English FAQ Výsledky

Zoznam všetkých pridaných komentárov

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-667/15 Počítačové simulácie vo fyzike:
Mgr. Matej Badin, PhD. (Cvičiaci)

"Ale takisto možno trochu vytknúť veľké požiadavky cvičiaceho najmä na úvodných hodinách, keď sme sa ledva stihli zorientovať v nových veciach (ale ako hovorím, hlavný problém asi bola skôr naša neaktivita)."

Dovolím si nesúhlasiť. Jedinou požiadavkou bolo urobiť si doma domácu úlohu, ktorá spočívala v tom, že si študent mal dokončiť to čo nedokončil na hodine. Táto "domáca úloha" nijako formálne nevstupovala do hodnotenia. Ak to študent nezvládol, mal si prejsť vzorové riešenie, ktoré bolo vysvetlené na prednáške aj na cvičení, a malo sa len implementovať. Jediným nárokom teda bolo prejsť si vzorové riešenie, ktoré bolo dostupné hneď po hodine, čo študenti statočne nerobili. Na základe mojich otázok na hodine a aj privátnej anonymnej ankety po druhom týždni semestra. Boli týždne, kde sa študenti verejne priznali, že z ~7 študentov (dvaja študenti tam chodili aj keď nemali predmet oficiálne zapísaný) si nepozrel riešenie nikto. Ťažko sa potom niečo učí nové a pracuje sa, ak človek nestavia na tom, čo sa naučil.

O tom, že boli týždne, kde (niektorí) študenti ani neprišli na cvičenia, radšej pomlčím. Taktiež by som rád niektorým študentom odkázal, že je absolútne nemiestne reagovať na cvičiaceho poznámkami typu "dobre pán profesor", poprvé by sa mohol niekto na tejto fakulte uraziť prečo ma niekto oslovuje takýmto titulom, keď ho nemám, a po druhé rád by som si pozrel ako si daný študent takúto poznámku dovolí počas prednášky.

Tento predmet, tak ako mnohé iné, nie je "chodenie do kina". Ak si chce niekto urobiť vlastný obraz, o tom čo sa dialo na cvičeniach a čo sa od študentov vyžadovalo (a čo bol nepovinný dodatok), môže si prejsť stránku cvičení, kde je podrobne spísaný "scenár" aj so všetkými materiálmi - [https://people.sissa.it/~mbadin/simulacie]

Prvá polovica semestra je tam kompletná, pri druhej ma to takýmto spôsobom spisovať prestalo baviť, keďže to nikto nesledoval. Študenti ale stále dostávali vzorové riešenia po skončení hodiny.


Čiže ja by som tvrdenie upravil na "hlavný problém bola určite naša neaktivita".


Zmyslom praktických nárokov bolo naučiť študentov aj niečo praktické (nad rámec toho čo videli v kurzoch ako 'Základy programovania' či 'Pokročilé programovanie'), čo sa im zíde aj v ich vlastnej napr. bakalárskej práci (a teda nie je nutne limitované len na aplikáciu vo vybraných problémoch obsiahnutých v tomto kurze). Pričom podotýkam väčšina z týchto zručností nebola nutná na úspešné absolvovanie predmetu a bola uvádzaných ako "zaujímavosti v kontexte". Pričom musím podotknúť študenti dostávali skoro hotové kódy, kde museli len niečo dopísať, čiže prakticky všetka práca nesúvisiaca s riešením danej úlohy Vám bola odstránená.

Pri všetkej skromnosti, ak by som ja mal k tomuto predmetu takéto materiály pred piatimi rokmi, keď som ho absolvoval, tak by som bol viac ako vďačný, keďže technická stránka tohto predmetu bola povedzme ... no niekde inde.

Miesto starého Fortranovského kódu z 90-tych rokov sa teraz učíte používať state-of-the-art kód pre molekulovú dynamiku (LAMMPS), miesto písania skriptov v bashi použiť moderný Python, miesto kreslenia grafov v gnuplote použiť Python, taktiež sa zakomponovali základy pokročilejšej kompilácie a debuggovania C++ kódu (ako nepovinné poznámky), ako použiť modernú template knižnicu pre lineárnu algebru v C++, a pod. Prakticky všetky skripty, ktoré som Vám dal by ste mohli zobrať a začať s nimi robiť výpočty v publikačnej kvalite a zautomatizovať rovno s nimi výpočty aj na superpočítačoch.

Zmyslom kurzov na vysokej škole je dať "ďalšej generácii niečo viac, ako som sám dostal na Vašom mieste" inak ide o cestu späť alebo o "znovu objavovanie kolesa".

S pozdravom
Matej Badin

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-303/15 Game Engines:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Tento rok mi urobilo radosť niekoľko tímov, ktorých to fakt bavilo a vytvorili niekoľko veľmi slušných hier.

1-EFM-321/00 Cvičenia z nelineárneho programovania:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za hodnotenie a komentáre. Súhlasím, že prechod na dištančnú výučbu bol nešťastný, a veľmi náročný nie len pre študentov.
Čo sa týka riešených príkladov, ktoré mali slúžiť ako štúdijný materiál -- časť, ktorá bola opravená, som zverejnila pred prvou skúškou (pripomenula mi to študentka), zvyšok som stíhala opraviť až oveľa neskôr. Na druhej strane, zdieľať riešenia si študenti mohli aj priamo medzi sebou - býva to bežné v krúžkoch a ročníkoch.

Ďakujem za spätnú väzbu. Škoda, že ste sa nevyjadrili aj písomne pri tých nižších hodnoteniach - vskutku ma zaujíma napríklad pri tom ústnom prejave, ako to študent/ka vníma. Iba z číselného hodnotenia to žiaľ neviem vyčítať, čiže ťažko to zmením.

1-OZE-211/15 Praktikum I:
doc. RNDr. Juraj Országh, PhD. (cvičiaci)

Tak, ako zvykneme vysvetliť na úvodnej hodine semestra, jedným z hlavných cieľov praktika je naučiť študentov spracovať experimentálne dáta a spísať ich do podoby vedeckého textu. Preto je na formu referátu kladený taký dôraz, preto má referát rovnakú formu ako vedecký článok a preto vyžaduje jeho napísanie od študentov toľko času (spravidla približne 4 hodiny).

Cieľom prvého praktika nemôžu byť fyzikálne náročné úlohy, pretože potom by sa pre mnohých študentov stalo časovo neúmerne náročným (už v súčasnom stave sú to 3 hodiny v laboratóriu + cca 4 hodiny referát + príprava na nasledujúcu hodinu - to všetko každý týždeň).

Tí študenti, ktorí majú ambíciu experimentálne vedecky pracovať na fyzikálne náročnejších úlohách, riešenie ktorých skutočne prinesie nové poznatky, sa môžu zapojiť do výskumu v niektorom z laboratórií na fakulte. Nepochybujem, že pri následnom spracovávaní dát a príprave publikácie (napr. príspevku na Študentskú vedeckú konferenciu) ocenia, čo sa naučili pri písaní referátov na praktiku.

Na praktikách sa nerobí veda. Na praktikách učíme robiť vedu.

Všetkým našim študentom ďakujem za spätnú väzbu ku praktiku v ankete - pozitívnu aj konštruktívnu negatívnu.

1-AIN-426/11 Aplikovaný robotický seminár:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Thank you, I enjoyed the group this year, despite a bit challenging conditions. It was a lot of fun and learning also for me. And we have advanced in various fields. Great!

Yes, this is not so structured course, more like a discovery with a very open end. But you are right we need to be aware of that early on the way. :)

1-AIN-167/15 Praktický seminár robotiky:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Thanks for joining this journey!

1-AIN-132/12 Úvod do bakalárskej práce:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyučujúci)

Vďaka všetkým za poctivé plnenie úloh. Zmysel toho predmetu je najmä v tom, aby sme zvýšili šance, že sa na bakalárskych prácach dostatočne začne robiť už v prvom semestri, čo sme až s jednou-dvoma výnimkami splnili a verím, že ak by nebol, tak by si situácia vôbec nebola taká ako bola. Kto dával na prvých stretnutiach pozor, dozvedel sa všetky veci, aj ohľadne citovania, aj štruktúry textu a veľa o tom je uvedené aj na stránke predmetu. Nápad zapísať to štruktúrovanejšej podoby vítam, vďaka, zostáva to už len urobiť. :-) Skúsime!

1-PMA-741/00 Demografická štatistika:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za všetky hodnotenia a komentáre. Spôsob hodnotenia predmetu by bolo možné zmeniť. Súhlasím, že vypracovanie semestrálneho projektu je časovo pomerne náročné, no pri tejto časti hodnotenia sme sledovali aj vyšší cieľ (nad rámec toho, že si študenti mohli zužitkovať odborné vedomosti, ktoré získali na prednáškach a cvičeniach z Demografickej štatistiky). Tvorba záverečného projektu slúžila aj ako príprava k písaniu bakalárskej či diplomovej práce. Pri iných predmetoch (v rámci Ankety FMFI UK) študenti zvykli písať: "rozcvičky na začiatku cvičení boli fajn, pretože vyučujúca nás takto donútila, aby sme sa pravidelne pripravovali na každú vyučovaciu hodinu". Pri predmete Demografická štatistika by sme potom mohli uviesť niečo takéto: "vypracovanie semestrálneho projektu bolo prínosné, pretože vyučujúci nás takto donútili, aby sme si osvojili a vyskúšali aj techniky písania záverečných prác". Rozdiel je v tom, že efekt rozcvičiek sa ukáže skoro okamžite, no úžitok z vypracovávania semestrálne projektu sa dostaví až s 1-ročným oneskorením. :)

Budeme sa snažiť, aby sme na prednáškach / cvičeniach zvýšili tempo vyučovania a aspoň čiastočne odstránili problémy súvisiace s úrovňou technických zručností študentov. Ešte prednedávnom existovali dva "demografické" predmety: základný bakalársky kurz z demografickej štatistiky a nadstavbový magisterský kurz z matematického modelovania v demografii. Žiaľ, kvôli nízky počtom študentov sa tieto osobitné predmety nedokázali "uživiť", a preto sa zlúčili (oba predmety navštevovali 2 – 3 študenti, čo z manažérskeho hľadiska bolo neudržateľné). Ak sa počty študentov na programe PMA opäť budú pohybovať okolo hodnoty 15 a bude záujem aj zo strany študentov mEMM, je dosť pravdepodobné, že oba spomínané kurzy opäť (znovu) budú v ponuke predmetov.

1-PMA-741/00 Demografická štatistika - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenia, veľmi ste ma potešili. Budem sa snažiť, aby som zvýšil dynamiku prednášok. Všimol som si, že mám takýto zlozvyk – učivo vysvetľujem príliš zdĺhavo a v podstate až do toho momentu, kým ja sám tomu úplne porozumiem. A to teda nejaký čas trvá... :)

1-PMA-310/00 Poistná matematika (1):
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenia. Budeme sa snažiť, aby tento predmet bol z roku na rok kvalitnejší a prínosnejší.

1-PMA-310/00 Poistná matematika (1) - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu, veľmi si ju cením.

1-PMA-530/00 Všeobecná teória poistenia:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu, hodnotenia ma potešili. Pre zaujímavosť si dovolím doplniť, že už od budúceho akademického roku sa trochu zmenia osnovy predmetu Všeobecná teória poistenia. Niektoré časti sylabov sa presunú do nadstavbového magisterského predmetu, a vytvorí sa tak väčší priestor pre preberanie základných techník neživotného poistenia.

1-PMA-530/00 Všeobecná teória poistenia - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za všetky hodnotenia a komentár.

1-AIN-407/15 Kognitívne vedy: mozog a myseľ:
RNDr. Barbora Cimrová, PhD.

Vďaka za výborné hodnotenie. Je to veľmi potešujúce :)

Ďakujem za fantastické hodnotenie! Veľmi si to cením :)

1-UIN-341/15 Tvorba pedagogického softvéru (1):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD. (prednášajúci)

Uznávam, že predmet má pre študentov učiteľstva viac povinností, ako očakávajú podľa počtu kreditov. Na prednáškach sa mohli stretnúť s viacerými učiteľmi z praxe, ktorí si, či už sami, alebo s pomocou programátorov vyvíjali edukačný softvér. Spojenie s AIN malo viesť k pochopeniu, že komunikácia s učiteľ - programátor nie je vždy jednoduchá.

2-UXX-105/15 Počítačom podporované prírodovedné laboratórium:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant predmetu)

Ďakujem za vyjadrenie, a to aj študentke, ktorá pravdepodobne nevnímala úvod kurzu a ignorovala materiály kurzu v moodle prostredí. Výberové predmety tohto typy zú zložené na väčšej miere iniciatívy jednotlivých študentov a ich skegoldingu zo strany vyučujúcich. Vyučujúci reagujú na iniciatívu jednotlivých študentov a iste nesmú "vedieť", s akou iniciatívou jednotliví študenti prídu - samozrejme, musia to vedieť odhadnúť. Tento semester sa nám to zjavne pri niektorých študentoch nepodarilo, upravíme diagnostické metódy. V tomto ročníku sme si už podobnú záležitosť v minulosti všimli, ideme diskutovať. Čo sa týka technológií, ktoré vraj nefungovali - tento predmet nie je o učení sa vyriešených problémov (úloh) spamäti ale o učení sa spôsobov riešenia problémov.

muMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za vyjadrenia.
Čo sa týka komentára o praxi: popradve, neviem si predstaviť, že by študent s takýmto vyjadrením prišiel ku mne na prax (kedysi som bol fakultným učiteľom a študenti ku mne na prax chodievali). Viesť vyučovanie je komplexný proces a je to práca s mladými ľuďmi. V rámci 5-ročného štúdia učiteľstva ponúkame množstvo situácií z reálnych tried a systematickú prípravu. Absolvent je začínajúcim učiteľom. Model, ktorý ponúka komentár (polovica praxe a polovica štúdia), je skôr modelom pre adaptačné vzdelávanie (najmä prvý rok absolventa v škole).

1-MAT-785/15 Teória miery a integrálu:
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

muMAFY/k učiteľstvo matematiky a fyziky (konverzný):
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant uFY)

Ďakujeme za vyjadrenia. Rozvrh denných konverzných študentov, pri počte študentov jeden-dvaja v ročníku, je individuálnou záležitosťou študenta a odporúčam konzultovať ho s tútorkou alebo s garantom.

upMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-110/15 Základy matematiky (1):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-223/15 Virtuálna a rozšírená realita:
RNDr. Zuzana Berger Haladová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu. Prehodnotim (ne)zaradenie pozvanych prednasok zameranych vyhradne na informatiku.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-MAT-815/00 Základy fyziky (1):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Chcel by som sa poďakovať všetkým študentom a študentkám za vyjadrenie v ankete. Je pre mňa dôležité vidieť ich názor. Som rád, že sa im predmet páčil a ja osobne som si ho tiež veľmi užil.

Náročnosť domácich úloh sa spomína vo vyjadreniach pravidelne. Skúšal som s tým už v minulosti čosi spraviť a úlohy sú predsa len o čosi jednoduchšie ako boli (áno, bolo to ešte ťažšie). Ale mám pocit, že za istou hranicou sa s tým už veľmi hýbať nedá, ak sa študenti majú naučiť to, čo si predstavujem. Problém je trochu aj v tom, že si musia zvyknúť na trochu iný spôsob myslenia a prístupu k úlohám ako na iných hodinách.

1-FYZ-414/15 Metódy riešenia fyzikálnych úloh (2):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Cvičiaci)

Chcel by som sa poďakovať všetkým študentom a študentkám za vyjadrenie v ankete. Je pre mňa dôležité vidieť ich názor. Som rád, že sa im predmet páčil a ja osobne som si ho tiež veľmi užil.

1-AIN-130/16 Programovanie (1):
RNDr. Andrej Blaho, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-TEF-301/19 Štatistická fyzika a termodynamika - Mgr. František Herman, PhD.:
Mgr. František Herman, PhD. (Prednášajúci/cvičiaci)

Za hodnotenie i vyjadrenie ďakujem, korešponduje s mojím sebakritickým pohľadom na celú vec. Štatistická fyzika a Termodynamika je intelektuálne náročná disciplína ako pre študentov tak aj pre prednášajúcich (zvlášť na prvý krát).

Keď na moment opomeniem pár vecí, o ktorých vieme (a interne si ich ešte určite prediskutujeme) myslím, že vzhľadom na okolnosti sme daný kurz (alebo keď chcete moju časť kurzu som) nespravil/i vôbec zle. Samozrejme, priestor na zlepšenie je a je našou povinnosťou sa ho snažiť vyplniť. Osobne by som náš kurz odporučil aj študentom odboru bakalárskej fyziky.

S pozdravom
František Herman

Ďakujem za reakciu, budem sa snažiť zmierniť tempo. Aj keď sa o primerané tempo snažím, nie vždy sa to darí - odporúčam v takých prípadoch sa ozvať s otázkou alebo poprosiť o zastavenie/spomalenie/zopakovanie výkladu.

1-AIN-510/15 Linux - princípy a prostriedky:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Vaše povzbudivé komentáre sú dobrou motiváciou na zlepšovanie prostredia MMčítanky. Ešte je tam stále čo vylepšovať. Cieľom je aj viac zinteraktívniť samotnú prednášku. Možno potom odpadne aj problém s mojim "monotónnym hlasom".

Ďakujem
Marek Nagy.

Ďakujem, že ste sa zamysleli nad naším predmetom a poskytli mi námety na zlepšenie.

I Kupka

1-MMN-316/15 Nelineárna a stochastická optimalizácia (1):
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre. Áno, na skúške boli otázky rôznorodé, snažil som sa zistiť, nakoľko látke, ktorú sme brali rozumiete. Rozumiete natoľko, že si viete aj pospájať jednotlivé vedomosti a spomienky dohromady a vyriešiť tak aj mierne neštandardnú úlohu.

I Kupka

Ďakujem za hodnotenia a komentáre, ich zväčša pozitívna tendencia ma veľmi potešila.
Budem sa snažiť zredukovať "opakovaciu" časť, aby vyšiel čas na dôkladnejšie prejdenie nadstavbových tém (ako spomínaný QR rozklad) a na prípadné doplnenie ďalších tém (a aspoň čiastočne tak pokryť spomínané "keby mal tento predmet pokračovanie").
Čo sa týka konkrétnych príkladov, tak tie budem určite pridávať - už tento rok boli v podstate všetky "Ďalšie príklady" nové, budúci rok k nim doplním ešte ďalšie na domáce precvičenie.

Ďakujem za pozitívne komentáre. Dúfam, že aspoň časť toho nadšenia sa na vás preniesť podarilo :).

2-AIN-272/15 Spracovanie digitálneho signálu:
RNDr. Marek Nagy, PhD. (prednášajúci+cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Spracovanie digitálneho signálu sa opiera o množstvo teoretických poznatkov, bez ktorých je ťažké správne využívať výstupy rôznych nástrojov ako napríklad Fourierova transformácia.

Samozrejme budem sa snažiť viac zinteraktívniť priebeh prednášky v prostredí MMčítanky.

Ďakujem
Marek Nagy.

Dobrý den,
prekvapilo ma , že sa Vám nezdá, že sa snažím dohoniť prednášky. Lebo ja mám takú skúsenosť , že treba precvičiť aj koniec semestra. Porozprávam sa o tom s Vami a možeme spomaliť aj počítať menej príkladov. S pozdravom LK

1-UFY-335/15 Fyzika okolo nás:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Vďaka za odpoveď.
Peter Horváth

2-prUFYx-102/21 Mechanika:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Vďaka za odpovede.

Súhlasím, že predmet je pre mnohých z vás náročný, ale treba si uvedomiť, že po absolvovaní rozširujúceho kurzu budete považovaní za kvalifikovaných učiteľov fyziky. Zvládnutie a pochopenie základných pojmov a súvislostí je nutným predpokladom korektného vyučovania predmetu na úrovni ZŠ prípadne SŠ. Predmet bol nastavený na stredoškolskú úroveň a už na vstupe predpokladáme aspoň základné znalosti a schopnosti z matematiky, konkréte napríklad rovnice, znalosť vlastností základných funkcií ako sínus. Fyziku je možné definovať ako opis prírody pomocou matematiky. Obsah predmetu bol na základe spätnej väzby neformálne rozdelený na dve časti pokračujeme v letnom semestri.

Prajem veľa odhodlania.

Peter Horváth

1-UFY-111/15 Mechanika:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Vďaka za odpovede.
Peter Horváth

2-UFY-111/15 Praktikum školských pokusov z fyziky (1):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičiaci)

Vďaka za odpovede.
Peter Horváth

muMAFY učiteľstvo predmetov matematika a fyzika:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (Koordinátor ped. praxe)

Vďaka za odpovede a reakcie na ped. prax.

Pedagogická prax bola kvôli pandemickej situácii poznačená, niektoré časti sa konali dištančne, niektorí študenti absolvovali prax u učiteľov, ktorí bežne neposkytujú študentom prax. Napriek tomu som rád, že sa podarilo prax zabezpečiť v súlade so študijným plánom.

Štúdium učiteľstva fyziky spolu s matematikou považujem za mimoriadne náročné. Študenti si musia osvojiť nielen obsah a metódy samotných predmetov, ale oboznámiť sa majú aj so základnou didaktikou. Preto nepovažujem za vhodné a ani nutné rozširovať počty týždňov praxe, ktoré by išli na úkor prezenčnej fakultnej výuky. Nastavenia a rozsah praxe považujem za dostatočné.

Väčšina kolegov z Oddelenia didaktiky fyziky máme skúsenosti s vyučovaním na stredných školách, čo sa pretavuje aj do obsahu a formy vyučovania na našich predmetoch. Ako iste viete, ja konkrétne bez prestávky pôsobím aj dnes ako stredoškolský učiteľ fyziky a svoje postrehy a skúsenosti z tohto prostredia využívam pri výuke. Jednak sa odo mňa máte možnosť dozvedieť, kde a prípadne prečo bývajú niektoré pojmy pre žiakov náročné, a aj ako žiakom pomôcť pri ich zvládnutí. Rád sa s vami delím aj o konkrétne návody a námety metodického charakteru.

Čo sa týka získavania skúsenosti s pedagogickým pôsobením, študentov povzbudzujeme k tomu, aby využili možnosti, ktoré im ich znalosti, schopnosti a aj poloha Fakulty v Bratislave poskytujú. Vynikajúcim spôsobom je napríklad doučovanie žiakov a študentov na všetkých stupňoch, túto formu považujem pre budúceho učiteľa aj za najlepšiu komerčnú brigádu.

Ešte lepšou možnosťou získavať skúsenosti s priamou výukou je zapojiť sa v role učiteľa do vyučovania. Opakovane sa nám hlásia základné a stredné školy so záujmom zamestnať našich študentov v role učiteľov fyziky a matematiky. Takto zamestnaní študenti majú našu podporu jednak metodickú, ak treba tak aj materiálnu. S hrdosťou konštatujem, že spätné väzby na našich študentov v role učiteľov od vedení škôl a rodičov bývajú pozitívne, čo považujem za potvrdenie správneho nastavenia nášho študijného programu a pedagogického pôsobenia konkrétnych vyučujúcich na Fakulte.

Milí kolegovia študenti, prosím uvedomte si, že po skončení štúdia učiteľstva ste na úrovni začínajúceho učiteľa a skúsenosti a ďalšie schopnosti môžete získať iba usilovnou prácou so svojimi žiakmi vo svojej triede v role učiteľa.

Prajem vám veľa odhodlania a radosti s vašimi žiakmi.

Peter Horváth

Ďakujem za komentár. Porozmýšľam. I. Kupka

Ďakujem za Vaše vyjadrenia sa k predmetu. I Kupka

MMN manažérska matematika:
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (garant)

Ďakujem za Vaše komentáre. Posunul som ich aj ďalším kolegom, ktorí budú mať v budúcnosti právomoci niečo zmeniť. I Kupka

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-472/20 Vývoj mobilných aplikácií:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

ďakujem za podnetné komentáre. Súhlasím, že cenu cvicení treba upraviť, miesto 3:10 skúsime o rok niečo adekvátnejšie, možno 1:2. Vďaka, že mnohí ste si všimli a ocenili prácu cvičiacich, kolegov doktorandov, bez nej by to nešlo. Témy v predmete sa vyvíjajú asi rýchlejšie ako na iných predmetoch, a to aj informatických, takže veľakrát počujete niečo, čo pred rokom ešte nebolo, lebo nemohlo byť. A každej prednáške trvá roky, kým si "sadne", a vyladí sa.

1-AIN-472/20 Vývoj mobilných aplikácií - RNDr. Peter Borovanský, PhD.:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

ďakujem... a jediné, čo ma napadlo, že škoda, že anketa je anonymná, mal by som koho pozvať na café...

1-OZE-302/10 Základy fyziky vody:
prof. RNDr. Zdenko Machala, DrSc. (prednášajúci)

Dakujem za vase povzbudive a ocenujuce hodnotenie.

1-OZE-302/10 Základy fyziky vody - prof. RNDr. Zdenko Machala, DrSc.:
prof. RNDr. Zdenko Machala, DrSc. (prednášajúci)

Dakujem za ocenenie predemtu i mna ako prednasatela. Dakujem vam studentom aj za spatnu vazbu a spolupracu pri zmenach stud. programu OZE a EOM do novej akreditacie.

Ďakujem za spätnú väzbu. Teší ma, keď sú študenti s cvičením s spokojní.

Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do ankety. Som rád, že sa vám predmet páčil a zdal užitočný.
Čo sa týka tempa výučby, snažím sa ho prispôsobiť tak, aby každý mal možnosť pochopiť, čo sa deje a spýtať sa, ak nerozumie. Pre študentov s vyšším tempom odporúčam riešenie úloh na precvičenie, ktoré majú k dispozícii online.

Ďakujem za pekné hodnotenie! Som rád, že som opäť mohol učiť FoJáky.

Ku kritickým hodnoteniam by som chcel dodať, že:
- áno, niekedy som odkázal na pozretie si materiálov k predmetu kvôli nedostatku času. Ide o úlohy, pri ktorých ma skúsenosť naučila, že jednak je kľúčové ich pochopiť a druhak nie je vždy toľko času na cvičeniach, aby sa prešli do najmenšieho detailu. Preto som pred časom spísal ich riešenia v prístupnej forme a na cvičení sa snažím prezentovať kľúčové časti týchto úloh. Zatiaľ ma nenapadlo lepšie riešenie ako problém s nedostatkom času vyriešiť tak, aby študenti mohli rozumne veci doštudovať.

- určite sme nestrávili 90% cvičenia prezentáciou študenta. Ten čas sa vždy pohyboval niekde medzi 50%-60% na prezentácie a zvyšok na dovysvetlenie prednášky. Rozumiem, že výklad študenta nie je tak kvalitný ako výklad profesora prípadne cvičaceho. Na druhú stranu, cvičenia majú byť o práci študentov a úlohou cvičiaceho je napmôcť študentom prísť na riešenia úloh. Cvičenie nemá byť druhá prednáška a preto budeme vyžadovať aktívne zapojenie študentov do cvičení formou prezentácií aj do budúcna.

2-MMN-139/19 Základy investovania na finančných trhoch v praxi:
RNDr. Miron Zelina, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenia, akurát je škoda, že priemerne hlasovalo 41% študentov, ale k môjmu predmetu sa vyjadrili (zatiaľ) len dvaja študenti zo 17, čo je 11%. Takže je to málo reprezentatívne.
Určite beriem pripomienku, že by sme mali viac precvičovať, vážne zvažujem, že by som predmet rozšíril o cvičenia, takže by bol aj v zimnom, aj v letom semestri, aby bolo dosť času precvičiť to, čo sa naučíme. Navyše som niektoré témy nestihol, napríklad základné princípy zdaňovania výnosov z cenných papierov.

2-MMN-139/19 Základy investovania na finančných trhoch v praxi:
RNDr. Miron Zelina, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenia, akurát je škoda, že priemerne hlasovalo 41% študentov, ale k môjmu predmetu sa vyjadrili (zatiaľ) len dvaja študenti zo 17, čo je 11%. Takže je to málo reprezentatívne.
Určite beriem pripomienku, že by sme mali viac precvičovať, vážne zvažujem, že by som predmet rozšíril o cvičenia, takže by bol aj v zimnom, aj v letom semestri, aby bolo dosť času precvičiť to, čo sa naučíme. Navyše som niektoré témy nestihol, napríklad základné princípy zdaňovania výnosov z cenných papierov.

Ďakujem za hodnotenie.

2-INF-921/00 Diplomový seminár (2):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.

Ďakujem za hodnotenie.

2-INF-178/15 Kryptológia (1) - doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.:
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie.

2-INF-178/15 Kryptológia (1):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie. K pripomienkam:

1. Tento výrok nie je pravdivý: "potreba splnenych vsetkych domacich uloh na pripustenie ku skuske nebola nikdy spomenuta". Na začiatku semestra na prvej prednáške som o tejto podmienke hovoril. Nakoniec, je explicitne uvedená aj na 3. slide úvodnej prezentácie (slide má nadpis "Grades"), kde je uvedný spôsob hodnotenia tohto predmetu. Nehovoriac o pravidelnom pripomínaní blížiacich sa termínov domácich úloh na prednáškach počas semestra.

2. Zdá sa, že rozsah preberaných tém a tempo predmetu sa stávajú menej stráviteľným. Je to pre mňa signál na zamyslenie, čo do prednášok "vtesnať", na ktoré témy sa sústrediť a ktoré možno oželieť. Skúsim, snáď k lepšiemu. Vďaka za spätnú väzbu

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prednášajúci)

podľa novej akreditácie sa EMO rozdelí na dva predmety. Je to dobre, pretože študenti budú mať čas sa elektromagnetizmus naučiť - pred optikou už budú mať za sebou celé skúšobné obdobie a úspešnú skúśku. V súčasnej optike sa ťažko dovolavalo poznatkov z EM, pretože študenti ich ešte len počuli a celé samoštúdium chýbalo.

Myslím, že Optika samotná nevyžadovala náročnú matematiku - snáď okrem spomínanej Fourierovej transformácie (ktorú ste možno mali na Matematických metódach?) - ale aj tá sa spomínala len okrajovo.

Prednášanie "na diaľku" je podstatne náročnejšie, uvidíme, či si spoločné prednášky v letnom semestri budeme užívať viac

pm

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika - prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc.:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prednášajúci)

#12146688 Čo ste na skúšku neprišli ešte raz? Skoro každému sme to ponúkli, ale niektorí hneď zobrali A, ba aj inú známku, a viac sa neohlásili.

1-FYZ-667/15 Počítačové simulácie vo fyzike:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prednášajúci)

#1229243 Myslím, že ste nevďační. Mali ste cvičiaceho, ktorý na každú hodinu pripravil podrobný program, fyzikálny aj programátorský.
Cvičenia boli tento rok veľkou pridanou hodnotou k celému predmetu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

TEF technická fyzika:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (garant TEF)

Ďakujem za komentáre.

Magisterský program sme pripravili aj akreditovali, ale v novej akreditácii sme ho zrušili, pretože nie sme schopní naplniť personálne požiadavky akreditačných štandardov. To nemusí vadiť, po bakalárovi si môžete vybrať z viacerých programov na FMFI, porípadne na STU. Príďte sa poradiť, keď príde ten čas.

pm

1-FYZ-120/17 Matematika (1):
prof. RNDr. Ján Filo, CSc. (prednášajúci)

Otto Forster: Analysis 1 (Differential und Integralrechnung einer Varänderlichen), 12. Auflage.
Dieses seit vier Jahrzehnten bewährte Standardwerk ist gedacht als Begleittext zur Analysis-Vorlesung des ersten Semesters fur Mathematiker, Physiker und Informatiker.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-101/15 Matematika pre učiteľov informatiky (1):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-prUINx-103/21 Matematické základy informatiky (1):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-315/15 Štatistická fyzika a termodynamika:
doc. RNDr. Vladimír Balek, CSc. (prednášajúci)

(1) prednášky nezrozumiteľné a abstraktné -- ľutujem; chýbalo, ktoré informácie sú dôležité, bolo tam more odvodzovačiek -- význam priebežného upozorňovania, čo je dôležité a čo nie, som podcenil, odvodzovačky patria k veci; nepriehľadné priesvitky -- išlo mi o to, aby mali zaujímavú textúru; chýbali modré slajdy, sylaby boli príliš obsiahle -- k prvému termínu som dodal vzorové modré slajdy (uznávam, že by bolo lepšie, keby som dodal všetky), zo sylabov som vyradil veľa tém, o ktorých bola reč na prednáške, boli tam vymenované, (2) neprišli ste prednáškam na chuť, neobjavili ich užitočnosť/zaujímavosť -- ľutujem, (3) priesvitky boli náročné, lepší bol doc. Černý -- aj ja som obdivovateľ V. Č., žiaľ, na fakulte už nepôsobí, (4) hodnotenie bolo trikrát zmenené, chýbali videá -- zmeny som snažil zdôvodniť, videá som postupne dopĺňal (uznávam, že by bolo lepšie, keby som ich dodal načas), (5) prednášky boli neorganizované, vysvetlenia prekomplikované, bránili pochopeniu -- ľutujem (ja som to až tak vyhrotene nevidel, ale uznávam, že to tak mohlo pôsobiť), (6) poznámky boli mimo chápania -- snažil som sa, ako som vedel, (7) dúfali ste, že prednáška bude aspoň taká dobrá ako prednáška Ďura Tekela, nestalo sa -- poňal som ju ináč, možno preto

(1) na prístup nemôžete povedať nič zlé -- ďakujem, shosan wa subete no kokoro o yorokobasu (pochvala poteší každé srdce), (2) priesvitky radšej bodovo, chýbalo vysvetlenie označení -- bodovo by nestačilo, je tam veľa odvodzovačiek, vysvetlenie označení som asi podcenil, (3) za katedrou po dlhšej dobe -- nie celkom, prednášal som, ale posledných cca 30 rokov len teoretikom; prednášky neboli podané zaujímavo, vysvetlenia boli nezrozimiteľné -- ľutujem, dal som do toho maximum a výsledok? (ako vidno) minimum; kritéria sa menili, hodnotenia boli netransparentné -- zmeny som sa snažil vysvetliť, v hodnoteniach je vždy subjektívny prvok, (4) bolo treba sa sústrediť, aby ste sa sústredili -- ľutujem, neuvedomil som si; chaos v hodnoteniach -- viď bod (3), (5) zrozumiteľnosť a spôsob prednášania boli náročné nie z obsahovej, ale z komunikačnej stránky -- ľutujem; (6) radšej celý semester na tabuli -- súhlasím; staromódny štýl, nevedel by som vysvetliť, ako ťahá kôň -- ťahá do L, žiaľ, v predmete nebolo veľa miest, ktoré by sa dali takto ľahko vybaviť; zmeny v hodnotení -- viď bod (3)

2-FFZa-108/15 Numerical Methods:
MSc. Dávid Gregor, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FOZ-201/15 Ekológia a rádioekológia:
Ing. Jakub Kaizer, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentár. Predmet sa naozaj zameriaval na radioekológiu a to z dôvodu, že obaja prednášajúci majú k tejto oblasti bližšie vzhľadom na ich vedeckú činnosť. Chybou bolo, že sa ako si zabudli zmeniť sylaby predmetu (nie som si istý, do akej mieri sa to dá mimo akreditácie), keďže súčasní prednášajúci predmet "podedili" po starších kolegoch a predmet v tejto podobe bežal vôbec prvý krát. V novej akreditácii sa predmet bude volať iba Rádioekológia, pričom sylaby už budú samozrejme upravené.
Posun na začiatku semestra bol o jeden týždeň, čo bolo spôsobené nedostupnosťou jedného z prednášajúcich z dôvodu prebiehajúcej inej výučby. Dňa 28.9. bolo úvodné stretnutie, kde sa povedali základné veci. Na ďalší týždeň, 4.10., už začali štandardne prednášky, najprv prezenčne a neskôr on-line podľa pandemických nariadení.

2-FOZ-201/15 Ekológia a rádioekológia - Ing. Jakub Kaizer, PhD.:
Ing. Jakub Kaizer, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentár. Uznávam, že prednášky boli dosť nahustené, čo mohlo znižovať kvalitu prezentácie. V budúcnosti bude preto rovnaké množstvo materiálu "rozriedené" o jednu prednášku (po dohode s druhým prednášajúcim). Nerozumiem ale negatívnemu hodnoteniu ohľadom komunikácie a otázok, pretože si nespomínam na prípad, kedy by som so študentami odmietol diskutovať, pričom som sa ich viac krát spýtal počas prednášok, či majú nejaké otázky.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - PhDr. Alena Zemanová:
PhDr. Alena Zemanová (vyučujúca)

Ďakujem za hodnotenia aj komentáre. Nie celkom rozumiem námietke, že počas online výučby nebol prejavený záujem o vyučovanie predmetu. Z mojej strany rozhodne bol. Cvičenie prebiehali cez MS Teams pravidelne v termínoch podľa rozvrhu a nevynechala som ani jedno. Metódy som prispôsobila obmedzeným podmienkam výučby online. Okrem toho som osobne aj na webovej stránke ponúkala individuálne konzultácie, v ktorých som sa vedela prispôsobiť špecifickým požiadavkám jednotlivých študentov (čo sa v skupine vždy nedá) a viacerí študenti ich aj využili.

1-AIN-430/15 Programovacie paradigmy:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

ďakujem za komentáre, za mňa je to pohodový predmet so študentami, ktorí si ho vyberú. Vďaka aj cvičiacej za atmosféru, aj atraktívnu súťaž. Nebude ľahké do budúcna uržať takto nastavenú latku:)

1-AIN-430/15 Programovacie paradigmy - RNDr. Peter Borovanský, PhD.:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

ďakujem za komentár, snažím sa:)

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1):
PhDr. Alena Zemanová (vedúca KJP)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a podelili sa so svojimi postrehmi. Pozitívne ohlasy nás potešili, nad kritickými sme sa zamysleli. Dovoľte, aby som sa vyjadrila k niektorým z nich:
1/ Anglický jazyk je síce rovnaký predmet pre všetkých, ale vstupná znalosť angličtiny u našich študentov je veľmi rôzna. Tomu prispôsobujeme vyučovacie materiály, postupy aj testy. U študenta, ktorý sa po anglicky učil 4 roky, nemôžeme použiť rovnaké materiály a testy ako u študenta, ktorý sa učil 12 rokov.
2/ Anglický jazyk sme vyučovali prezenčne aj počas tých cca dvoch týždňov, kedy výučba iných predmetov (najmä matematických a informatických) prechádzala do online formy. Jazyk nie je teoretická vedomosť, ale komunikačná zručnosť, ktorá sa oveľa efektívnejšie učí prezenčne. Preto sme prezenčnú výučbu naťahovali tak dlho, ako sa dalo. Študentom, ktorí sa počas tohto hybridného obdobia nemohli zúčastňovať na cvičeniach, sme ponúkali individuálne konzultácie online.

1-EFM-220/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem študentom za pozitívne a povzbudivé komentáre, ale som vďačná aj za tie (konštruktívne) kritické.

Čo sa týka časového menežmentu projektov, to určite nebolo zvládnuté dobre. Otázka je, či by sa to za daných okolností dalo zvládnuť lepšie. Tento semester si vyžiadal veľa pracovných víkendov, večerov a dní, keď sme mali povinnosť uplatniť si dovolenku.

Tiež mi veľmi chýbala prezenčná výučba, interakcia, možnosť odpovedať na otázky, ale za daných okolností by to bolo možné len rozdelením predmetu na dve oddelené prednášky, čo by bolo jednak časovo veľmi náročné pre mňa, aj by to skomplikovalo tvorbu rozvrhu podľa covid nariadení.

Ak majú študenti konkrétny nápad, čo by sa dalo na predmete vylepšiť, rada si to vypočujem.

Vyjadrenia k niektorým komentárom:

"Skúška však bola formou open book a bolo na ňu naozaj málo času, niektoré úlohy sa ani nedali stihnúť vypracovať."
Myslím, že je zásadnou chybou študentov, že predpokladajú, že na open book sa netreba pripraviť. Čas na vyplnenie testu sa nastavil po otestovaní časovej náročnosti a preškálovaní v prospech študentov. Na druhej strane, ak by si študenti vybrali prezenčnú formu skúšky, problém s časom tu nemusel byť.

"Skoda ze ale nenasli zadania kde sa aj v realnom svete pouziva LP..."

Projekty boli rozmanité a boli medzi nimi aj také, kde sa LP využíva v reálnom svete. Ak by som sa obmedzila len na takéto zadania, projekty by boli podľa mňa jednotvárne.

"...totiz mi sme museli casto nasilu vyriesit zadanie cez LP ajked normalne by sme ho vyriesili uplne inak a lepsie( binarny klasifikator, regresia atd.)"

Autor komentára si asi neovedomuje, že predmet sa nazýva Lineárne programovanie a nie "Ako riešiť reálne aplikácie".
Čo sa týka binárnej klasifikácie pomocou LP - samozrejme, že v praxi použijete na klasifikáciu úplne inú metódu. Zmyslom projektu bolo uvedomiť si súvislosť problému binárnej klasifikácie s lineárnym programovaním. Nie naučiť sa riešiť problémy klasifikácie. Niečo podobné platí ohľadne lineárnej regresie.

"Povedat skoro na konci skuskoveho, ze ku projektu musime este aj nahrat prezentaciu asi nie je v pohode, ale ocenujem to, ze nakoniec to boli iba bonusove body a kazda skupina mohla sa rozhodnut ci stiha a moze to spravit. "

Túto časť sme si vyjasnili, bola som mylne presvedčená, že sme sa tak dohodli. Keď rozumne komunikujete s učiteľmi, veľa vecí sa vyrieši ;-)

"Tento predmet ma velky potencial, ale je citit, ze DAV a ine prakticke odbory boli afterthought, je velmi teoreticky, vyrazne citit, ze bol dizajnovany pre EFM + nepomohlo to ,ze vyucujuci su tiez EFM"

Tento predmet je hlavne "medziodborový". Áno, bol primárne vytvorený pre EFM a do programu DAV bol schválený s presne v tejto forme s kódom 1-EFM-220/00. Vyučuje sa navyše pre odbory MAT a MMN. Sylabys tohoto predmetu je jasný, súčasťou je matematická teória a metódy lineárneho programovaia. Slovo "programovanie" v názve má iný význam ako si možno predstavujete.
K tomu "veľmi teoretický" - dátová veda sa dá študovať aj na iných fakultách, FMFI UK ponúka alternatívu k inžinierským fakultám - ponúka študentom možnosť hlbšie porozumieť nástrojom, ktoré sa v optimalizácii a dátovej vede využívajú.


"A potom prednasajuca este vymyslala ze chce aby sme napisali recenzie a spravili videoprezentacie"

Férovejši pohľad by bol: A potom este prednasajuca umoznila studentom, aby si pracou navyse mohli vylepsit znamku. ;-)

"Takmer celý čas sme riešili iba dôkazy. "

Dôkazy sa tvrdení sa objavujú v prednáškach o konvexnej analýze, teórii duality a o Základnej vete LP. V prednáškach o geometrickom riešení úloh, transformácií úloh na LP, klasických aplikáciách LP a simplexovej metóde sa dôkazy nevyskytovali.

"Lineárne programovanie ma pekné praktické využitie, škoda, že sme sa s ním stretli iba pri projekte. "

Klasickým aplikáciám, ktoré boli motíváciou pre vznik LP sme sa na prednáškach zaoberali. Kedysi (pred pandémiou) študenti projekty prezentovali pred spolužiakmi. Verím, že sa k tomuto zvyku vrátime.

Ďakujem za spätnú väzbu a chápavé komentáre,

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a podelili sa so svojimi postrehmi. Pozitívne komentáre ma potešili. K negatívnym chcem podať nasledujúce vysvetlenie:
Ad forma výučby: Práca v malých skupinách je veľmi užitočná forma, ktorú som vždy používala, ale musela som sa prispôsobiť epidemickej situácii a umožniť študentom dodržiavať odstup. Verím, že sa čoskoro bude dať k práci v skupinách vrátiť.
Ad triviálnosť cvičení: účasť na cvičeniach nebola povinná, nikomu som nikdy nevnucovala cvičenia, ktoré boli pre neho mrhaním času. Btw, Thesaurus vám nikdy nepovie, ktoré z navrhnutých slov je kontextovo najvhodnejšie, a žiadny software vám neurčí najlepšiu syntaktickú štruktúru v danej vete a súvislosti. Aj o tom boli moje cvičenia.

1-MXX-231/00 Anglický jazyk (3):
PhDr. Alena Zemanová

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-466/10 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu a chápem Vaše frustrácie. Vzhľadom na množstvo energie, ktoré som do predmetu investovala, si však dovolím máť výhrady k slovu "odfláknutý" :-)

K niektorým komentárom sa konkrétne vyjadrím nižšie.

"Myslím, že bol úplne neosobný, to si môžem rovno pustiť youtube a nájsť prednášky."

Tiež mi veľmi chýbala prezenčná výučba, interakcia, možnosť odpovedať na otázky, ale za daných okolností by to bolo možné len rozdelením predmetu na dve oddelené prednášky, čo by bolo jednak časovo veľmi náročné pre mňa, aj by to skomplikovalo tvorbu rozvrhu podľa covid nariadení.

"Mám pocit, že hodnotenie ani podmienky neboli stanovené poriadne (stupnicu sme mali od začiatku, to je v poriadku). Ale napríkald informácie o projektoch, skúškach... prišli fakt neskoro."

Detailné pravidlá hodnotenia a základné informácie o projektoch boli zverejnené v google triede 13.9.2021. Zadania projektov sa študenti dozvedeli v priebehu semestra. Na prípadné otázky som bola ochotná odpovedať.

"Hodnotenie sa mi nepáčilo samo o sebe. Nemôžeš získať plný počet, kým neurobíš niečo nepovinné = projekt..."

Či je projekt oficiálne povinný alebo nepovinný je len technický detail - rozdiel je len v tom, že pri nepovinných projektoch dostanem vopred informáciu o tom, ktorí študenti sa doň chcú/nechcú zapojiť. Pri povinných projektoch študenti dostanú tému, a keď sa napokon na projekt vykašlú znamená to, že sme zbytočne stratili čas prípravou zadania.

"Prepáčte ale spraviť písomku v maturita style (abcd alebo krátka odpoveď) mi príde fakt smutné, hlavne pri predmete, kde treba občas naozaj veľa rátať a je dosť pravdepodobné, že človek sa pri ručnom rátaní spraví niekde chybyčku je dosť smutné a nefér rátať len výsledok. To vôbec neodzrkadľuje danú vedomosť."

Suhlasím, že táto forma písomky nie je najšťastnejšia, a ani mne sa to nepáči. Avšak v tom čase sme mali odporúčané robiť písomky dištančne a zároveň veľká väčšina študentov túto formu uprednostnila. Zároveň je mojou povinnosťou zabezpečiť, aby čo najmenej študentov benefitovalo z komunikácie s inými spolužiakmi. Prípravou testou sme strávili veľmi veľa času - otázky sme vyberali starostlivo tak, aby sa otestovali základné vedomosti bez toho, aby sa odpoveď dala nájsť. Okrem formulárov sa pripravovali aj testy pre prezenčné skúšanie - skúšky prebiehali v oboch formách. Tu som naozaj mohla skontrolovať aj postup, prípadne sa študentov spýtať doplňujúce otázky, avšak túto formu si vybralo len málo študentov.

"Takže ja mám pocit, že sa proste niekomu nechcelo opravovať tú tonu skúšok (a vôbec sa nečudujem), tak to nechal opraviť počítač a potom len ručne pozrel niektoré príklady (toto oceňujem)."

Nemám problém opraviť "tonu" skúšok a pripraviť rozumnejšie príklady - v prípade, že skúška prebieha prezenčne. Ale pochopte, že pri online forme skúšky to je ťažko zrealizovateľné a pochybujem, či to má význam.

1-MMN-255/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-230/15 Maticový počet:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu. Aj vďaka tomu, že o potrebe cvičení ma informoval študent už v priebehu semestra, sa zachoval predmet Seminár z maticového počtu v novej akreditácii. (Preto je dobré so spätnou väzbou nečakať na anketu - mnohé veci sa sajú riešiť uz počas semestra :-). Zabezpečiť teno predmet po odchode predchádzajúceho vyučujúceho bolo náročné, ale verím, že ho postupne skvalitníme.

1-EFM-320/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu.

Čo sa týka náročnosti projektov, nikto z vyšších ročníkov sa myslím zatiaľ na tento aspekt nesťažoval. Možno by pomohlo, keby som vedela, ktorých projektov sa to týka, aby sa preformulovalo, prípadne zjednodušilo zadanie. Projkety mali predmet skôr oživiť, pred pandémou ich študenti prezentovali pred spolužiakmi, čo bolo zaujímavé ukončenie semestra. Pred pandémiou tiež zvykli niekedy riešenie osobne konzultovať, čo je vždy lepšie, ako emailová komunikácia. Verím, že sa k týmto zvykom na budúci rok vrátime.

Čo sa týka cvičení, zaradiť predmet medzi povinné nie je jednoduché,. Pokiaľ je však nejaký predmet takto významný, zvykne ho napr. garant odporúčať.



Ďakujem za komentáre. Dúfam, že časť problémov najmä s množstvom práce a kreditmi bude do budúcna vyriešená spojením prednášky a praktika do jedného predmetu, ktoré je naplánované od budúceho akad. roka.

2-AIN-268/19 Neurónové siete pre počítačové videnie:
Ing. Viktor Kocur, PhD. (Prednášajúci)

Ďakujem za komentáre. Od budúceho akad. roka bude prednáška spojená so súčasným praktikom do jedného predmetu. Dufám, že tým predmet bude viac vyrovnaný, čo sa týka rozloženia práce a prepojenia teórie s praktickými zručnosťami.

1-EFM-230/15 Maticový počet - doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem študentom za pozitívne a chápavé kometáre. Predmet Maticový počet ma bavilo učiť, mrzí ma ak to niekedy pôsobilo inak, určite na to bol iný dôvod. To, čo ma nebavilo, bol o neustále sa prispôsobovanie novým pravidlám ku koncu semestra. Milo ma prekvapila aktívna účasť študentov (pokiaľ nám to bolo umožnené), záujem a to, ako ste si poradili s úlohami.

Vyjarenia k niektorým konkrétnym komentárom:

"Namiesto pdf poznámok by som ocenil online prednášky na ktorých by bolo stručné zhrnutie poznámok a by sa prezentovali príklady, namiesto písania ich v LaTeXe, keďže to bolo zbytočné lebo veľa úloh bolo dokončených až po záverečnom teste a tak veľa tých úloh ani nebolo uverejnených akurát to opäť zabralo zbytočne veľmi veľa času."

Tento komentár sa týka týždňov v závere semestra, kde bolo treba rýchlo reagovať na nové pravidlá. To, čo navrhujete, nie je pre každého vyučujúceho a nie pre každého študenta technicky možné. Výhoda písania v Latexu je, že pokiaľ v riešení máte chyby, stačí súbor upraviť a netreba ho celý prepisovať. No a na záver - príklady neriešime kvôli záverečným testom, ale preto, aby ste sa niečo naučili.

"Nepáčil sa mi systém, keď sa zaviedla prezenčná výučba do 20 osôb v učebni. Na vyučovanie mali prísť iba tí, ktorí prezentovali príklady."

Ani mne. Ak by ste sa vedeli rozumne dohodnúť, kto na hodinu príde, určite by som Vám nebránila. Vedela som však, že si riešenia sami niekde zdieľate a navyše tento systém trval krátko.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MAT-311/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MAT-311/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za komentáre a hodnotenie. Zväčša pozitívne komentáre ma samozrejme veľmi potešili. Zároveň si myslím, že väčšina komentárov celkom realisticky opísala skutkovú podstatu. Naozaj moje prezenčné zručnosti by sa dali vylepšiť (zväčša rýchlejšie rozprávam ako rozmýšľam čo občas spôsobuje nemalé problémy). Snáď sa to rokmi a skúsenosťami zlepší.

K zopakovaniu pojmov z prednášky - rád by som to urobil, ak by som vedel, že všetci (resp. aspoň takmer všetci) navštevujú prednášky. Žiaľ párkrát som si pozrel koľko ľudí je prihlásených na online prednáške a zo 64 ľudí ich tam bola približne polovica. Z tohto dôvodu som opakovanie nerobil (úlohou cvičení nie je zastupovať prednášku). Avšak do budúcna to zvážim, hlavne v situáciách, keď cvičenia začnú za prednáškou výraznejšie zaostávať.

Ku komplikovaniu výpočtov - otvorene priznávam, že to robím. Sú na to dva dôvody. Prvý celkom obyčajný - je to moja nie veľmi dobrá vlastnosť veci príliš komplikovať. Druhý dôvod je ten, že verím, že aspoň v niektorých situáciách to môže výrazne pomôcť pochopiť súvislosti (ak nie formálne aspoň intuitívne).

Rád by som vedel, čo konkrétne spôsobilo že mi jeden študent dal ako celkové hodnotenie 1 z 5 hviezdičiek. Možno tam reálne boli nejaké výrazné nedostatky, avšak komentáre boli takmer všetky pozitívne. Takto netuším čo by bolo treba, resp. čo by bolo vhodné zlepšiť.

Ďakujem vám za celý zimný semester. Mne sa s vami spolupracovalo veľmi dobre ( dokonca lepšie ako samému so sebou :-) ).

Ďakujem za komentáre a hodnotenie. Zväčša pozitívne komentáre ma samozrejme veľmi potešili.

K nahrávaniu online cvičení - online cvičenia sa nahrávali pokiaľ na to bol dôvod a študent ma o nahrávanie požiadal. Je však pravdou, že vo všeobecnosti sa cvičenia nenahrávali. Hlavným dôvodom (nie veľmi objektívnym) je, že osobne to nepovažujem za dôležité (pri prezenčnej výučbe sa prednášky a cvičenia taktiež nenahrávajú). Snáď to nebola veľká nevýhoda, keďže dištančne boli cvičenia len v posledných troch týždňoch semestra. Verím, že sa s dištančnou výučbou tak skoro opäť nestretneme, a teda tento problém nebude problémom.

K naskenovaniu mojich poznámok - keby boli v (pre mňa) prijateľnej podobe, tak by som ich rád naskenoval a poskytol študentom. Avšak podoba mojich poznámok je momentálne v takej verzii, ktorá by spôsobila hádam viac škody ako osohu (sú pomerne neprehľadné s veľa nie vždy potrebnými odbočkami a komentármi).

1-INF-270/15 Databázové praktikum:
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD.

Ďakujeme za pozitívne ohlasy.

Požiadavky na priebežnú prácu boli tohto roku znížené z 50% na 40%, čo sa v ankete prejavilo štatistickým poklesom stráveného času (priemerná odpoveď zo 4,33 na 3,36). Výrazné znižovanie časovej náročnosti zatiaľ neplánujeme, ale niečo by sa dalo dosiahnuť eliminovaním najmenej zaujímavých úloh.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - Mgr. Alexandra Maďarová:
Mgr. Alexandra Maďarová (cvičiaci)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a poskytli mi spätnú väzbu vyplnením komentárov do ankety.

1-MXX-231/00 Anglický jazyk (3) - Mgr. Alexandra Maďarová:
Mgr. Alexandra Maďarová (cvičiaci)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a poskytli mi spätnú väzbu vyplnením komentárov do ankety.

1-MXX-151/00 Nemecký jazyk (1):
Mgr. Alexandra Maďarová (cvičiaci)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a poskytli mi spätnú väzbu vyplnením komentárov do ankety.

Veľmi pekne ďakujem za vysokú účasť na ankete a hlavne za spätnú väzbu.

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu. V prípade ak by ste mali ešte nejaké nápady/postrehy na lepšiu kvalitu cvičení, neváhajte mi napísať mail. To samozrejme platí aj pre kritiku, je vítaná, špeciálne ak to môže vylepšiť cvičenia v budúcom roku. Vďaka :)

1-MXX-231/00 Anglický jazyk (3) - Mgr. Simona Tomášková, PhD.:
Mgr. Simona Tomášková, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem pekne za spätnú väzbu.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - Mgr. Simona Tomášková, PhD.:
Mgr. Simona Tomášková, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu, komentáre a nápady, ako aj za výbornú spoluprácu počas semestra.

2-FAA-101/00 Teoretická astrofyzika (1):
RNDr. Roman Nagy, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu. Ak to bude možné, pokúsime sa optimalizovať poradie preberaných tém. Keďže ale ide o výrazne interdisciplinárny predmet, nie je to vždy možné/jednoduché. A práve interdisciplinárna podstata predmetu je tiež dôvodom, prečo musíme pri výučbe využívať rôznorodé študijne materiály.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-421/15 Astronómia a astrofyzika:
RNDr. Roman Nagy, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu. budem sa snažiť dať viacej priestoru na počítanie príkladov študentami.

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu, ak niečomu na cvičení nerozumiete, pokojne sa mi ozvite a môžme konzultovať online alebo prezenčne.

1-EFM-515/00 Cvičenie z algebry a geometrie (1):
Mgr. Petra Macková, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem študentom za nájdenie si času na vyplnenie ankety.

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Po rozdelení predmetu bude na elektromagnetizmus celý semester, takže tempo bude pozvoľnejšie. Verím, že s predmet bude páčiť aj budúcim študentom.

1-FYZ-211/17 Elektromagnetizmus a optika:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

S novou akreditáciu prišiel čas na to, čo si študenti žiadali - na rozdelenie predmetu na dva semestre. Verím, že to obom predmetom pomôže, hoci mi je ľúto, že optiku už nebude učiť prof. Markoš.

2-UFY-212/15 Elektronika a komunikácia pre učiteľov:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie :-)

2-FOL-116/15 Základy elektroniky:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie. Som rád, že predmet vnímate ako "pohodový", jeho cieľom je to, aby študenti pochopili podstatu elektroniky a nebáli sa stavby jednoduchých obvodov. Verím, že tieto ciele sa podarilo splniť.

1-FYZ-212/15 Základy programovania:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Teší ma, že sa podarilo aspoň čiastočne vyhovieť ako ľuďom, ktorí doteraz nikdy neprogramovali, tak aj skúsenejším. V novej akreditácii bude predmet v prvom ročníku v zimnom semestri a bude povinne voliteľný, takže tí, čo programovať vedia zo strednej školy, už naň nebudú musieť povinne chodiť. Verím, že to tak bude lepšie.

Ďakujem vaše za komentáre.

Celkovo mám z výuky pocit, že väčšina študentov chcela iba sedieť a opisovať riešenie príkladov namiesto samostatného počítania. Neviem akým spôsobom bola vedená výuka v predošlé ročníky, ale zdá sa že sa od študentov DAV vyžadovala iba malá aktivita. Pokus o vyriešenie príkladu pri tabuli (aj keď študent nevidí hneď celý postup) je pri iných krúžkoch bežný postup na cvičeniach. Zdá sa že tento systém výučby viacerým nesadol. Dobrovoľné riešenie príkladov pri tabuli nešlo uskutočniť, pretože nebolo dobrovoľníkov, ktorí by k tej tabuli šli.

Pre budúce ročníky by som na základe tejto ankety chcel na začiatku hodiny rýchlo zrekapitulovať hlavné myšlienky z prednášky a vzorovo vyriešiť nejaký príklad.



"Vôbec mi nevyhovovalo chodenie k tabuli na cvičeniach. Viem, že to je na cvičiacom a je to aj štandardný spôsob výučby, ale na iných cvičeniach bol nastavený systém, že k tabuli sa hlásili študenti dobrovoľne a navrhla by som zváženie tohto systému."
"Nechapem preco cvika boli v formate "vyvolam Vas k tabule aj ked to fakt nechcete" a nemozem povedat, ze to bolo prinosnejsie ako dat moznost aby k tabule sa chodilo dobrovolne."
"bolo by lepšie, ak by cvičiaci vyzýval pri tabuli počítať záujemcov, nie nútil systémom "zaradom"."
"Podľa mňa by mali byť cvičenia vedené tak, že k tabuli by išli dobrovoľne ľudia alebo by nám riešenie ukázal cvičiaci"
"ovela radsej by som mala predmet ak by sa na cviceniach nevyvolavalo, myslim, ze kvoli tomu tam vela ludi nechodilo"

Zastávam názor, že matematika nedá naučiť ináč ako vlastnoručným počítaním. Dobrovoľné hlásenie sa k tabuli bol pôvodný plán, ktorý stroskotala hneď na prvom cvičení. Preto som prešiel k vyvolávacej metóde.



"Cvicenia boli formou, ze sme chodievali k tabuli. Kedze vela z nas nevedelo co sa tam vlastne deje, tato forma bola uplne zbytocna."

Rozmýšľam ako je možné že študenti na cvičeniach nevedia čo sa deje. Ak si predtým vypočuli prednášku a rozumejú, malo by byť všetko v poriadku. Ak nerozumejú, stále existuje možnosť konzutácií, kde sa môžu prípadné nejasnosti vysvetliť (boli študenti, ktorí využili aj túto možnosť). Do úvahy pripadá aj zodvihnúť ruku počas cvičení a opýtať sa čo sa vlastne deje. Pokiaľ študent neurobí ani jednu z týchto vecí a nerozumie, považujem to za jeho chybu. Ďakujem za nápad zahrnúť do cvičení viac vzorových riešení.



"A povedal by zle, mal som pocit ze cviciaci to s nami vzdal, nechcel nas to naucit iba si chcel prejst cviceniami a nech ma pokoj - to sme mali asi spolocne. Pocas online cviceni vyzadoval aby sme vsetko pocitali sami a ak nikto nechcel svoje riesenie ukazat tak to bral ze to vsetci vieme (ajked bolo jasne ze sme len nevedeli kde je sever, proste vyhovorka aby mal menej roboty) "

Mrzí ma pocit že som to s vami vzdal; na druhej strane musím konštatovať že tento pocit bol obojstranný: zo študentov sa nik nehlásil, nik sa neopýtal pokiaľ nerozumel a všetci iba ticho čakali. Ako cvičiaci ťažko zodpoviem na otázku ktorú nik nepoložil. Pokiaľ niekto "nevedel kde je sever", stačilo sa opýtať.



"Nevýhodou ešte bolo, že sa na cvičeniach väčšinou riešili teoretické veci a hlavne dôkazy, čo nás minimálne pripravilo na skúšku (hlavne DAV), bolo by dobré sa viacej zamerať na spôsoby výpočtov konkrétnych príkladov, ako na dokazovanie vlastností niektorých množín, ktoré človek na skúške aj tak nevyužije."

Ďakujem za spätnú väzbu. Prípadnú zmenu v zadaniach cvičení budem konzultovať s doc. Trnovskou. Študenti hybridne matematického smeru na matfyze by sa však mali stretnúť aj s dôkazovými úlohami. Do cvičení skúsim zakomponovať viac príkladov skúškového typu.



"na domáce úlohy od nás chcel, aby sme riešili ešte náročnejšie príklady riešili, čo vyústilo k tomu, že ich takmer nik neodovzdával, a teda sme mali minimum bodov z cvík."

Priemerný počet odovzdaných domácich úloh (pre skupinu DAV) bol 4,2; mediánový počet odovzdaných úloh bol 5. Počet dosiahnutých bodov bol tiež celkom slušný: priemerne 22, mediánovo 25. Štyria študenti získali z cvičení plný počet bodov alebo viac. Navyše sa domáce úlohy mohli riešiť vo dvojici aby si študenti mohli pomôcť a počas celého semestra existovala možnosť konzultácií. Neviem ako niekto prišiel k tomuto záveru, jedine ak použitím autorského plurálu.



"Na cvičeniach, toto platí pre skupinu DAV, by bolo lepšie prejsť viac úloh, a ak študenti riešenie nevedia, prijala by som, aby cvičiaci úlohu vysvetlil viac dopodrobna."
"Osobne by som viac preferoval aspoň nejakú časť úloh názorne vyriešenú a okomentovanú cvičiacim, od začiatku do konca a nie len občasné hinty riešiacemu študentovi."
"O mnoho lepsie by bolo keby cviciaci konkretne dany priklad vysvetlil sam a my by sme z toho zistili ako mame k danej ulohe pristupovat az ju postupne vyriesit."

Ďakujem za spätnú väzbu, pokúsim sa viac použiť tento prístup.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-251/15 Teoretická mechanika:
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem pekne za spätnú väzbu a som rád, že je taká pozitívna, aj keď je látka pomerne náročná.
Osobitne ma teší, že si na hodnotenie predmetu našla čas skoro polovica zapísaných a že ste veľmi pozitívne vnímali aj oboch cvičiacich, Zuzku a Petra.
Potešujúca správa pre #1198105 (možno poteší aj #1217432): Ďalšie pokračovanie (a výrazné prehĺbenie) tohto predmetu existuje, preberá sa to jednak v oboch dieloch Matematickej fyziky a jednak v na ne nadväzujúcej výberovej prednáške Geometrické metódy v klasickej mechanike. (Viac detailov o týchto predmetoch je na mojej stránke. Pre mňa je potešujúce, že niekto má už teraz záujem o ďalšie pokračovanie :-)

1-FYZ-677/15 Matematická fyzika:
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci aj cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu (trom zo siedmich účastníkov ...)
Mám nápad na malú zmenu v štruktúre cvičení, verím, že ich ešte zlepší.

2-FTF-112/15 Matematická fyzika (2):
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci aj cvičiaci)

Ďakujem za (potešujúco pozitívnu) spätnú väzbu (presnej polovici zapísaných ...) Aj za príjemný pocit pri skúšaní (oboch polovíc zapísaných), že moja energia nevyšla nazmar :-)

mIKVa kognitívna veda:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (program director)

Dear students,
thank you for the feedback, we appreciate it. We try to learn from it and are able to make at least some changes, though not all, due to various constraints. Starting from the next academic year, ICI will be moved to the second semester, in order to split the load, and allow students to better digest math/programming basics first. But honestly, with our variety of students, given by their diverse backgrounds, it is very hard to meet all expectations. Nevertheless, we will continue working on details that can be improved.

mIKV kognitívna veda:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (program director)

Dear students,
thank you for the feedback, we appreciate it. We try to learn from it and are able to make at least some changes, though not all, due to various constraints. Starting from the next academic year, ICI will be moved to the second semester, in order to split the load, and allow students to better digest math/programming basics first. But honestly, with our variety of students, given by their diverse backgrounds, it is very hard to meet all expectations. Nevertheless, we will continue working on details that can be improved.

2-IKVa-187/18 Cognitive Science Seminar:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (coordinator)

Dear students,
thank you for your feedback. I admit that the grading rules should have been clearer from the beginning (this is also due to the fact that this course does not have - unlike other other courses I teach - its dedicated webpage. This is not a classical course, and my role here is that of a coordinator (Vienna has something similar). Starting from the next year I will do the content in a slightly different, which is motivated by some of your comments (that you would not mind a bit more work). And definitely, the rules will be clear from the beginning.

2-IKVa-115/18 Introduction to Computational Intelligence:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (lecturer)

Dear students,
thank you for your comments. I know that this compulsory course is a challenge for non computer science students. Despite my long-term effort, the choice of the references may not be optimal, so I still have to work on it. We also need to coordinate better with Kristina who came with some good suggestions for improvement (she became my TA this year). The good news is that I decided to shift this course to summer semester so the students will have more time to digest math/programming basics from the winter semester.

2-IKVa-236/19 Grounded Cognition:
prof. Ing. Igor Farkaš, Dr. (lecturer)

Thank you for feedback. A pity there is only one verbal comment. (But I appreciated the words of praise sent to my email.)

Ďakujem všetkým za hodnotenia a užitočné pripomienky.

Ďakujem všetkým za hodnotenia.

2-MPG-108/15 Diferenciálna geometria:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za veľmi povzbudivé hodnotenie. Mať študentov so záujmom o širšie súvislosti nie je samozrejmosť a o to viac si cením poznámky, ktoré som si prečítal.

2-MPG-115/10 Modelovanie kriviek a plôch (1):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Tento predmet je dlhoročným štandardom programu PGG a som rád, že sa mi ho spolu s cvičiacou darí robiť atraktívne. Ďakujem za hodnotenie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-INF-175/18 Pravdepodobnosť a štatistika:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MXX-161/00 Ruský jazyk (1):
PhDr. Alena Zemanová (Vedúca KJP)

V celej dlhoročnej praxi som si teraz prvýkrát prečítala kritiku používania cudzieho jazyka pri výučbe toho istého cudzieho jazyka. V skutočnosti je práve tento postup najlepší, lebo udržiava vnímanie intonácie a výslovnosti cudzieho jazyka, tým viac, ak je nám ten cudzí jazyk aspoň čiastočne zrozumiteľný. Práve pri ruštine by bola veľká škoda používať slovenčinu. Kolegyňa Mirsalova učí najlepším možným spôsobom.
Pokiaľ ide o tempo, musíme pri výučbe cudzích jazykov postupovať rýchlo, máme totiž veľmi málo času ( za dva semestre je to cca 50 vyučovacích hodín, čo je približne rozsah jednotýždňového intenzívneho kurzu). Kolegyňa Mirsalova vás musí v prvom semestri naučiť viac, než len azbuku.

2-UMA-162/15 Neeuklidovské geometrie:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Na prednášku sa prihlásilo 8 študentov, čo ma nesmierne potešilo. Počas semestra sa mi javil aj záujem študentov o prednášku a materiál ako veľmi živý a rád som tejto skupine prednášal. Bol som spokojný aj s väčšinou odovzdaných riešení domácich úloh. Zodpovedali realite a z odovzdaných úloh bolo vidieť, že sa učíte a postupujete správnym smerom. Postupne som zisťoval, čo všetko je vlastne problém pri počítaní a porozumení, lebo tento predmet som prednášal prvý krát. A je pravda, že od ak. roku 2016/17 som pre učiteľské programy neprednášal. Dôvodom bolo, že v akreditácii pred 7 rokmi sa radikálne znížil počet odborných predmetov z matematiky na učiteľstve matematiky. Boli sme nútení zredukovať rozsah prednášanej látky. Kredity získali najmä predmety v spoločnom základe učiteľských programov. Náročnosť, s ktorou ste sa stretli odzrkadľovala úroveň učiteľského štúdia, na ktorú som bol zvyknutý vtedy pred 7 rokmi, pred aktuálne platnou akreditáciou. Mea culpa. Mal som si zistiť, že v štvrtom ročníku štúdia na FMFI sa študenti učiteľského štúdia matematiky (až na výnimky - učitelia fyziky, geografie a deskriptívy) nestretli s pojmom sférické súradnice, nevedia integrovať funkcie dvoch premenných a väčšina s obtiažami spočíta prienik priamky s guľovou plochou. Po pravde mi nenapadlo, že je to až takto radikálne redukované a počtárske zručnosti nie sú dovedené na potrebnú výšku, pretože všetky uvedené nedostatky považujem za výbavu, ktorú by mal aspoň na počtárskej úrovni ovládať každý, kto sa zaoberá matematikou na vysokoškolskom stupni aspoň dva roky. To je indikátor, že úroveň prednášky musím v budúcnosti postaviť výrazne elementárnejšie a nedá sa predpokladať ani základná bakalárska znalosť matematiky. Tento problém som už riešil so zostavovateľmi novej akreditácie učiteľského štúdia matematiky, ale podľa dostupných informácií sa zdá, že to zostane v súčasnom stave.

Vďaka za spätnú väzbu, určite prispeje ku zmene prednášky a dúfam, že k lepšiemu z hľadiska porozumiteľnosti.

2-AIN-275/21 Aplikačné architektúry:
RNDr. Ľubor Šešera, PhD. (Garant predmetu)

Dobrý deň,

v prvom rade ďakujem všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili ankety a vyjadrili svoj názor. Zároveň ďakujem za seba aj svojich kolegov, ktorí predmet učili za vysoké hodnotenie predmetu: celkové hodnotenie bolo 4,4 hviezdičky a zaujímavosť predmetu 4,6 hviezdičky. Vážime si toto ocenenie.

K slovným vyjadreniam:
Aj na základe spätnej väzby od študentov dôjde už v najbližšom školskom roku k určitým zmenám v predmete. Okrem iného budú z predmetu vypustené cvičenia z programovania mobilnej prezentačnej vrstvy a naopak, posilnené cvičenia, ktoré získali najväčší záujem študentov: Angular a DevOps. Zároveň bude niekoľko tém presunutých do nového predmetu Vývoj natívnych aplikácií pre cloud a naopak do predmetu Aplikačné architektúry (ktorý sa premenuje na Vývoj veľkých softvérových aplikácií) pribudnú témy ako napr. GraphQL a telemetria.
Ohľadom „hľadania liniek na prednášky v mailoch“. Bolo to spôsobené technickými ohraničeniami, keďže ja ani moji kolegovia sme nemali prístup do FMFI teams, lebo nie sme zamestnancami FMFI. Toto sa už do určitej miery podarilo vyriešiť, keď sa spriechodnilo používanie FMFI Teams aspoň pre mňa.

Doplnil by som, že okrem tejto ankety, som si na predmete spravil aj vlastnú anonymnú anketu, ktorej výsledky som spracoval a poslal tak študentom ako aj Rade pre vzdelávanie mAIN. Anonymnej ankety s odpoveďami áno/nie sa zúčastnilo 16 študentov a 7 študentov napísalo aj slovnú spätnú väzbu. Zo 16 študentov sa predmet páčil 88%. Náročnosť predmetu ohodnotilo ako primeranú 44%, pre 25% bola vysoká, pre 6% nízka a 25% sa nevyjadrilo.
Vybrané citácie zo slovných spätných väzieb:
• „Tento predmet sa mi páčil myslím že jednoznačne patrí do magisterského štúdia a má študentom čo ponúknuť...“
• „Každá prezentácia mala úroveň, bolo vidieť že to prednášajú ľudia čo tou témou doslova žijú a bola ich radosť počúvať.“
• „Pozitivne veci - velky prehlad. vidim ako velke plus ze sme sa venovali temam ktore su v programovani “in” a ktore su realne pouzitelne pri vybere buducej praxe.“
• „Na predmete oceňujem najviac technológie, s ktorými sme mali možnosť sa stretnúť (s väčšinou z nich pravdepodobne až vo firme, nie na škole). Takže veľké plus pre “kvázi prípravu na budúcu prax.“
• „Za semester sa stihlo prebrať veľa zaujímavých tém, niektoré viac do hĺbky niektoré menej. Je pravda, že s tým ide ruka v ruke nejaký ten technologický STACK, ktorý mohol byť pre niektorých dosť ťažkým bremenom, keďže sa skákalo každý týždeň/ dva na inú technológiu.“

Hlavné námety na zlepšenie od študentov boli tieto:
1. Preberať menej technológií a do väčšej hĺbky. Citácie:
„Čo by som navrhoval zmeniť je to že sa na predmete preberá možno až priveľa technológii, Možno by bolo lepšie prebrať menej vecí a do väčšej hĺbky ako stále každé 2 týždne začínať s novou technológiou “
2. Na niektorých cvičeniach študentom viac prakticky ukázať, ako sa má postupovať postupovať. Citácia:
„Navrhoval by som viac alebo vsetky cvicenia spravit takou formou ako boli cvicenia k teme DevOps, kde cviciaci aj ukazoval co sa ako robi. Preberane technologie na predmete boli pre mna nove, takze aby som nebol na cviceniach uplne strateny, rad by som aj ostatne cvika mal touto formou.“
3. Nesúlad: Prednášky o aplikačnej vrstve a integráciách sú najmä v Jave, ale cvičenia sú v C#. Citácia:
„...na začiatku sme si urobili backend a nejaký úvod o tvorbe BE v C#. A potom o pár týždnov nato, keď bola prednáška o Servisných službách RPC, SOAP, REST, GraphQL tak tam boli praktické ukážky z Javy.“
4. Cvičenia na mobilnú prezentačnú vrstvu sa prekrývajú sa samostatným celosemestrálnym predmetom, ktorý majú študenti na FMFI: Vývoj mobilných aplikácií). Inštalácia prostredia bola náročná. Citácia:
„Na cvikach z Android aplikacii bolo treba nainstalovat velke mnozstvo programov ktore mali rozne zavislosti pricom vyzadovali ine verzie Javy atd, cize som prve a aj druhe cviko stravil iba snazenim sa rozbehnut vyvojove prostredie (neuspesne).“
5. Zjednotiť organizáciu podkladov pre študentov: časť bola v univerzitnom systéme Moodle, časť na Google Drive (Poznámka ĽŠ: Na GoogleDrive boli najmä nahrávky prednášok/cvičení, lebo do Moodle sa nezmestia) a časť dávali cvičiaci na Softec Teams. Citácia:
„Zjednotil by som nejakú organizáciu dát, niečo na Google Drive, niečo v AISe niečo v Teamsoch v komunkácii, niekedy bol problém dopátrať sa k danej veci.“

1-INF-615/10 Matematická propedeutika (1):
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD. (cviciaci)

Azda najväčším problémom predmetu (mimoriadne vypuklým najmä tento rok) je nedostatok otázok zo strany študentov. Ak máte nejaké nápady, ako podnietiť študentov ku kladeniu otázok, alebo odstrániť zábrany, ktoré majú, dajte mi vedieť.

Tie "celkom náročné úlohy z matematických súťaži" sú najmä kombinatorické úlohy z matematickej olympiády pre 1.-2. ročník strednej školy, ktorých náročnosť nepresahuje to, čo sa očakáva na diskrétnej matematike v 1. ročníku VŠ, a slúžia ako príprava na toto odvetvie matematiky. Na hodinách ich riešime spolu; pri domácich úlohách sa očakáva, že študenti, ktorí za povedzme 30 minút nevedia s úlohou pohnúť, sa opýtajú, čo majú robiť, či už spolužiakov, alebo mňa e-mailom. Niektorí to aj spravia a dostanú návod primeraný pokroku, ktorý pri riešení úlohy dosiahli, len je ich dosť málo.

Úlohy by naozaj bolo vhodné zverejniť skôr.

1-MAT-750/00 Cvičenie z matematickej analýzy (3):
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie.

Ďakujem za hodnotenie. Aj za slovné. Veríme, že naďalej Vás matika bude baviť.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (prodekanka)

#1185494: Ak niečo potrebujete anonymne, lebo sa niečoho bojíte, v AISe je Čierna skrinka, kde môžete anonymne napísať niečo, čo Vás trápi. Ale anonymita nie je vždy výhodou a ak reálne niečo chcete riešiť, vždy je lepšie prísť osobne. Ako prodekanka pre bc a mgr štúdium som tu k dispozícií aj pre študentov a nie iba pre samotné štúdium.

Ďakujem za hodnotenia!

1-AIN-221/15 Databázy (1) - Mgr. Jozef Kubík:
Mgr. Jozef Kubík (cvičiaci)

Ďakujem za hodnotenia!

Ako hodnotíš činnosť Študentskej komory akademického senátu (ŠKAS)?:
Mgr. Veronika Hidaši Turiničová (Predsedníčka ŠKAS)

Ahojte,
vďaka za všetky komentáre. Máte úplnú pravdu v tom, že ŠKAS sa takmer vôbec neprezentuje a pokúsime sa na tom zapracovať. Budeme sa snažiť postovať na instagrame, Discorde a príležitostne aj na facebooku. "Spam" na Discorde asi nevyriešime, môže prispievať každý čím len chce, čo bolo aj našim cieľom. Otravnosť mailov si uvedomujeme, ale nemáme inú možnosť, ako osloviť všetkých študentov naraz. Pokúsime sa to obmedziť.

Čo sa týka volieb a volebnej kampane, uvažovali sme nad tým, že by malý plagátik mohol byť povinnosťou pri kandidatúre, aby ste o kandidátoch aspoň čo-to vedeli. Bohužiaľ sa študenti o túto funkciu netrhajú, čo vedie k malému počtu kandidátov a pocitu zbytočnosti robiť nejakú kampaň.

Z ankety ohľadom priority projektov sa pracuje na viacerých veciach (viď zoznam nižšie) a na mnohých aktívne pracuje vedenie fakulty (príprava rekonštrukcie laboratórií a posluchární...). Všeobecne je však väčšina procesov oveľa pomalšia, než by všetci chceli.
Zoznam našich aktivít za posledný semester:
0) Intenzívne pracujeme na rekonštrukcii priestoru bývalého bufetu na fyzike, kde vznikne veľká študentská "obývačka" (Cauchyho klubovňa II)
1) V rámci novej akreditácie sme otvorili rozsiahlu diskusiu s garantmi o forme bakalárskych štátnic, s cieľom poukázať na možnosť odbornej rozpravy o bakalárskej práci
2) Intenzívne riešime otázku rodovej rovnosti a sexuálneho obťažovania, spisujeme Vaše podnety a budeme sa tomu ďalej venovať
3) Spustili sme fakultný Discord server
4) Vymysleli sme súťaž Dáta a umenie, spojili sa s Unispace a ich partnermi, aby ste mohli vyhrať zaujímavú cenu a iniciovali sme aj prednášku o NFT
5) Prešli sme všetky (!) komentáre z ankety a aktuálne riešime najvážnejšie z nich
6) Pravidelne prechádzame fakultu a nahlasujeme poškodený a vyhodený nábytok a odpad, ktorý sa na chodbách a v študentských priestoroch stále kopí
7) Zúčastňujeme sa propagačných aktivít ako Aj Ty v IT, Minierasmus, Gaudeamus a pod.
8) Veľa z nás sa podieľalo na akreditácii študijných odborov, ktoré študujete
9) Na základe mnohých podnetov sme pomocou samotestov skontrolovali kvalitu vody na fakulte - je v poriadku, len veľmi tvrdá
10) Každý druhý utorok sa zúčastňujeme Vedenia, kde sa stretávajú prodekani a vedúci jednotlivých sekcií našej fakulty

Pridajte sa k nám!

2-IKVa-116/18 Empirical Research Methodology:
PhDr. Jakub Šrol, PhD. (Lecturer)

I would like to thank all students for their feedback. I am very glad for their overall positive comments on my lectures and I would like to say that I thoroughly enjoyed teaching such an engaged and curious class of students.

muINBI učiteľstvo informatiky a biológie:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (garant)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Predmety spoločného základu (pedagogické) aj predmety oboch aprobácií sa snažíme mať v ŠP vyvážené, aby ste získali dostatočné vedomosti a zručnosti aj v príslušných odboroch aj v pedagogike a psychológii. Žiaľ, do dvojročného štúdia sa nám už toho viac nezmestí.

muFYIN učiteľstvo predmetov fyzika a informatika:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (garant)

V poslednom semestri štúdia máte najmenej predmetov zo všetkých semestrov. Na informatike nemáte ani žiadny povinný. Nemyslím si, že v našom ŠP sú predmety "do počtu" a keďže ste nenapísali, ktoré za také považujete, ťažko sa mi na to reaguje.
V každom prípade - ďakujem za spätnú väzbu.

muMAIN učiteľstvo predmetov matematika a informatika:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (garant)

Ďakujem za spätnú väzbu.
O týchto Vašich postrehoch sme sa už bavili a zapracovali sme ich do novonavrhovaného ŠP. Dúfam, že to pomôže k tomu, aby študenti učiteľského štúdia zostali verní svojmu povolaniu.

2-MXX-131/21 Medzinárodný tímový výskumný projekt:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UIN-117/10 Princípy databáz:
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu. Zamyslím sa nad náročnosťou skúšky.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-140/15 Programovanie (1):
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-241/15 Programovanie (3):
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu. Zamyslím sa nad náročnosťou skúšky.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-127/15 Programovanie (1) v C/C++ - Ing. Dušan Bernát, PhD.:
Ing. Dušan Bernát, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za všetky komentáre k prednáškam i cvičeniam. Programovanie som prednášal po prvý raz, nabudúce už budem na technické aj iné problémy pripravený.

Ďakujem za všetky zadané hodnotenia.

1-AIN-305/15 Deduktívne databázy - Mgr. Ján Kľuka, PhD.:
Mgr. Ján Kľuka, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie.

Ďakujem za pozitívne hodnotenie, aj keď sme kontakt medzi nami bol iba veľmi sprostredkovaný.

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

mAIN aplikovaná informatika:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-570/15 Modelovacie a renderovacie techniky:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-924/15 Projektový seminár (2):
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-222/00 Aplikácie počítačovej grafiky:
prof. RNDr. Roman Ďurikovič, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (prodekanka)

Reakcia na komentáre ohľadom študijného oddelenia a rozvrhu:

Ďakujeme za všetky komentáre, aj za pozitívne (ktorých je viac), aj menej pozitívne.

Ohľadom neprehľadnosti stránky ŠO (#1186986) sa domnievam, že je tam všetko, čo je potrebné tam mať, teda úradné hodiny, referentky a k nim patriace študijné programy. Pokiaľ je potrebné mať tam aj iné informácie, prosím napíšte mi mailom, čo by ešte bolo vítané.

Ohľadom dostávania málo informácií (#1188643, #1227348): na webstránke fakulty je časť Často kladené otázky alebo Matfyzákov sprievodca po galaxii (Praktické rady a informácie o štúdiu). Možno niektoré odpovede nájdete tam, alebo pre záverečné práce je osobitná stránka na webe. Veľa veci je na stránke fakulty, len možno treba trocha hľadať. Ale pokiaľ niečo nenájdete, môžete sa opýtať na ŠO alebo aj priamo mňa. A budeme sa snažiť tú stránku Často kladené otázky rozšíriť aj o ďalšie otázky.

Referentky sa snažia odpovedať na maily čo najrýchlejšie, najochotnejšie a hlavne jednoznačne (#1195128, #1189471, #1227348, #1224002). Ale všetci sme ľudia, môžeme mať lepšie a horšie dni, môže sa stať, že nejaký mail potrebuje viac času na vybavenie a teda odpoveď nie je okamžitá a aj to sa môže stať, že ani Vaša otázke nie je jednoznačne sformulovaná (zažívam to na vlastnej koži), preto zdanlivo môžete dostať rôzne odpovede. Čierna skrinka nie je informačný kanál, ale miesto, kde môžete napísať svoje problémy bez toho, aby ste museli dodať Vašu identitu. Vo väčšine prípadov sú tam otázky, kde anonymita priam škodí, lebo tá osoba nemusí dostať odpoveď na ten jeho konkrétny problém. Ale na 99% otázok odpoviem, len niekde napíšem to, že sa mi majú ozvať mailom (aby som mohla poskytnúť lepšiu odpoveď), alebo dopíšem, že túto otázku by mohli položiť referentke.

Thanks for the notification (#1231650:), we will try to send emails in English as well. The schedule is created for the relevant study program and for the year, so if someone combines subjects from different years and programs, they may overlap (#1195707:). The schedule is published approx. 10 days before the start of the semester and in CANDLE are always up to date, so there should be no problems you state. The availability of the schedule in English is really a problem, we will try to solve it.

Ohľadom tvrdenia, že študentov iba posúvame (#1197539), napr. pri uznávaní predmetov (#1230761) alebo zmene študijného programu, neviem si to predstaviť, keďže tieto úkony idú cez ŠO, resp. priamo cezo mňa a nie je to nič neštandardné. Takže nie je dôvod posielať študenta inde, dať nejednoznačné informácie, keď je k tomu presný postup a dokument. Pri uznávaní predmetu tento dokument podpisuje vyučujúci predmetu, a teda jedine za vyučujúcim Vás mohli poslali. Ohľadom neistoty, za kým majú študenti ísť (#1201038) v prípade problémov, ja osobne to vysvetľujem prvákom na prváckom sústredení, k čomu je už vytvorené priamo aj video.

Tvrdeniu ohľadom „nepekného správania sa voči študentom , ktorí opakujú ročník“ (#1228483) úplne nerozumiem, keď ani neexistuje opakovanie ročníka, lebo iba predmety sa dajú opakovať. Samozrejme nikto nemá nikoho diskriminovať a nepekne sa správať, ale viem si predstaviť, že študentovi, ktorý má zapísaných viac predmetov druhýkrát, referentka dôraznejšie vysvetľuje nutnosť venovať sa viac tým druhýkrát zapísaným predmetom.

Rozvrh je tvorený pre príslušný študijný program a na ročník, preto ak niekto kombinuje predmety z rôznych ročníkov a programov, tak sa môžu navzájom prekrývať (#1230761). V CANDLE pri 99% predmetov sú priamo uvedení aj vyučujúci a tí vyučujúci, ktorých určí katedra, že tam majú byť.

Rozvrh a prípadná ponuka práce (pre študentov učiteľských kombinácií) sú dve rôzne veci. Nakoľko na fakultu sa obrátia školy s prosbou o vyučujúceho predmetu matematiky, fyziky, či informatiky, tak túto ponuku samozrejme posunieme ďalej, ale rozvrh nie sme schopní prispôsobiť, keďže na výučbe sú študenti z rôznych kombinácií a občas aj z rôznych fakúlt.

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to sem.:
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (prodekanka)

Ohľadom individuálneho plánu (#1193693): nakoľko kreditový systém prináša možnosť študijný plán zostaviť tak, že študent sám si určujete záťaž, môžete si tak štúdium skrátiť alebo predĺžiť. V prípade tragédie v rodine alebo choroby je možné urobiť určité opatrenia (hoci aj prerušenie štúdia), ale to sa rieši osobitne.

Plne s Vami súhlasím (#1198083). Viem, že sú zamestnanci, ktorí pri komunikácii nepoužívajú pridelenú adresu, ale predpokladám, že oni od Vás ani nežiadajú, aby ste im písali cez uniba adresu.

Posledné semestre a akademické roky boli veľmi odlišné od tých predchádzajúcich, preto nie je možné očakávať konania (#1202930), ktoré sú identické s tými predchádzajúcimi. Ale samozrejme nerešpektovanie sviatkov pri dištančnej výučbe nie je správne a ak sa to udeje, určite sa treba ozvať.

Odovzdanie bakalárskych diplomov (na jeseň 2021) bolo plne riadené referentkami na rektoráte (#1209948). Je nám veľmi ľúto, ako to dopadlo, nemali sme na to dosah a pôvodný plán bol úplne iný, ako sa to nakoniec zrealizovalo.

Pokiaľ viem, možnosť dodatočne sa prihlásiť na mobilitu, nie je pravidelná (#1225622), preto možno nebolo všetko úplne dobre doriešené.

Základné informácie o štúdiu (#1228455) sú poskytnuté na zápise do prvého ročníka (je tam priamo uvedené, kde sú rozvrhy), potom na prváckom sústredení, kde sa aj rozdáva brožúrka Matfyzákov sprievodca po galaxii (Praktické rady a informácie o štúdiu) a je to aj na webe https://zona.fmph.uniba.sk/fileadmin/fmfi/microsites/skas/Sprievodca_FMFI.pdf .Na fakulte pred niekoľkými mesiacmi pribudli dve obrovské tabule pri vrátniciach s podrobnou mapou a sú aj orientačné tabule po fakulte.

2-FJF-221/15 Neutrónová fyzika a reaktorové systémy:
doc. RNDr. Miroslav Ješkovský, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-OZE-311/15 Praktikum III:
doc. RNDr. Miroslav Ješkovský, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Forma výučby počas pandémie nám tiež nevyhovovala, ale bol to asi najvhodnejší kompromis ako zabezpečiť prezenčnú výučbu.

2-FOZ-201/15 Ekológia a rádioekológia:
doc. RNDr. Miroslav Ješkovský, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu, aj keď nie je celkom objektívna (vyjadril sa iba jeden študent). Ako už kolega písal, predmet začal s týždňovým meškaním spôsobeným zhustenou prezenčnou výučbou mojich praktík.
Keďže predmet bežal prednostne distančne, študenti mali k dispozicii materiály a prednášky k predmetu. Ak Vám nevyhovoval štýl prednášok, mali ste možnosť si naštudovať pôvodné zdroje.

1-UMA-112/15 Lineárna algebra:
Mgr. Tomáš Rusin, PhD. (prednášajúci)

Prevládajúci názor je, že skúška bola náročná a nadsadená, čo nebudem popierať. Áno, ako sa domnievate, bolo to spôsobené tým, že bola dištančnou formou, čo viedlo ku kompenzácii náročnosťou. Žiaľ som to v tomto smere prestrelil. Ľutujem, že to postihlo aj tých, ktorí skúšku vykonávali čestne.
Výsledok je, že počet študentov ktorí predmet nespravili je 3, z asi desaťnásobného celkového počtu. Či je to alarmujúce číslo nechám na posúdenie.

Ďalší negatívny feedback je, že neboli jasne stanovené podmienky skúšky. Došlo k tomu podľa môjho názoru (a čo graf výsledkov k príslušnej otázke podporuje) tým, že to bolo nesprávne odkomunikované. Informoval som, čo bude obsahom skúšky, ale zbytočne som pokračoval vymenovaním neurčitých aspektov týkajúcich sa formy, čo potom vytváralo dojem, že nič nie je určené. Ďakujem, za spätnú väzbu a v budúcnosti sa tomu budem vyhýbať.

Anketa vypovedá o celkovej náročnosti predmetu. Citované príčiny sú aj absencia priebežných domácich úloh. Domáce úlohy som nezadával, lebo som nechcel zvyšovať množstvo práce, ktoré predmet vyžaduje. Priznávam, že nakoniec to nebolo správne rozhodnutie. Čo sa ale týka náročnosti samotného preberaného učiva, zodpovedalo to sylabom predmetu a je to adekvátne danému semestru štúdia na FMFI. Skresávať obsah alebo úroveň náročnosti z dôvodu, že na predmet chodia aj študenti iných fakúlt by mohlo byť vnímané ako disrešpekt.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ohľadom komentára:

S neskúsenosťou určite súhlasím, toto bol prvý semester, v ktorom som vyučoval. Riešenia som si vždy vopred pripravil, takže som si nimi bol celkom istý. Čo sa mohlo stať je, že niekedy som si nebol istý ako ich najlepšie vysvetliť. V každom prípade sa budem snažiť v budúcnosti zlepšiť.

Hodnotenia sú tu tri a dve z nich sú celkom dobré, takže aspoň niektorým študentom cvičenia vyhovovali.

Ako prvé by som sa rád poďakoval všetkým za dobrú atmosféru na cvičeniach, bolo veľmi príjemné cvičiť tento ročník, a taktiež ďakujem za komentáre v ankete.

Priznávam, zo začiatku semestra nebolo tempo cvičení úplne prispôsobené prednáške a cvičenia mierne predbiehali prenášku. Za to sa ospravedlňujem. Keď však prednáška začala prechádzať do tém štatistickej fyziky, využili sme "náskok" a 1-2 cvičenia som mohol venovať matematickému aparátu potrebnému pre štatistickú fyziku. Na prednáške nebol čas prejsť ho úplne do detailov, a žiaľ, na iných predmetoch bakalárskeho štúdia sa študenti fyziky stretnú s pravdepodobnosťou a štatistikou minimálne (aspoň podľa ich reakcií na cvičeniach...).

Za občasné nezrozumiteľné vyjadrovanie sa môžem iba ospravedlniť.

1-AIN-530/00 Multimédiá:
Ľubomír Lúčan

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-101/00 Náhodné procesy (1):
Mgr. Jozef Kováč, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-222/15 Programovanie v softvéri SAS:
Mgr. Jozef Kováč, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie a komentáre.
Uznávam, že "hodnotiacich udalostí" bolo relatívne veľa, na druhej strane
- rozcvičky sú fajn spôsob ako študentov ako tak udržať v obraze, resp. rytme a ich náročnosť bola podľa mňa primerane ľahká (väčšina získala tých 50 bodov, ktoré sa za semester získať dali, resp. k tomu boli veľmi blízko),
- ak by som dal iba ústnu skúšku, tak väčšinu asi povyhadzujem, čo som nechcel :-) ak by som dal iba písomnú skúšku, tak by som mal z toho veľmi zlý pocit, nakoľko pri cca 100 minútovej dištančnej písomke je nekonečno možností na spoluprácu (o ktorej som presvedčený, že bola, vzhľadom na vysokú frekvenciu rovnakých/podobných,prípadne nie úplne logických postupov v programoch a neschopnosť na ústnej skúške opísať vlastný program).

Ale teda budúci rok zrejme spravím nejaké zmeny vo forme nižšej frekvencie rozcvičiek a iba písomnej skúšky (ono teraz písomná + ústna bola najmä kvôli dištančnej forme).

Čo sa týka "trápenia štatistikou", tak nemám dojem, že by som vás trápil, väčšinou som sa pýtal na úplné základy (a možno tým, ktorí ašpirovali na A-B som sem tam položil nejakú náročnejšiu otázku), prípadne na metódy, ktoré sme preberali až na tomto predmete. Dokonca som pred skúškou explicitne napísal, že bude na mňa robiť veľmi zlý dojem, ak niekto nebude vedieť, čo je distribučná funkcia a kvantil náhodnej premennej a aj tak to značná časť nevedela, tak už neviem, čo potom očakávate na skúške. Vyfarbiť hustotu obľúbenou farbičkou? :-)

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Neviem, či to je výčitka, alebo pochvala :-) Ale teda to, že som detailista rozhodne nepopieram a zároveň nemyslím, že v matematike to je zlá vlastnosť.

1-UMA-220/15 Geometria (2):
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD.

Ďakujem za komentáre. Som rada, ak sa mi podarilo predviesť, aký význam má axiomatická vystavba akejkoľvek oblasti, v tomto prípade planimetrie, a že sa mi snáď podarilo poskytnúť Vám zmysluplný nadhľad nad stredoškolskou geometriou.

K obsahu: na začiatku som naozaj šla dosť detailne, lebo sa mi zdalo podstatné urobiť jasno v tom, čo je teória a čo je model, možno to bolo kvôli tomuto. Záverečná časť bola oproti predchádzajúcim semestrom rozšírená, zatiaľ to vidím ako dobré rozhodnutie, lebo naozaj ide o najzaujímavejšiu časť axiomatiky. Možno by sa jej naozaj mohlo venovať viac času. Alebo možno Váš dojem vznikol aj kvôli tomu, že záverečné témy sa už preberali dištančne?

1-MMN-560/00 Lineárna algebra a geometria (3):
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD.

Ďakujem za hodnotenie predmetu.

1-TEF-201/20 Mechanika (3):
doc. RNDr. Peter Guba, PhD. (Prednášajúci)

Ďakujeme študentom za ich svedomitý prístup k štúdiu a ich pozitívnu spätnú väzbu vyjadrenú v ankete si vážime.

Predmet Mechanika (3) bol rozdelený na dve časti. Prvá polovica bola venovaná mechanike tekutého kontinua (Peter Guba). Druhá polovica bola venovaná numerickým metódam v mechanike tekutého kontinua (Sebastián Ševčík).

Do druhej polovice predmetu plánujeme v budúcnosti zaradiť vybrané teoretické časti zamerané na tečenie (creep) pevnej látky z pohľadu mikrofyziky podmienené poruchami v kryštálovej mriežke (vakancie a dislokácie). Numerické metódy kontinua sa štandardne vyučujú v graduálnych a postgraduálnych stupňoch, nie bakalárskom stupni štúdia. Napriek tomu do druhej polovice predmetu plánujeme tiež zaradiť aplikácie vybraných numerických schém.

Ďakujem za spätnú väzbu, a za super ohodnotenie.

Ďakujem, je to ozaj moja obľúbená záležitosť.

2-MPG-101/00 Počítačová grafika (1):
RNDr. Róbert Bohdal, PhD. (prednášajúci)

Veľká vďaka za spätnú väzbu. Chystám sa pre ďalšie roky nahradiť známe časti niečim novým, a vďaka ankete viem čo zmeniť.

2-MPG-101/00 Počítačová grafika (1) - RNDr. Róbert Bohdal, PhD.:
RNDr. Róbert Bohdal, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za povzbudivé slová, bola to moja učiteľská premiera v tejto téme. A aj za to, že ste všetci hlasovali :)

Ďakujem za spätnú väzbu. :)

1-UXX-132/18 Teoretické základy výchovy:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem, že ste si našli čas na hodnotenie. Som rada, že sa vám predmet páčil. :)

1-UIN-230/00 Seminár z matematických štruktúr:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie. :) Máte pravdu, názov predmetu je trochu zavádzajúci. Keďže je ale určený budúcim učiteľom informatiky, venovali sme sa najmä (matematickým) štruktúram používaným v informatike. S niektorými sa bližšie stretnete na odborných predmetoch v ďalších rokoch.

2-pUXX-135/21 Pedagogický výskum a pedagogická diagnostika:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujem za hodnotenie.

2-AIN-115/15 Softvér pre vzdelávanie:
Mgr. Lucia Budinská, PhD. (prednášajúca/cvičiaca)

Ďakujeme za hodnotenie.
Čo sa týka minisoftov a ich náročnosti, hovorila som o tom už na prvom cvičení. Ako pri každom programátorskom projekte, aj tu sa stáva, že niečo, čo vyzerá triviálne, nakoniec trvá dlho. Ak chceme nechať voľnosť výberu jazyka a aj voľnosť v prevedení, asi tento aspekt nevieme odstrániť. Verím, že ste však mali dostatok času na programovanie. Mnohé z hotových softvérov sú už v tejto podobe použiteľné pre žiakov, čo bolo cieľom.
Mrzí ma, ak sa vám zdalo, že sú naše prednášky o tom istom, pokúsime sa ich upraviť do ďalších rokov. Na druhej strane som rada, že ste ocenili pozvané prednášky.
K strhávaniu bodov ste sa mohli hocikedy spýtať. Snažila som sa vám dávať aj písomný feedback, za čo konkrétne boli strhnuté body a čo bolo podstatné pre tú ktorú úlohu. Bodovanie a čas na skúšku do ďalších rokov premyslíme.
Celkovo je predmet menej technický či odborný, ako iné na mAIN, práve preto, že má aj ten edukačný aspekt. Prednášky sú spojené s učiteľskými študentami a práve vďaka tomu vznikali na nich aj zaujímavé diskusie. Rozumiem, že pre mnohých študentov informatiky to môže byť spočiatku zvláštne, verím ale, že sa nám podarilo ukázať vám, ako vyzerá (a mala by vyzerať) školská informatika a vzdelávanie a priblížiť, ako žiaci/deti pracujú so softvérom.
Ďakujeme za diskusie na prednáškach a spoluprácu na cvičeniach.

2-EFM-102/15 Časové rady:
doc. RNDr. Beáta Stehlíková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

EFM ekonomická a finančná matematika:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (garant)

Dakujem za pripomienky k programu aj za jeho vcelku pozitivne hodnotenie. V sucasnosti prebieha reakreditacia programu a tuto sme vyuzili aj na zavedenie niektorych zmien, medzi nimi aj tych, ktorych ste sa v minulych anketach domahali. Uz od buduceho roku bude zavedena kategoria povinne volitelnych predmetov, do ktorej sme presunuli aj niektore predtym povinne predmety. Tato zmena vam umozni volnejsie sa profilovat. Tiez v predmetoch Programovanie sa bude ucit volne dostupny Phyton a postupne aj v ostatnych predmetom nan prejdeme.

Rada by som vas upozornila na stranku nasho studijneho programu http://www.iam.fmph.uniba.sk/bc-efm.html, kde najdete mnohe uzitocne informacie, ktore vam mozno chybaju. Okrem ineho, je tam aj odkaz na Diskusne forum EFM http://www.iam.fmph.uniba.sk/studium/efm/forum/, kde uz roky pravidelne uverejnujeme aj pracovne ponuky. Statistiky o hodnoteniach v danom predmete su uvadzane v informacnom liste predmetu.

1-EFM-911/15 Seminár k bakalárskej práci:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-EFM-118/15 Optimálne riadenie (1):
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu, ako aj za prácu počas semestra.

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu.

1-AIN-221/15 Databázy (1) - Mgr. Matúš Tomko, PhD.:
Mgr. Matúš Tomko, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Budem sa snažiť do budúcna zlepšiť svoje komunikačné schopnosti.

1-AIN-221/15 Databázy (1):
Mgr. Matúš Tomko, PhD. (cvičiaci)

Ďakujeme za spätnú väzbu. Bohužiaľ, tento rok bol tento predmet organizovaný v provizórnom režime. Snažili sme sa ho nastaviť tak, aby ste z neho mali čo najviac.

2-INF-144/15 Kompilátory:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vnorené definície funkcií podporuje napríklad JavaScript.
Pokúsime sa zvýšiť bodové hodnotenie projektu.

2-INF-144/15 Kompilátory - RNDr. Richard Ostertág, PhD.:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-130/00 Princípy počítačov:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Budúci rok máme v pláne doplniť ešte viac praktických príkladov z elektroniky.

1-INF-130/00 Princípy počítačov - RNDr. Richard Ostertág, PhD.:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-225/15 Programovanie (3) - RNDr. Richard Ostertág, PhD.:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-225/15 Programovanie (3):
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Situácia s cvičeniami ma mrzí. S cvičiacim boli v minulosti dobré skúsenosti. Budúci rok bude cvičenia robiť niekto iný.

Ďakujem za podnetné komentáre. Na vytknutých chybách sa pokúsim popracovať.

2-EFM-104/17 Stochastický kalkulus a aplikácie:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za podnetné komentáre. Chcem dodať, že v rámci novej akreditácie bol zvýšený rozsah predmetu aj kreditová výmera. To je v súlade s Vašimi pripomienkami.

1-EFM-370/00 Finančná matematika:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za podnetné komentáre. Informácie o skúške sa pokúsim v budúcnosti spresniť. Pravdepodobne budm smerovať k tomu, že povolím ku skúške vzorcovník.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-PMA-220/00 Finančná matematika (2):
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MMN-331/10 Finančná matematika:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za podnetné komentáre. V budúcnosti sa pokúsim informácie o skúške spresniť.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-115/00 Algebra (1):
RNDr. Martin Sleziak, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-470/00 Teória čísel:
RNDr. Martin Sleziak, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-EFM-102/15 Časové rady - Mgr. Alex Babiš:
Mgr. Alex Babiš (Cvičiaci)

Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do ankety a dali mi touto cestou spätnú väzbu. Veľmi si to vážim.

Zaregistroval som požiadavku na záživnejšiu formu cvičení. Pokúsim sa prísť s príjemnejšou formou cvičení, tak aby to študentov viac nadchlo. Dotyčnej osobe to asi nepomôže, ale možno to ocenia budúci študenti. Každopádne ďakujem za podnet na vylepšenie :)

Chcel by som dať dve veci na pravé miesto.

Nie je pravda, že by som sa chodil zabávať na študentoch na prednášky. Neviem o ničom, čo by dotyčného študenta/tku mohlo naviesť k podobným zámerom a veľmi ma mrzí vzniknuté nedorozumenie, ak si niekto myslel, že ten dôvod bol zabávať sa. Moje návštevy prednášok mali čisto charakter toho, aby som sa ja mohol jednoduchšie pripraviť na cvičenia. Aby som vedel, čo na prednáškach odznelo a podobne.

Čo sa týka môjho vystupovania na cvičeniach, môžem všetkých študentov uistiť, že rozhodne nevediem tieto cvičenia za trest. Viem, že niektorí študenti zo mňa mali po prvej hodine takýto pocit, ale teda nie je to pravda. Naopak snažil som sa študentom pomáhať aj v čase mimo cvičení s vypracovaním domácich úloh, ak niečo nefungovalo, mali problém s dátami a podobne alebo aj so samotným dovysvetľovaním učiva, ak niečo z cvičení nebolo jasné. Neviem, či moje vystupovanie teda takto negatívne pôsobí na väčšinu študentov, ale do budúcna sa to pokúsim odstrániť, alebo aspoň vylepšiť :)

2-MPG-106/00 Algoritmy a dátové štruktúry:
doc. RNDr. Dana Pardubská, CSc. (vyucujuca)

Ďakujem za všetky komentáre, ktoré sú konkrétne a konštruktívne. Je moja chyba, ak ste formuláciu projektu považovali za nedostatočne vyšpecifikovanú. Verím, že sa to v budúcnosti nezopakuje. Rovnako ako moje skákanie do reči pri vašom kladení otázok, toho som si nebola vedomá. Mrzí ma to a pokúsim sa v budúcnosti si na to dávať pozor.

Vyučujúci anketu o študentoch nevypĺňajú. Keby áno, za mňa by ste dostali plný počet hviezdičiek, učilo sa mi u vás/s vami veľmi dobre:-)

1-INF-167/15 Výpočtová zložitosť a vypočítateľnosť:
doc. RNDr. Dana Pardubská, CSc. (vyucujuca)

Ďakujem za všetky komentáre a v nich obsiahnuté konštruktívne návrhy/postrehy, verím, že pomôžu.

Úlohy pre mňa:
• používať aj pri prezenčnej výučbe slidy (dorobiť, čo chýba)
• vylepšiť spôsob prednášania (hmm, ak si myslíte, že sa nesnažím, tak sa mýlite:-)
• spojiť texty do jedného celku a pridať vysvetľujúci text

Spoločná úloha:
• spôsobiť, aby sa študenti v prednáške nestrácali a aby sa ozvali dostatočne skoro, keď k tomu dochádza. Toto je naozaj spoločná úloha, pretože bez aktuálnej spätnej väzby je to ťažšie.

Mrzí ma, keď niekto považoval predmet za trýznenie. Každý má právo na svoj názor, každý má rád iné predmety a vyhovuje mu iný prístup a rôzni vyučujúci, napriek tomu - to hodnotenie je snáď príliš tvrdé.

1-AIN-171/10 Programovanie (3):
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za všetky hodnotenia a najmä slovné komentáre. Väčšinou boli pozitívne, čo mi, samozrejme, spadol kameň zo srdca.

Najväčšie výhrady sa týkali množstva práce (tu si asi nedám veľmi povedať). Väčšina práce sa týka samostatného programovania úloh s dopredu poskytnutými testmi - bez trpezlivosti sa nedá zvládnuť programovanie v žiadnom jazyku.

Ďalšia výhrada sa týkala priveľkých nárokov na začiatku semestra. Sčasti je to spôsobené tým, že sme už očakávali skúsenosti s IDE a debuggingom špeciálne v prostrediach JetBrains (napr. PyCharm, IntelliJ a CLion). Budem rozmýšľať, ako tieto veci posilniť na začiatku semestra.

Podobne som vďačný aj za ostatné komentáre a pokúsime sa s kolegom ich využiť v nasledujúcej výuke.

1-AIN-171/10 Programovanie (3) - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (prednášajúci aj cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Z niektorých som bol normálne dojatý. :-)

Keďže mi študenti v ankete nič nevyčítali, pokúsim sa byť aj v bodúcnosti taký istý, ako som bol doteraz.

A aby bolo jasné: pozitívne hodnotenie nepovažujem za samozrejmé. A veľmi si ho vážim. Ďakujem.

1-PMA-754/16 Cvičenie z pravdepodobnosti a štatistiky (1):
Mgr. Lívia Rosová, PhD. (cvičiaca)

Ďakujeme za hodnotenia a komentáre. Hodnotenie cvičení sme podobným spôsobom ako je navrhovaný pozmenili (hoci nezávisle od komentára). Hodinová dotácia cvičení sa pravdepodobne nebude navyšovať, odporúčam v prípade potreby dohodnúť si konzultácie, určite s tým nebude problém.

Ďakujem pekne za hodnotenia a komentáre. Pri "spolužiakovi, ktorý nevedel" aspoň bolo vidno, kadiaľ cesta nevedie. Rozumiem však, prečo to bolo zmätočné, posnažím sa do budúcna lepšie cvičenia regulovať.

1-UMA-302/15 Pravdepodobnosť a matematická štatistika (1):
Mgr. Lívia Rosová, PhD. (prednášajúca a cvičiaca)

Ďakujem pekne za hodnotenia a komentáre. Súhlasím, že pri súčasných sylaboch predmetov Pravdepodobnosť a matematická štatistika (1) a (2) nemusí byť v zimnom semestri vidno použiteľnosť napr. pri základnom edukačnom výskume (v zime sa berie iba pravdepodobnosť a v lete štatistika). Tieto sylaby sa ale s novou akreditáciou zmenia a verím, že sa to z tohto hľadiska zlepší. Takisto problém "náročnosti" konca zimného semestra by mohla zlepšiť akreditácia.

1-UMA-302/15 Pravdepodobnosť a matematická štatistika (1) - Mgr. Lívia Rosová, PhD.:
Mgr. Lívia Rosová, PhD. (prednášajúca a cvičiaca)

Ďakujem pekne za hodnotenia a komentár.

Ďakujem pekne za hodnotenia.

Ďakujem pekne za hodnotenia a komentáre, radosť cvičiť u študentov, ktorí majú záujem.

2-INF-176/15 UNIX pre administrátorov:
RNDr. Jaroslav Janáček, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-INF-183/15 Počítačové siete (2):
RNDr. Jaroslav Janáček, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

AIN aplikovaná informatika:
doc. RNDr. Damas Gruska, PhD. (garant)

Dakujeme velmi pekne za vsetky pripomienky. Vascinou su pozitivne, co nas vsetkych velmi tesi. Dufam, ze v novej akreditacii vychytame este vsetky nedostatky a program este zlepsime.

BIN bioinformatika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (garant)

Ďakujeme za komentáre, Od budúceho roku s azloženie predmetov bude meniť, dúfame, že k vašej spokojnosti.

BIN/k bioinformatika (konverzný program):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (garant)

Ďakujeme za komentár. Prvý ročník konverzného programu je spoločný s viacerými ďalšími programami, takže nie je veľmi priestor na špeciality z bionformatiky, odporúčam však zapísať si predmet Výzvy súčasnej bioinformtiky. Je pravda, že biológia sa s informatiku viac prepájajú až v posledných troch semestroch bakalárskeho štúdia po vybudovaní základov, ale potom už je dostatočný priestor napríklad na prácu na zaujímavom projekte v rámci bakalárskej práce.

1-INF-127/15 Programovanie (1) v C/C++:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca a cvičiaca)

Ďakujeme veľmi pekne za komentáre. Nakoľko máme na predmete študentov s veľmi rôznou úrovňou znalosti programovania, nie je v našich silách prebrať viac učebnej látky, ale dočkáte sa na ďalších predmetoch.

1-BIN-301/15 Metódy v bioinformatike:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (prednášajúca a cvičiaca)

Ďakujeme za komentáre a ospravedlňujeme sa za neskoré opravenie úloh. Poznámka pre budúcich študentov: angličtinu neplánujeme opakovať každý rok, je pravdepodobné, že ďalší rok bude predmet opäť v slovenčine.

1-BIN-921/15 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme za komentáre a sme radi, že predmet sa vám zdal užitočný.

1-INF-911/15 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme za komentáre. Je pravda, že načasovanie úloh z písania nemusí každému vyhovovať, ale je ťažké nastaviť pravidlá predmetu lepšie. Je dôležité, aby si študenti aspoň trochu vyskúšali písanie a nenechávali ho na poslednú chvíľu.

1-TEF-203/20 Matematika (4) - Pravdepodobnosť a štatistika:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za komentáre. Predmet 1-TEF-203/20 bude od budúceho školského roka vyučovaný v rozsahu 3P+2C, čo umožní zmierniť tempo výučby v druhej časti semestra.

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne hodnotenie.

2-INF-175/18 Pravdepodobnosť a štatistika:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za pozitivne hodnotenia. Všetky negatíva, ktoré boli explicitne a implicitne ("... a štatistika") spomenuté v komentároch, budú do značnej miery odstránené. Totiž od budúceho školského roka bude mať tento predmet (presnejšie: predmet, ktorý bude 2-INF-175 nahradzovať) väčší počet hodín prednášok.

2-INF-175/18 Pravdepodobnosť a štatistika - doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD.:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne hodnotenia; dodáva mi to energiu do ďalšej práce.

2-PMS-129/10 Stochastické optimalizačné metódy:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-123/10 Stochastické simulačné metódy:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem veľmi pekne :)

1-DAV-201/20 Základy pravdepodobnosti a štatistiky:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu. Tento školský rok bol negatívne poznačený pandémiou, mojimi povinnosťami s akreditáciou, ako aj nutnosťou zladiť výučbu s krúžkami, ktoré mali len 2 hodiny prednášok týždenne (preto som bol aj trochu menej prísny na skúškach). Budúci školský rok by už všetky tieto problémy mali byť za nami, resp. organizačne vyriešené.

Ďakujem veľmi pekne!

1-FYZ-601/15 Jadrová fyzika:
Mgr. Boris Andel, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujem za prevažne pozitívne hodnotenia. Čo sa týka nahrávania vs. nenahrávania pri online cvičení, diskutovali sme to na mieste, ale pre prípadných čitateľov: každý variant má svoje pre a proti. Osobne si myslím, že negatíva prevažujú, pretože možnosť kedykoľvek sa vrátiť k záznamu uľahčuje úplne pasívny prístup počas samotného cvičenia. Aj dve negatíva spomenuté v komentári je možné riešiť aktívnym prístupom - ak sa prechádza príliš rýchlo, je možné (a žiaduce) sa ozvať. Ak niečo nie je jasné neskôr a nepomôže hlbšie sa nad tým zamyslieť, je možné daný problém prediskutovať na ďalších cvičeniach alebo vrámci konzultácií (počas dištančnej výučby emailom alebo cez komentáre v Teams, ktoré sme cez semester na komunikáciu využívali).

1-EFM-210/00 Matematická analýza (3):
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-210/00 Matematická analýza (3):
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášujúci)

Vďaka za komentáre a návrhy na zlepšenie výučby predmetu.

D. Ševčovič

2-EFM-107/15 Parciálne diferenciálne rovnice:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vďaka za komentáre a návrhy na zlepšenie výučby predmetu.

D. Ševčovič

mEMM ekonomicko-finančná matematika a modelovanie:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. (prednášajúci)

Vďaka za komentáre a návrhy na zlepšenie výučby programu.

D. Ševčovič

mFBM biomedicínska fyzika:
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc.

Predmety mFBM boli zostavené na základe dlhoročných skúseností aj aktuálnych vyhodnotení spätných väzieb tak, aby čo najviac pokryli požiadavky pracovísk aj nové vývojové trendy. Väčšina študentov v ankete ohodnotila pozitívne študijný program mFBM, výnimkou je jediný študent. Študenti boli oslovovaní počas celého zimného semestra 2021/22, aby sa vyjadrili jednotlivo alebo prostredníctvom svojich dvoch zástupcov k študijnému plánu pre novú akreditáciu. Otázkou je, kde bol jednotlivec, ktorý len teraz má námietky.

2-FBM-101/00 Medicínska biofyzika (1):
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc.

Podnety budú zohľadnené v novej akreditácii, kde predmet Medicínska biofyzika bude modifikovaný.

1-OZE-211/15 Praktikum I - doc. Mgr. Dušan Kováčik, PhD.:
doc. Mgr. Dušan Kováčik, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Budem sa snažiť aby mnou vedené hodiny Praktika I boli pre študentov naďalej zaujímavé a prínosné, a aby študenti tento predmet vnímali pozitívne.

Aký je Tvoj celkový dojem z priestorov fakulty a ďalších súčastí univerzity?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia

Teší nás, že študenti pozitívne vnímajú rekonštrukcie priestorov fakulty ako aj zmeny v interiéri, v tomto semestri predovšetkým nové oddychové a pracovné priestory. Na jednotlivé kritické podnety reagujeme sumárne nižšie:

Posluchárne:
Medzi najčastejšie sťažnosti patrí zlý stav posluchární, najmä lavice a tvrdé sedenie. Tento problém sa vedenie snaží vyriešiť už niekoľko rokov prostredníctvom projektu ACCORD, ktorého realizácia sa dlho odkladala (nie našou vinou). S potešením môžeme oznámiť, že došlo konečne k podpisu zmlúv na rekonštrukciu strechy pavilónu P ako aj na komplexnú prerábku posluchární A, B, F1, F2, MI-MXII. Postupne prídu na rad aj ďalšie priestory, v ktorých prebieha výučba. Technické vybavenie miestností prejde tiež odmnovou a modernizáciou.

Toalety:
Žiaľ na niektoré iné priestory a vybavenie, ako sú napr. toalety nemožno použiť prostriedky z tohto projektu. Vedenie ich však aj napriek tomu bude postupne hľadať inde. Čistotu a údržbu toaliet sa snažíme zabezpečovať priebežne, dlhodobo však čelíme výpadkom personálnych kapacít (údržbári, upratovacia služba).

Laboratória a poč. miestnosti:
Viaceré z laboratórnych a počítačových miestností budú v strednodobom horizonte rekonštruované v ďalších fázach projektu ACCORD. Pokiaľ ide o počítačové vybavenie, toto priebežne modernizujeme. V roku 2022 okrem výmeny niektorých PC naplánovaná aj výmena starších monitorov.

Kancelárie a priestory pre doktorandov, ako aj ich vybavenie:
Zodpovednosť zabezpečiť dôstojné podmienky pre doktorandov je na pleciach katedier a školitelov. Ťažko sa nám reaguje na anonymné podnety z ankety (nevieme, na ktorom pracovisku je problém). Dotknutí študenti sa môžu obrátiť priamo na prodekana pre doktorandské štúdium, ktorý im rád pomôže s riešením tohto problému.

Priestory pre študentov a spoločné priestory:
Teší nás, že veľa študentov chváli nové oddychové a pracovné priestory Lounge a Unispace. Pokiaľ ide o požiadavku, aby bolo viac tichých priestorov na štúdium a oddych, tu dávame do pozornosti práve Lounge, a tiež študovňu v knižnici. V blízkej dobre predpokladáme tiež dokončenie a sprístupnenie študentského priestoru, v bývalom bufete v pavilóne F1, ktorý si pod patronát zobral ŠKAS. Pokiaľ ide o ďalšie priestory fakulty ako chodby a vestibuly, budeme reflektovať na to, že ich študenti vnímajú ako neudržiavané. Začiatkom LS bola odstránená časť staršieho nábytku a postupne budeme v ich údržbe a zlepšovaní pokračovať. Rovnako sa budeme zaoberať aj ďalšou spätnou väzbou z ankety.

Exteriér:
Vedenie prediskutovalo pripomienky študentov týkajúce sa exteriéru fakulty (chodníky, lavičky a oddychové zóny, vnútorná fasáda, atď.), zobralo ich na vedomie bude sa v buducnosti podľa možností snažiť o ďalšie zlepšovanie.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia

V otázke na služby silne prevažuje pozitívna spätná väzba, a to najmä smerom k ŠO, knižnici, pár pochvál dostal aj Erasmus koordinátor. Je tu však aj niekoľko pripomienok. Ohľadne pregraduálneho a postgraduálneho štúdia sa samostatne vyjadrí príslušný prodekan. K ostatným bodom sa vyjadríme postupne:

Informovanosť:
Viacerí študenti sa sťažovali na dostupnosť informácií o štúdiu a jeho organizácii. Tento problém sa pokúsime zlepšiť jednak prácou s garantmi a školiteľmi, ale tiež vyhodnotením obsahu a prípadnou reorganizáciou informácií na fakultnej stránke (zóna) ako aj nastavením vhodnej politiky posielania rôznych oznamov e-mailom a ďalšími kanálmi.

Komunikácia k zahraničným študentom:
Na fakulte postupne narastá počet zahraničných študentov a v tomto semestri sa skoncentrlovalo viacero pripomienok na zlepšenie komunikácie v anglickom jazyku. Tieto podnety sú pre nás veľmi užitočné, pokúsime sa komunikáciu so zahraničnými študentami zlepšiť, a to najmä pokiaľ ide o úvodnú orientáciu týchto študentov, najdôležitejšie informácie a potom špecificky komunikáciu so študentmi anglických programov a hosťujúcimi študentami programu Erasmus a ďalších.

Knižnica:
Otváracia doba knižnice bola v poslednom období (pred pandémiou) viackrát upravovaná. Vychádzalo to aj z monitoringu návštevnosti, ktorý predtým zamestnankyne knižnice vykonali. V budúcnosti opäť zvážime úpravu otváracej dobu opäť upraviť podľa návštevnosti, a aj podľa spätnej väzby zo študentov. Pokiaľ ide o aktualizáciu dostupných titulov, tie vedúca knižnice, ktorá je zároveň predsedkyňou akvizičnej komisie, pravidelne dopĺňa. Ak máte záujem o nejaký titul, ktorý nie je dostupný, môžete sa obrátiť na knihovníčky, alebo rovno na pani vedúcu (kniznica@fmph.uniba.sk). V niektorých prípadoch žiaľ sú veľmi žiadané tituly, ktoré už nie sú na trhu a nie je možné ich dokúpiť. V takomto prípade by mali vyučujúci odporučiť inú dostupnú literatúru, a keďže niektorí o tom možno nevedia, môžete im to priamo pripomenúť.

Systém AIS2:
Tento systém používa jednotne celá univerzita. Ako fakulta na to máme menší dosah. UK v nedávnom období pripravovala nákup nového systému, tento nákup však nakoniec nerealizovala z finančných dôvodov (prechod by bol príliš drahý) a rozhodla sa ponechať si AIS2 a výraznejším spôsobom vplývať na jeho ďalší vývoj smerom k zlepšeniu používateľských rozhraní. Časť zmien už dnes vidieť, za FMFI dúfame, že zlepšení bude viac, a túto požiadavku smerom k UK aj pravidelne opakujeme.

Kariérne a socializačné podujatia:
Pandémia a dlhá izolácia nepriaznivo zasiahla do sociálneho života na fakulte. Po jej skončení postupne obnovíme, či dokonca zintenzívnime aj rôzne socializačné podujatia, ktoré sú pre život fakulty nesmierne dôležité. V apríli prebehla vo vynovenom formáte ŠVK. V máji bude fakulta pre študentov ale aj zamestnancov organizovať Majáles. Postupne obnovíme aj kariérne a ďalšie podujatia.

Garancia bezpečného priestoru v prípade, že vznikne nejaký konflikt medzi študentom a vyučujúcim:
V takýchto prípadoch sa už v súčasnosti môžu študenti obrátiť na svojich tútorov, na prodekanku pre štúdium (prípadne aj anonymne cez čiernu skrinku). Okrem toho v súvislosti so zavedením plánu rodovej rovnosti bude na FMFI v blízkej dobe vymenovaná kontaktná osoba pre otázky rodovej rovnosti, na ktorá bude pôsobiť ako poradca v tejto oblasti a na sa budú môcť študenti tiež obrátiť.

Ako hodnotíš úroveň stravovacích služieb?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia

Na stravovanie sú už tradične v ankete veľmi rôzne, až protichodné názory.
Mnohí študenti sú so stravovaním spokojní, iní sa sťažujú na nízku kvalitu a obmedzenú ponuku. Niektorí sú ochotní za vyššiu kvalitu priplatiť, mnohí ale už teraz považujú stravovanie za príliš drahé. Počas posledného roka došlo k výraznému zdražovaniu potravín a služieb, čo sa odrazilo aj na zvýšení cien v stravovaní, nielen v jedálňach na fakulte.

Vedenie bude zozbieranú spätnú väzbu komunikovať prevádzkovateľom jedální. Budeme pritom klásť dôraz predovšetkým na problémy dietetického stravovania, ako aj otváracej doby a dostupnosti obedov v neskoršom čase, ktoré rezonovali najviac.

Dostupnosť kvalitnej kávy a kaviarenského občerstvenia by sa mala zlepšiť od septembra, kedy by mal byť spustený do prevádzky kaviarenský kút v Unispace.

Ako hodnotíš študentskú anketu?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia

Ďakujeme za reakcie aj k tejto otázke. Je vidieť, že veľa študentov je s anketou spokojných, čo nás teší. V aktuálnom semestri bola účasť 41%, čo nepovažujeme za málo. Treba si uvedomiť, že nie každý má potrebu komunikovať fakulte spätnú väzbu.

Za najpálčivejší problém považujeme, ak sa niektoré sťažnosti vyskytujú opakovane, a študenti môžu mať pocit, že opätovne ich komunikovať je zbytočné. Opak je pravdou. Nie všetko sa dá vyriešiť za jeden semester, ale postupne na nich pracujeme a je vidieť, že niektoré sa podarilo vyriešiť.

Pokiaľ ide o formu a vzhľad ankety, má svoje obmedzenia, ale svoju funkciu plní dobre. Súčasný systém, na ktorom beží anketa na FMFI ako aj na niektorých ďalších fakultách UK je študentský projekt z dielne ŠVT, ktorý sa už ďalej nevyvíja. UK (CIT) v poslednom období uvažovala o iných formách získavania spätnej väzby, ale zatiaľ nedošlo k ich realizácii.

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to sem.:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia

Na viaceré veci reagovala prodekanka pre štúdium, prípadne boli zodpovedané inde. Nezodpovedané ostali pripomienky k pademickým opatreniam a ich nie úplne dôslednému dodržiavaniu. Veríme, že vo väčšine opatrení sme sa snažili byť dôslední, a čo sa týka konkrétnych podnetov, berieme ich s potrebnou vážnosťou a v prípade ďalších vĺn pandémie sa pokúsime byť dôslednejší. Nie vždy sa však všetko dá osledovať a niekedy dodržiavanie stojí aj na jednotlivcoch a vzájomnej dohode.

2-PMS-118/10 Markovovské procesy (1):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-281/00 Pravdepodobnosť a štatistika (1):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-PMA-760/00 Teória náhodného výberu:
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.