na detailnejšie vysvetlenie učiva a zodpovedanie všetkých otázok, ktoré vyvstali počas prednášky a cvičenia. Rozumiem tomu, že pre študentov je náročnejšie pýtať sa otázky online formou a keďže tie prichádzali veľmi zriedkavo, dôraz bol kladený na prvú spomenutú časť.

V prípade akýchkoľvek otázok alebo poznámok k predmetu som vám k dispozícii.

2-IKVa-236/19 Grounded Cognition:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (lecturer)

Dear students, thank you for feedback. It is rewarding to hear about positive aspects of the course. Regarding the criticism, I agree that some things could have been articulated better, e.g. more explicit explanation of grading, because it seems that (at least some) students find it very important. Our interaction with Kristina could have been smoother; I invited her to co-teach with to gain experience. Also, discussion in smaller groups may have been useful. I also admit that online teaching is more difficult when it comes to moderating a joint discussion in the class with more evenly distributed participation of students.
On the other hand, I agree only with a part of the most negative, long criticism from a student. For instance, it is not true that sending two questions became a problem (the second question was just ignored and the the preference was was given to questions of other students because time was short. Another thing, 18 out of 30 points, was an adequate evaluation for the student even though he/she was present online during all sessions, because what mattered was an active participation and the content of the answers (btw, that was not the worst case in the group).

mIKV kognitívna veda:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (program director)

Dear students, thank you for feedback. The slight push towards more informatics results from the fact that cognitive science in Slovakia has been categorized to belong to informatics group of research areas (for historical reasons) despite the fact that cognitive science is highly interdisciplinary. Nevertheless, we are trying to push 'gently', with an adapted level of explanation for non-IT students.

2-IKVa-115/18 Introduction to Computational Intelligence:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (lecturer)

Dear students, thank you for feedback. Several emails could have less chaotic, true. I find lecturing online more difficult when it comes to maintaining feedback during the class, so this needs further optimization, especially because most concepts are new to most students. Also, we will better synchronize the topics taught at math for cogsci students course with this course, in order to simplify knowledge acquisition.

1-DAV-101/20 Diskrétna matematika:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant programu)

Ďakujeme veľmi pekne za všetky pripomienky. Medzi vyučujúcimi sme už rozdiskutovali zmeny v predmete, ktoré budeme v budúcom roku implementovať. Jedná sa napríklad o zvýšenie podielu cvičení v rámci kontaktnej výučby a o niektoré zmeny v obsahovej náplni predmetu.

1-AIN-105/15 Efektívne algoritmy a zložitosť:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za povzbudivé komentáre.

Je mi ľúto nedorozumenia ohľadom ústnych skúšok - idea bola, že budem vypisovať termíny priebežne a študent sa zapíše na ktorýkoľvek termín, ktorý mu vyhovuje po absolvovaní písomnej časti (teda nie nutne na ten, ktorý nasleduje tesne po písomnej časti). Ospravedlňujem sa, že toto nebolo jasne komunikované.

muFYIN učiteľstvo predmetov fyzika a informatika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za vyjadrenia. Samotné dištančné vzdelávanie môže byť výzvou k aktívnemu prístupu, napríklad k tvorbe kvalitnej diplomovej práce a k zapojeniu sa do výskumu realizovaného na Katedre. Onedlho plánujeme ŠVK, odporúčam kontaktovať niektorého z učiteľov Katedry ako potenciálneho vedúceho práce pre ŠVK.

muMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za vyjadrenia. Skúsenosti, ktoré sme spoločne získali počas predchádzajúcich dvoch semestrov sú nezabudnuteľné a dali, najmä končiacemu ročníku, veľa dôležitého pre povolanie učiteľ v prezenčnej, kombinovanej i dištančnej forme.
Pokiaľ niekto z končiaceho ročníka cíti potrebu realizovať diplomovú prácu v laboratóriu, odporúčam čo najskôr dohodnúť s vedúcim práce a s garantom úpravu témy - súčasná situácia ponúka veľa tém pre diplomové práce - aj také témy, o ktorých sme pred vyše rokom ani neuvažovali.

upFYIN učiteľstvo predmetov fyzika a informatika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za komentáre. Bakalárske práce odporúčame intenzívne robiť v letnom semestri - a s poznámkou o znížení zaťaženia témami (vyučovacími predmetmi) nesúvisiacimi s bakalárskymi prácami v letnom semestri tretieho ročníka súhlasím - pozrieme sa na možnosti presunu niektorých predmetov/tém do nižších ročníkov.

upMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za komentáre. Na komentároch ma potešilo najmä nasledovné (ak vaše komentáre interpretujem mylne, napíšte, prediskutujeme): Nedávno sa ma ktosi spýtal, čo vravím na rozdelenie prípravy budúceho učiteľa MaFy na všeobecný základ, matiku a fyziku. Odpovedal som mu, že ale veď u nás na FMFI to takto vôbec nie je. Z vašich komentárov vnímam, že to tiež takto vnímate. Snažíme sa (píšem ako garant uFY) prispieť k tomu, aby ste sa stali dobrými aj učiteľmi aj fyziky - a to na všetkých predmetoch (a darí sa to, dúfam, na väčšine z nich).
Poznámky o vysokej náročnosti sú pre mňa výzvou, vysoká náročnosť môže brániť rozvoju tvorivosti. Na túto tému niekedy podiskutujeme.

2-UFY-205/15 Didaktika fyziky (3):
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant predmetu)

Ďakujeme za vyjadrenie názorov. Predmet je posledným didaktickým predmetom, ako tak, ako píšete, venoval sa iba témam, ktoré sme vybrali spoločne - a v týchto šiel podstne hlbšie, než býva zvykom v magisterskom štúdiu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UXX-137/15 Digitálne technológie (1):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše komentáre sa menia od "výborný predmet aj jeho nastavenie" až po "dalo by sa stihnúť v rámci jednodennej nalievárne". Je však určený študentom rôznych kombinácií prichádzajúcich s rôznymi vstupnými vedomosťami. Môžem sa snažiť v rámci prezenčnej výuky viac diferencovať. V on-line systéme som to ešte nedopilovala do takého stavu. Vďaka vašim pripomienkam mám jasný smer vylepšenia predmetu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Hodnotenie je jasne vypísané na začiatku kurzu v moodli. Bolo slovne komentované a podrobne vysvetlené na prvej hodine, ktorá sa ešte konala prezenčnou formou pre všetkých študentov. Práce študentov boli prezerané a hodnotené presne podľa uvedených kritérií a okrem bodového hodnotenia pretaveného do známky ste dostali aj podrobné písomné vysvetlenie.
Neviem, kde vznikol neoprávnený pocit krivdy.

2-UXX-105/15 Počítačom podporované prírodovedné laboratórium:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (učiteľ predmetu)

Ďakujem za spätnú väzbu. Ak si pozerám, čo ste niektorí za semester vyprodukovali a Váš odhad času venovaného tomuto predmetu, ste skvelí - odporúčam výsledky práce dotiahnuť na úroveň ŠVK alebo na úroveň metodických materiálov pre učiteľov v praxi.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-KXX-006/20 Základy fyziky (1):
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-KXX-006/20 Základy fyziky (1) - doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD.:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (učiteľ predmetu)

Ďakujem za komentár. Veľmi ma potešila poznámka o tom, že ste pracovali s odporúčanou literatúrou. Určite nie je zámerom vysokoškolského štúdia (ani štúdia na strednej či základnej škole) IBA preniesť informácie z učebnice do mysle študentov. Študent študuje, a k tomu patrí aj bádanie v dostupnej literatúre. Ak ste sa v tomto ohľade aspoň trochu zdokonalili, teším sa z toho a verím, že to využijete v ďalšom štúdiu a najmä pri tvorbe bakalárskej práce.

2-UIN-117/10 Princípy databáz:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-140/15 Programovanie (1):
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-241/15 Programovanie (3):
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za komentáre, s počtom kreditov skúsime niečo spraviť, ale zrejme až pre novú akreditáciu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-130/14 Programovanie (1):
doc. RNDr. Ľubomír Salanci, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ak úlohy riešite sami, na Vašom riešenia to veľmi vidno. Aj v učebniciach matematiky sú na konci vzorové riešenia úloh, a žiaden učiteľ vám neuverí, že ste úlohy riešili, ak mu odovzdáte iba výsledky, ktoré ste odtiaľ opísali. Ak ste sa z našich vzorových riešení iba inšpirovali a následne úlohu riešili podľa seba, nevadilo nám to – bol to výborný prístup. Avšak opisovanie alebo kopírovanie riešení sa rozhodne nedá považovať za inšpiráciu. Takéto fungovanie je v príkrom rozpore nielen s pravidlami nášho predmetu, ale aj so študijným poriadkom. Mnohokrát sme to vysvetľovali a opakovane na to upozorňovali. Niektorým dokonca o tom písala aj pani prodekanka. Napriek tomu si veľa študentov a študentiek nedalo poradiť.

Z opisovania sme niekoho obvinili iba vtedy, ak sme si boli úplne istí. Máme vymyslené také mechanizmy, aby sme z podvádzania v žiadnom prípade nikoho falošne nepenalizovali. Ak vám teda niekto tvrdí, že dostal FX, ale nepodvádzal, určite nehovorí pravdu.

Nezverejňovanie vzorových riešení by iba presunulo problém s podvádzaním do inej roviny. Navyše, nezverejňovanie riešení by najviac ublížilo začiatočníkom, ktorí majú chuť poctivo pracovať, ale nemohli sa zúčastniť on-line cvičení napríklad preto, lebo ochoreli alebo riešili iné problémy. Aj z toho dôvodu sme vzorové riešenia zverejňovali až po týždni. Ten, kto nechcel podvádzať, jednoducho sa do nich vôbec nemusel pozerať.

Pre zaujímavosť: tento predmet si zapísalo 104 študentov a o 64 z nich vieme s absolútnou určitosťou dokázať, že sa nás pokúsilo nejakým spôsobom podviesť. FX získalo 38 študentov, zväčša iba preto, že to s podvádzaním veľmi prehnali. Naopak, hodnotenie A získalo 33 študentov.

Veľmi si vážime prácu tých študentov, ktorí nezneužívali súčasnú neľahkú situáciu a poctivo pracovali.

V každom prípade ďakujem za komentáre. Ľ.S.

1-UIN-350/15 Programovanie v C#:
doc. RNDr. Ľubomír Salanci, PhD. (cvičiaci)

Pravidlá pre absolvovanie predmetu v dištančnej forme boli podmnožinou pravidiel, ktoré by platili pre absolvovanie predmetu v prezenčnej forme.

Nezverejňovanie riešení by najviac ublížilo začiatočníkom, ktorí majú chuť poctivo pracovať, ale nemohli sa zúčastniť on-line cvičení napríklad preto, lebo ochoreli alebo riešili iné problémy. Aj z toho dôvodu sme vzorové riešenia zverejňovali až po týždni. Ten, kto nechcel podvádzať, jednoducho sa do nich vôbec nemusel pozerať.

Ďakujem za komentáre aj za kritiku. Preberaná hlbka učiva je aj pre mna nová, keďže na technicej škole na, ktorej som študovala, sme látku preberali trochu inak. Uvedomujem si že mám ešte ako zlešpiť svoj výklad a prezentovanie vedomostí a určite na tom zapracujem.

Ďakujem za kritiku. Preberaná hlbka učiva je aj pre mna nová, keďže na technicej škole na, ktorej som študovala, sme látku preberali trochu inak. Uvedomujem si že mám ešte ako zlešpiť svoj výklad a prezentovanie vedomostí a určite na tom zapracujem.

2-FTF-125/00 Klasická teória žiarenia:
RNDr. Eduard Masár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu. Zároveň verím, že čas strávený domácimi úlohami bol strávený užitočne, a teda že nebol úplne "zabitý".

1-MMN-560/00 Lineárna algebra a geometria (3):
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UMA-220/15 Geometria (2):
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD.

Ďakujem Vám za komentáre. Keď som predmet prevzala, prešiel dosť výraznou rekonštrukciou. V nej som po rozhovoroch so skúsenými učiteľmi na gymnáziách veľký dôraz dala na axiomatiku (Hilbert verzus Euklides). Cieľom predmetu pre mňa nebolo urobiť Vám nadstavbu stredoškolskej planimetrie, ale umožniť Vám získať nad stredoškolskou geometriou nadhľad. A to podľa môjho názoru umožní skôr štúdium základov a princípov než doplnky typu "olympionické príklady" - tie som len príležitostne dala do cvičení. Samozrejme ide o môj názor a dá sa diskutovať o tom, či a kam vrámci vášho štúdia zaradiť viac nadstavbovej stredoškolskej planimetrie.

Komplexné čísla som sem pridala na podnet garanta. Uznávam, je to téma trochu odboku. No bolo mi povedané, že mnohí z Vás sa s komplexnými čislami inak vôbec nestretnú a to sa mi zdá byť dosť prúser.

Pri blížiacej sa akreditácii sa bude zrejme dôkladne "preorávať" celý obsah štúdia. Uvidíme, koľko času bude pridelenáho odborným predmetom a rozhodneme sa, koré témy nechať a ktoré vyradiť. Dovtedy som naozaj vďačná za akékoľvek postrehy a pripomienky.

OZE obnoviteľné zdroje energie a environmentálna fyzika:
doc. RNDr. Ivan Sýkora, PhD. (garant)

Dakujem vsetkym, ktori si nasli cas a zamysleli sa nad problemami studijneho programu. Je jasne, ze v sucasnej situacii je potrebne vacsie osobne nasadenie a usilie, ale dufajme, ze sa nam podari vsetko uspesne zvladnut aj v tychto podmienkach. Z komentarov je zrejma uprimna snaha pomoct svojimi nazormi studijnemu programu, za co vsetkym dakujem. Studijny program je bakalarsky, to znamena, ze je potrebne vytvorit zaklady pre hlbsie chapanie ako procesov v environmentalnej fyzike, tak aj co sa tyka obnovitelnych zdrojov, inak by to bolo len rozpravanie o tychto problemov (co by mozno bolo pre mnohych zaujimave, ale urcite by to nemohlo viest k uspesnemu riesenie problemov v tejto oblasti). To blizsie zameranie si student vybera volbou temy bakalarskej prace a k tejto teme si potom moze vybrat vyberove prednasky. Bohuzial rozsah studia je limitovany (aj casovo, aj obsahovo), takze urcite nie je mozne vyhoviet vsetkym. Je potrebne ziskat vedomosti aj z oblasti, ktore niektorym nemusia byt blizke.

2-MPG-211/15 Procedurálne modelovanie:
RNDr. Róbert Bohdal, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za priaznivé hodnotenie. Teší ma, že vás predmet zaujal.

Mojim cieľom bolo priniesť hlavne širšie informácie a súvislosti. Predpokladám, že ak niekoho zaujme konkrétna téma, presnejšie matematické modely si dohľadá. Praktické využitie v aplikáciach bola tohtoročná novinka. Chcel som tým ukázať, že ide o oblasť počítačovej grafiky, ktorá sa dá prakticky využiť, aj keď to na prvý pohľad nie je úplne zrejmé.

1-MAT-760/15 Profesionálny grafický softvér (1):
RNDr. Róbert Bohdal, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za hodnotenie. Podnetné sú pre mňa najmä komentáre, veľká vďaka.
Dištančná výučba vo forme tutoriálov (ako som zvolil) je pre tento predmet asi nie práve najvhodnejší. Veľmi mi chýba(la) bezprostredná reakcia, pretože potom lepšie viem, na čo treba viac dať dôraz. Dôsledok potom bol, že som neodhadol, nakoľko sa študenti v danej aplikácii (hlavne Blender) orientujú. V PGS (2), ktorá je len v Blenderi, som po dohode so študentami zvolil inú formu, snáď tá bude vyhovujúcejšia.

FMFI-FM.KEF/1-MMN-345/00 Peniaze a bankovníctvo:
doc. PhDr. Daniela Majerčáková, PhD., MBA

K relevantnosti komentárov stačí len toľko - učebnica je stále dostupná a dokonca v user friendly elektronickej verzii (marec 2021) https://obchod.wolterskluwer.sk/sk/peniaze-a-bankovnictvo.p3641.html a v tlačenej verzii v knižnici FM UK.

1-UMA-101/15 Matematická analýza (1):
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu, aj keď nedá sa so všetkým čo píšete súhlasiť:

1) za hlavný dôvod neúspechu značnej časti študentov nepovažujem privysoko nasadenú latku (skúškové písomky boli napísateľné o čom svedčí fakt, že ich napísala viac ako polovica ročníka), ale základné nevedomosti z obsahu matematiky strednej školy (MA1 predchádzajú 3 predmety, v druhom ročníku bežia paralelne s MA1 a MA2 dva predmety zamerané na SŠ matematiku, vrelo odporúčam absolvovať všetky tým, ktorí MA1 neabsolvovali úspešne)

2) úlohy na skúškovej písomke boli zamerané na porozumenie prebraných konceptov, je prirodzené, že sa obdobná (alebo rovnaká) úloha mohla nájsť aj na písomke iného ako učiteľského odboru

3) nultý príklad nebol z hocakej témy, ale vždy sa týkal funkcií (čo úzko súvisí s predmetom MA). Chyba v znamienku, alebo iná drobná chyba, nespôsobila nenapísanie príkladu (ak mal niekto nulu, tak z dôvodu, že postup riešenia neobsahoval ani náznak základnej predstavy o tom, čo sa s daným výrazom môže, resp. nemôže robiť).

4) Opravila a okomentovala som vždy aj písomky s nulovým nultým zadaním, ukázala sa silná korelácia medzi 0b za nulté zadanie a nedostatočným počtom bodov z písomky.

5) skúškové písomky boli v pondelok, ústna v stredu a piatok, výsledky a poradie boli zverejnené najneskôr deň pred ústnou. Áno, rozpis na posledný termín bol dodaný pomerne neskoro, ale to bola výnimka. Čo sa týka zaradenia na ústnu - viacerí študenti ma poprosili o zaradenie v určitom časovom intervale práve kvôli termínu testovania, alebo iných záležitostí, všetkým som vyhovela. Je to o komunikácii (ako som už aj „osobne“ zdôrazňovala)

6) v prípade nejasností, nepochopenia látky a pod. máte vždy možnosť konzultovať. Nielen počas hodín, ale aj si dohodnúť individuálne konzultácie mimo nich. Minulý semester ich nevyužil nikto. Bola by som rada, ak by ste problémy najskôr v dostatočnom predstihu riešili so mnou a až potom písali do ankety.

1-UMA-101/15 Matematická analýza (1) - doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD.:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za hodnotenie a čas, ktorý ste venovali vyplneniu ankety. Čo sa týka troch termínov skúšok, toto pravidlo je zachované aj v letnom semestri. V zimnom semestri som to oznámila na prvej prednáške. Je možné, že študent, ktorý sa napriek tomu prihlásil až na posledný termín, skúšku neurobil. Toto však ovplyvniť neviem. Samozrejme, z vážnych dôvodov možno vypísať ďalší termín. Počas skúškového však takáto požiadavka neprišla, preto ostali vypísané len spomínané tri termíny.

3-IVI-031/19 Didaktika pre doktorandov:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

1-UMA-213/19 Doplnkové cvičenia k matematickej analýze (1):
Mgr. Michaela Vargová, PhD. (cvičiaci)

ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

2-UMA-106/15 Didaktika matematiky (2):
Mgr. Michaela Vargová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu, veľmi si ju vážim.

2-AIN-233/00 Aplikácie počítačového videnia:
doc. RNDr. Zuzana Černeková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-268/19 Neurónové siete pre počítačové videnie:
doc. RNDr. Zuzana Černeková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-112/15 Pokročilé spracovanie obrazu:
doc. RNDr. Zuzana Černeková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-911/15 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-235/00 Ročníkový projekt (1):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-230/00 Úvod do databázových systémov:
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-INF-175/18 Pravdepodobnosť a štatistika:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-TEF-204/19 Elektrina a magnetizmus - Mgr. Michal Stano, PhD.:
Mgr. Michal Stano, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentár.

1-TEF-204/19 Elektrina a magnetizmus:
Mgr. Michal Stano, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FFP-101/15 Fyzika plazmy (1) - Mgr. Michal Stano, PhD.:
Mgr. Michal Stano, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia a komentár.

2-FFP-101/15 Fyzika plazmy (1):
Mgr. Michal Stano, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-210/00 Úvod do matematickej logiky:
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD. (prednasajuci)

Ďakujeme za množstvo podnetných pripomienok.

Oproti minulým rokom, kde bola výučba na tomto predmete čisto teoretická, sme sa rozhodli pridať viacero praktických oblastí, niektoré z nich úplne nové (o.i. lineárne programovanie). Toto bude od budúceho roka reflektované zvýšením rozsahu predmetu na 6 hodín týždenne a počtu kreditov na 7. Predmet sa zároveň presunie do letného semestra a jeho výučba bude koordinovaná s predmetom 1-AIN-412 Matematika (4) - Logika pre informatikov.

Ospravedlňujem sa za miestami prirýchle tempo na prednáške; preskakovanie niektorých častí je spôsobené najmä tromi faktormi:
(1) Mnoho dôkazov v matematickej logike je len priamočiara aplikácia matematickej indukcie, a od študentov programu INF, ktorí majú oveľa viac praxe v matematickom dokazovaní, sa viac ako od študentov AIN očakáva, že si ich vedia doplniť samostatne (a tempom, ktoré im individuálne vyhovuje).
(2) Výučba pre AIN kladie väčší dôraz na formalizáciu (modelovanie reality v jazyku logiky), kým pre INF sú dôležitejšie niektoré iné teoretické aspekty (napr. veta o kompaktnosti) a modelovanie vo formalizovanom jazyku sa viac rieši pri výučbe databáz (napr. programy v datalogu sú blízke prvorádovým teóriám). Preto sme niektoré časti prezentácií prešli narýchlo a len informačne a venovali čas skriptám doc. Tomana.
(3) Zjavne som neodhadol náročnosť niektorých relatívne ľahších častí učiva, ako som zistil na skúške. (Ak na skúšku príde študent, ktorý nevie ani definovať formulu vo výrokovej logike, je to chyba na oboch stranách: vyučujúceho, že to dopustil, a študenta, že sa nepripravil alebo neozval skôr. Prezenčná výučba v tomto smere určite pomôže obom stranám.)

Veríme, že sa nám tiež podarí lepšie pokryť učivo študijnými materiálmi.

1-EFM-210/00 Matematická analýza (3) - prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vážené kolegyne a kolegovia,
ďakujem za komentáre.

Čo sa týka komentára:

,,absolútne mi nesadlo vysvetľovanie prof. Šefčoviča, prišlo mi príliš chaotické a najmä zvláštne po x - rokoch keď všetci používali nejakú notáciu,,

si dovolím upozorniť, že x=1 a notáciu x,y,z miesto x_1, x_2, x_3 používali len cvičiaci dr. Kossaczká a Kollár, ktorí nemusia vedieť, na čo sa to využíva v ďalších predmetoch ako napr. Lineárne a nelineárne programovanie, Nelineárne programovanie, Voľná optimalizácia, Štatistika a ekonometria. V týchto predmetoch s tromi premennými jednoducho nevystačíte.

S pozdravom,
Daniel Ševčovič

1-EFM-210/00 Matematická analýza (3):
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vážené kolegyne a kolegovia,
ďakujem za komentáre.

Na pozbudenie záujmu o Matematickú analýzu a podobné predmety si myslím, že v ZS 2. ročníka ešte nie je objektívne priestor pre pochopenie šírších súvislostí na čo matematická analýza slúží a že je vlastne základom všetkých nadväzujúcich predmetov ako napr. Lineárne a nelineárne programovania, voľná a konvexná optimalizácia, Statistika a ekonometria, finančná matematika, parciálne diferenciálne rovnice a pod. Prosím nehľadajte po dvoch semestroch okamžitú uplatniteľnosť v (slovenskej) praxi. Na to slúžie iné slabšie univerzity. Vy máte potenciál celoeurópskeho a celosvetového uplatnenia. Nielen v slovenských pobočkách nadnárodných spoločností. Tým sa výrazným spôsobom odlišujete od absolventov iných utilitárne založených škôl, či skôr učilíšť alebo lýceí na Slovensku.

S pozdravom,
Daniel Ševčovič

2-EFM-107/15 Parciálne diferenciálne rovnice:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vážené kolegyne a kolegovia,

ďakujem za komentáre. Váš záujem je aj pre mňa povzbudzujúci.


S pozdravom,
Daniel Ševčovič

Komentár ma trochu prekvapil. Nie je pravda, že predmet prestal existovať, cvičenia prebiehali prezenčne. Študenti, ktorí sa nemohli zúčastňovať, dostali jasnú informáciu, že študijné materiály si majú vypýtať, a bola im ponúknutá možnosť individuálnych konzultácií. Všetkým, ktorí o predmet prejavili záujem, som posielala materiály, aj môj komentár a vysvetlenie k vypracovaným zadaniam, a všetci, ktorí mali záujem o individuálne konzultácie, ich aj dostali. Nie je moja chyba, ak študent neprejavil ani minimum iniciatívy.

2-EFM-118/15 Optimálne riadenie (1) - doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (prednášajuca)

Ďakujem za Vaše pripomienky. Verím, že budúci rok už bude výuka prebiehať prezenčne. Takto to bolo veľmi náročné pre vyučujúcich a určite aj pre študentov.

1-EFM-911/15 Seminár k bakalárskej práci:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (prednášajuca)

Ďakujem za Vaše pripomienky. Verím, že predmet zúročíte pri vypracovávaní svojej BP.

EFM ekonomická a finančná matematika:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (garantka)

Dakujem za Vase pripomienky a Vase vcelku priaznive hodnotenie programu. Pri najblizsej akreditacii planujeme zmenit strukturu programu tak, aby sa zaviedol aj blok povinne volitelnych predmetov a tym sa umoznila vacsia variabilita pri vybere vasho osobneho smerovania. Predmet Uvod do VS matematiky bude od noveho akademickeho roku vyucovany v inom obsahu a inym vyucujucim, tak aby sa naplnili zamery predmetu pomoct pri prechode zo stredoskolskeho studia na vysokoskolske.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1):
PhDr. Alena Zemanová

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MXX-231/00 Anglický jazyk (3):
PhDr. Alena Zemanová

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD. (garant)

Ďakujem za Váš laický pohľad a nápady, ktoré Vás prvé napadli. Ako to však v praxi býva nápad zadarmo je ten najhorší možný, ktorý môže nedovzdelaný človek dostať. mAIN je prosím pekne magisterský program a nie inžiniersky a má jedinečné nosné predmety štúdia v SR kde sa dozviete aj informácie o nových výsledkoch prednášajúcich. Metodické postupy čo si osvojíte sú použiteľné aj po skončení štúdia zatiaľ čo technológie a zručnosti s technológiami zaniknú. V tomto duchu je dobré študovať.
Ak sa niekomu zdá študijný program ľahký a chcel by náročnejší má tú možnosť si voliť ďalšie povinné(voliteľné) predmety alebo dokonca povinné predmety z magisterskej Matiky, Fyziky. Sám som študoval tri zamerania súčasne Numerickú matiku a optimalizácie, Mat. analýzu, a Grafiku. Verím, že tak motivujem ďalších študentov bažiacich po vedomostiach ale nie po klikaní.

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD. (garant)

Tiež vrele odporúčam zúčastňovať sa každoročne študentskej odbornej konferencie čo vyžaduje Váš čas na vedeckom probléme napr. téma diplomovej práce a dotiahnuť výsledky na publikovateľnú úroveň. Tým si tiež môžete spestriť a spraviť štúdium náročnejším. Garant mAIN vyhrával každý rok počas štúdia prvé miesta aj v rámci ČSR t.j. päť krát za štúdium. Skúste ma predbehnúť.

1-MAT-570/15 Modelovacie a renderovacie techniky:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-924/15 Projektový seminár (2):
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-924/15 Projektový seminár (2):
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD. (garant)

Určite kontrola typografických chýb by nemusela byť riešená so študentom pri prezentácii v skutočnosti je to zodpovednosť študenta a školiteľa. Len keď sám školiteľ nepublikuje tak nevie poradiť a keď už vidím chyby v práci považujem za užitočné a tiež moja profesionalita mi nedovolí pustiť ďalej niečo s chybami. Viem, že Vás mrle žerú keď Vás zdržujem a potrebujete pracovať vo firme ale potom si vyberte poriadne štúdium alebo poriadnu prácu lebo ináč oboje flákate.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-410/00 Funkcionálna analýza (1):
prof. RNDr. Michal Fečkan, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mMMN manažérska matematika:
prof. RNDr. Michal Fečkan, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem :)

Ďakujem :)

Ďakujem za vaše reakcie.
Áno, záverečné hodnotenie mi trvalo veľmi dlho, mrzí ma to. Mali sme v rodine viacero smutných udalostí a do toho zdravotné problémy. Za to som si dávala záležať, aby som ku všetkým riešeniam napísala vysvetlujúci komentár. Je možné, že sa vám nezobrazoval, ale bola možnosť sa ozvať. Myslím, že sme sa vždy snažila na všetky vyslovené požiadavky reagovať.

1-UIN-250/00 Propedeutika vyučovania informatiky (1):
Mgr. Karolína Miková, PhD. (garant predmetu)

Ďakujem za vyplnené reakcie v takejto hojnej miere aj za konštruktívne nápady, čomu sa venovať viac. Určite to zapracujem.
K povinnej účasti (pripojeniu) môžem povedať len toľko, že počas prezenčnej výučby by ste musel byť tiež prítomný na hodine. A ak mal niekto problém s pripojením, stačilo sa ozvať. Riešila som takéto prípady na iných predmetoch a nebol s tým najmenší problém. Didaktické predmety sa nedajú učiť naspamäť. Ide v nich o získavanie zručností a skúsenosti, ktoré treba precvičovať, a tie sa inakšie ako priamou výučbou, či samotným učením, nedajú získať.

2-UXX-202/00 Robotické stavebnice vo vzdelávaní (2):
Mgr. Karolína Miková, PhD. (garant predmetu)

Ďakujem za spätnú väzbu. Určite by bolo lepšie tento predmet mať priamo v škole, kde by bola možnosť vyskúšať si viacero stavebníc. Osobne som však rada, že sa vôbez podarilo zabezpečiť distribúciu aspoň jednej stavebnice a nemuseli ste to riešiť vo virtuálnom prostredí.

Ďakujem za reakcie.
Ospravedlňujem sa za oneskorený začiatok. Ako však bolo napísané, snažila som sa to zohľadniť a nechať na vypracovanie dostatok času. Verím, že sa mi to podarilo.
Ďakujem aj za reakcie povedané v závere semestra. Zapracovala som ich už do letného semestra a myslím, že to pomohlo.

2-pUXXx-211/19 Metodológia pedagogického výskumu:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (garant predmetu)

Aj v mene kolegov ďakujem za pekné reakcie.
Verím, že aj napriek ťažším podmienkam bol predmet pre vás užitočný a podarí sa nám ho robiť z roka na rok lepšie :)

2-UXX-123/15 Metodológia pedagogického výskumu (1):
Mgr. Karolína Miková, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme za vaše reakcie. Uvedomujeme si, že obsah tohto predmetu nemusí vyhovovať každému, napriek tomu pokladáme za samozrejmosť, že absolventi vysokej školy majú mať základné vedomosti o realizovaní výskumu. Aj podľa vašich reakcií si len potvrdzujeme domnienku, že toto učivo je pre niekoho triviálne a iní s ním zápasia. Snažíme sa však každý rok hľadať cestu, ako ho vyučovať pre vás vhodným spôsobom. Žiaľ, nedá sa vyhovieť všetkým preferenciam jednotlivcov. O to viac si ceníme vaše konštruktívne nápady ako predmet do budúcna zlepšiť. 

1-UXX-134/19 Všeobecná didaktika:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (prednášajúca, cvičiaca)

Ďakujem za otvorené reakcie.
V prvom rade sa musím ospravedlniť za dlhý čas, kým som opravila písomky a hlavne didaktickú analýzu. Viem, že ste jej venovali veľa času. Žiaľ od decembra sme mali v rodine pohrešovanú osobu a dve úmrtia, plus som mala zdravotné problémy. Viem, že toto nie je dôvod, pre ktorý by mala byť výučba horšia, alebo som sa mohla aspoň ozvať, ale žiaľ nezvládla som to lepšie zorganizovať. Počas semestra som až tak veľmi s opravovaním nemeškala, si myslím. Práce, ktoré som neopravila patrili študentom, ktorým vychádzalo A. Opravila som ich však dodatočne v tomto semestri.

K prísnemu hodnoteniu, alebo k množstvu "výčitiek" v spätnej väzbe, ktorých som možno občas mala viac: Jedným z cieľov didaktiky je vás posunúť ďalej na ceste k učiteľskému povolaniu. Mojou úlohou je vás preto, okrem iného, upozorňovať na veci, ktoré nerobíte najlepšie. Aby ste začali o nich uvažovať a postupne sa v nich zlepšovali. Je možné, že ich robím aj ja, ale to neznamená, že vás preto na ne neupozorním, alebo ich budem prehliadať. Viac ráz som zdôrazňovala, že je to pre vaše napredovanie. Budem rada, ak ma aj vy upozorníte na moje chyby. Na druhej strane ste si mohli všimnúť, že aj keď som vás na mnohé veci upozorňovala, neodzrkadlilo sa to na hodnotení. To by potom asi viac ako polovica študentov nemala zo semestra A ;)

Čo ma mrzí, že ste mali počas semestra možnosť písať anonymnú spätnú väzbu, pre prípad, že máte toho veľa (počas tejto dištančnej výučby), alebo by ste chceli niečo zmeniť a nechcete mi to povedať osobne, no takmer nikto túto možnosť nevyužil a sťažuje sa teraz na konci semestra. Preto som predpokladala, že dané množstvo, ktoré zodpovedá množstvu získaných kreditov, je pre vás primerané.

Na druhej strane ma veľmi potešili reakcie tých študentov, z ktorých vidieť, že pochopili zámer použitých výučbových metód na tomto predmete.

1-UXX-134/19 Všeobecná didaktika - Mgr. Karolína Miková, PhD.:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (prednášajúca, cvičiaca)

Ozaj ďakujem za všetky pozitívne reakcie. Aj učitelia potrebujú občas motivovať a toto je práve jedna z tých účinných motivácií, keď sa ozvú aj tí študenti, ktorí sa nechcú sťažovať.
Ďakujem aj za všetky ostatné reakcie. Budem za ne o niečo vďačnejšia, ak mi ich v budúcnosti budete dávať aj počas semestra, aby som mala možnosť s tým ešte niečo spraviť :). A najradšej budem, ak budete konkrétni, lebo pod pojmom neústretová sa mi nevybavuje žiadna konkrétna zamietnutá požiadavka.
K oneskorenému hodnoteniu sa vyjadrujem v druhom komentári.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BIN-301/15 Metódy v bioinformatike:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme veľmi pekne za všetky komentáre, teší nás že sa vám predmet páčil a že sa nám ho podarilo rozumným spôsobom zvládnuť aj v dištančnom prevedení.

PriF-FMFI.KI/2-AIN-501/00 Metódy v bioinformatike:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme veľmi pekne za spätnú väzbu.

2-AIN-505/10 Seminár z bioinformatiky (1):
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-251/10 Seminár z bioinformatiky (3):
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

DAV/k dátová veda (konverzný program):
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

Ďakujeme veľmi pekne za komentár. Dištančný výučba je v mnohých prípadoch veľmi náročná, pokiaľ máte problémy (či už technického charakteru alebo s motiváciou), ozvite sa nám a skúsime vymyslieť, čo by sa s tým dalo robiť.

DAV dátová veda:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

Ďakujeme veľmi pekne za všetky komentáre, sme radi že sa vám študijný program páči a musím povedať, že sme boli veľmi príjemne prekvapení aj študijnými výsledkami za prvý semester.

Čo sa týka technických problémov, pokiaľ vidíte že niečo systematicky zlyháva, kontaktujte ma prosím okamžite. Minimálne sa môžem pokúsiť to prejsť s konkrétnym vyučujúcim a možno navrhnúť aspoň čiastočné zlepšenie. Žiaľ, na fakulte nedisponujeme profesionálnym vybavením pre každého učiteľa, potrebné vybavenie si postupne dopĺňame, no aj tak sa veci darí riešiť len čiastočne.

Čo sa týka návrhu, že by sa niektoré predmety oddelili a boli špeciálne pre Dátovú vedu (napríklad programovanie), týmto smerom sa nechceme púšťať. Najlepší učitelia na škole totiž majú len obmedzenú časovú kapacitu a tam, kde to bolo možné, sme uprednosnili kvalitu prednášajúcich pred výhodami, ktoré by malo zavedenie nového predmetu s menej skúsenými vyučujúcimi. Samozrejme, budem veľmi rád, ak mi dáte vedieť prípadné výhody aj nevýhody tohto prístupu z vášho pohľadu. V budúcnosti plánujeme riešiť špecifické požiadavky v takýchto spoločných predmetoch prostredníctvom špecializácie v rámci cvičení.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UMA-257/15 Metódy riešenia matematických úloh (1):
Mgr. Emília Miťková, PhD. (prednášajúci/cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Samozrejme mám pochopenie, že rôznym ľuďom vyhovuje rôzny typ hodnotenia. Okrem plošného hodnotenia (písomiek či domácich úloh všetkých) však existuje aj hodnotenie ktoré poznáte zo základných a stredných škôl väčšinou ako ústne odpovede. Tam to vyzerá tak (určite si spomínate), že povinnosťou všetkých žiakov je pripraviť sa na skúšanie (hodinu), no je (aj z časového dôvodu) jasné, že nie je v možnostiach učiteľa všetkých vyskúšať. Väčšinou vyberie toho kto sa hlási, ak sa hlásia viacerí, tak si náhodne či subjektívne vyberie (často práve tých, ktorí majú slabé známky). Jednoducho neexistuje vymáhateľnosť bodov/známok za prípravu, lebo príprava je vlastne riadnou povinnosťou študenta. A áno, to že niekto iný (možno) nebol svedomitý a nakoniec získal rovnako dobré hodnotenie, môže nepríjemne škrieť, no oceňujem a aj vy to určite (časom) oceníte, že sa Vaša námaha premenila na Vaše schopnosti.
Čo sa týka úpravy zadaní úloh priamo na seminári, zadania zadané na príprave boli Vám na pomoc, aby ste mohli na seminári šikovnejšie pracovať. Online spôsob (make a presenter) nie veľmi šťastne navodil dojem, že ide o prezentovanie, nie o aktívne riešenie. (Pri prezenčnej výuke nie každý kto si berie kriedu a ide úlohu riešiť na tabuľu je "prezentujúci".) Z Vášho komentára si odnášam, že množstvo úloh bolo pravdepodobne privysoké a budem na to pri online výuke v letnom semestri myslieť. Ďakujem.
(Komentáre ktoré mi neboli jasné nechávam bez reakcie.)

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-171/10 Programovanie (3):
Mgr. Ivor Uhliarik, PhD. (cvičiaci)

Ďakujeme za spätnú väzbu, ktorú si vždy berieme k srdcu a berieme ju do úvahy pri plánovaní ďalšieho semestra.

Jeden komentár obsahuje ostrú negatívnu kritiku, ktorú chápem tak, že ide o dve hlavné sťažnosti:

1) chýba vysvetlenie procesu budovania programov zo zdrojového kódu,
2) chýba vysvetlenie programovania v iných programovacích prostrediach a s inými nástrojmi.

Prvý bod nie je celkom pravdivý: všeobecný proces budovania je obsahom prvej prednášky. Predpokladám, že študentovi išlo o hlbšie vysvetlenie či demoštrovanie jednotlivých fáz na cvičení. Minulé roky sme proces zvykli predvádzať na úrovni používania nástrojov v príkazovom riadku a zľahka vysvetliť na začiatku jedného z cvičení. Pre nízky záujem sme tento rok vyzvali študentov, nech sa ozvú, ak by ich proces zaujímal viac. Tým, ktorí sa počas semestra ozvali, sme proces vysvetlili a ukázali. Hlbšie vysvetlenie niektorých častí, napr. objektových súborov a procesu linkovania, však nesúvisí úzko iba s C++, ide o procesy súvisiace s konkrétnymi kompilátormi a operačnými systémami. Toto už prekračuje hranice výučby tohto predmetu, no ak by to niektorého študenta zaujímalo, určite sa ozvite.

Druhý bod naráža na priority výučby. Množstvo rôznych nástrojov (kompilátory, budovacie systémy) a ich vývoj v posledných rokoch sú pozoruhodné a je fascinujúce spoznávať ich do väčšej hĺbky. Hlavnými cieľmi predmetu sú však (a) naučiť komplikovaný programovací jazyk, (b) rozšíriť a zveladiť programovacie skúsenosti a algoritmické postupy s ohľadom na daný jazyk, (c) zoznámiť študentov s jednotkovými testami a testami riadeným programovaním, to všetko za jeden semester. Pripravovať cvičenia a poskytovať podporu pre viacero nástrojov by vyústilo do nedostatku času venovať sa týmto trom prioritám, niekoľko rokov dozadu to začínalo byť problémom. Preto sme sa po úvahách a testovaní rozhodli odporučiť jedno prostredie (CLion) a cvičenia pripravovať pre použitie jedným nástrojom (CMake, nemá súvis so CLion). Túto kombináciu sme nezvolili náhodne: išlo nám práve o to, aby pripravené súbory s cvičeniami a ich nastavením neboli späté s konkrétnym programovacím prostredím či operačným systémom. Cvičenia sa dajú bez problémov vybudovať v príkazovom riadku. CMake je navyše jedným z najpoužívanejších cross-platformových open-source nástrojov na automatizáciu budovania. Nie je najpríjemnejší na používanie, ale je veľká šanca, že v zamestnaní, ktoré by malo niečo s cross-platformovým C alebo C++, by ste sa stretli práve s ním. Študenti mali voľnosť pracovať v iných prostrediach s inými nástrojmi, ale v tých prípadoch sme nemohli zaručiť pomoc či vyriešenie chýb, ktorých neodhalenie vzniká nesprávnym nastavením prostredia/nástroja. Toto sme vysvetlili na prvom cvičení. Niekoľkým študentom, ktorí sa ozvali, sme však ukázali použitie z príkazového riadka bez prostredia CLion.

Pre úplnosť, na začiatku niektorých cvičení sme prezentovali časti kódu spolu s assembly v online nasadení nástroja Compiler Explorer pre jednoduchosť zdieľania zobrazenia. Pri týchto ukážkach bola položená otázka, či sa dá postup zreplikovať aj na domácom počítači, ktorá ma veľmi potešila. Pre takú demonštráciu však na danom cvičení nebol čas, tak sme, podobne ako pri prvom bode, vyzvali študentov, nech dajú vedieť, ak o to majú záujem.

Záverom: jednotlivé kroky spracovania zdrojových súborov či použitie jednoduchších nástrojov vysvetľujeme a predvádzame radi, ale nie vždy je čas pokryť ich do väčšej šírky a hĺbky. Ak o to máte záujem, určite dajte vedieť.

1-AIN-171/10 Programovanie (3) - Mgr. Ivor Uhliarik, PhD.:
Mgr. Ivor Uhliarik, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za hodnotenie a vyjadrenia.

Čo sa týka náročnosti zadaní, je vždy ťažkou úlohou napísať textový popis tak, aby bolo pri pohľade na kód všetko jasné a zároveň popis nebol pridlhý. Samozrejme, pri nepochopení zadania ho rád vysvetlím.

1-AIN-221/15 Databázy (1) - Mgr. Matúš Tomko, PhD.:
Mgr. Matúš Tomko, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Do budúcna sa budem snažiť stále zlepšovať.

2-EFM-140/19 Databázy - SQL - Mgr. Matúš Tomko, PhD.:
Mgr. Matúš Tomko, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Do budúcna sa budem snažiť stále zlepšovať.

1-FYZ-118/16 Cvičenie z mechaniky (1):
Mgr. Peter Maták, PhD. (Cvičiaci)

Dobrý deň,
ďakujem Vám za hodnotenie i všetky Vaše komentáre. Potešili ma.

Pokiaľ ide o používanie google.meet namiesto MS teams, dôvod je ten, že používam linuxový počítač, na ktorom sa mi nepodarilo MS teams presvedčiť, aby akceptoval výstup s digitálneho fotoaparátu. Linux potrebuje kvôli vlastným počtom, nemôžem to teda jednoducho zmeniť. Dúfam, že google.meet nie je až natoľko strašné, že to vydržíte v tomto semestri, aj keď ma mrzí, že s tým neviem pohnúť.

Dobrý deň, ďakujem Vám za komentáre. Pokúsim sa tú neorganizovanosť zlepšiť aspoň trochu v tomto semestri.

1-FYZ-111/15 Mechanika (1):
Mgr. Peter Maták, PhD. (Cvičiaci)

Dobrý deň,
vďaka za hodnotenie i všetky slovné komentáre. Počas pandémie neprebieha výuka ideálnym spôsobom. Zdá sa mi však, že došlo trochu k nedorozumeniu. Ak sa totiž stalo, že ste pracovali s 600 stranovou pdf prezentáciu, zrejme sa k Vám nedostali powerpointové prezentácie s nahratým zvukom. V prípade, že na počítači nemáte powerpoint, skúste sa prihlasiť na svoje konto na https://moja.uniba.sk/, kde máte k dispozícii komletný MS office.

2-FTF-136/17 Vybrané kapitoly z teórie relativity:
Mgr. Peter Maták, PhD. (Prednášajúci)

Dobrý deň,
ďakujem za vyplnenie ankety. Vaše hodnotenie ma veľmi teší.
Peter Maták

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-152/15 Lineárna algebra:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

predpokladam, ze pozitivne komentare sa tykaju hlavne cviciacej
za seba len tolko, ze som rad, ze si tento kurz zapisuje viacero studentov - robi to ten kurz zaujimavejsim a motivuje to aj mna a (dufam) aj studentov

1-MMN-120/00 Lineárna algebra a geometria (1):
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem vsetkym, co sa zapojili a odpovedali. Na vysledky ankety vzdy cakam relativne netrpezlivo. Snazim sa, aby boli moje kurzy zaujimave a trpnem, ci sa mi to podarilo. Krtiticke komentare mi pomahaju vyvarovat sa chybam. Zda sa, ze tento semester prebehol k (vzajomnej ;-) spokojnosti. Drzim palce v dalsom semestri.

2-MAT-231/09 Vybrané kapitoly z kryptológie:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem za pochvalu a zaroven citim aj trocha kritiky za to, ze `netriedim' studentov. Asi by som mohol, ale problem je v tom, ze v kurze su vacsinou sikovne/i studentky/ti a ulohy su tazke a casovo narocne. Mne sa zda, ze tie ulohy, ktore dostavam od studentov, si vacsinou zasluzia dobru znamku a potom mi zostava malo priestoru na ohodnotenie tych, co vlozia do ulohy este ovela viac casu a usilia. A tu extremnu odpoved s nulami na Fermatovu vetu vacsinou nedostavam ;-)

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to sem.:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prodekan pre doktorandske studium)

Individualny studijny plan ma zmysel. Ale zasa pozadovat jeho striktne dodrziavanie by bolo kontraproduktivne - vela veci sa pocas studia zmeni a specialne predpovede tykajuce sa vedeckej prace su tazke. Referatu dava zakladnu predstavu, ako sa doktorandovi/doktorandke dari a ako postupuje, ale tazisko hodnotenia plnenia individualneho studijneho planu ja na skolitelovi/skolitelke.

Aký je Tvoj celkový dojem z priestorov fakulty a ďalších súčastí univerzity?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Ďakujeme za množstvo komentárov a postrehov. Je vidieť, že študenti vnímajú veľmi pozitívne postupnú rekonštrukciu budovy fakulty, ktorá sa zatiaľ týkala najmä exteriéru. Najväčšie množstvo sťažností sa teraz logicky týka interiéru budovy, kde sa komplexná rekonštrukcia práve rozbieha vďaka projektu ACCORD. Do realizácie sa už dostala výmena výťahov. Začiatok prác na ďalších častiach spomaľuje verejné obstarávanie. Postupne bude nasledovať oprava strechy na pavilóne posluchární, rekonštrukcia samotných posluchární (všetky veľké aj všetky akváriá), ako aj počítačových miestností. Súčasťou projektu je aj ďalšia infraštruktúra, ako aj výstavba úplne nového pavilónu pokročilých technológií. Čo žiaľ nie je súčasťou tohto projektu je rekonštrukcia toaliet. Vedenie si uvedomuje, že nie sú v najlepšom stave a bude hľadať iné zdroje na ich priebežnú rekonštrukciu. Prvou lastovičkou bola pánska toaleta v pavilóne I, ktorá bola zrekonštruovaná tesne pred vypuknutím pandémie.

Pokiaľ ide o vykurovanie na chodbách a v posluchárňach (zrejme najmä v pavilóne M), jednak, ak sa náhle ochladí v septembri, ešte typicky nie je vykurovacia sezóna. Zároveň vnímanie teploty v miestnosti je subjektívne, nie je ľahké vyhovieť všetkým – ale snažíme sa o to a vykurovacie krivky sú priebežne upravované. Poslednú zimu počas koronakrízy bolo však vykurovanie celkovo v úspornom režime a prevádzka bude vykurovacie krivky nastavovať odznova. Budeme pritom prihliadať aj na spätnú väzbu od študentov.
Pokiaľ ide o viac voľnočasových priestorov, v nedávnej minulosti bol otvorený nový coworking/oddychová zóna Lounge v pavilóne F1, ktorú si niektorí študenti stihli ešte vyskúšať pred vypuknutím pandémie. Počas leta v nasledujúcom školskom roku už bude fungovať aj väčší coworkingový a komunitný priestor Unispace v pavilóne M. Veríme, že tieto priestory výrazne zlepšia komfort študentov a poskytnú im priestor na prácu a oddych v čase, keď nemajú výučbu.

Vybavenie počítačových miestností obmieňame v pravidelnom cykle po 6-7 rokoch. V tomto roku je plánovaná výmena v F1-248 a v M-217, pričom v druhej bude nainštalovaných aj niekoľko počítačov na výučbu programovania na GPU. Zároveň v miestnostiach F1-248 a M-208 je naplánovaná výmena všetkých starých 17’’ monitorov za nové moderné Full-HD monitory. Množstvo elektrických zásuviek pribudlo v Lounge a v Unispace, v prednáškových miestnostiach sa to vyrieši v rámci rekonštrukcie.

Vizualizácia átria v F1, ktorú s nadsázkou zverejnil kanál MatfyzJeIN, je iba fiktívna. V súčasnosti neexistuje žiadny takýto projekt, aj keď povráva sa, že podľa pôvodného zámeru architekta Dedečka tam malo byť niečo podobné.

V mene dekana a vedenia FMFI UK

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Teší nás, že dôležité služby, ako napr. študijné oddelenie a knižnica sú dlhodobo vnímané väčšinou študentov pozitívne. K niektorým konkrétnym kritikám sa vyjadríme nižšie.

Garanti, tútori, nadväznosť štúdia, zmena študijného programu: V rámci nových postupov zvyšovania kvality štúdia fakulta v priebehu budúceho akademického roka bude vytvárať manuály k jednotlivým úkonom, ako napr. výber magisterského štúdia, či zmena študijného programu. V tých manuáloch jednak upresníme študentom celý postup, ale zároveň ich aj nasmerujeme na správne informácie, atď. Problém chceme riešiť komplexne a v nadväznosti na manuály pre študentov sa budeme usilovať aj o koordináciu a usmernenie garantov, tútorov a ďalších zložiek fakulty s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť tieto postupy.

Menovité sťažnosti: Mrzia nás sťažnosti na administratívnych pracovníkov RDRŠ a v menšej miere ŠO (niektoré sú opakované), ktorí sú síce sú v konečnom dôsledku nápomocní, ale ich komunikácia nie je dostatočne profesionálna a ústretová. Budeme to riešiť individuálnym dohovorom a vynasnažíme sa o zlepšenie komunikácie. Rovnako budeme postupovať aj v prípade ostatných menovitých sťažností, ktoré sa vyskytli vo všeobecných otázkach.

Rozvrhy: Povinné predmety sa zvyčajne nasadzujú tak, aby medzi nimi neboli zbytočné medzery. U povinne voliteľných a výberových predmetov sa však rozvrh robí podľa toho, koľko študentov si predmet zapíše a aj vzhľadom na obmedzenú kapacitu miestností nie je možné všetky rozvrhy úplne ideálne zoptimalizovať. Posledné tri roky sa už rozvrhy zverejňujú o niečo skôr, ďalší posun už ale nie je možný práve kvôli nadväznosti na zápisy, ale tiež kvôli tomu, že rozvrhy sa musia koordinovať s piatimi ďalšími fakultami, s ktorými máme spoločnú výučbu.

Fakultná knižnica: Žiaľ, priestory knižnice nateraz zväčšiť nemôžeme bez toho, aby sme hľadali iný priestor na fakulte pre jej umiestnenie. Na fakulte však práve vznikli nové priestory venované študentom, kde je možné venovať sa práci a štúdiu. Rovnako nie je možné len tak zriadiť separátny vchod do knižnice, pretože ten by bolo potrebné zabezpečiť ostrahou a vrátnou službou. Prístup do knižnice sa však zlepší po ukončení v súčasnosti prebiehajúcej opravy výťahov, a to vrátane bezbariérového prístupu. Pred samotnou knižnicou je zároveň dostatočné množstvo úložných skriniek, kľúče od nich vám na preukaz študenta vydajú knihovníčky. Otváracia doba knižnice je v súčasnosti obmedzená kvôli pandémii. Pred pandémiou bola upravovaná a bola posunutá viac do raňajších hodín. Vychádzalo to aj z monitoringu návštevnosti, ktorý predtým zamestnankyne knižnice vykonali. V budúcnosti je možné otváraciu dobu opäť upraviť, ak by to požadovalo viac študentov. Knižnica počas prvého týždňa vybavuje prvákov prednostne, v zostávajúcom čase vybaví však aj starších študentov. Toto pravidlo nie je nezmyselné, keďže prváci sa najprv musia naučiť knižnicu používať. Pre prvákov vznikol nedávno aj nový videonávod, veríme, že aj to pomôže odľahčeniu počas prvého týždňa. Pokiaľ ide o aktualizáciu dostupných titulov, tie vedúca knižnice, ktorá je zároveň predsedkyňou akvizičnej komisie, pravidelne dopĺňa. Ak máte záujem o nejaký titul, ktorý nie je dostupný, môžete sa obrátiť na knihovníčky, alebo rovno na pani vedúcu (kniznica@fmph.uniba.sk). V niektorých prípadoch žiaľ sú veľmi žiadané tituly, ktoré už nie sú na trhu a nie je možné ich dokúpiť. V takomto prípade by mali vyučujúci odporučiť inú dostupnú literatúru, a keďže niektorí o tom možno nevedia, môžete im to priamo pripomenúť.

AIS a ďalšie IT systémy: Žiaľ, po nástupe koronakrízy rektor stopol niekoľko rokov pripravovanú zmenu na iný akademický informačný systém (z dôvodu neúnosných finančných nákladov potrebných na prechod). Celá UK tak najbližšie roky bude musieť ďalej žiť s AISom. UK však aspoň robí konkrétne kroky k jeho zlepšeniu. Bola vytvorená nová rada, ktorá určuje priority ďalšieho vývoja, a podarilo sa nám za UK obsadiť je predsedu. AIS postupne bude prechádzať do nového responzívneho používateľského rozhrania, ktorého zárodok už môžeme v systéme vidieť od začiatku aktuálneho akademického roku. Ďalšie systémy, ako napr. Candle a Anketa sú pod našou kontrolou, keďže ich vyvinuli priamo študenti FMFI participujúci v ŠVT. V súčasnosti sme rozbehli obnovenie aktivít ŠVT, v rámci ktorých by bolo možné niektoré tieto systémy postupne modernizovať. Pri tomto budeme prihliadať aj na spätnú väzby zo študentskej ankety.

V mene dekana a vedenia FMFI UK

Ako hodnotíš úroveň stravovacích služieb?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Z ankety je vidieť, že veľkej skupine študentov v stravovacích zariadeniach na fakulte chutí a sú s nimi prevažne spokojní. Pokiaľ ide o cenu a úroveň stravovania, je nutné si uvedomiť, že nejde o reštauračné stravovanie – jeho cena sa snaží nejako reflektovať potreby klientely pozostávajúcej zo zamestnancov a študentov a vždy bude výsledkom kompromisu. Je tiež potrebné zobrať na zreteľ zvyšujúce sa platy personálu v službách, ktoré postupne nútia prevádzkovateľa zvyšovať ceny. Ostatné výhrady, týkajúce sa dlhých radov, nedostupnosti obedov v neskorších hodinách a dietetickej stravy považujeme za opodstatnené a budeme ich prevádzkovateľovi komunikovať.

V mene dekana a vedenia FMFI UK

Ako hodnotíš študentskú anketu?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Z Vašich komentárov možno usúdiť, že väčšina študentov vníma možnosť komunikovať spätnú väzbu formou študentskej ankety veľmi pozitívne. Áno, niektorí majú dojem, že anketa celkom nefunguje, lebo niektoré veci sa na jej základe zatiaľ nezmenili... Veríme však, že sa to týka skôr len niektorých vybraných študijných programov, a nie ich väčšiny. Zmeny v tejto oblasti nie sú jednoduché, ale z pozitívnych reakcií v otázke na služby môžeme vidieť, že študenti pochválili napr. výmenu garanta MMN, či zrušené indexy.
Sťažnosť na pedagóga, ktorý sa po negatívnom hodnotení z ankety snažil zistiť, kto sa na neho sťažoval, vnímame s veľkou vážnosťou. Takéto správanie považujeme za neprípustné. Keďže nevieme konkrétne, o koho ide, prijmeme v tomto smere všeobecné usmernenie. Takéto sťažnosti na konkrétnych učiteľov môžu študenti anonymne napísať do “čiernej skrinky” prostredníctvom AISu. Tieto sťažnosti prídu priamo prodekanke pre štúdium, ktorá ich veľmi pružne rieši.

Anketa je teraz na základe aktualizovanej smernice dekana otvorená ešte celý jeden týždeň po skončení skúškového obdobia daného semestra, na ktorý sa vzťahuje. Keď nás ŠKAS požiadal, aby sme ju predĺžili ešte o jeden ďalší týždeň z dôvodu nižšej účasti, vždy sme tomu vyhoveli. Toto považujeme za dostatočné – je nutné reagovať, kým máme skúsenosti z daného semestra čerstvo v pamäti. Pripomíname, že anketu môžete vypĺňať aj priebežne, na viackrát.

Pokiaľ ide o účasť v ankete, malo by to byť predsa vnútornou motiváciou každého študenta, aby komunikoval spätnú väzbu, aby sme sa o nej dozvedeli a mohli s ňou ďalej pracovať. Samozrejme, akceptujeme aj to, že nie úplne každý má potrebu sa vyjadrovať. Pri posudzovaní ankety predpokladáme, že časť študentov, ktorí sa k nejakému predmetu, študijnému programu, či konkrétnej otázke nevyjadria, sú s nimi zrejme spokojní.

Problém s anonymným výskumom na malej vzorke je všeobecný a netýka sa len študentskej ankety. Anketa je skutočne anonymná po technickej stránke, kedy po finálnom odoslaní vašich reakcií je z databázy vymazané spojenie medzi nimi a vašou identitou. Ak má nejaký študijný program, alebo predmet len niekoľko málo študentov, v niektorých prípadoch nijako neviete urobiť anketu aj reálne anonymnou. Študenti týchto odborov a predmetov musia na toto prihliadať pri jej vypĺňaní.

V mene dekana a vedenia FMFI UK

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to sem.:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

K viacerým pripomienkam z tejto časti sme sa už vyjadrili u konkrétnych otázok ohľadom priestorov, služieb, či stravovania. Za veľmi zaujímavý a relevantný postreh považujeme to, že pandémia a nutnosť prispôsobiť pedagogické postupy sa v niektorých prípadoch zrejme prejavili aj pozitívne. Takto vnímajú aj mnohí učitelia, hoci sa už určite všetci nevieme dočkať momentu, kedy znovu uvidíme študentov tvárou v tvár. Diskusia o tom, čo dobré si môžeme z tejto skúsenosti odniesť a udržať aj po obnovení prezenčnej výučby, prebieha aj vo vnútri pedagogického zboru. Zároveň však zákon a akreditácia väčšiny študijných programov nás zaväzujú k prezenčnej výučbe a niektoré vymoženosti online výučby nebudeme môcť bez zmien v akreditácii len tak udržať aj po obnove prezenčnej výučby.

Ohľadom uznávania medzinárodných certifikátov pre angličtinu sa obrátime na rektorát a budeme koordinovať postup na úrovni celej univerzity.

Stratégiu komunikácie informácií rôzneho druhu smerom k študentom (najmä rôznych príležitostí a ponúk, ktoré sú momentálne zdieľané najmä na Facebooku) prehodnotíme. Nechceme tým však prehlcovať oficiálny e-mailový kanál, pretože naň chodia všetky oficiálne oznamy súvisiace so štúdiom.

Pokiaľ ide o dopravné značenie pred pavilónom M, v tomto komunikujeme s mestskou časťou a príslušným dopravným inšpektorátom, keďže my značenie svojvoľne osádzať nemôžeme.

V mene dekana a vedenia FMFI UK

1-AIN-408/15 Kognitívne laboratórium:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-407/15 Kognitívne vedy: mozog a myseľ:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD.

Milé študentky, milí študenti, som dlhoročným fanúšikom študentskej ankety. Považujem ju za správnu vec. Je zdrojom veľmi zaujímavých, užitočných a dokonca aj zábavných informácií. Jedna z čarovných vecí je, aspoň z mojich skúseností to vyplýva, že aj najležérnejší študent, pokiaľ ide o prácu učiteľa, vie ju veľmi dobre zhodnotiť. To už je v povahe človeka, že nedostatky druhého vidíme lepšie a vieme ich aj lepšie zhodnotiť ako svoje. S touto skutočnosťou som vyrovnaný a celkom dobre ju znášam. Cením si však, že hodnotenie práce študentmi je vo všeobecnosti dobromyseľné a konštruktívne. Často obdivujem študentov koľko času a analytického úsilia tomu venujú. Dám príklad. Stalo sa už, že jeden študent urobil takú rozsiahlu a hlbokú analýzu jedného študijného programu až to kompetentným, obrazne povedané, vyrazilo dych. Bolo tam neuveriteľne veľa vecných poznámok k zlepšeniu toho študijného programu. Mal som dojem, že tento komentár by mohol byť jadrom akreditácie programu. Samozrejme, najzaujímavejšie sú komentáre priamo k práci jednotlivých pedagógov. To si pozorne prečíta každý učiteľ. To si môžete byť istí. Po skončení semestra vždy s istým napätím očakávam zverejnenie výsledkov. Ak ide o pochvalu, to poteší, práca pedagóga nie je jednoduchá. Pokiaľ ide o kritiku beriem to sokratovsky. Starý dobrý Sokrates hovoril, ak ťa kritizujú a je to pravda, teda ide o oprávnenú kritiku, neostáva ti nič iné len sa polepšiť. Ale, ak to nie je pravda (mám predsa dostatok súdnosti, a viem aj sám posúdiť ako to je), tak potom sa ma to netýka, nie je to o mne. Dobrá škola je určite o dobrých učiteľoch, ktorí idú ako sa hovorí „na plný plyn“, ale na druhej strane dobrá škola je aj vecou dobrých, pracovitých a iniciatívnych študentov. Tak ďakujem za hodnotenie a nech sa darí.

Ako hodnotíš činnosť Študentskej komory akademického senátu (ŠKAS)?:
Mgr. Boris Bobáľ (Podpredseda ŠKAS (do 17.11.2020))

Vážené kolegyne a kolegovia, priatelia,

Ako sa už posledné ankety stalo zvykom, sa pokúsim podať reakciu na zanechané komentáre za ŠKAS tak, aby reflektovala postoje študentov ako celku, tak aj za jednotlivcov.

V prvom rade by som chcel všetkým poďakovať za to, že ste vyplnili anketu. 40% študentov je netriviálny počet a dáva nám silný mandát na riešenie existujúcich problémov vo Vašich príspevkoch. Avšak, aj na tomto mieste musím skonštatovať, že na riešenie musí existovať vôľa a cesta, bez tej žiadnych konsenzov a riešení niet. A to na všetkých stranách sporu.

Po prekonaní prvej vlny COVID-19 sme si všetci mysleli, že zimný semester strateného[1] roku 2020 sa začne v normálnom režime. S odstupom času nám bolo všetkým jasné, že situácia sa bude, žiaľ, opakovať. 5. októbra sme sa z fyzických lavíc a posluchární vrátili späť do tých virtuálnych. Radosti a strasti spoločného, učenia, spoločenských akcií (diskoték spoločenských) sa už nezrealizujú. Dovedna sme v rôznych virtuálnych miestnostiach strávili už skoro rok. O to viac si budeme teraz vážiť spoločné chvíle, ranné prednášky, na ktoré sa človeku nechcelo chodiť, zápočty a skúšky bez obavy pokazenia Teamsu. Jedným slovom: slobodu.

Aj napriek neľahkej dobe, všadeprítomnému strachu, nejasnému osudu a labilnému predsedovi vlády sme vydržali a odolali. Vďaka chuti po poznaní, vzdelávaní – túžbe dozvedieť sa niečo nové a duševne vyrásť v ľudí ochotných meniť našu spoločnosť k lepšiemu. Na tomto mieste sa pokúsim každému (a žiaľ neadresne) poďakovať za odhodlanie a trpezlivosť na sebe pracovať v neistých časoch. Som si vedomý objektívnych skutočností, že ponorkový pobyt doma[2] spojený s online vyučovaním nie je optimálny

Poďakovanie patrí tiež „tej druhej strane obrazovky“ – vyučujúcim – ktorým príprava materiálov, prednášok a cvičení, ich spracovanie do online formy trvalo omnoho viac času ako za bežnej prevádzky. Ďakujem všetkým, ktorí svoju prácu poňali ako výzvu na zlepšenie. Taktiež tým, ktorí neznížili latku a rozsah preberanej matérie.

Súčasne môžem oproti minulému semestru skonštatovať, že predmetov, ktorých by hodnotenie kleslo oproti minulému zimnému semestru, je minimum.

Pripomienky zo strany študentov sme sa snažili riešiť „za behu“, niekoľkokrát spomenutým dotazníkom. Ako som spomenul vyššie, na úspešnú mediáciu je potrebné mať ochotné obe strany. Niektoré prípady boli riešené aj mimo dotazníka.

Niektoré pripomienky sú riešené už viackrát, a žiaľ, bez zdarného konca. Je to beh na dlhé trate. Nie je to jednoduché, nie je to automatické, ale „každá alfa častica sa raz pretuneluje“.

Opätovne, by som sa chcel poďakovať za udelené hodnotenie. Už po tretí raz nastal rast hodnotenia. Vďaka vám sme dosiahli najvyššie hodnotenie z celého priebehu hodnotenia ankety – 4,25. Je to pre nás a pre ďalšie generácie Škasákov motivujúci faktor na udržanie si akej-takej úrovne. Vývoj hodnotenia behom semestrov je dostupný na linke[3].

Ku komentárom, tie by som rozdelil na nasledovné okruhy: a) „aktívnejšiu komoru som ešte nezažil“ a b) “Nemám info / nemám s ňou skúsenosti”.

Našťastie sa niektoré veci posunuli vpred a je o nás, pravdepodobne, viac počuť. Tu mi asi ostáva len poďakovať za všímavosť.

K druhej téze, táto sa tu, nanešťastie, vyskytuje roky rokúce. Behom tohto akademického roku nastalo niekoľko posunov pred v oblasti propagácie: založila sa matfyz skupina na FB, ktorej účelom pri vzniku bola bližšia interakcia s (potencionálnymi) študentmi a absolventmi našej fakulty, zverejňovanie zaujímavých vecí zo študentského života atď. Súčasne Damián König si z vlastnej iniciatívy a zábavy založil FB a Instagram page „Matfyz meme“, Martin Csiba administruje instagramový profil „matfyz_skas“. Na oboch týchto médiách by za predpokladu vrátenia sa do predpandemického sveta, mali pribúdať príspevky súvisiace s našou činnosťou. Ako si (ne)žijeme, čo (ne)robíme, o čom momentálne (ne)rokujeme a pod. Momentálne stále dominuje komunikácia prostredníctvom oficiálnej univerzitnej pošty.

Čo ma osobne mrzí je, že vďaka pandémii sa napr. neuskutočnili akcie typu Prvácky týždeň či Kapustnica.

Na záver dve poznámky:

1. Ako po iné roky, nemôžem zabudnúť poďakovať všetkým tým, bez ktorých by tento „kolos“ nebolo možné udržať. Moja vďaka patrí samotným Škasákom, predsedovi AS FMFI UK, prevádzke fakulty, pracovníčkam a pracovníkom dekanátu, Oddeleniu propagácie a tradične všetkým tým, na ktorých som zabudol.

2. K mojej rezignácii, istého momentu som si uvedomil, že neviem priniesť do ŠKASu, či vám, študentom, niečo nové. Súčasne som chcel nechať priestor ŠKASákom, ktorí by za normálnych podmienok ešte nekončili, keďže mne ostal mandát z dôvodu vyhláseného núdzového stavu (zákon č. 93/2020 Z.z.). Bolo po jeho skončení žiadúce, aby niekto zaškolil nových ŠKASákov do vecí, do ktorých som videl prevažne ja. Ďalším aspektom v kategórii „prečo áno“ bolo, že som našiel dôstojných nástupcov, ktorí ma vo veľa veciach „prerástli“, a tým som chcel dať priestor. V každej vyzretej politickej kultúre by malo byť samozrejmosťou neprilepiť sa na stoličku, nedožiť na nej, len preto, lebo pred X rokmi bol niekto do nej ustanovený. Toto píšem s odstupom času, aj z toho dôvodu prikladám žiadosť o vzdanie sa funkcie z novembra 2020[4].

Pozdravuje vás
Boris,
Za ŠKAS.

V Bratislave dňa 17. augusta 2021.

[1]: Tu mala byť narážka na situáciu so „stratenou“ medzivojnovou generáciou, bez ideálov, snov a strateným detstvom v dôsledku ničivého konfliktu.

[2]: Spojený so zákazom vychádzania.
[3]: https://drive.google.com/file/d/1T2EjrO6XZlyAy1ryUZRKoU_wLPsSw7Xi/view?usp=drivesdk

[4]:https://docs.google.com/document/d/1s-uERJbTczit4Nw-lR3JW3cjfKShyUxo/edit?usp=drivesdk&ouid=106259699279893599352&rtpof=true&sd=true