English FAQ Výsledky

Zoznam všetkých pridaných komentárov

dBIF biofyzika:
Mgr. Patrick Mydla (člen RŠP)

Ďakujem, kolegyne a kolegovia, za Vaše zapojenie sa do ankety

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za hodnotenie a komentár. Nie som si istý nakoľko mám hodnotenie brať za relevantné, keďže sa vyjadrila asi len štvrtina zo všetkých študentov, ktorých som cvičil. Ostáva mi len veriť, že tí, ktorí sa nevyjadrili, boli ako tak spokojní.

Žiaľ musím sa ohradiť voči nižšiemu hodnoteniu v časti schopnosť a ochota vyučujúceho komunikovať so študentmi a odpovedať na ich otázky. Úprimne som sa snažil odpovedať na všetky Vaše otázky a poskytovať konzultácie tak často, ako to bolo v mojich silách. Pomerne veľa z Vás to aj využilo a na konzultácie prišli. Neviem si dobre predstaviť, čo viac by som mohol spraviť. Konštruktívny komentár by mi v tom značne pomohol, ale žiaľ, žiadny sa tu nenachádza.

Ku komentáru by som povedal asi toľko - cvičenia, či už tieto alebo tie povinné, nie sú o tom čo najrýchlejšie nazbierať plný počet bodov. Veľmi veľakrát sa stalo, že ľudia prišli riešiť príklad k tabuli a zrejeme nie úplne rozumeli čo robia. Výsledok bol síce správny, ale po pár mojich otázkach začali byť značne zmätení. Vo väčšine prípadov študenti nevysvetľovali detailne čo ako a prečo robia. Každý takto vyriešený príklad by som takmer celý musel riešiť odznovu. Avšak vo väčšine prípadov som k jednotlivým krokom priložil aspoň slovný komentár. Zároveň študenti priam striehli, kedy môžu ísť riešiť príklad k tabuli. Atmosféra na cvičeniach bola zvláštna, mal som pocit, že to je o pretekoch, kto sa prvý dostane k tabuli a získa chcené body. Z tohto pohľadu neostával tak priestor na detailné vysvetľovanie učiva.

Do budúcna ostáva zvážiť, či udeľovanie bodov na cvičeniach má zmysel. Tento semester mi to prišlo skôr kontraproduktívne.

Ďakujem za vcelku pozitívne hodnotenie (na moje prekvapenie) a komentáre.

Jediné čo možno napísať je, že plne s komentármi ako aj s hodnotením súhlasím. Priznávam, že cvičenia boli chaotické a častokrát som dokázal sám seba zamotať. Verím, že ak budem cvičiť predmet aj v budúcnosti, tak sa to zlepší. Snáď pribudnú aj zadania, a tak budú cvičenia prehľadnejšie. Nemal som žiaľ tentokrát časovú kapacitu zadania príkladov TeX-ovať, ospravedlňujem sa za to.

Napriek tomu verím, že cvičenia boli pre Vás aspoň trochu prínosné.

Ďakujem za hodnotenie a komentár.

Komplexne som sa vyjadril v predmete 1-PMA-754/16 Cvičenie z pravdepodobnosti a štatistiky (1). Rovnaký komentár platí aj pre túto časť.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas a napísali, čo si myslia o mojom pôsobení v tomto predmete. Kladné hodnotenia ma potešili a ďakujem za ne. Kritický hlas konštatuje, „že (prednášajúci) od nás očakával vedomosti, ktoré sme objektívne nemali odkiaľ mať.“ Škoda, že neuviedol konkrétne príklady, aby som sa tomu mohol v budúcnosti vyhnúť - nie som si totiž vedomý ani jedného. Zároveň spomína „celkom časté "mávanie rukami" a nerigoróznosť pri preberaných témach“. Tejto výhrade nerozumiem. Precíznosť môjho výkladu bola myslím porovnateľná s precíznosťou štandardných učebníc od Fermiho, Callena, Sethnu a mnohých ďalších. Ani používanie experimentálnych faktov nie je "mávaním rukami", ale legitímnym vstupom fenomenologického popisu.

2-PMS-107/15 Regresné modely (1):
Mgr. Samuel Rosa, PhD.

Ďakujem za to, že ste si našli čas na anketu - za vaše hodnotenia aj komentáre. K poznámke "viac prakticky": odkedy som ho pred dvoma rokmi prebral, predmetu sa postupne snažím pridávať praktické ukážky aj metódy namiesto tých najviac teoretických tvrdení. A aj do budúceho roku sa pokúsim ďalej pohnúť týmto smerom. Ale niektoré náročné teoretické tvrdenia, myslím, v predmete majú svoje miesto, aby sa študenti aspoň stretli s tým, aká teória sa v tých metódach reálne skrýva.

Ďakujem za pozitívne hodnotenia aj komentáre :).

2-INF-178/15 Kryptológia (1):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie a komentáre.

2-INF-921/22 Diplomový seminár (3):
doc. RNDr. Martin Stanek, PhD.

Ďakujem za hodnotenie a komentáre.

V prvom rade ďakujem, že ste si našli čas a vyplnili anketu. Som rád, že ste mali s predmetom, zdá sa, celkom pozitívnu skúsenosť. Obzvlášť ma teší, že aspoň niektorých z vás predmet bavil (aj mňa), čo pri teoretickom predmete nie je práve samozrejmosť.

Ku pripomienkam:
- Za viacero hodín online sa ospravedlňujem (2 prednášky + 1 cvičenia). Spôsobené boli jednak tým, že som dostal covid (s čím sa veľmi nedá nič robiť) a predčasným končením mnohých prednášok kvôli povinnostiam s katedrovým seminárom (to by už malo byť do budúcna vyriešené).
- "Na skúšku treba vedieť všetky detaily". Uznávam, že sa pýtam do detailu, ale verím, že ste na skúške nemali pocit, že hodnotenie je neadekvátne (nakoniec, inak by to zrejme bolo v komentároch spomenuté).
- "Presunúť časť bodov za účasti pri tabuli z bonusových do povinných". Zatiaľ tomu nie som tomu príliš naklonený: pri malých počtoch povinných bodov by zrejme aj tak väčšina bodov bola dosiahnutá v prvej časti semestra, a na konci by zase študenti k tabuli chodili iba veľmi málo. Naopak, pri veľkých počtoch povinných bodov by to nútilo ísť k tabuli aj študentov, ktorí to neznášajú, čo ma príliš neláka. Ale zvážim to.

Ďakujem za pozitívne hodnotenia aj komentáre. (K náhradnej hodine kvôli skracovaniu som sa vyjadril vo vyjadrení k predmetu.)

1-FYZ-315/15 Štatistická fyzika a termodynamika:
doc. RNDr. Richard Hlubina, DrSc. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas a napísali, čo si o predmete myslia. Niektoré pripomienky som očakával a stotožňujem sa s nimi. Súhlasím napríklad s názorom, že ilustrácií a aplikácií základných pojmov bolo priveľa, preto v budúcnosti niektoré z nich vypustím. Zároveň sa pokúsim viac zdôrazniť a zviditeľniť ideovú niť predmetu. Aj s tvrdením „Na zaciatku bol velmi matuci pojem entropie“ súhlasím, ale veľa sa s tým nedá urobiť. Nie je to intuitívny pojem. Mojou snahou bolo, aby ste si naň zvykli a naučili sa ho používať. Nevylučujem, že naozaj „vznikol vedomostný skok“ medzi Mechanikou 2 a začiatkom tejto prednášky. Preverím a zohľadním to, ak bude treba. K cvičeniam: „Chýbali mi jednoduché príklady k preberanej látke“. Súhlasím. Doplníme. Avšak sťažnosti, že nie všetky úlohy sa stihli precvičiť, nerozumiem. Ak niekto chce, môže takéto úlohy riešiť aj samostatne, dokonca to vrelo odporúčam. K množstvu práce na skúšku: štat. fyzika a termodynamika je objektívne najťažšia časť bakalárskeho kurzu fyziky, preto sťažnosť, že na skúšku je potrebné sa učiť „niečo vyše týždňa“, považujem za bezpredmetnú. K výberu materiálu a úrovni výkladu: oboje sú porovnateľné so štandardnými učebnicami od Fermiho, Callena, Sethnu a mnohými ďalšími, ako aj s porovnateľnými predmetmi na zahraničných univerzitách.

2-FTL-118/22 Kvantová mechanika - atómy, molekuly a symetrie:
Mgr. František Herman, PhD. (Prednášajúci/cvičiaci)

Uvodom velmi dakujem vsetkym za spatnu vazbu. Vzhladom na to, ze predmet bezal vobec prvy krat, celkovu snahu vsetkych zucastnenych stran hodnotim pozitivne.

Viacero krat sa vyskytla otazka skript. Ano, je to pravda, treba ich. Urcite ich planujem dat dokopy, ale zrejme este nie tento rok (2023). Dovody su dva. Prvym je, ze samotny material prednasky (ako jeho obsah, tak aj forma) este bude prechadzat procesom "slachtenia". Ked dosiahnem uroven vlastnej spokojnosti s tym kedy, co a ako preberame, text spisem rad. Druhy dovod suvisi s tym, ze popri uceni chcem aj pisat clanky a viest studentov a den ma stale 24 hodin.

Keby sa ale nasla dobra dusa (alebo nebodaj viacero), ktora par prednasok pretavi do texovskeho filu, nech sa kludne pocas predmetu ozve. Ako to uz byva, pritomnost dobrej duse radikalne meni situaciu. Pri rozumnej delbe prace by sme takuto vec vedeli spravit rychlo. Otvoreny som aj moznosti pokusu o poskytnutie Pedagogickych pomocnych sil (PPS), ktore sa aj za tymto ucelom kazdy semester vyhlasuju.

Zaverom mi dovolte este par poznamok:
V dalsom roku by som rad posilnil, vycistil a prepracoval predovsetkym cast prednasky, ktora sa venuje vyuzitiu teorie (hlavne) diskretnych grup v kvantovej mechanike pouzitej na popis atomov a molekul.

Mojim cielom je zaujat aj teoretickejsie ladenych studentov (studentov magisterskeho kurzu teoretickej fyziky, jadrovej fyziky, ludi ktory sa tocia okolo kvantovej chemie a pod.), ktorych by mohli taketo temy zaujimat. Samozrejme, kazda tema prednasky bude vsak spravena tak, aby bola co najatraktivnejsia a dolezita pre studentov mFTL.

V uplynulom semestri sa nam myslim taktiez darilo drzat dost otvoreny komunikacny kanal medzi studentami a prednasajucim (teda medzi vsetkymi co sa snazili nieco naucit). To, ze sa tym co sedeli darilo nemat zbytocny ostych z tych, co stali, bolo podla mna pre dobro veci. Moja osobna skusenost ukazuje, ze je dobre si takyto zvyk niekedy v zivote osvojit a potom sa ho snazit pestovat.

Vsetci co vydrzali citat do konca, si zaslusia pesnicku: https://www.youtube.com/watch?v=cMCb9W6l8MM&ab_channel=javierrescalvo

Nuz, vsetko dolezite som uz povedal v komentari k predmetu. Jedna vec ale asi stoji za zmienku a sice ze som vdacny ze sa vyjadrili vsetci piati studenti, ktori dany predmet naozaj absolvovali v jeho uplnej podobe.

Kedze sme boli v nabehovom roku novej akreditacie, na papieri bolo 7 studentov, ale 2 z nich boli piataci, ktori niektore preberane veci videli na inych predmetoch, avsak z pochopitelnych dovodov predmet ako taky u mna neodsedeli/nerobili domacky/neabsolvovali skusku. Som teda rad za fakticku-100% ucast v ankete.

2-FMK-113/00 Fyzika oblakov a zrážok:
RNDr. Ingrid Damborská, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za výborné hodnotenie, vážim si to :)

1-AIN-407/22 Kognitívne vedy: mozog a myseľ:
RNDr. Barbora Cimrová, PhD. (prednášajúca)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie!
Veľmi nás teší :)

DAV dátová veda:
doc. Mgr. Richard Kollár, PhD. (vyučujúci Mat. analýza 1)

Po pripomienkach študentov, za ktoré som veľmi vďačný, keďže išlo o bývalých študentov predmetu spätne, sa pojem kompaktnej množiny zaradil do sylabov letného semestra analýzy. Ak je viac takých pripomienok, neváhajte ma kontaktovať priamo, rád urobím kroky k zlepšeniu.

TEF/k technická fyzika (konverzný program):
doc. Mgr. Richard Kollár, PhD. (vyučujúci predmetu)

Diferenciálne rovnice sú v letnom semestri (MA 2). Nie je možné ich učiť skôr ako derivacie a integrály, ktoré zaberú celý zimný semester. Aj to je bežné obsahom až dvoch semestrov. Navyše sú k riešeniu rovníc potrebné aj základy lineárnej algebry.

1-FYZ-221/22 Praktikum z mechaniky a molekulovej fyziky:
doc. RNDr. Juraj Országh, PhD. (cvičiaci)

Vypracovanie referátov je časovo náročné, to si všetci vyučujúci uvedomujeme. Jedným z hlavných cieľov praktika je naučiť študentov písať vedecký text štruktúrovaný podobne ako sú vedecké články. Zatiaľ jediný overený spôsob ako sa to naučiť je písanie trénovať a trénovať podľa hesla opakovanie je matka múdrosti. Štylistike a zákonitostiam vedeckého textu sa treba naučiť rovnako ako akúkoľvek inú zručnosť. Oceníte to pri písaní príspevkov na ŠVK či záverečných prác.

Počet kreditov je nízky vzhľadom na čas, ktorý musíte predmetu venovať. Na druhej strane je to ale čiastočne vykompenzované relatívnou jednoduchosťou fyzikálnych problémov, ktorým sa venujete. Cieľom je totiž naučenie metód spracovania vedeckých výsledkov a nie rozšíriť vedomosti z fyziky samotnej.

Nedostatočná spätná väzba ma mrzí, budem sa to snažiť v budúcnosti nezanedbať.

Do budúcna by som Vás (študentov) rád povzbudil k tomu, aby ste sa na ostatných predmetoch (aj praktikách) ozvali už počas semestra, ak sa Vám niečo nevidí na priebehu hodiny. Verím, že všetci vyučujúci privítajú spätnú väzbu. Buď dosiahnete zmenu k lepšiemu alebo dostanete vysvetlenie prečo sú veci tak ako sú.

Ďakujem :-)

Ďakujem za Vaše hodnotenie, vážim si to a posnažím sa nepoľaviť.

2-FFP-204/15 Modelovanie vo fyzike plazmy - doc. RNDr. Peter Papp, PhD.:
doc. RNDr. Peter Papp, PhD. (prednášajúci, cvičiaci, garant predmetu)

Ďakujem za Vaše hodnotenie, vážim si to a posnažím sa nepoľaviť, vždy je ešte čo to vylepšovať.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-FYZ-251/15 Teoretická mechanika - Mgr. Zuzana Kučerová, PhD.:
Mgr. Zuzana Kučerová, PhD. (Cvičiaci)

Ďakujem študentom za hodnotenie, spätnú väzbu si cením.

1-AIN-303/22 Game Engines:
RNDr. Andrej Lúčny, PhD. (prednášajúci)

Pri niektorých študentoch som mal tento rok dojem, že je predmet na hranici ich možností, na druhej strane vyskytol sa študent, ktorý zatienil všetko a všetkých. Pozitívne hodnotím nadšenie, ktoré mnohých neopustilo do konca, z toho som mal veľmi dobrý dojem. Hodnotenie 2.5 je na zamyslenie, čo s predmetom ďalej. Zrušiť by ho bola škoda, myslím si.

Ďakujem za povzbudivé hodnotenie, vážim si to.

1-MAT-130/22 Programovanie (1) - doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD.:
doc. RNDr. Ľudmila Jašková, PhD. (Cvičiaca)

Ďakujem za Váš názor.
Pekne ste na cvičeniach pracovali a aj na skúške sme mali z Vás radosť, ako ste predmet pekne zvládli. :-)

Ďakujem za Vaše hodnotenie a aj za záujem o predmet a poctivo odvedenú prácu.

2-FJF-204/22 Aplikovaná jadrová fyzika a dozimetria:
doc. RNDr. Karol Holý, CSc. (prednášajúci)

Prednášajúci si uvedomujú, že rozsah učiva je veľmi rozsiahly a že nie všetko sa dá prebrať dostatočne do hĺbky. Dôvodom je aj to, že počet hodín pridelený predmetu bol skrátený o 1 hodinu, čo predstavuje zníženie o 25 % oproti pôvodnej výmere.

1-MAT-750/00 Cvičenie z matematickej analýzy (3):
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (cvičiaca)

Ďakujem pekne za vyplnenie ankety a komentáre.
Ohľadom "cvičebnici" ďakujem za upozornenie. Ja som predpokladala, že na prednáške doc.Kubáček uviedol literatúru a tie sú aj v informačnom liste a preto som explicitne neuviedla literatúru. A na cvičení sme aj viackrát využívali učebnicu, čo sme napísali s prof.Filom, kde sú aj príklady na precvičovanie a určite sme museli spomenúť aj Demidoviča.
Ale teda v budúcnosti budem sa snažiť nezabudnúť na prvej hodine vymenovať učebnice.

Ďakujem pekne za vyplnenie ankety a za hodnotenia.

1-MMN-911/22 Seminár k bakalárskej práci:
RNDr. Kristína Rostás, PhD. (vedúca seminára)

Ďakujeme za hodnotenia a komentáre.
Snažili sme sa v prvej časti semestra študentom dodať potrebné informácie k písaniu práce a pozývať tam osoby, ktoré majú k tomu čo povedať. A potom študenti mali svoje práce prezentovať.
Do budúcna si koncept seminára premyslíme ešte lepšie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-BMF-110/15 Základy matematiky (1):
doc. RNDr. Eugen Viszus, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-426/22 Aplikovaný robotický seminár (1):
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyucujuci)

Ano, vyucba v tomto predmete je nepravidelna, lebo 1) rozvrhy su nabite a stretavaju sa v nom studenti roznych studijnych programov a 2) je lepsie pracovat naraz viac hodin, ako vzdy "rozbalovat a balit" polovicu seminara, idealne 4h naraz. Preto je najlepsi cas, kedy sa tieto stretnutia daju zorganizovat v skuskovom, avsak bolo to na zaklade dohody. Zacali sme vsak inak, lebo to vyzeralo tento raz trochu optimistickejsie, ale ked som videl, ze vo stvrtok vecer uz studenti nemaju energiu, lebo mali nabity den a vela toho vtedy ani nespravia, ani nevnimaju, tak sme to odlozili do toho skuskoveho, jedine preto. Takze ano, mate pravdu, ze sa musime trochu lepsie dohodnut. Aj tak vdaka za zaujem i vynalozene usilie!

1-AIN-167/22 Praktický seminár robotiky:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyucujuci)

Ide o prakticky seminar, ako nazov hovori. Ja som alokoval 3x viac vyucby ako bolo v rozvrhu, pretoze bolo studentov tento raz 4x viac ako normalne a predmet sa konal kazdy tyzden. Pre tych, co mali projekt, ktory zvladali sami, stacilo informovat o pokroku a prilezitostne konzultovat, dosiahli celkom pekne vysledky. Pre tych, co mali projekt, kde pracovali s realnym hardverom a potrebovali pomoc sustavne, ju sustavne aj dostavali a tiez to bolo hodnotne. Ti, ktori si vybrali prilis tazky projekt, ktory bol "strela do neznama" pracovali priebezne, ale k vysledku sa nedopracovali, takze spravili nahradny projekt. Podla mna pricina bola, ze si nie velmi dobre rozdelili pracu medzi sebou. Tam vidim rezervy a budem v buducnosti viac strazit ako sa v skupinovych projektoch rozdeli praca. Nic z toho, co tam dole vytykate, neakceptujem. Prosim Vas, zvyknite si nepouzivat anketu ako miesto, kde vypisujete ciste bludy, lebo takto sa s Vami spolupracovat nebude dat. Pocas celeho semestra som nezaznamenal ani jeden podnet od ktorehokolvek z Vas, ze treba nieco urobit inak, spolupraca plynula cely cas hladko. Cize cely semester nehovorit nic a potom pokydat anketu svojimi bobkami nie je rezim, ktory vedie k comukolvek pozitivnemu. ;)

Dakujem pekne za Vase usilie. Spolupracovalo sa s Vami dobre. Vela uspechov nadalej!

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne hodnotenie. :)

1-AIN-131/22 Tvorba informačných systémov:
Mgr. Pavel Petrovič, PhD. (vyucujuci)

Dakujem vsetkym za skvelu pracu, boli ste nadpriemerny rocnik a spolupracovalo sa s Vami vyborne. Tesim sa, ze vsetky timy, ktore davali spatnu vazbu osobne na zaverecnych stretnutiach potom, ako bolo hodnotenie uzavrete, vyjadrili iba pozitivnu spatnu vazbu a ze skusenost v predmete bola pre nich uzitocna. Niektori dali aj uzitocne napady, co mozeme nadalej zlepsovat a zapisal som si to. To, co tu potom citame v ankete, len svedci o tom, ze tento rezim ankety je cisty bullshit a nema zmysel tomu venovat vobec ziadnu pozornost a v ziadnom pripade to nema zmysel zverejnovat studentom v dalsich rocnikoch. Cest praci.

Pre #1259502 - ucelom ankety nie je ani pisat romany o zazitkoch pocas semestra ani pisat ostatnym studentom o com je predmet, iba ich zbytocne pomylite, zneistite, dezinformujete. Toto naozaj nikto nepotrebuje. Aj tak vdaka.

2-FOZ-119/22 Spaľovacie a termochemické procesy:
Mgr. Richard Cimerman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za spätnú väzbu. Aj keď prednáška je nová a jej náplň sa musí ešte "vyladiť", veríme, že jej obsah bol pre študentov prínosný.

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu.

Co to tu vypisujete za hluposti.
Boli tri dvojhodinovky v piatok. Rano robili najma ti, co robili s kocurom v cizmach, ktori nemali ziaden problem a ostatni chodili potom na dalsie hodiny, kedy som bol na mieste, takze naozaj nechapem o com je rec.
Raz som bol na konferencii, raz bol Zahoracky robot a raz alebo 2x som bol chory (covid), takze som nechcel rozsirovat virusy... Ale dostali ste namiesto toho relevantnu nahradnu on-line aktivitu. Ale Vy mi pripocitate aj dekanske volno... Zbytocne frflanie a somariny, ako obycajne. Smiesne na tom je, ze to vypisuju ludia, ktori podobne hluposti vypisovali aj v minulosti, napriek tomu si so mnou zapisali tento ciste vyberovy predmet, takze to zrejme mam brat osobne...? Verim, ze netreba. Vela zdaru nadalej.

#1284145: ale nie... kazdy mohol odist po skonceni hodiny bez akychkolvek problemov. Ale ti, co chceli zostat dlhsie, tak mohli.

1-OZE-305/22 Jadrová a fosílna energia a ich environmentálne aspekty:
Mgr. Richard Cimerman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za spätnú väzbu. Prednáška bola tento rok prýkrát rozšírená o fosílnu energiu, čím vznikol rozsiahly predmet spájajúci súčasné najdôležitejšie zdroje energie (jadro+fosílna energia). Hľadanie súvislostí medzi týmito dvoma témami je náročné, skôr ich treba chápať ako dve samostatné časti, ktoré spája ich všeobecná "dôležitosť". Uznávame, že rozsah predšnášky (2:15) je dlhý... Uvidíme do budúcna, či sa radšej neoplatí tento jeden predmet rozdeliť na dva samostatné...

#1261419: ja viem, praca a myslenie boli, mam pre Vas pochopenie!

#1286134: vsetko pochopenie mam pre studentov a snazim sa byt vzdy ustretovy v maximalnej miere.

Ďakujem za spätnú väzbu.

dAAF astronómia a astrofyzika:
prof. Ing. Pavel Mach, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-517/22 Princípy tvorby softvéru (1):
doc. RNDr. Robert Lukoťka, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre. Sám som si vedomý toho, že PTS1 tento semester z viacerých dôvodov neprebehlo ideálne. Vyjadrím sa k mnohým konkrétnym pripomienkam.

- "Projekt bol zadaný neskoro."
Áno. Žiaľ, projekt dávalo zmysel zadať až po odprednášaní dependency injection a testovania. Do budúcna nasadíme do rozvrhu viac hodín, aby druhá polka semestra bola primárne o projekte. Tento semester to, žiaľ, z dôvodu rekonštrukčných prác na fakulte nebolo možné.

- "Domáca úloha bola príliš pracná vzhľadom na nadobudnuté vedomosti."
Čiastočne áno. Myslím, že som z domácej úlohy mohol vypustit napr. Adaptor a Observera, prípadne niektoré aspekty týchto tried. Pri zadávaní som rozmýšľal, či tieto triedy do dizajnu dať, rozhodol som sa ale nadizajnovať naozaj použiteľný komponent. Pre budúce roky sa pokúsim zadať o niečo menší projekt (rozsahom podobný projetu z ak. r. 21/22).
Taktiež bude potrebné prehĺbiť prednášky o praktické ukážky dependency injection a unit testov. Odovzdané projekty mali značné rezervy. Po pomerne úspešnom minuloročnom projekte som tento aspekt podcenil.

- "Domáca úloha bola príliš pracná vzhľadom na počet kreditov."
3 kredity zodpovedajú 75 hodinám práce. Myšlienkou predmetu je, že zhruba polovica má ísť na projekt a polovica na prednášky a štúdium. Myslím, že čísla sedia celkom dobre.

- "Bolo by fajn, ak by sa jeden veľký projekt rozdelil na viac menších úloh."
To, že je jeden veľký projekt je dôležitý aspekt domácej úlohy. Toto je pravdepodobne jediný predmet, kde si niečo takéto vyskúšate. Keď budú prednášky nahustené do prvej polky semestra, a do prednášok pridám niekoľko nových príkladov, ako na takomto projekte pracovať, malo by to byť lepšie.

- "Nanešťastie nám neukazovali práve najlepšiu prax - nazvať funkciu test_if_... a v nej použiť premennú mz"
Toto vôbec nie je také zlé ako si myslíte. Názov testu vám bude zobrazovať testovací framework a je užitočné, že je veľmi rozsiahly. Vďaka tomu, už z výpisov testovacieho frameworku viem povedať, kde je problém. Názov premennej v teste možno mohol byť dlhší, ale toto nie je dôležitá vec, je to totiž v kontexte testu ľahko pochopiteľné.

- "Nie je príjemné neustále otravovať vyučujúceho s otázkami (na domácu úlohu)."
Diskusia je veľmi vítaná. Je to jeden z najužitočnejších aspektov predmetu. Budem rád, ak jej do budúcna bude viac, kľudom aj na začiatku prednášky. Pokúsim sa v tomto byť ešte explicitnejši.

- "Domáca úloha bola zadaná s veľa nezrovnalosťami..."
Áno. Jedna možnosť je, aby som domácu úlohu naprogramoval a vychytal väčšinu nezrovnalostí. Na druhej strane, diskusia o nezrovnalostiach mi príde veľmi prospešná. Aj v praxi, keď urobíte dizajn, je veľmi pravdepodobné, že najprv na niečo zabudnete. Osobne sa mi takto páči. Podľa mňa, riešenie tohoto problému spočíva v skoršom zadaní projektu (spolu s nahustením prednášok na prvú polku semestra).

- "...dizajn outlineom, ktorý mal mnohé questionable rozhodnutia."
Pri všetkom čo robíme je vždy viacero možností ako postupovať. Ani pri reálnej tvorbe nehľadáme najdokonalejší dizajn, ale dizajn, ktorý je dostatočne dobrý na svoj účel. Dovolil som študentom robiť zásahy do dizajnu. V 90% prípadov to boli negatívne zmeny, ktoré sťažovali spájali rôzne funkcionality do jednej triedy a tým neprimerane sťažovali unit testy triedy.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - PhDr. Alena Zemanová:
PhDr. Alena Zemanová (vyučujúca)

Ďakujem všetkým študentom, ktorí si našli čas a napísali hodnotenie. Ubezpečujem všetkých, že anketu sledujem a čítam všetky komentáre.

3-MXX-101/15 Anglický jazyk pre doktorandov (1):
PhDr. Alena Zemanová (vyučujúca)

Thank you very much for assessment.

2-UFY-104/22 Didaktika fyziky (1):
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (cvičieci)

Vďaka za odpoveď.

1-UFY-181/15 Doplnkové cvičenia z mechaniky:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (vyučujúci)

Áno, na naštartovanie sa v prvom semestri na VŠ a na zvládnutie premetu Mechanika je fajn, že máme možnosť mať rozšírenie predmetu o tieto dve hodiny.

1-UFY-111/15 Mechanika:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (vyučujúci)

Vďaka za odpovede.

1-BMF-226/15 Základy matematiky (3):
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD. (P + C )

dobry den, dakujem za hodnotenie. snazim sa, aby veci neboli az tak zahadne, ale urcite sa mi stane, ze to predsa len tak vyjde. vcasne polozena otazka moze taketo zahadnosti vyjasnit. a zriadkavo urobit este zahadnejsimi :) este raz vdaka m.d.

2-FTL-107/22 Štruktúra a mechanické vlastnosti tuhých látok:
prof. Ing. Roman Martoňák, DrSc. (prednášajúci)

Ďakujem za uvedené názory na predmet a spôsob jeho vyučovania a pridávam pár mojich reakcií.

"Predmet bol zaujímavý a jeho obsah bol pomerne dosť obšírny."

Som rád, že predmet bol zaujímavý. Obšírnosť je dôsledkom toho, že predmet pokrýva problematiku, ktorá je zo svojej podstaty široká.

"Z môjho pohľadu bol akurát teoretický."

Tu bohužiaľ neviem, čo presne mal autor na mysli.

"Trochu sa mi nepáčilo, že sme na skúšku nemali dopredu zverejnené žiadne okruhy"

Na budúci rok vopred zverejním okruhy otázok na skúšku.

"Veľká časť obsahu predmetu boli odvodenia, často mi nebolo jasné čo a prečo robíme"

Tento komentár ma trochu prekvapuje, pretože si myslím, že som pred každým odvodením venoval dosť veľký priestor vysvetleniu, o čo ide, a motivácii, prečo to robíme. Ak to aj napriek tomu nebolo jasné, je potrebné sa opýtať, najlepšie priamo na prednáške, alebo prísť na konzultáciu.

1-MMN-911/22 Seminár k bakalárskej práci:
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD. (vyucujuci)

dakujem ze podnety. predmet prvy krat bezal na baze MMN plus MAT a je pravda, ze obsah bol volnejsi. pokusim sa podielat sa na jeho vacsej fixacii. verim vsak, ze pri tvorbe vasich BP bol predmet uzitocny.

1-UIN-241/15 Programovanie (3):
doc. RNDr. Zuzana Kubincová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Nedostatky súviseli s prechodom na novú akreditáciu a boli spôsobené aj neskorším dodávaním materiálov k cvičeniam z mojej strany. V dôsledku podstatných zmien v obsahu cvičení bolo teraz potrebné časť prezentácií modifikovať, resp. aj nanovo vytvoriť, čo malo za následok, že cvičiaca mala na prípravu na cvičenia pomerne krátky čas. V nasledujúcom roku budú spomínané nedostatky odstránené.

1-FYZ-407/22 Cvičenia z matematiky (3):
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD. (cviciaci)

dakujem za hodnotenie. snazil som sa nechat priestor na otazky hned na zaciatku cvicenia, aby bola moznost urcit beh cvicenia z vasich potrieb a skusenosti z domacej prace. myslim, ze ked podnety boli, tak sme sa im venovali, mozno tych podnetov ale nebolo az tak vela, a nasledne sa cvicenie ako doplnkove mohlo minut ocakavaniam casti studentov. budem sa snazit v buducnosti viac pobadat studentov, aby kladli otazky a tak sa predmet posunul do snad uzitocnejsej roviny.

1-FYZ-215/17 Matematika (3):
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD. (prednasajuci)

dakujem velmi pekne za hodnotenie. predmet som poznacil svojim rozhodnutim viest prednasky online. nebolo to svojvolne rozhodnutie ale nadvazovalo na konzultacie s rovrharom, ktory mi ponukol jednu "velkotabulovu" miestnost pre predmet. ten mal 3 aktivity do tyzdna a rozhodol som sa venovat tu "velkotabulovu" miestnost na cvicenie a prednasky viest online. priznavam sa, ze som uz po cca 3 tyzdnoch videl, ze toto moje rozhodnutie asi nebolo uplne stastne. nemenil som ho vsak za behu semestra, nakolko na formu vyucby bola naviazana ak forma skusania resp. hodnotenia a to som nechcel menit prave s ohladom na studentov. osobne si myslim, ze by predmetu pomohlo aj zo strany studentov, ak by sa podstatne hromadnejsie zucastnovali online hodin a vyuzivali moznost opytat sa. videa z prednasok som nechal dostupne aj mimo cas prednasky, to som vsak uz samozrejme nebol "na drate". v kazdom pripade vidim na svojej strane chybu, ze sa mi nepodarilo povzbudit vas do sirsej diskusiu pocas vyucovania a budem na tom pracovat.

2-UMA-253/22 Problémy matematiky ZŠ:
PaedDr. Peter Vankúš, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-OZE-153/22 Anorganická chémia:
Ing. Jakub Kaizer, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu. Vaše výhrady predostriem garantovi študijného programu.

1-AIN-408/22 Kognitívne laboratórium:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD. (prednášajúci)

Vaše milé slová ma potešili.

1-AIN-408/22 Kognitívne laboratórium - doc. PhDr. Ján Rybár, PhD.:
doc. PhDr. Ján Rybár, PhD. (prednášajúci)

Vaše ocenenie mojej práce má veľmi potešilo. Ďakujem.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FTF-132/10 Metódy počítačovej fyziky:
RNDr. Eduard Masár, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-152/22 Lineárna algebra:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

V tomto kurze su komentare velmi dolezite. Kedze ide pre aplikovanu informatiku o vyberovy kurz, snazime sa ho spravit co najzaujimavejsi a najuzitocnejsi pre studentov, aby on mali zaujem a aby im bol prinosom. Je preto dolezite vediet, ci sa nam to dari a co mame podla nazoru studentov a studentiek zlepsit alebo zmenit. Dakujeme pekne za komentare, ktore, zda sa, rozpoznavaju nasu snahu. Pozitivne komentare nam dodavaju dalsiu energiu pracovat na kurze.

1-MMN-120/22 Lineárna algebra a geometria (1):
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Kedze ide o jeden zo zakladnych kurzov prvakov manazerov, je dolezite, aby dal studentom a studentkam dobre zakladym naznacil im, co ich v programe ocakava a v istom zmysle aby zaroven aj naznacil stupen ocakavani od studentov. Preto je dobre sa v ankete dozvediet, ci aj studenti a studentky maju pocit, ze je kurz pre nich a pre ne uzitocny. Zda sa, ze vysledky ankety naznacuju, ze v principe vladne s kurzom spokojnost. Chapem, ze stretavat sa o 8:10 v piatok rano je tazke, ale predpokladam, ze by nebola spokojnost ani s prednaskami v piatok poobede. Pri takom plnom rozvrhu, aky ma manazersky program, je len tazko najst casy, ktore vyhovuju vsetkym a s nicim nekoliduju. Prosim, aj v buducnosti sa zpojte do ankety a pripadne napiste aj podrobnejsie komentare alebo navrhy.

2-MAT-224/09 Lineárne kódovanie:
prof. RNDr. Róbert Jajcay, DrSc. (prednasajuci)

Dakujem za komentare. Snazim sa kurz ponat ako kolaborativny projekt medzi mnou a studentami a studentkami, takze komentare su dolezitou sucastou informacie o tom, ci sa mi dari. Vseobecne asi mozem z tohtorocnych komentarov usudit, ze studenti tento model kurzu ocenuju. Dakujem. Asi je jasne, ze kurz nemozno viest tempom prisposobujucim sa v kazdom momente najrychlejsiemu studentovi alebo najrychlejsej studentke. Preto sa snazim v materialoch pridat aj texty vyzadujuce vacsie nasadenie, ako ocakavame v kurze. Myslim si, ze clanky na urovni vyskumu v danej oblasti uz by mali dat kazdemu studentovi a kazdej studentke moznost venovat sa kurzu naplno. Ale zda sa, ze v tomto smere budem musiet este nieco zlepsit.

Ďakujem Vám za účasť v ankete, za pozitívne hodnotenie a komentáre.

OZE obnoviteľné zdroje energie a environmentálna fyzika:
doc. RNDr. Ivan Sýkora, PhD. (garant)

Dakujem za vyjadrenie nazoru. Minuly semester bol prvy v novej akreditacii a aj ked programova napln studijneho programu sa menila len mierne, bude pre nas podnetne sledovat odozvu. Co sa tyka predmetov studijneho programu, kedze sa jedna o bakalarsky program, je hlavnou ulohou vytvorit zaklady na ktorych by malo byt mozne sa v magisterskych studijnych programoch dalej specializovat. Snazili sme sa aby nedochazalo k prekryvom ale vzhladom na sirku zaberu nie je mozne sa im uplne vyhnut. Kazdy zo studentov vnima rozsah studijnych predmetov inak. Co je pre niekoho nedostatocne, pre ineho sa moze javit nadbytocne. Ciastocne je to mozne riesit cez vyberove predmety, ktore si studenti mozu zapisovat aj z inych specializacii.

2-MPG-108/22 Diferenciálna geometria:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Predmet bol prvý krát nasadený aj pre študentov matematiky. Plánujem ho prepracovať tak, aby sa aj šikovní matematici cítili vyťažení novými konceptami a aj ťažšími úlohami. Je však zrejmé, že musí byť zvládnuteľný aj pre ostatné skupiny študentov, ktoré nemajú až taký dobrý základ z matematiky. Mám už veľmi jasnú prestavu, ako to spraviť.

2-MPG-115/10 Modelovanie kriviek a plôch (1):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MPG-216/10 Modelovanie kriviek a plôch (3) - doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD.:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za povzbudivé hodnotenie.

2-MPG-216/10 Modelovanie kriviek a plôch (3):
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenie. Potešilo.

2-MPG-203/00 Výpočtová geometria - doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD.:
doc. RNDr. Pavel Chalmovianský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem, ale hodnotenie je celkom určite prehnané. Pokúsim sa ho dobehnúť :)

Ďakujem za spätnú väzbu. Teší ma že moje hodiny respondentom poväčšine vyhovovali, ale v záujme budúceho odstránenia nedostatkov by som privítal, keby boli nižšie číselné hodnotenia sprevádzané konkretizujúcim komentárom.

2-MAT-311/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu.

Čo sa týka rozdielnych aspektov predmetu pre EFM a MAT, formálne ide o dva rôzne predmety (majú v systéme rôzne kódy, rozdielne informačné listy a pod.) Snažím sa to odkomunikovať na začiatku semestra, no niekedy môže vzniknúť nedorozumenie.

Osobne považujem za "osviežujúce" mať v skupine vrámci jednej prednášky/cvičení aj študentov z odboru MAT a ďakujem za všetky príspevky do diskusie /otázky.

1-EFM-320/15 Nelineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Ambícou odboru EFM vždy bolo poskytnutie študentom so záujmom o ekonómiu a financie podstatne kvalitnejšie (a teda v istom zmysle ťažšie) matematické vzdelanie ako dostávajú študenti bežných ekonomických fakúlt. To, že má význam detailne rozumieť matematickým nástrojom,ktoré sa využívajú v (ekonomickej aj inej) praxi si často študenti uvedomia neskôr. Na to, aby sa niekto stal len užívateľom týchto nástrojov, netreba diplom z EFM.

Napriek tomu že sa 4 z 13 hodnotiacich študentov zdal predmet nezaujímavý, nestrácam nádej :-) Celkovo sa mi na hodinách so skupinou 3EFM pracovalo veľmi dobre, cením si diskusie, otázky a aktivitu.

K niektorý konkrétnym komentárom sa vyjadrujem nižšie:

"Avšak na skúšku je potrebné naučiť sa veľké množstvo definícii, dôkazov, vzorcov."
Tento komentár podľa môjho názoru nezodpovedá realite. Určite očakávam, že študenti poznajú základné pojmy, s ktorými teória nelineárneho programovania pracuje a rozumejú im, mnohé z nich by mali byť dôverne známe z iných kurzov (sedlový bod, konvexná funkcia,..). Nemyslím si, že však, že ich je veľké množstvo. Zásadne sa na skúške nevyskytujú dôkazy, ktoré sú tak dlhé a konštruktívne, že sa ich treba učiť naspamäť. Problém je skôr v tom, že si možno niektorí študenti nevedia predstaviť iný prístup k štúdiu (ale práve len učenie sa naspamäť). Na druhej strane si isté podstatné pojmy a vlastnosti treba pamätať, pokiaľ s nimi chceme tvorivo narábať.

"Za mňa dosť teoretické a neviem si predstaviť aplikáciu do ekonomických a finančných problémov, na ktoré by nestačili znalosti z MVO a LP."
To je škoda, keďže práve také aplikácie boli súčasťou projektov.




Ďakujem za spätnú väzbu.

Niekedy sa stane, že pri prednášaní prestanem sledovať čas, ale nikdy sa nenahnevám, keď ma na to študenti slušne upozornia. Skôr to uvítam :-)

1-EFM-230/15 Maticový počet:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú vazbu. Na konkrétne komentáre odpovedám nižšie.

"Neprimeraná obtiažnosť vzhľadom na počet kreditov. "
Takto sa to môže zdať možno v porovnaní s inými predmetmi. Opačný pohľad by mohol byť, že iné predmety majú príliš veľa kreditov vyhľadom k ich náročnosti. V konečnom dôsledku však aj tak študenti za povinné predmety získajú jeden balík kreditov.

"Dané učivá slabo vysvetlené, nezaujímavo a nevidno žiadny praktický význam predmetu. Najväčšie trápenie aj pri skúške, ktorá obsahovala príliš veľa dôkazov, tak ako aj hodiny boli iba dokazovacie a nudné. Ťažko pochopiteľné učivá."
Pri vysvetlovaní predpokladám, že ovládate základné znalosti z lineárnej algebry. Predmety štúdijného programu na seba viac alebo menej nadväzujú. Pokiaľ máte nedostatky, dá sa predpokladať, že budete mať problém na iných predmetoch. Avšak, rada a ochotne odpoviem na otázky, prípadne poskytnem konzultácie.
Čo sa týka praktického významu predmetu, je to jeden zo stavebných blokov - vlastnosti matíc sú potrebné pri pochopení učiva v mnohých ďalších predmetoch, ktoré budú v štúdijnom programe nasledovať. Tu by som očakávala viac dôvery zo strany študentov, v to, čo sa učia, keď už sa raz rozhodli pre tento odbor, štúdijný program a našu fakultu.

"Tomuto predmetu veľmi chýbajú samostatné cvičenia"
S tým súhlasím, podobný predet však z kapacitných dôvodov zatiaľ nebolo možné otvoriť. Verím, že sa to zmení.

"Strávil som množstvo času nad domácimi úlohami. Domácu úlohu mi trvalo urobiť aj niekedy 6 hodín."
K tomu by som dodala, že
- domáce úlohy nie sú povinné, pokiaľ však chce mať študent zaručenú dobrú známku, oplatí sa ich robiť.
- náročnejšie domáce úlohy boli zadávané len pár krát za semester.
- Často práve pochopenie teoretických vlastností a myšlienky dôkazov vedie k výraznému zjednodušeniu riešenia. Je len na štidentoch, aký prístup si zvolia . Ak riešenie tralo 6 hodín, pravdepodobne nebol využitý potenciál odprednášanej témy, prípadne iných znalostí, ktoré by študenti mali mať.


Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MMN-255/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.
Cvičenia a prednášky sa pokúsime zosúladiť, pokiaľ to bude možné.

Pomohlo by keby študenti uviedli, aký je konkrétny problém s rozcvičkami. Stalo sa bežnou praxou, že študenti sa v priebehu semestra nepripravujú. Zmyslom rozcvičiek bolo dosiahnuť, aby sa študenti v priebehu semestra pripravovali a aby sa mohol cvičiaci efektívne venovať novým témam.

"uvítal by som ak by nám študijné materiály boli zasielané cez Microsoft Teams ako na všetkých ostatných predmetoch"
Poskytovanie štúdijných materiálov prostredníctvom online triedy nie je mojou povinnosťou, ale prejavom dobrej vôle. Preto by som uvítala, keby študenti akceptovali zvolený spôsob.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-IKVa-102/20 Mathematics for Cognitive Science:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Vdaka za vsetky komentare -- pokusime sa do buducnosti napln cviceni trochu vzhladom na tuto spatnu vazbu upravit.

Thank you for all your comments!

1-EFM-220/00 Lineárne programovanie:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem študentom za podrobné komentáre.

Verím, že použivanie mikrofónu v budúcnosti (pokiaľ to bude možné) pomôže aspoň čiastočne zlepšiť zrozumiteľnosť a kvalitu prednášok. Sama som pri vyučovaní tohoto predmetu v "ambivalentnom rozpoložení", keďže prednášky sú pre štyri rôzne štúdijné programy s rôznymi potrebami a čiastočne aj rôznymi znalosťami. Každý rok je však novou príležitosťou ako veci zlepšiť. Študenti s tým môžu pomôcť napríklad pýtaním sa otázok na prednáške a prehodnotením svojho "defaultného nastavenia" v ktorom spochybňujú význam preberaného učiva.

Uvedomujem si problém so synchronizáciou prednášok a cvičení v druhej polovici semestra. Toto malo dve hlavné príčiny:
- Len pár dní vopred som bola upozornená, že vrámci dňa otvorených dverí sa prednášky zúčastnia študenti stredných škôl. Keďže pôvodne plánovaná téma bola pre tento účel nevhodná, harmonogram som upravila.
- Túto situáciu som síce komunikovala s cvičiacimi, vzniklo však nedorozumenie.
V budúcnosti by sa niečo podobné nemalo zopakovať.

Ďakujem za spätnú väzbu. Niektoré y komentárov sú v podobnom duchu ako komentáre k predmetu samotnému a tam som sa k nim vyjadrila. Vyjadrím sa však k inému, ktorý ma nepríjemne prekvapil:

"Pani docentka robila z prihlasovania na skúšku vedu. 2 dni pred skúškou uzavrieť prihlasovanie je podľa mňa zbytočné a zbytočne to pre nás, v období, keď AIS fungoval tak ako fungoval, bolo stresujúce."

AIS má defaultné nastavenie, v ktorom sa uzatvára prihlasovanie 24 hodín pred skúškou. Toto nastavenie používam. Potrebujem včas vedieť, koľko študentov je prihlásených na skúšku, aby som včas pripravila presný počet testov. Navyše som toto nastavenie ochotne upravila v nedeľu 29.1. pred skúškou kvôli pár zábudlivcom.

1-EFM-321/00 Cvičenia z nelineárneho programovania:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.
K niektorým sa vyjadrím nižšie.

"Veľmi zaludny predmet. Nemyslím si že by mal úplne byť povinnou súčasťou odboru EFM."
Tento predment NIE JE povinnou súčasťou odboru EFM. Pokiaľ však študent myslí predmet Nelineárne programovanie, tak by som odporúčala mať istú dôveru k súčasným garantom a tiež rešpekt k výnimočným ľuďom, ktorí v minulosti vybudovali tento štúdinný program vrátane ponúkaného portfólia predmetov.

"Lepšia varianta by za mňa bola keby na záverečnom teste záviselo len 70%/80% a 20%/30% by sa dalo získať počas roka za DÚ,aktivitu alebo rozcvičky."
Zaujímavý nápad. Skúsime zvážiť v budúcnosti.

1-EFM-321/00 Cvičenia z nelineárneho programovania - doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD.:
doc. RNDr. Mária Trnovská, PhD. (prednášajú/cacvičiaca)

Ďakujem za komentáre.

Cieľom tohoto predmetu je precvičiť ťažšie príklady z nelineárneho programovania. Snažím sa aby atmosféra bola dostatočne uvoľnená, aby sa študenti nebáli pýtať sa, nechať si veci opakovane vysvetliť. Na to však potrebujem spätnú väzbu priamo na hodine.

Môj dojem z cvičení bol však pozitívny. Mnohí študenti komunikovali a zapájali sa. Teší ma, že niektorí študenti to vnímali podobne pozitívne.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UXX-131/22 Finančná gramotnosť pre každého:
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UMA-142/22 Geometria (0):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UXX-931/22 Seminár k bakalárskej práci (1):
RNDr. Monika Dillingerová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Vazeni studenti,

dakujeme za vase (vcelku pozitivne i niektore kriticke) hodnotenia a komentare predmetov, ucitelov i celkove novej podoby mEOM programu. Na novej podobe programu sme usilovne pracovali cca 1 rok a snazili sa ho urobit co najatraktivnejsim, zaujimavym a najma uzitocnym pre vase dalsie uplatnenie v enviro-praxi, meteorologii ci vo vede. Zaroven sme sa snazili o vyvazenost predmetov, najma v enviro/OZE bloku, ale aj v meteo-klimato bloku. Ospravedlnujeme sa prechodovym rocnikom za narocne preklenutie po zasadnych zmenach v povinnych a PV predmetoch.

Vase komentare starostlivo zvazime a budeme sa snazit urobit opatrenia na zlepsenie obsahu predmetov. Osetrime napr. vami vytykany prekryv Bc. prednasky "Jadrova a fosilna energia a ich environmentalne aspekty" s Mgr. prednaskou "Jadrova energetika a environment". Budeme sa snazit posilnit prakticky zamerane predmety a exkurzie a doplnit tie chybajuce OZE predmety (vietor, voda - doteraz sme na ne nedokazali najst expertov).

Samozrejme podporujeme vas zaujem o zahranicne mobility. Napr. predmet "Komplexne riesenia env. problemov" pre buduci ak. rok pripravujeme do medzinarodnej podoby v ramci konzorcia EU univerzit ENLIGHT. Budeme hladat aj nove moznosti pre Erasmus+ partnerov.

Zelame vam vela uspechov v dalsom studiu a prosime vas o podrobne hodnotenie v ankete aj v dalsom semestri. Pomahate nam tym zlepsovat stud. program pre dalsie generacie studentov.

Za vasich garantov (doc. Sykora, doc. Hensel, doc. Gera, doc. Mullerova) hlavny garant Z. Machala

muMATV učiteľstvo matematiky a telesnej výchovy:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (garantka UMA)

Ďakujem za spätnú väzbu, problém medzifakultnej komunikácie sa musí riešiť na vyššej úrovni. Budeme na tom pracovať.

muMAIN/k učiteľstvo matematiky a informatiky (konverzný):
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (garantka UMA)

ďakujem za spätnú väzbu.

upMAIN učiteľstvo predmetov matematika a informatika:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (garantka UMA)

Ako bolo diskutované na osobnom stretnutí v prvom/druhom týždni semestra (v závislosti od ročníka), odborová didaktika nasleduje až za pochopením matematickej zložky. Predmety týkajúce sa komunikácie v triede sa nachádzajú v spoločnom základe (najmä však na magisterskom stupni).
Mená garantom a tútorov sú na fakultnej stránke pri študijných programoch.

upMATV učiteľstvo predmetov matematika a telesná výchova:
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (garantka UMA)

Ďakujem za spätnú väzbu, problém medzifakultnej komunikácie sa musí riešiť na vyššej úrovni.

prUFY/x rozširujúce štúdium fyziky:
PaedDr. Peter Horváth, PhD. (Zodpovedný za ped prax)

Pekný deň,

tento komentár píšem ako reakciu na komentár od autora 1279998.

Vďaka za komentár, aj keď negatívny. Prosím o zváženie obsahu výrokov a slovníka v komentároch, nie som si vedomý, že by som k frekventantom, kolegom učiteľom, pristupoval urážlivo.

Ospravedlňujem sa za nesprávnu hlavičku v pokynoch a ubezpečujem frekventantov, kolegov učiteľov, že požiadavky na študentov DPŠ sú rozsiahlejšie ako pre študentov RŠ a tieto požiadavky boli vypracované aj na základe konzultácií s garantom štúdia. 35 strán príprav na 4 vyučovacie hodiny je naozaj prehnane veľa a takéto rozsiahle prípravy ani nevyžadujeme. Zvyčajný rozsah býval 2-4 strany.

Žiaľ, snahu o komunikáciu zo strany frekventantov RŠ som v maili nezachytil. Nie je pravda, že by som sa jej vyhýbal, smelo ma kontaktujte mailom na peter.horvath@fmph.uniba.sk.

Dovoľte mi opätovne pripomenúť, že po absolvovaní RŠ budete formálne kvalifikovaní vyučovať fyziku na ZŠ aj SŠ a z toho by mali vyplývať požiadavky na vedomosti z fyziky, aj mechaniky z minulého roka. Pripomínam, že požiadavky z mechaniky boli do úrovne základného (nie maturitného) stredoškolského kurzu.

Prajem veľa odhodlania k štúdiu.

Peter Horváth

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - Mgr. Simona Tomášková, PhD.:
Mgr. Simona Tomášková, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem veľmi pekne za feedback.

1-MXX-231/00 Anglický jazyk (3) - Mgr. Simona Tomášková, PhD.:
Mgr. Simona Tomášková, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem Vám za spätnú väzbu a postrehy. Teším sa na ďalšiu spoluprácu v letnom semestri.

Thank you for the feedback.

1-MXX-151/00 Nemecký jazyk (1) - Mgr. Simona Tomášková, PhD.:
Mgr. Simona Tomášková, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za hodnotenie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-430/22 Programovacie paradigmy:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu a komentáre. Predmet chce vám ponúknuť možnosť rozmýšľať inak, v troch rôznych programovacích paradigmách. Rozcvičky na-doma, ktoré vznikli za covidu ako online, zdá sa všetkým vyhovujú, preto tak zostanú. Ku komentáru #1292925 len toľko, montovať tam kus matiky nebol bug, ale feature.

1-AIN-472/22 Vývoj mobilných aplikácií:
RNDr. Peter Borovanský, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu a komentáre. Zamyslím sa nad komentárom #1291753, ktorý okrem iného zrejme naznačuje písanie boilerplate kódu viac, ako by si to študent predstavoval. Keďže mnohé balíky sú tak postavené, alternatívu vidím v možnosti ísť pomalšie a hlbšie do jazyka Kotlin. Kurz ale nechcel byť primárne o ďalšom jazyku, ale o možnosti si napísať zaujímavú appku v atraktívnom jazyku, a aj preto v každej zostave boli aspoň tri tématické alternatívy. Preto možnosť namiešať si neopakujúci koktejl úloh má študent o.i. aj vo vlastných rukách. 3.6 > Math.PI

1-INF-220/00 Algoritmy a dátové štruktúry:
RNDr. Šimon Sádovský, PhD. (prenášajúci)

Ďakujeme za všetky komentáre. Aj za tie pozitívne aj za tie z ktorých sa môžeme poučiť do bucúcna!

prUFY/x rozširujúce štúdium fyziky:
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (garant, vyučujúci)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie programu.
K detailom, ktoré sú jednotlivo spomenuté v komentároch:
Vyčujúci pre RŠ sú starostlivo vyberaní a navzájom medzi sebou komunikujú ciele, obsah i metódy výučby. Ak sa niekomu javí, že vyučujúci navzájom nekomunikujú, je niekde chyba, napravíme ju - spýtam sa Vás na najbližšom stretnutí, ako ste k takémuto niečomu prišli.
V jednom z komentárov ma trochu vyrušilo delenie predmetov na teoretické a iné. Spoločnou snahou je pripraviť z Vás učiteľov fyziky - a už štvrtý semester sa snažíme, aby ste vnímali výučbu fyziky na ZŠ a SŠ - neviem, kde v tomto snažení ste zachytili predstavu, že napríklad molekulová fyzika má byť "teoretický" predmet. Aká sú potom iné predmety? Praktické? Molekulovaá fyzika je potom nepraktická?
Tiež ma silne vyrušuje poznámka o praktických cvičeniach a prednáškach? Mme v programe dáky predmet, ktorý má, ako celok, charakter prednášky? Snáď nie.
Tiež niekto písal o spolužiačke. Asi by bolo prospešnejšie písať o sebe, nie o spolužiačke. Mimochodom, tých 35 strán z praxe zatiľ nik z vyučujúcich nevidel. Odporúčam konzultovať s vyučujúcimi - samozrejme aj so spolužiakmi, ale pri konzultácii iba so spolužiakmi môžete získať skreslenú predstavu o požiadavkách.
Poznámka o pracovnej dobe zamestnancov - iste nie je hlavnou činnosťou zamestnancov Fakulty sedieť v kancelárii a čakať, či niekto zaklope na dvere. Odporúčam na konzultácie sa vopred ohlásiť.
Poznámka jedného študenta - že podľa viacerých je so štúdiom všetko v poriadku - aj je, aj nie je. Iste robíme viaceré kroky smerujúce k skvalitňovaniu celoživotného vzdelávania učiteľov z praxe, a máme pripravené viaceré aktualizácie niektorých detailov. Ale čo sa týka tohto ročníka, naozaj je všetko v poriadku - možno niekde uviazla komunikácia ohľadom tých 35 strán, pošlite ich vyučujúcemu a dostanete spätnú väzbu, ako svoju činnosť zefektívniť.
Čo sa týka poznámky o "experimentálnom" ročníku - to spochybníte aj svoje záverečné vysvedčenie? Program je pripravený starostlivo, vyučujúci majú potrebné vzdelanie, prax v príprave učiteľov, a nadštandardnú prax vo výučbe na ZŠ a SŠ. Iste nie ste experimentálnym ročníkom.
Čo sa týka návrhu na rozdelenie na program pre ZŠ a program pre SŠ - je celkom zrejmé, že kvalitná a zodpovedná výučba šiestakov je podstatne náročnejšia, než príprava maturantov. V programe pre ZŠ, by nároky vyučujúcich istre neboli nižšie - boli by iné, ale nie nižšie. Štúdium učiteľstva fyziky pre ZŠ (bez SŠ) nemáme na Univerzite Komenského akreditované a v najbližšej dobe ani akreditovať neplánujeme.
Ešte raz - ďakujem za celkové kladné hodnotenie programu - iste je pre dospelých ľudí, zamestnaných, a zároveň vo viacerých sociálnych rolách (manžel/manželka; otec/matka; a ďalších) náročné.

1-KXX-006/20 Základy fyziky (1):
doc. RNDr. Peter Demkanin, PhD. (vyučujúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie.
Čo sa týka nárastu Vášho poznania, vnímam to dobre. Hovoriť o okruhoch - asi v komentári je predstava, že fyzika je o dákych okruhoch, témach. Snahou bolo ukázať, že fyzikálne poznávanie má svoje analógie, a snahou bolo ísť vo vybraných témach čo najhlbšie. V diskusii na ústnej skúške sa ukázalo, že väčšine študentov sa to podarilo.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-FAA-116/15 Medziplanetárna hmota (1):
RNDr. Štefan Gajdoš, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UDG-152/22 Konštrukčné úlohy v planimetrii:
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD.

Som príjemne prekvapená, ako sa Vám tento predmet páčil, ďakujem za kladné hodnotenie. Bol postavený na materiáli, ktorý v priebehu akreditácií postupne vypadol z kurikula povinných predmetov, no bolo mi ľúto ho odložiť a nechať zapadať prachom.

Zbierku, ktorú ste si odniesli, určite môžte využiť pri výuke na strednej škole. Viaceré z príkladov, ktorými sme si prešli, si sama pamätám zo svojich gymnaziálnych čias a rozhodne neboli mnou ani mojimi spolužiakmi vnímané ako nezvládnuteľné (štandardné gymnázium v okresnom meste, žiadna Gamča ani nič podobné).

1-UMA-301/22 Geometria (3):
RNDr. Jana Chalmovianská, PhD. (prednášajúca)

Ďakujem za odozvu, veľmi ma potešilo, že predmet dosiahol cieľ, ktorý som s ním mala: okrem trénovania 3D videnia Vám aj trochu ukázať, kde všade sa s geometriou človek stretáva a aké zaujímavé oblasti sa v nej dajú ešte študovať. Pravdupovediac, pestrosť a prehľadovosť bola dosiahnutá na úkor "deskárskeho" obsahu - pôvodne išiel predmet hlbšie a technickejšie do deskriptívnej geometrie, čo by podľa ankety možno niektorí z Vás privítali. No verím, že kto má záujem, vrámci výberových si vyhľadá vhodné predmety v študijnom pláne pre deskriptívnu geometriu.

Prekvapil a zaujal ma komentár, že vďaka tomu, že ste neboli pod nonstop tlakom, ste boli nie menej, ale naopak *viac* motivovaní. Je to na zamyslenie sa. No priznám sa, že v prípade povinných a štátnicových predmetov (napríklad Geometria 1 a 2) sa mi z tlaku upúšťať veľmi nechce.

K hodnoteniu: myslela som, že som to jasne vysvetlila, skúsim si dať na to do budúcnosti pozor, aby takáto dôležitá informácia bola celý semester jasne dostupná.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-AIN-275/22 Vývoj veľkých softvérových aplikácií:
RNDr. Ľubor Šešera, PhD. (Garant predmetu)

V prvom rade ďakujem všetkým študentom, ktorí vyjadrili svoj názor na predmet. Ďakujem tiež za všetky pozitívne hodnotenia.
Vaše názory som preposlal aj všetkým vyučujúcim v predmete.

V ankete sa objavilo aj niekoľko námetov na zlepšenie predmetu. Moje vyjadrenia k týmto návrhom:

Ad #1269888
Pozícia tohto predmetu je, že ide do istej miery o „strešný“ predmet, ktorý by mal „premostiť“ niektoré parciálne technológie a ukázať, ako sa používajú v praxi. Niektoré tieto jednotlivé technológie sú však komplexné a vyžiadali by si samostatný predmet. Príkladom je JakartaEE, ktorá má svoj samostatný predmet, len ho v rozvrhu nevieme umiestniť pred tento predmet. Ďalším príkladom sú dynamické front-endy (napr. Angular), ktorý, žiaľ, samostatný predmet nemá. Podobne by sa malo viac na škole učiť o DevOps. Rozumiem tomu, že niektorí študenti môžu mať s týmto problém, ale ja, žiaľ, nemôžem zúžiť tento predmet iba na výuku Angularu, či DevOps. Z mojej strany to nemôžem urobiť už preto, že z firmy si nemôžem dovoliť vytiahnuť 1-2 ľudí, aby mali 12 prednášok a 12 cvičení o Angulari a pod. Na základe tejto ankety, ale aj podľa skúšky, odhadujem, že počet študentov, pre ktorých je tento predmet náročný je asi 20%.

Ad #1269924:
K C# na backend. Z pohľadu tohto predmetu, nie je medzi nimi tak veľký rozdiel. Ale moja úprimná odpoveď je, že s Vami súhlasím. Mám iba problém, že kolegovia, ktorí pracujú v C# sú ochotnejší učiť.

2-AIN-275/22 Vývoj veľkých softvérových aplikácií:
RNDr. Ľubor Šešera, PhD. (Garant predmetu)

Ad #1272232
Stotožňujem sa s názorom, že pre študentov by bolo lepšie, keď by prednášky boli on-line a nahrávali sa. Je to aj modernejší spôsob výuky vo svete. Na Slovensku je problém, že inštitúcie - nad úrovňou FMFI UK - sa obávajú zneužívania on-line výuky menej významnými vysokými školami. Že by takáto vysoká škola poskytovala prednášky renomovaného učiteľa z inej vysokej školy (hoci s jeho súhlasom), pridala nejakých doktorandov na cvičenia a takto nekvalitne poskytovala výuku komplexného predmetu. Otvorím však otázku zvýšenia počtu on-line prednášok s garantom študijného programu.

Ad #1290612
Aj som to cítil podobne. Prediskutujem s prednášajúcim.

Ďakujem za pozitívne hodnotenie a spätnú väzbu.

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu.

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu.

2-PMS-131/22 Analýza prežívania:
doc. Mgr. Lenka Filová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-UMA-104/22 Didaktika matematiky (1):
doc. PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. (vyučujúca)

Ďakujem za čas, ktorý ste venovali napísaniu Vášho názoru, cením si to a viaceré podnety zapracujem do ďalších semestrov. Podrobnejšie sa vyjadrím ku komentárom týkajúcim sa náročnosti, rýchlosti, množstva práce a "semidobrovoľného vtiahnutia do projektu".
Je mi ľúto, ak niekto zo študentov získal pocit, že bol nútený podpísať informovaný súhlas (mali sme pripravenú verziu realizácie aj pre prípad, že niektorí študenti súhlas nepodpíšu). Náplň predmetu sa nezmenila "projektom", bola by rovnaká (t.j. aj tí, čo by nepodpísali informovaný súhlas, by mali rovnaké zadania, jediný rozdiel by bol v tom, že by sa na ne nebral ohľad pri analýze a tvorbe záverov). Naopak sme mali pocit, že účasť na projekte môže byť pre vás študentov prínosom - realizácia pedagogického výskumu je súčasťou pedagogického vzdelania a sami by ste mali počas magisterského štúdia jeden realizovať (v rámci záverečnej práce). Na predmete ste mali možnosť sa do jedného zapojiť, dokonca v medzinárodnom merítku, čo vám okrem priameho zážitku (a nie „rozprávacieho charakteru“) umožnilo získať predstavu o realizácii výskumu, ako aj zažiť zaťaženosť „kolegov“ zo svetovo uznávaných univerzít. Dlhoročná skúsenosť ukazuje, že práve počas štúdia je najväčší časový priestor na študovanie rôznych typov dokumentov, učebníc, materiálov. Keď nastúpite do práce, toho času výrazne ubudne, preto čím viac ich teraz spoznáte, o to ľahšie sa vám bude v budúcnosti v nich orientovať a hľadať aktivity vhodné práve pre vašu triedu, vašich žiakov, vaše ciele, atď.
Čo sa týka nejasnosti hodnotenia: uznávam, že prezentácia, ktorú som umiestnila do MS Teams s hrubým opisom aktivít a hodnotenia neposkytla detailnú predstavu o organizácii semestra a záverečného hodnotenia.

1-DAV-921/20 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca)

Vyjadrím sa k niektorým námietkam k predmetu:
- Hoci niektorí chválite informácie na úvodných prednáškach, iným sa zdajú zbytočné. Avšak pri čítaní úloh sme nachádzali veľké množstvo chýb, ktoré poukazujú skôr na to, že ste na úvodných prednáškach mali dávať väčší pozor.
- K prezentáciám sme síce mali kritické pripomienky, aby ste sa mohli zlepšovať, ale hodnotili sme ich pomerne benevolentne.
- Posledná prezentácia cez skúškové obdobie mala za cieľ vám pripomenúť, že treba pracovať na bakalárskej práci. Jej zadanie aj organizácia boli spravené tak, aby vám zabrala čo najmenej času.
- Ospravedlňujeme sa, ak zadanie domácej úlohy niektorým nebolo úplne jasné, pokúsime sa ho do budúcnosti zlepšiť. Odovzdaný text nemusel byť presne v prvej kapitole, hoci bolo povedané na prednáške, že podobné informácie bývajú v pvých kapitolách, takže nemalo by byť prekvapením, ak sa nám iné členenie zdá neštandardné. Čo sa týka prísnosti hodnotenia, ponuku odovzdať vylepšený text za lepšiu známku nikto nevyužil.
- Vyžadujeme účasť na prezentáciách tém od školiteľov, lebo zo strany garanta išlo o dosť veľké úsilie zohnať ľudí ochotných prísť na fakultu a prezentovať témy, tak by ste mohli mať aspoň toľko úcty, že si ich vypočujete. Bol to tiež zaujímavý prierez do možných uplatnení dátovej vedy.

1-BIN-301/15 Metódy v bioinformatike:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca)

Ďakujeme za spätnú väzbu, se radi že sa vám predmet páčil.

1-INF-127/15 Programovanie (1) v C/C++:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Prednášajúca)

Ďakujeme za spätnú väzbu, Matematika je koncentrovaná v prvom ročníku, potom už budete mať hlavne informatické predmety. Na programovaní sa snažíme vyvetliť poriadne aj základy, lebo nie každý mal dobré programovanie na strednej škole.

BIN bioinformatika:
doc. Mgr. Bronislava Brejová, PhD. (Garantka)

Ďakujeme za komentáre. V minulosti bola v prvom ročníku aj chémia, ale bolo potom pre študentov ťažké štúdium zvládať.

2-FTL-126/22 Fotonické kryštály a metamateriály:
prof. RNDr. Peter Markoš, DrSc. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre. Som rád že sa vám predmet páčil; fotonika je vo svete stále na vzostupe a možno je užitočné niečo sa o nej dozvedieť.

Ďakujem za spoluprácu, aj učiteľovi sa ľahšie učí, keď študenti majú o vec záujem.

1-INF-127/15 Programovanie (1) v C/C++ - Ing. Dušan Bernát, PhD.:
Ing. Dušan Bernát, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za všetky komentáre k prednáškam i cvičeniam. Nie je jednoduché nájsť spoločné tempo preberania látky, pretože štartovacia pozícia poslucháčov nie je rovnaká. Iste sa však o to budem snažiť.

Ďakujem za všetky zadané hodnotenia.

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu a hlavne za zúčastnenie sa ankety :)

MMN manažérska matematika:
doc. RNDr. Michal Demetrian, PhD. (garant, vyucujuci)

V prvom rade sa chcem poďakovať študentom za účasť v ankete. Vo svojom mene aj mene našich vyučujúcich chcem tiež poďakovať za slová uznania ale aj za podnetnú kritiku. Využijem tento priestor aj na určite len čiastočné odpovede.
1. Hladký priebeh zápisu predmetov v tomto akademickom roku bol naozaj poznačený niektorými zmenami, ktoré boli z môjho pohľadu náhle. Zmenili sa semestre vyučovania dvoch predmetov na FM UK k čomu som nemal podklady. FM UK mi potvrdila skladbu predmetov v dobrom predstihu už na jeseň 2021. S touto skladnou som následne pracoval vždy online avšak v behu akreditácie resp. zosúlaďovania ŠP došlo za mojím obzorom aj ku zmenám na FM UK. Určite som v tomto smere mohol urobiť viac, ale nebolo to zas tak jednoduché.
2. Veľmi sa mi páčil prejavený záujem o predmety z humanitného spektra skúseností manažéra. Ako ŠP poskytujeme jeden predmet, ktorého organickou súčasťou sú soft-skills. Určite by si našli svoje miesto aj inak ladené predmety povedzme so zameraním na psychológiu či prácu s ľuďmi so špecifickými potrebami. Ja sám považujem za vhodné ak by sa na rozmohol širší záujem o absolvovanie predmetov mimo hlavný študijný program. Nemyslím si však, že komponovanie takýchto predmetov do odporúčaného plánu je správnou cestou. Technicky ide o to, že odporúčaný plán sa snažíme zosúladiť s každým jedným rozvrhom. Príliš veľa predmetov, ktoré sú vo vylučujúcich sa časoch, robí rozvrh v krajnom prípade nerealizovateľný. Na úvodnom stretnutí so študentmi však povzbudzujem záujem o mimofakultné predmety v najširšom zmysle v rozsahu umožnenom kreditovým štúdiom.
3. Komentár k Programovaniu je zaujímavý, ale nie je jasné, či pokrýva záujem o zložitejší predmet, alebo naopak predmet jednoduchší. Zložitejší predmet je realizovateľný aj teraz, formou uznania ako náhrady za povinný predmet. Detaily sa dajú dohodnúť. Jednoduchší predmet, k tomu nie som veľmi naklonený. Doc. Salanci je výborný učiteľ a jeho predmet zastrešuje potreby viacero ŠP naraz a to je veľmi dobre. Buduje sa tak aj istá fakultná študentská spolupatričnosť. Rozrušovať tento koncept by som naozaj nechcel.

1-MXX-131/00 Anglický jazyk (1) - Mgr. Aneta Barnes:
Mgr. Aneta Barnes (prednášajúca- cvičiaca)

Ďakujem študentom za ich ochotu a čas zúčastniť sa na ankete a ich povzbudivé komentáre.

1-MXX-233/13 Konverzačný kurz anglického jazyka (1):
Mgr. Aneta Barnes (prednášajúca- cvičiaca)

Ďakujem študentom za povzbudivé a pozitívne komentáre a verím, že aj v nasledujúcom období sa budú tešiť na tento predmet.

1-MXX-171/20 Slovenský jazyk (1):
Mgr. Aneta Barnes (prednášajúca- cvičiaca)

Thank you very much for the positive feedback. I am also glad that you enjoyed the methodology that I implement teaching this subject.

1-FYZ-217/22 Elektromagnetizmus:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie prednášok.

1-FYZ-217/22 Elektromagnetizmus - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem, je to veľká motivácia do ďalšej práce.

2-FOL-116/15 Základy elektroniky - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Many thanks.

2-FOL-116/15 Základy elektroniky:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie predmetu.

1-FYZ-212/15 Základy programovania:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenie. Tento rok bo špecifický, lebo došlo k presunu predmetu z druhého ročníka do prvého, čím mali predmet odrazu prváci aj druháci. To bola motiváciia pre prednášky online a cvičenia prezenčne. Ak predmet ostane v prvom ročníku, prispôsobíme celý jeho obsah prvákom.
Čo sa týka obťažnosti, vnímanie veľmi závisí od toho, čo ste mali na informatike na strednej škole. Preto je pre niektorých predmet veľmi ľahký a pre niektorých veľmi ťažký. Pre tých, ktorým sa zdá triviálny, je určený skorý predtermín a nemusia na prednášky a cvičenia chodiť.

1-FYZ-212/15 Základy programovania - doc. RNDr. František Kundracik, CSc.:
doc. RNDr. František Kundracik, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem za komentáre. Vzhľadom na špecifickú formu prednášok v tomto roku, nebolo sa zo strany študentov veľmi k čomu vyjadrovať. d budúceho roku budú prednášky opäť prezenčne.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-EFM-118/15 Optimálne riadenie (1):
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (prednášajúca)

Ďakujem za spätnú väzbu.

M. Halická

Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu, som rád, že sa vám cvičenia páčili.

1-EFM-911/22 Seminár k bakalárskej práci:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (prednášajúca)

Bohužial, začiatkok semestra bol negatívne ovplyvnený ochorením na kovid mňa samotnej aj niektorých mojich kolegov. Prejavilo sa to odpadnutím prezenčného prvého stretnutia s vami (zaslané slajdy evidentne moje osobné pôsobenie nenahradili dostatočne) a nemožnosťou zorganizovať stretnutie s budúcimi vedúcimi BP. Som rada, že aj napriek týmto zdravotným prekážkam nakoniec prideľovanie tém BP bolo úspešne a včas završené. Verím, že poznatky získané na ďalších prednáškach oceníte počas písania BP tak, ako to ocenili študenti predchádzajúcich ročníkov.

M. Halická

EFM ekonomická a finančná matematika:
doc. RNDr. Margaréta Halická, CSc. (garantka)

Ďakujem za Vaše pripomienky ku programu. Všetkými sa budeme zaobererať a budeme sa naďalej snažiť robiť ho pre Vás čo najviac zaujímavý.

Chcem však zdôrazniť, že EFM je program akreditovaný v odbore Matematika a ako taký musí napĺňať predpísaný obsah tohoto odboru.
Našim cieľom je naučiť Vás matematiku, ktorá je potrebná pri vykonávaní ekonomických a finančných analýz. Zamestnávatelia oceňujú schopnosť analytického myslenia a veľkú adaptabilitu našich absolventov, ktorú dosahujeme skôr dôrazom na univerzálne poznatky ako na dosahovanie príliž konkrétnych zručností, ktoré rýchlo zastarávajú. Napriek tomu v budúcom akademickom roku rozšírime ponuku výberových o dva predmety týkajúce sa spracovania dát v Exceli.

2-FJF-128/22 Kvantová teória pre jadrových fyzikov:
Mgr. Rastislav Dvornický, PhD. (Prednášajúci i cvičiaci)

Ďakujem za spätnú odozvu. Súhlasím, že je veľmi neľahké zhrnúť problematiku kvantovej mechaniky tak, aby bola zrozumiteľná s ohľadom na počet vymedzených hodín v týždni. Na začiatku som zistil, že všetci traja študenti absolvovali predmet Kvantová teória 2, preto som sa zameral na detailnejší výklad problematických častí za cenu, že niektoré boli viac komprimované.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-121/22 Diskrétna matematika (1):
Ing. Ján Komara, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

1-AIN-121/22 Diskrétna matematika (1) - Ing. Ján Komara, PhD.:
Ing. Ján Komara, PhD. (prednášajúci, cvičiaci)

Ďakujem za spätnú väzbu.
Vaše pripomienky využijeme v nasledujúcom akademickom roku.

Ďakujem za Vaše komentáre. Určite nesúhlasím s tým, že predmet je zbytočný. Nakoniec, aj tak ste sa v tom nezhodli. Čo sa týka výberovosti, tak výberová bola kedysi len prvá časť predmetu - Teória miery a integrálu. Rozhodli sme sa ju zakomponovať do tohto predmetu, pretože patrí k štandardnému vzdelaniu absolventa matematického odboru.

Ďakujem za Vaše komentáre. Určite si z nich vezmem ponaučenie.

1-EFM-370/00 Finančná matematika:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za komentáre, určite si z nich vezmem ponaučenie.

Čo sa týka používaného softwaru pri projekte, budem sa nad tým zamýšľať.

Čo sa týka prekrývaniu z predmetom Podnikové financie, tak podľa mňa to učite nie je polovica prednášok. Pri teórii portfólia sa prehĺbi Markowitzov model, pri úrokových mierach sa určite na Podnikových financiách nepreberajú napr. forwardové úrokové miery. Základné veci som spomenul snáď veľmi stručne. Celé si to ale ešte prejdem.

Ďakujem za komentáre a určite si z nich vezmem ponaučenie.

1-MMN-331/10 Finančná matematika:
doc. Mgr. Igor Melicherčík, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za podnet, pokúsim si dať pozor na to, aby ma bolo počuť.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-EFM-210/00 Matematická analýza (3):
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.

Dakujem za slovne vyjadrenia. Matematicka analyza sa dost tazko prednasa neodborne, pretoze ide jeden zo zakladnych pilierov matematickeho vzdelania. Vdaka za pochopenie.

2-EFM-107/15 Parciálne diferenciálne rovnice:
prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc.

dakujeme za pozitivne komentare

1-FYZ-414/15 Metódy riešenia fyzikálnych úloh (2):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Cvičiaci)

Chcem sa poďakovať všetkým študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Váš názor je pre mňa dôležitý. Teda až na ten o behu na 10km za hodinu, to si stále myslím, že by mal byť štandard.

1-MAT-815/00 Základy fyziky (1):
Mgr. Juraj Tekel, PhD. (Prednášajúci, cvičiaci)

Chcem sa poďakovať všetkým študentom a študentkám, ktorí si našli čas a vyplnili anketu. Váš názor je pre mňa dôležitý.

1-MAT-780/00 Numerická matematika (2):
Mgr. Jela Babušíková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-820/15 Rýchlostné programovanie (3):
Mgr. Vladimír Boža, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-810/15 Rýchlostné programovanie (1):
Mgr. Vladimír Boža, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-INF-150/15 Strojové učenie:
Mgr. Vladimír Boža, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-171/22 Programovanie (3) - Ing. František Gyarfaš, CSc.:
Ing. František Gyarfaš, CSc. (Prednášajúci, aj cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Vážim si to.

Najviac ma teší pozitívny vzťah ku Code review. Domnievam sa, že to je omnoho dôležitejšia súčasť procesu učenia sa programovať (nielen na škole), ako sa kedysi zdalo.

1-UIN-121/22 Informatika (1):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-prUINx-103/21 Matematické základy informatiky (1):
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-AIN-130/22 Programovanie (1) - PaedDr. Daniela Bezáková, PhD.:
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD. (Cvičiaci)

Na cvičeniach ste rozdelení do skupín. Nie každá skupina má cvičenia so všetkými cvičiacimi. Takže ak som "na cvičeniach nikdy nebola", tak to mohlo byť jedine preto, že ste patrili do skupiny, kde som ani podľa rozvrhu nemala byť.

2-AIN-117/22 Výpočtová zvedavosť:
PaedDr. Daniela Bezáková, PhD. (cvičiaci)

Mrzí ma, že ak ste mali problém s nejakým konkrétnym cvičením (predpripraveným modulom), nedali ste mi to vedieť hneď. Mohli ste tak pomôcť nielen sebe, ale aj spolužiakom. Všetky cvičenia som si pred ich zverejnením riešila, všetky sa vyriešiť dali a nie som si vedomá toho, že by bolo treba robiť nejaké veľké zmeny v pripravených moduloch. Ale mohlo sa stať, že som do Moodla nahrala zlú (starú) verziu modulu, za čo sa ospravedlňujem.

1-FYZ-677/15 Matematická fyzika:
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci, cvičiaci, garant)

Ďakujem 9 hodnotiacim (z 15 zapísaných) za čas, ktorý venovali ankete. Veľmi si to cením.

S ,,viac rigoróznosťou" a ,,riadnymi definíciami" (na prednáške) mám trochu problém, keďže k tomu existuje (moja) učebnica (pozri ,,Programové vyhlásenie" na mojej stránke). Na prednáške sa snažím veci najmä vysvetľovať.

Problém s ,,rovnakým značením pre viacero (podobných) objektov a tiež rovnaké pre množinu prvkov a jednotlivé prvky": Priznám sa, že si neviem vybaviť, kde sa to dialo. Najmä tomu druhému sa určite snažím vyhnúť. A to prvé: Písmen nie je až tak veľa a ak človek nechce používať neštandardné označenia (čo má tiež nevýhody), stane sa, že jedno písmenko označí dve rôzne veci. Je na štúdiu potom doma (,,Programové vyhlásenie") urobiť si v tom dokonalý poriadok v mojom (= študentovom) ponímaní.

Celkovo ma ale veľmi teší, že väčšina hodnotiacich prijala predmet pozitívne.

2-FTF-112/15 Matematická fyzika (2):
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci, cvičiaci, garant)

Ďakujem 3 hodnotiacim (zo 4 zapísaných) za čas, ktorý venovali ankete. Veľmi si to cením.

Celkovo ma veľmi teší, že predmet bol prijatý tak pozitívne. Aj mne sa s Vami na ňom dobre pracovalo.

1-FYZ-251/15 Teoretická mechanika:
doc. RNDr. Marián Fecko, PhD. (prednášajúci, garant)

Ďakujem 6 hodnotiacim (zo 17 zapísaných) za čas, ktorý venovali ankete. Veľmi si to cením.

Veľmi ma teší, že predmet bol prijatý tak pozitívne.

1-AIN-171/22 Programovanie (3):
Mgr. Ivor Uhliarik, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za hodnotenie a slovné komentáre. Tento rok došlo k viacerým zmenám: výmena hlavného prednášajúceho, prednášky sa vrátili do online režimu a počet študentov bol za posledných 8+ rokov rekordný. Preto sa veľmi tešíme, že sa podľa Vašej odozvy podarilo udržať kvalitu predmetu.

Najviac pozitívne ste hodnotili code reviews, čo nás tiež teší, keďže je to podoba výučby, kde sa môžeme priamo vyjadriť k Vašim programovacím praktikám. Veľmi tiež oceňujeme, že ste sa nebáli pýtať sa a konzultovať – niet ničoho motivujúcejšieho, ako vidieť snahu problém pochopiť a dopracovať sa tak k lepšiemu riešeniu a uchopeniu preberanej látky.

Negatíva z Vašich komentárov by som zhrnul do troch bodov:
1. niektoré prednášky trvali pridlho,
2. skúšky ste vnímali ako rôzne náročné,
3. neboli ste priveľmi spokojní s tým, že testy tvorili súčasť zadania.

Okrem šírky učiva, ktoré je na predmet pomerne veľké, som sa snažil ísť aj mierne hlbšie, ako to bolo minulé roky, čo niekedy spôsobilo presiahnutie času prednášky. Neskôr som využil to, že sa prednášky nahrávali, aby som ich mohol dokončiť plynulým tempom. Výčitka je však na mieste, výklad aj organizáciu preberanej látky sa pokúsime budúce roky zefektívniť, aby boli obsiahnuté v štandardnom čase.

Prvú skúšku ste hodnotili ako ťažšiu. Podotkol by som, že nebolo stanovené, že skúška mala trvať dve hodiny. Išlo o predpoklad zvládnuteľnosti skúšky, ktorý sa opieral o naše skúsenosti z minulosti tohto predmetu; trvanie skúšky je individuálne. Prvý termín bol však odlišný v tom, že bol prítomný iba jeden vyučujúci, pričom došlo k veľkému nárastu počtu študentov na termíne, preto bola asistencia s pochopením zadania oveľa náročnejšia. Pri ďalších termínoch sme dozor posilnili a pokúsime sa zaručiť, aby bol pokrytý aj v budúcich rokoch. Každý rok sa snažíme vyhladiť náročnosť skúšok, ale, žiaľ, na rôznych termínoch pri rôznych skúšajúcich nebude nikdy presne rovnaká.

Čo sa týka zadaní a testov, komentár naráža na celkové opieranie sa o testy a (pravdepodobne) na konkrétny test na druhom termíne skúšky, no tieto by som bral oddelene. Sme si vedomí, že zadania cvičení neboli z formálnej stránky úplné a v prípadoch nesúhry s testami niekedy zohral úlohu faktor ľudskej chybovosti. Úloha testov je však prepletená so zadaním cielene: ak by sme chceli zaručiť, aby zadanie praktickej programovacej úlohy bolo formálne úplné, zadanie by muselo byť mnohonásobne dlhšie a informačne by bolo ekvivalentné samotným testom. Test na druhom termíne skúšky sme nevyradili zo systému z viacerých dôvodov, jedným z nich je, že momentálny systém odovzdávania nám nedovoľuje bezstratovo zmeniť testy po odovzdaní riešení. Systém plánujeme v budúcnosti renovovať, budeme pritom myslieť aj na flexibilnosť na zaručenie elegantnejšieho riešenia v podobných situáciách.

Pozitívne aj negatívne komentáre si v každom prípade ceníme a berieme do úvahy do plánovania predmetu nasledujúci rok.

1-AIN-171/22 Programovanie (3) - Mgr. Ivor Uhliarik, PhD.:
Mgr. Ivor Uhliarik, PhD. (prednášajúci)

Veľmi si vážim Vaše hodnotenia a komentáre. Teším sa, že napriek tomu, že som predmet tento rok prednášal prvýkrát, pričom latka bola nastavená mimoriadne vysoko, hodnotíte kvalitu výučby pozitívne.

Je stále veľa aspektov, ktoré chcem v budúcich rokoch zlepšiť. Samozrejme, vrátane časovej organizácie učiva, aby bolo čo najviac podstatných častí obsiahnutých v štandardnom čase prednášky, ako som sa už vyjadril k hodnoteniu predmetu.

Čo sa týka odpovedí na emaily, dával som si pozor na to, aby bol každý email zodpovedaný. Niekedy sme si Vaše emaily medzi vyučujúcimi preposlali, aby ste odpovede dostali čo najskôr, preto sa mohlo stať, že ste dostali odpoveď namiesto mňa od kolegu a opačne. Ak sa však stalo, že niektorý Váš email nedostal žiadnu odpoveď, mohlo ísť o technický problém. Ak išlo náhodou o otázku, ktorej odpoveď je pre Vás stále relevantná, pokojne ešte napíšte.

Dobrý deň,
ďakujem Vám za všetky komentáre, aj za povzbudivé a pozitívne hodnotenie predmetu. Pokiaľ ide o výsledky domácich úloh, zvažujeme to.

1-FYZ-111/15 Mechanika (1) - Mgr. Peter Maták, PhD.:
Mgr. Peter Maták, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem Vám za všetky komentáre, ako aj za prevažne pozitívne a veľmi povzbudivé hodnotenie. Môžem tiež povedať, že aj pre mňa boli cvičenia s Vami príjemné.

Ako ste si iste všimli, v tomto semestri skúšame nový spôsob cvičení, pri ktorom pracujete viac samostatne, prípadne s individuálnou pomocou. Taktiež sa snažíme, aby písomky na začiatku cvičení boli bližšie k domácim úlohám a teda tí z Vás, ktorí venujú pozornosť domácim úlohám, by sa mali písomky vyriešiť ľahšie, ako to možno bolo v minulosti. Ak by ste napriek tomu mali problémy, neváhajte sa (najlepšie pred nasledujúcou písomkou) zastaviť na konzultáciu (najlepšie po predchádzajúcom dohovore, ale ak budem môcť, budem sa Vám venovať aj okamžite).

O zmene váhy hodnotenia zo súčasného 60/40 uvažujeme, ale ak by sme sa pre túto zmenu aj rozhodli, nestíha sa v tomto semestri.

2-FTF-136/17 Vybrané kapitoly z teórie relativity:
Mgr. Peter Maták, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za povzbudivé hodnotenie ako aj za kritickú spätnú väzbu.

Ako vidíte po prečítaní všetkých komentárov, študenti absolvujúci tento predmet sú rôznorodí. To, čo sa pre niekoho javí ako povrchné môže byť pre iného neadekvátne množstvu kreditov. Hoci to tak možno nevyzerá, tento predmet nie je myslený len pre budúcich teoretických fyzikov/fyzičky. Ak by ste sa o teóriu relativity zaujímali hlbšie, slúži na to úvod do všeobecnej teórie relativity v magisterskom štúdiu.

Mrzí ma, ak ste sa v predmete občas cítili stratení mojou vinou, mojimi občasnými zmätkami a budem sa snažiť, aby ich v budúcnosti bolo čo najmenej.

Domáce úlohy by boli iste užitočné. Pokúsim sa na to v ďaľšom roku nájsť kapacitu popri iných povinnostiach.

Ďakujem Vám, že ste si zapísali tento predmet a želám Vám všetko dobré v ďaľšom štúdiu.

2-PMS-213/22 Bayesovské metódy (1):
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za hodnotenie a komentár. Môj dojem bol, že som nejaký príklad robil každú chvíľu + pred písomkou som dal ešte aj pdf s príkladmi na precvičenie, tak neviem :-) Ale ak ešte nájdem priestor na zaradenie ďalších príkladov, môžem skúsiť.

2-PMS-213/22 Bayesovské metódy (1) - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Som si vedomý, že "ústny prejav a prezentačné zručnosti" neboli tento semester zrovna najlepšie - prednáška 8:10 mi pravdupovediac nerobila úplne dobre, tak sa na to v budúcnosti môžem skúsiť lepšie fyzicky a psychicky pripraviť.

2-PMS-222/22 Programovanie v softvéri SAS:
Mgr. Jozef Kováč, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-222/22 Programovanie v softvéri SAS - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Vďaka za spätnú väzbu, som rád, že bola spokojnosť.

2-PMS-101/22 Náhodné procesy:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za hodnotenia, som rád, že sa predmet páčil.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ale no tak, to hádam nemyslíte vážne. Tri open book rozcvičky a jedna skúška (polovica z nej tiež open book) je "totálny zabiják"? Pričom väčšina hodnotenia bola o skopírovaní a miernom upravení kódov, ktoré som vám dal k dispozícii. A otázky na ústnu skúšku boli známe. Ja už fakt neviem, čo by ste chceli, aby to nebolo na smiech. Alebo plač, keďže niektorí by zrejme dokázali podliezť aj nižšiu latku.

2-MMN-106/15 Počítačová štatistika - Mgr. Jozef Kováč, PhD.:
Mgr. Jozef Kováč, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za spätnú väzbu. Trochu som prekvapený z tej jednej dvojky "v ochote a schopnosti komunikovať", nakoľko som sa snažil všetky vaše otázky a podnety riešiť s najväčšou vážnosťou. Tak snáď išlo len o nejaké nedorozumenie.

2-UIN-108/15 Didaktika programovania (1):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UIN-327/22 Programátorské etudy (1):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UXX-931/22 Seminár k bakalárskej práci (1):
doc. PaedDr. Monika Tomcsányiová, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-922/22 Diplomový seminár (1):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-PMA-760/00 Teória náhodného výberu:
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-281/00 Pravdepodobnosť a štatistika (1):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MPG-106/22 Algoritmy a dátové štruktúry:
doc. RNDr. Dana Pardubská, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Hovoríte/píšete, čo o sebe viem, snažím sa na to dávať pozor, ale aj tak hovorím rýchlo a píšem škaredo...

Niekedy nepíšem najprv znenie vety, lebo sa snažím úvahami a argumentáciou k nej vlastne dostať.

Kombinácia so slidami nie je zlý nápad, už som na to myslela.

1-INF-911/15 Bakalársky seminár (1):
doc. RNDr. Dana Pardubská, CSc.

Som rada, že viacerí predmet považujú za pínosný a obzvlášť ma teší, že niekto napísal/videl, že sa snažíme o konštruktívnu kritiku.

2-UXX-203/22 Komunikačné zručnosti učiteľa:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (Vyučujúca)

Predmet bol nasadený tento rok prvýkrát, veríme, že sa bude ďalej vyvíjať už len k lepšiemu. Ďakujeme za spätnú väzbu.

2-UXX-125/22 Metodológia pedagogického výskumu:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (Vyučujúca)

Ďakujeme za cenné reakcie. Pokúsime sa ich zapracovať v ďalšom semestri do harmonogramu.

2-prUINx-111/21 Propedeutika vyučovania informatiky:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (Vyučujúca)

Ďakujem za povzbudzujúce reakcie. Chápem, že viacerí prichádzate na tento predmet bez predošlých skúseností s informatikou a niektoré aktivity môžu pôsobiť pre niekoho ako hodenie do vody. Avšak vzhľadom k počtu hodín, kt. máme k dispozícií som zvolila práve aktivizujúce vyučovanie, kde aktívne pracujete s obsahom vy a následne prebieha spoločná diskusia. Tento postup pokladám v tomto formáte výučby za najefektívnejší a v prípade otázok som ochotná počas semestra konzultovať - keď sa ohlásite.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-911/15 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-235/22 Ročníkový projekt (1):
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-230/00 Úvod do databázových systémov:
doc. Mgr. Tomáš Plachetka, Dr.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-UXX-134/22 Všeobecná didaktika:
Mgr. Karolína Miková, PhD. (Vyučujúca)

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu k tomuto predmetu.
Uvedomujem si, že mnou zvolený spôsob výučby nevyhovuje všetkým, a určite som počas semestra spravila tiež niekoľko nepozorných chýb (asi ako každý človek), za ktoré sa ospravedlňujem.

Predmet je postavený na aktivizujúcom učení a v prípade didaktiky, ktorá má u študentov budovať množstvo rôznych zručností, značí množstvo rôznych úloh zameraných na práca s časom, vystupovanie pred publikom, abstrahovanie malého množstva informácií z väčšieho atď. Uvedomujem si, že pre niektorých je využívanie týchto zručností nové a chce veľa tréningu. Preto sa snažím poukazovať za čo najkratší čas na oblasti, ktoré ktoré by mali zlepšiť. Napriek tomu sa to neodzrkadľuje v hodnotení, ktoré je naozaj veľmi mierne. Mrzí ma, ak som niekoho málo pochválila alebo zobral moje odporúčania veľmi osobne. Pokúsim sa pomer chváli zvýšiť. Avšak naďalej budem predpokladať, že pracujem s dospelými vysokoškolákmi, ktorí študujú na učiteľov a chcú sa zlepšovať v tom, čo im nejde.

Počas semestra majú študenti možnosť písať anonymnú spätnú väzbu, ak majú s niečím problém a snažím sa priebežne ich problémy brať na vedomie a v prípade relevantnosti vyvodzovať zmeny. Ak ju ale nepíšu, alebo ju len raz napíše dotknutý jedinec, nedajú sa z nej aplikovať úpravy kurzu pre celý ročník.

Napriek nepríjemným pocitom, ktoré si niektorí študenti očividne odnášajú, musím konštatovať, že u všetkých som zaznamenala výrazný posun v prerode zo žiaka na učiteľa, schopnosti vnímať rôzne javy súvisiace s vyučovacím proces, vyjadrovaním myšlienok a formuláciou kritiky, čo ma nesmierne teší a verím, že vám to pomôže pri ďalších rokoch štúdia :)

2-pUXXx-212/19 Pedagogická komunikácia:
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým za spätnú väzbu. Dúfajme, že predmet už nebude treba absolvovať online a že budeme môcť cvičiť "naživo". Ivan Kupka

1-FYZ-601/15 Jadrová fyzika - Mgr. Boris Andel, PhD.:
Mgr. Boris Andel, PhD. (cvičiaci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie.

Ďakujem za pozitívne hodnotenie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-MAT-470/00 Teória čísel:
RNDr. Martin Sleziak, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MAT-211/15 Všeobecná topológia:
RNDr. Martin Sleziak, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-MPG-116/22 Všeobecná topológia:
RNDr. Martin Sleziak, PhD.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za vaše komentáre!

Tiež rozumiem, že niektorým môj výklad tohto predmetu môže prísť príliš pomalý/"rozprávkový" a iným zase prirýchly. Pri tom počte študentov, aký na tento predmet chodí pravdepodobne nebude v mojich silách prispôsobiť výklad všetkým študentom na mieru. Obzvlášť s prihliadnutím na fakt, že ten rozptyl predošlej skúsenosti s témou algoritmov a dátových štruktúr zvykne byť pri poslucháčoch prednášky naozaj veľký - od víťazov informatických olympiád a pravidelných riešiteľov korešpondenčných seminárov až po tých, čo s témou nemali žiadnu predpošlú skúsenosť.

1-INF-615/10 Matematická propedeutika (1):
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD. (cviciaci)

Dakujem za hlasovanie v ankete.

Napln tohto predmetu do znacnej miery urcuju studenti, preto ak vam to pride nezaujimave, mozete to ovplyvnit otazkami/poziadavkami na konkretne temy, ktore zaujimaju vas.

1-INF-230/00 Úvod do databázových systémov:
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD. (cviciaci)

Tohto roku sme niektore temy prehodili, co o.i. viedlo k nadmernemu mnozstvu dotazov na cviceniach. Buduci rok ich uz bude menej a viac priestoru zostane na ine temy.

2-INF-920/00 Diplomový seminár (1):
prof. RNDr. Branislav Rovan, PhD. (vyučujúci)

Vážení kolegovia,
ďakujem za komentáre.
Zdá sa, že sa tentokrát podarilo komunikovať zmysel predmetu lepšie ako v minulosti. Čo sa týka tém, pokúsime sa byť v budúcnosti konkrétnejší na stretnutí študentov a učiteľov, ktoré už niekoľko rokov organizujeme v druhom alebo treťom týždni semestra.
Rád by som si upresnil, ktoré soft skills študentovi či študentke chýbali. Osobné stretnutie by bolo ideálne, ale aj anonymné upresnenie na papieri strčenom pod dvere kancelárie by mi pomohlo sa zlepšiť.

1-INF-215/14 Formálne jazyky a automaty (1) - prof. RNDr. Branislav Rovan, PhD.:
prof. RNDr. Branislav Rovan, PhD. (prednášajúci)

Vážení kolegovia,
vďaka za pripomienky. Pokúsim sa veci vylepšiť. Škoda, že som nemal okamžitú spätnú väzbu, že angličtina bola potichšie. To by sa dalo ľahko hneď napraviť.

1-INF-215/14 Formálne jazyky a automaty (1):
prof. RNDr. Branislav Rovan, PhD. (prednášajúci)

Vážení kolegovia,
vďaka za pripomienky.

mFBM biomedicínska fyzika:
prof. RNDr. Libuša Šikurová, CSc. (garant)

Celkovo bol študijný program mFBM aj jeho jednotlivé predmety hodnotený pozitívne. Ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili ankety aj napísali komentáre, všetky sú pre nás inšpiratívne. Tu odpovedám na komentár, ktorý uviedol „ Málo možnosti práce v odbore počas štúdia ako aj spolupráce so súkromnými firmami.” Osobne si beriem ponaučenie a najbližšie pri stretnutí garanta so študentami prvého ročníka sa budeme špeciálne venovať aj tejto téme. Zároveň upozorňujem študentov na predmet Odborná prax, ktorý špecificky rieši uvedenú tému. Záujemcovia sa tiež môžu kedykoľvek obrátiť na učiteľku tohto predmetu doc. Waczulíkovú alebo na graratku štúdia prof. Šikurovú.

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Budem sa snažiť na nedostatkoch zapracovať.
Rád by som reagoval na #1299725, hlavne pre budúcich študentov. Nie je v mojich silách, aby som každému písal, ako mal riešiť úlohu. Na to sú hlavne vzorové riešenia. Ak to z toho nepochopíte (čo je bežné, lebo často niekto rieši úlohu inak), tak je najlepšie mi napísať, nech vám vysvetlím, ako ste mali vaše riešenie opraviť.

Ďakujem vám za spätnú väzbu.

1-DAV-301/20 Databázové systémy:
doc. RNDr. Ján Mazák, PhD.

Dakujem za podnetne komentare a navrhy na zlepsenie. Skusime ich v co najvacsej miere zohladnit buduci rok.

Ďakujem za spätnú väzbu.

1-INF-130/00 Princípy počítačov - RNDr. Richard Ostertág, PhD.:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým študentom, čo si našli čas na vyplnenie ankety, za ich komentáre. Je pre mňa zadosťučinením, ak sa Vám predmet páčil a niečo nové ste sa naučili. Mrzí ma, ak ste počas prednášok „nestíhali“ alebo ak sa predpokladalo, že niečo viete a pritom to väčšina z Vás nevedela. Budem rád, ak sa počas prednášok nebudete „hanbiť“ prihlásiť a povedať, že niečomu nerozumiete, alebo že to, či ono ste nebrali. Pokiaľ sa to týka väčšiny z Vás alebo ak je na prednáške na to priestor, rád zopakujem čo treba. Ak je to len „individuálna záležitosť“ a na prednáške nie je priestor sa jej venovať, tak môžete prísť na individuálne konzultácie.

1-INF-225/15 Programovanie (3) - RNDr. Richard Ostertág, PhD.:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem všetkým študentom, čo si našli čas na vyplnenie ankety, za ich komentáre. Je pre mňa zadosťučinením, ak sa Vám predmet páčil a niečo nové ste sa naučili. Pokiaľ ide o skúšku, hodnotenie A dostali zo semestra len tí študenti, čo mali plný počet bodov. Nemohli stratiť ani jeden bod. Považoval som to za primerané ohodnotenie ich snahy počas semestra. A keďže na získanie plného počtu bodov nestačila len snaha, tak aj za primerané ohodnotenie ich vedomostí.

1-INF-130/00 Princípy počítačov:
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za spätnú väzbu. Verím, že sústrediť sa dve hodiny, učiť sa veľa nových pojmov a robiť si pritom aj poznámky je ťažké. Na druhej strane si myslím, že je to zručnosť, ktorú oceníte aj na iných predmetoch a prípadne aj v živote. Cvičenie k predmetu zatiaľ neplánujeme, ale máme v pláne predmet obohatiť o praktické ukážky niektorých preberaných tém.

1-INF-225/15 Programovanie (3):
RNDr. Richard Ostertág, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem Vám za spätnú väzbu. Java bola vybraná ako jazyk, z ktorého už máte základy a ktorý sa bežne používa aj v praxi. Návrhové vzory sa snažím vysvetľovať z rôznych strán, aby bolo možné viac pochopiť myšlienku, prípadne implementačné detaily v Jave. Možno preto to niekto môže vnímať ako zdĺhavé vysvetľovanie.

Ďakujem za spätnú väzbu.

Ďakujem za spätnú väzbu.

2-PMS-129/22 Stochastické optimalizačné metódy:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne slová; budem sa snažiť predmet udržovať aj atraktívny, aj aplikačne aktuálny

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne slová; dodáva mi to elán do budúcnosti

1-DAV-201/20 Základy pravdepodobnosti a štatistiky:
doc. Mgr. Radoslav Harman, PhD. (prednášajúci)

Nultá veta k online výučbe: Či už Vám tento spôsob vyhovuje alebo nie, bol mi určený hneď na začiatku a nemal som na výber; verím, že budúci školský rok už bude výučba prezenčným spôsobom.

Ďakujem za vcelku pozitívne hodnotenie. Predmet bol veľmi náročný, najmä z dôvodu vysokého počtu študentov s veľmi rôznorodými základmi. Okrem toho, v tejto podobe prebiehal predmet prvýkrát, takže mnohé aspekty predmetu sme nemali otestované, niektorí cvičiaci dokonca úplne prvýkrát cvičili (akýkoľvek predmet).

Máme v pláne sa zlepšovať, pričom však v budúcnosti môže dôjsť k rozdeleniu predmetu na dva, ktoré by sa lepšie prispôsobili rozdielnym potrebám študentov; zatiaľ to z administratívnych dôvodov nejde. Prípadne môže dôjsť k presunu tohto predmetu pre niektoré študijné programy do vyššieho ročníka.

Vyjadrím sa k niektorým konkrétnym námetom na vylepšenie predmetu pre budúci školský rok:

Cvičenia:

Budeme sa snažiť zaviesť nejakú formu domácich úloh. Taktiež cvičiacich požiadam, aby na začiatku cvičení veľmi zbežne zopakovali precvičovanú látku. Skladbu príkladov na cvičeniach zmeníme tak, aby obsahovali aj elementárnejšie zadania. Navyše k požiadavkám z ankety sa budem snažiť zaviesť ukážky použitia výpočtovej techniky na cvičeniach (hoci tento predmet nie je informatický; patrí skôr k matematickému základu). Prípadná zbierka riešených úloh z cvičení je ale nadštandardný komfort, ku ktorému sa možno dopracujeme vo vzdialenejšej budúcnosti. Zoznam zadaní príkladov však cvičiaci určite dodajú.

Písomky:

Je veľmi náročné pri takomto počte študentov mať písomku klasicky, nie typu multiple-choice (hoci na opravných termínoch už boli klasické písomky). Určite však zvážime dať študentom viac času. Zvážime tiež zmeniť pomer bodov midterm:final z tohtoročného 30:70 na 35:65. To by mohlo spolu s občasnými domácimi úlohami zvýšiť aktivitu študentov počas semestra.

Štatistika:

Navýšime rozsah týkajúcu sa "štatistiky" o jednu prednášku. Kto však chce naozaj rozumieť štatistickým metódam a vedieť robiť aj iné ako len základné štatistické analýzy, musí absolvovať ďalšie prednášky zo štatistiky (ako má napríklad DAV). Tak je to všade na svete; oblasť štatistiky stojí na pravdepodobnosti, pričom už pochopiť pravdepodobnosť nie je úplne triviálne a samotná štatistika je extrémne rozsiahla disciplína.

Ešte raz, ďakujem veľmi pekne za hodnotenia a komentáre.

Ďakujem veľmi pekne za pozitívne hodnotenia; dodávajú mi energiu do budúcnosti.

Ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu.

DAV dátová veda:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

Ďakujeme za všetky pripomienky, určite ich zvážime. Vyjadrím sa postupne ku najzávažnejším (pre prehľadnosť v separátnych komentároch)

MAGISTERSKÝ ŠTUDIJNÝ PROGRAM DÁTOVÁ VEDA

V roku 2018 vstúpil do platnosti nový zákon o zabezpečení kvality vysokoškolského vzdelávania. Tento zákon zrušil "starý" spôsob akreditácie študijných programov a ustanovil zriadenie novej Akreditačnej agentúry.

Na to, aby nová Akreditačná agentúra mohla začať plne fungovať, stanovil prechodné obdobie od 16. júna 2019. Od tohto dátumu boli na Slovensku výrazne obmedzené možnosti podávať žiadosti o akreditáciu študijných programov, žiadna vysoká škola na Slovensku tak napríklad nemohla od tohto dátumu podať žiadosť o akreditáciu medziodborového študijného programu a tento stav trvá doteraz.

Pôvodné očakávania na strane vysokých škôl boli, že toto obdobie bude trvať cca 2 roky. Vzhľadom ku rôznym prieťahom a následným posúvaním lehôt novelizáciou zákona je však prechodné obdobie neustále predlžované a nová Akreditačná agentúra stále nie je plne funkčná; ku dnešnému dňu napríklad na Univerzite Komenského je výrazne obmedzené nielen zriaďovanie nových študijných programov, ale aktuálne až do odvolania nesmieme meniť napríklad ani sylaby povinných a povinne voliteľných predmetov. Ako tento stav prispieva ku zvyšovania kvality vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je mne osobne záhadou, avšak ja nie som ten, kto o týchto veciach rozhoduje.

Situáciu sme dočasne vyriešili tak, že v magisterskom študijnom programe Informatika (ktorý má najkompatibilnejšiu štruktúru so zamýšľaným medziodborovým magisterským študijným programom) bol (s predstihom, aby nemohlo dôjsť ku diskontinuite) pridaný študijný blok "Dátová veda". Skladba tohto bloku je takmer identická s predmetmi plánovanými pre zamýšľaný nový študijný program, rozdiel je že študenti môžu flexibilnejšie kombinovať tieto predmety s inými predmetmi z informatiky. Takisto boli vykonané úpravy v magisterskom študijnom programe Pravdepodobnosť a štatistika, v oboch študijných programoch bola tiež vykonaná úprava podmienok pre prijatie bez prijímacích pohovorov a aj samotných prijímacích pohorov tak, aby zahŕňali adekvátnym spôsobom aj študentov z bakalárskeho študijného program Dátová veda.

Pre absolventov bakalárskeho študijného programu Dátová veda sme mali vždy na mysli možnosť troch ciest na 2. stupni VŠ vzdelávania: pokračovať štúdium v jednom z informatických študijných program, v jednom z matematických študijných programov a aj možnosť pokračovať na špecializovanom magisterskom medziodborovom študijnom programe Dátová veda. Ku dnešnému dňu sú dve z týchto troch ciest plne funkčné. Vzhľadom ku aktuálne platnej legislatíve žiaľ nemôžeme urobiť viac.

Študenti 3. ročníka bakalárskeho štúdia boli o tomto všetkom včas informovaní.

DAV dátová veda:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

PREDMETY ŠPECIFICKÉ PRE DÁTOVÚ VEDU

V každom ročníku sme sa snažili zaradiť predmety, ktoré sú špecifické pre Dátovú vedu.

- 1. ročník leto - Vizualizácia dát - zameriava sa na zvládnutie základnej práce s dátami a ich analýzu pomocou vizualizácie; prostredníctvom práce v skupinách tiež priespieva ku budovaniu esenciálnych "soft skills"
- 2. ročník leto - Manažment dát - zameriava sa na získanie schopnosti rýchlo a efektívne sa zoznamovať s novými konceptami a s novými typmi nástrojov
- 3. ročník zima - Princípy dátovej vedy - zameriava sa na prepojenie poznatkov z matematiky a z informatiky a na získanie zručností potrebných pre analýzu dát, vrátane aplikácie jednoduchých metód strojového učenia
- 3. ročník leto - Veda o sieťach - úvod do analýzy komplexných systémov reprezentovaných ako sieť integrujúcich sa komponentov

Viaceré pripomienky tiež smerovali k tomu, že by študenti ocenili, aby sa vytvárali špeciálne predmety pre Dátovú vedu a nie, aby bola výučba spojená s inými skupinami. K tomu zopakujem moje komentáre z predchádzajúceho semestra:

- Kvalitných vyučujúcich nie je dostatok. Keby sme predmety nespájali, nebolo by možné vo veľa prípadoch získať tých istých vyučujúcich. Preto sme volili radšej cestu spájania s inými študijnými programami s kvalitnými vyučujúcimi a to aj za cenu toho, že bude treba dolaďovať nadväznosti medzi predmetmi.
- V zahraničí nie je zvykom vytvárať nový predmet pre každú študijnú skupinu, ale radšej robiť predmety pochopiteľné pre čo najširšie publikum. Je mi jasné, že tuto máme vo veľa prípadoch v porovnaní so zahraničím čo doháňať, ale cieľom je radšej spájať a využívať schopnosti najlepších učiteľov a priblížiť sa tak forme výučby v zahraničí.
- V neposlednom rade, kľúčovou schopnosťou dobrého dátového vedca je byť schopný rýchlo sa včleniť do práce v kolektíve, ktorý má iné znalostné zázemie (či už hlbšie alebo naopak povrchnejšie). Spájanie prednášok s inými skupinami je výborným spôsobom, ako takéto schopnosti budovať.

DAV dátová veda:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

CHÝBAJÚCE PREREKVIZITY

Pri novom študijnom programe sa stáva, že nie je úplne do detailu doriešená nadväznosť predmetov. Situáciu monitorujeme a kontinuálne robíme úpravy tak, aby sa chýbajúce nadväznosti doriešili.

Pokiaľ sa taká situácia vyskytne, veľmi mi v tomto pomôže, ak sa mi ozvete s konkrétnymi prípadmi, ktoré obsahové prerekvizity vám pre ten-ktorý predmet chýbali. Pripomienka "Maticová algebra by mal byť povinný predmet" žiaľ nepomôže, pretože nemôžeme každý predmet, ktorý obsahuje niečo užitočné, zaradiť ako povinný.

Pokiaľ ale budeme vedieť, ktoré pojmy alebo schopnosti vám chýbali, môžeme upraviť už existujúci predmet Algebra. Na základe vašej pripomienky prepojíme vyučujúcich dotknutých predmetov a spolu s nimi dohodneme najlepší postup. Vo veľa prípadoch je to otázkou 1 alebo 2 pojmov, alebo dokonca len miernej zmeny zamerania výkladu alebo zameriania cvičení, vaše čo najkonkrétnejšie pripomienky sú však v tomto procese kľúčové. S takýmito pripomienkami sa prosím obracajte priebežne priamo na mňa.

1-AIN-105/22 Efektívne algoritmy a dátové štruktúry:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme veľmi pekne za všetky komentáre. Sme radi, že sa vám predmet páčil.

1-DAV-302/20 Princípy dátovej vedy:
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za všetky komentáre. Ani ja som nebol spokojný s tým, ako predmet v tomto semestri bežal. Ako vyučujúci sme sa málo synchronizovali a zaostávali sme aj v zadávaní úloh a v celkovom manažmente predmetu. V budúcom roku sa budeme tento aspekt snažiť vylepšiť a tiež sa pokúsime, aby predmet bol vnútorne konzistentnejší.

Jedna z pripomienok smerovala k tomu, že sa vám zdalo, že sme do jednotlivých metód nešli príliš do hĺbky. V tomto predmete je to zámer. Niektoré metódy, ktoré používame, ste už pokryli na iných predmetoch. Pokročilejšie metódy (ako napríklad rôzne metódy strojového učenia) budú hlbšie rozobraté v ďalších predmetoch na magisterskom štúdiu. Úlohou tohto predmetu je logickým spôsobom uzavrieť a prepojiť to, čo ste sa naučili v prvých dvoch rokoch štúdia a súčasne poskytnúť akýsi výhľad / kontext pre ďalšie štúdium.

... a samozrejme aj dať vám nejaké tie nástroje užitočné pre bakalárku ;)

1-DAV-921/20 Bakalársky seminár (1):
doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (garant)

Podľa vašich komentárov mi príde, že časť komentujúcich má problém vysporiadať sa s kritikou ich vlastnej práce (či už konštruktívnou alebo menej konštruktívnou).

Tiež by som bol opatrný, čo sa týka poznámok ohľadom toho, čo je alebo nie je vhodnou súčasťou a formou bakalárskej práce. Koho názor je podľa vás relevantnejší? Ľudí, ktorí videli, školili, oponovali, či hodnotili v komisiách desiatky takýchto prác alebo názor niekoho, kto žiadnu bakalársku prácu ešte nenapísal?

Vytvoriť kvalitnú bakalársku prácu je pre typického študenta veľmi ťažkou úlohou, aj keď väčšina študentov na to príde až pár týždňov pred termínom odovzdania práce a vtedy je už neskoro. Keďže nám ide o to, aby ste vytvorili kvalitnú prácu, za ktorú sa v budúcnosti nebudeme musieť hanbiť ani my a ani vy, je "hrotenie" v rámci tohto predmetu úplne na mieste. Čo sa týka 1 kreditu, ten by mal podľa ECTS štandardov u typického študenta zodpovedať cca 30 hodinám práce, a to nad rámec toho, čo odovzdáte ako súčasť bakalárskej práce (pretože tá je hodnotená ďalšími kreditmi). Nemyslím si, že účasť na predmete a príslušné zadania zabrali študentom viac času.

1-DAV-101/20 Diskrétna matematika:
doc. RNDr. Edita Mačajová, PhD. (prednášajúca, cvičiaca)

Milí študenti,
ďakujeme za všetky pripomienky a komentáre. Vyjadrím sa k dvom bodom, ktoré v hodnoteniach zazneli.

Na skriptách či učebnom texte s riešenými príkladmi a s príkladmi s výsledkami pracujeme, chce to este čas. 

Počas semestra vyvstal problém so semestálnou písomkou, na ktorej sa nám nepodarilo odhadnúť náročnosť a bola o niečo zložitejšia, ako po iné roky. Toto sme riešili tým, že každý študent si mohol napísať ďalšiu písomku, s primeranou obtiažnosťou.

Aký je Tvoj celkový dojem z priestorov fakulty a ďalších súčastí univerzity?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Vyjadrenie vedenia fakulty: Ďakujeme za množstvo podnetných pripomienok.Teší nás, že väčšina študentov vníma výsledky prebiehajúcich rekonštrukcií pozitívne. Žiaľ práce na rekonštrukciách sú spojené aj so zvýšením prašnosti a hluku, pričom nie vždy bolo možné kvôli termínom obstarávania nastaviť tieto práce tak, aby nerušili výučbu a to aj napriek snahe. S rekonštrukciami boli spojené aj ďalšie nepríjemnosti, ako napríklad neskoré dodanie wifi komponentov, čo spôsobilo výpadok konektivity. Dodávka týchto komponentov by mala byť po viacerých odsunoch koncom LS. Pokiaľ ide o ďalšie priestory ako sú toalety a počítačové haly, počas realizácie projektu ACCORD sme nemali kapacitu rekonštruovať všetko, preto tieto priestory budú nasledovať v budúcnosti. Internáty spravuje univerzita, ich zlý stav považuje za problém aj vedenie fakulty. S vedením univerzity komunikujeme a vieme, že si ich zlý stav uvedomuje a bude v budúcnosti hľadať možnosti ako ich rekonštruovať. Novonainštalované kamery v prednáškových miestnostiach sú súčasťou VK zariadenia a nie sú aktívne, pokiaľ ich vyučujúci nepripojí a neaktivuje. Sú určené predovšetkým na hybridnú výučbu. Vyučujúcich inštruujeme aby pred spustením študentov o tom upovedomili. Ďakujeme aj za ostatné podnety, budeme sa nimi zaoberať.

Aký je Tvoj celkový dojem z priestorov fakulty a ďalších súčastí univerzity?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (vice-dean for IT, PR a industrial cooperation)

Faculty management response: Thank you for the many valuable comments. We are pleased that the majority of students perceive the results of the ongoing reconstructions positively. Unfortunately, the works are also associated with increased dust and noise, and it was not always possible to adjust these works due to procurement deadlines in a way that would not disrupt teaching, despite our efforts. Other inconveniences were also associated with the reconstructions, such as the delayed delivery of Wi-Fi components, which caused a connectivity outage. The delivery of these components should take place after several postponements by the end of the semester. Regarding other spaces, such as restrooms and computer rooms, during the implementation of ACCORD, we did not have the capacity to reconstruct everything, so these spaces will be addressed in the future. The dormitories are managed by the university, and we also consider their poor condition as a problem. We communicate with the university administration and know that they will seek possibilities to reconstruct the dormitories in the future. The newly installed cameras in the lecture rooms are part of the AV equipment and are not active unless the instructors connect and activate them. They are primarily intended for hybrid teaching. We will instruct the instructors to inform students about cameras before starting them. We also thank you for other suggestions, and we will address them.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Vyjadrenie vedenia fakulty: Ďakujeme za množstvo podnetných pripomienok.Teší nás drvivá väčšina komentárov, ktoré sú pozitívne. Zároveň konštatujeme, že oproti minulosti počet sťažností na neprofesionálnu komunikáciu ŠO a DRŠ mierne klesol. Prodekanka pre pregraduálne štúdium ako aj prodekan pre postgraduálne štúdium budú s referentkami v tomto smere aj naďalej pracovať. Pokiaľ ide o sťažnosti na rozvrh, tento bol stále do vysokej miery ovplyvnený prebiehajúcimi rekonštrukciami. Tiež je vidieť, že skutočne nie je možné vyhovieť každému, niektorí študenti rozvrh chvália, iným nevyhovuje. V budúcnosti zvážime zaradenie otázky o rozvrhu k jednotlivým študijným programom. Ďakujeme aj za ostatné podnety, budeme sa nimi zaoberať.

Ako hodnotíš služby poskytované priamo fakultou?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (vice-dean for IT, PR a industrial cooperation)

Faculty management response: Thank you for the many stimulating comments. We are pleased that the overwhelming majority of them are positive. At the same time, we note that, compared to the past, the number of complaints about unprofessional communication of the study department and the PhD department has decreased slightly. The vice-deans for undergraduate and postgraduate studies will continue to work with the administrative staff in this direction. As for complaints about the schedule, it was still heavily affected by ongoing renovations. It can also be seen that it is really not possible to satisfy everyone, some students praise the schedule, others do not like it. In the future, we will consider including the question about the timetable for individual study programs. Thank you for the other suggestions, we will deal with them.

Ako hodnotíš úroveň stravovacích služieb?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Vyjadrenie vedenia fakulty: Ďakujeme za podnety v oblasti stravovania, spätnú väzbu budeme komunikovať prevádzkovateľom jedální.

Ako hodnotíš úroveň stravovacích služieb?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (vice-dean for IT, PR a industrial cooperation)

Faculty management response: Thank you for the comments, we will communicate them to the cafeteria management.

Ako hodnotíš študentskú anketu?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Vyjadrenie vedenia fakulty: Z odpovedí študentov k tejto otázke vidíme, že množstvo študentov vníma anketu pozitívne, ako možnosť odovzdať učiteľom a vedeniu fakulty spätnú väzbu. Vedenie sa anketou pravidelne zaoberá. Nedá sa vždy vyriešiť všetky pripomienky, ale veríme, že väčšinu sa nám postupne riešiť darí. Anketa je skutočne anonymná, po finálnom odoslaní Vašich reakcií je Vaša identita z nich vymazaná a vyučujúci, garanti, ale aj vedenie fakulty vidia len anonymné číslo komentára.

Ako hodnotíš študentskú anketu?:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (vice-dean for IT, PR a industrial cooperation)

Faculty management response: From the students' comments to this question, we can see that many students perceive this survey positively, as an opportunity to give feedback to teachers and faculty management. The management evaluates the survey regularly. It is not always possible to solve all the issues, but we believe that we are able to gradually improve most of them. The survey is truly anonymous, after the final submission of your responses, your identity is deleted from them, and the teachers, guarantors, and faculty management only see the anonymous comment number.

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to, prosím, sem.:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (prodekan pre IT, PR a spoluprácu s praxou)

Reakcia vedenia: Ďakujeme za spätnú väzbu aj k tejto časti. Na niektoré podnety sme už odpovedali pri predchádzajúcich otázkach. Budeme sa zaoberať aj tými ostatnými.

Ak sa chceš vyjadriť k čomukoľvek ďalšiemu, napíš to, prosím, sem.:
doc. RNDr. Martin Homola, PhD. (vice-dean for IT, PR a industrial cooperation)

Management response: Thank you for the feedback. Some of the issues were discussed in the previous questions. We will however consider all students' comments.

1-PMA-741/00 Demografická štatistika:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za priaznivé hodnotenia a spätnú väzbu.

1-PMA-741/00 Demografická štatistika - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenia.

1-PMA-310/00 Poistná matematika (1):
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenia a spätnú väzbu.

1-PMA-310/00 Poistná matematika (1) - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenia a milé komentáre. Veľmi ste ma potešili. :)

2-EFM-201/22 Poisťovníctvo:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za priaznivé hodnotenia a spätnú väzbu.

2-EFM-201/22 Poisťovníctvo - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za pozitívne hodnotenia. Veľmi si vážim, že ste si našli čas na vyplnenie študentskej ankety.

1-PMA-530/00 Všeobecná teória poistenia:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenia.

1-PMA-530/00 Všeobecná teória poistenia - Mgr. Gábor Szűcs, PhD.:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (prednášajúci)

Ďakujem za kladné hodnotenia a spätnú väzbu.

2-EFM-143/17 Vybrané techniky v aktuárstve:
Mgr. Gábor Szűcs, PhD. (garant predmetu)

Ďakujeme za pozitívne hodnotenia a spätnú väzbu. Predmet 2-EFM-143/17 Vybrané techniky v aktuárstve plánujeme otvoriť aj v budúcom akademickom roku.

2-PMS-118/22 Markovovské modely (1):
doc. RNDr. Katarína Janková, CSc.

Ďakujem za spätnú väzbu.